Monday, 28 September 2020

Untold Histories : Best Clue Hidden in the Plain View

 

If.. nobody know Tyersall Estate belong to TMJ, did they know Johor Royalty is the richest craziest Asians???? 



Ko rase.. Author Crazy Rich Asian tau tak.. most crazy rich Asian in social strata goes to Johor Royalty??


Well. Dia dah lame tau.. and he left a clue in the movie. 

He drew the situation where he placed Princess Intan (Cameo for Johor Royalty / Intan also means Jauhar/Johor) at the front row along as a main guest, leading all other craziest riches Asian. 


Wha'ts the relation of Princess Intan wtih Johore Royalty? 

The character was played by Kris Aquino, a Filipino's socialite who happened to interviewed HRH Ibrahim's car collection not long ago and her brother, Benigno Aquino used to study with Sultan in US sometimes back. 



NAMING OF ORCHID AT ISTANA LODGE - THE REGENT OF JOHOR, TUNKU MAKHOTA IBRAHIM ISMAIL (SECOND FROM LEFT), HIS WIFE RAJA ZARITH SOFIA AND PHILIPPINES PRESIDENT CORAZON AQUINO (BACK TO CAMERA) AT ISTANA LODGE

What's more intruiging?

Sultan Ibrahim was offered to harbour Kris brother, Benigno Aquino during his conflic with Marcos before he was murdered. Pusing-pusing all are related. 


Friday, 25 September 2020

Untold History : Accepting Myth of Formidable Ilmu Kebal in Practical Approach

Percaya? Tak percaya?   Bende ni penting. Walaupun nampak simple bodo jer mule2... Bace betul2. 

Bunch of us talking about "Teknologi Melayu Kuno". Panjang karangannye. Kekadang sampai 1 buku tebal. Apebile ditanye apekebendenye yang "teknologi" sangat tu.. di ulang-ulang senapang laa, meriam laa, kapal laa. Semua benda alah ni orang lain ade. Ape gune "teknologi" kalau orang lain dah ade??? advance dari kite pulak tu. So??

Dia pusing balik kemegahan Melayu bla bla bla.  Rase nak ludah je muke bile encounter geng2 Melayu mcm ni. Tapi nanti dia ingat aku geng penjajah, pasal pakai topi terbalik. 

Teknologi Melayu = Adalah SATU BENTUK TEKNOLOGI YANG TIDAK DIPUNYAI OLEH BANGSA LAIN.. iaitu.. Kemalasan. Melayu memang Pemalas : Only recent scientific discovery prove that Malas is the sign of EXTREME GENUISSES. 

Meh aku kembangkan lagi maksud aku. Ambil 1200 AD. 


Jom kite buat mathematic equation: How Melayu survive militarily and Expanding into Empire

Sebelum tu aku nak tanye... : Senjata.. ATAU.. perisai.. yang dulu diciptakan???

Sudah semestinye.. senjata. Perisai dicipta untuk √©ncounter senjata tersebut. Datang dalam bermacam2 jenis. 

Diutara.. Kerajaan Siam dipersenjatai oleh :



Daripade Siam hingga ke Loas... inilah senjata utamanye.. Now.... Tak kirelah ditangan sape pun.. 


Panjang Versus Pendek = Panjang mesti menang. 

How in the world Dunia Melayu berjaya menangkis serangan Siam sebanyak 3 kali? Walaupun senjatanye lagi panjang dah hebat???

Rahsianye terletak pada..... HANG NADIM, Laksamana yang memegang rahsia pertahanan Melayu. 


Lets review its literal meaning:

- Beli kain "Serasah"40 bagai (Jenis)
- Setiap jenis 40 helai. Setiap helai 40 jenis corak "bunga"
- Banyak2 fashion designer di Melaka.. or Tukang Tenun.. di angkatnye "Hang Nadim".. Laksamana yang sifatnye kasar, manly, brute, kerana hanya dia "Yang pakar" dalam memilih kain....

Ko dapat tangkap ape yg aku cube sampaikan????  Waitt... jgn excited dulu.. 

Sampainye dia disana.. dikumpul kan 500 penenun kain India, dan disuruh 'tenun' semuanya. TIDAK SATU PUN berjaya mengikut arahan Hang Nadim. Semua failed. Lalu mereka menyuruh Hang Nadim 'mengajar' mereka.

Sambungan dari Nukilan Salaaltus Salatin diatas : Hang Nadim mengajar mereka satu pesatu.. dirumah mereka. Lalu berjayalah mereka menenum mengikut kehendak Hang Nadim. 

Bermaksud.. setiap tenunan, cuma dia seorang (yang diajar Hang Nadim) tau bagaimana. Thus, rahsia ni tidak dapat dikonsikan dengan yang lain. 

YESSS. Hang Nadim menenun KEVLAR. Asas body armor zaman sekarang

  1. Kain "Sarasah" yang ditenun di India merupakan bahan asas. 
  2. Atas kain "Sarasah" ini kemudiannye ditenun dengan lapisan benang Emas dan Perak oleh pakar tenun Pahag dan Terengganu dijadikan "Songket" yang biasa dipakai untuk menutupi bahagian-bahagian main arteries dalam tubuh seperti :
    • Baju Layang - bahagian belakang tubuh
    • Samping - main arteries pada bahagian perut, peha dan alat sulit. 

Remember 1 bende : Songket ditenun biasenye utk golongan bangsawan.. dan dijadikan "Persalinan" setiap kali rakyat berjasa dalam bidang military. 


Begitulah adatnye. Tapi zaman sekarang.. semua orang nak jadi bangsawan. Kerja jual Burger terus berbusana Melayu katenye. Padehal pangkat cume hambe sahaye sekarang sudah berangan nak jadi bangsawan. 

Mase Hang Tuah berlengging melawan Jawa mengamuk, dihadiahkan "sepersalinan" baju dan seluar oleh Bendahara, then dihadiahkan lagi "sepersalinan" baju lantang dan samping. Dan diberi budi lagi, dihadiahkan lagi "sepersalinan" berupa Keris dan Tanjak.. It has to be in order - baru dapat complete suit body armor. 

Tak percaya lagi???


Ingat kisah ni???

Hang Tuah membalut luka Hang Jebat di perut dengan kain Limar.. some said Kain Cindai. tapi aku lebih percaya kepada Kain Limar kerana bebenangnya dan color nya bebenang halus sebenarnya direndam herba dan larutan ubat yang boleh menghentikan pendarahan, membolehkan Jebat mengamuk selama 40 hari 40 malam. 


Kain Limar biasenye direndam dengan ubat-ubatan yang menjadikan warnanya biasanya pekat berbanding kain Cindai. Itu lagi satu "teknologi" perang orang melayu yang tak pernah di explore. Instead of pikul balang2 ubat, tempayan2 herba dan berguni2 sponge... baik ko √≠ntegrate' those dalam pakaian. Macam ko pakai baju Cokolat Cadbury. Lapar jer ko gigit sikit. Brilliant isn't it??? 


BUKAN ITU SAHAJA

Familiar tak dengan ni?

Gelang yang biase dipakai oleh Bangsawan, satu tu.. Sultan Perak punye. 2 di Bahu.. lagi 2 di Betis. Tau ape gunenye? Ini bukan Melayu yang tulis k.. Ini Al Bukek yang tulis:




15 Kapal Armada AlBuquereqeu versus 4 Kapal Nakhoda Bijaya

Dikatakan oleh Albuquereque yang Nakhoda Bijaya kebal, tidak mati apabile bertempur walaupun ditusuk berkali2.  Nakhoda Bijaya cuma surrender bile dia penat.. di bogelkan, dan ditanggalkan "Gelang Emas" dibadannya.. = barulah memancut semua darah. 

Nothing mistical about it. Gelang tu befungsi menghentikan pengaliran darah. Melayu improvised bahan perhiasan dijadikan senjata. Serupa dengan fungsi Sanggul etc. 

Even Portuguese dah bagi lead dekat sini:

Senarai PERTAMA, yang tenggelam bersama-sama kapal Frol De La Mar adalah.. "Gadis-gadis penenun kain".. 

Sebab bende2 tu dorang dah ade. 

  1. Perempuan2 Penenun Kain
  2. Anak2 Perempuan Bangsawan Melaka
  3. Tiang2 Istana yang dilepa dengan Emas dan Perak
  4. Tandu Gajah Sultan Melaka yang disepuh emas
  5. 60 Tonne barang kemas
  6. Meja Berkaki Emas
  7. Gelang Sakti Nakhoda Bijaya
  8. 6 bijik Singa Tembaga hadiah Maharaja Cina
  9. Baju Persai Perang berkain baldu, senjata dan topi besi berhias indah (Mahkota)
  10. Baju2 berkain baldu dan sutera
  11. Mangkuk2 besar
  12. 2 pasu besar
  13. Mangkuk Perak
  14. Perabut2 Indah
  15. 200 Kotak Berlian, Rubi dan Batu2 Permata

Dorang tak culik:

  • Pembuat keris
  • Pembuat meriam
  • Dukun santet tuju2
Sebab.. dorang dah ade teknologi tu. Buat ape semakkan kapal. 

CONCLUSIONNYAKebal itu ilmu. Tapi bukan pada orangnnye, tapi pada Pemakainye. Kevlar Tech ni cuma dipakai / di anugerahkan kepada orang-orang Bangsawan/Laksamana/Hulubalang. 

Ia effective melawan senjatan seperti Pedang dan Parang - mampu menahan libasan/tetakan.. tapi.. tak mampu melawan "tusukan". So, disini weaknessnya Kevlar Tech Melayu ni. Cuma Keris yang mampu melawan. Lalu.. Melayu pun sama2 menggunakan Keris sepertimana Jawa (yang mane Jawa takde Kevlar Tech) makes them velnurable for invasion by Malay Kingdom. 

Disinilah letak Kemalasan Melayu. Instead of pikul baju besi kehulu kehilir.. dalam cuaca khatulistiwa ni.. disebabkan berat, panas dan dorang malas... dorang x pakai baju besi yang berat. But instead inventing kevlar type of fabric interwoven from gold or silver threads. 

Nak tau lagi level kemalasan orang Melayu??? dorang malas berperang. Lebih baik kahwinkan anak dorang atas negeri yang nak di jajahnye daripade pegi Perang. Punye laa malas melayu ni. Unta padang pasir pn tak malas macam Melayu. 

Untold History : Unchartered Route of Pulau Johor II - Negeri Perintah Laksamana

For those who missed the prelim, here is where its all begin:

"Untold History : Unchartered Route of Pulau Johor"


This going to eliminate theory of the missing naval base, armada and answer how in the world that all those armies managed to shaking Portuguse and Dutch throught 400 years of wars.

Semasa membantu Pahang dari dilanggar oleh Ligor, Sultan Melaka menitahkan SEMUA  yang daya berdiri untuk membantu Pahang. Dan orang kepercayaannye mestilah Laksamana Melaka. 

Fahamkan ayat itu: Titah Sultan datang KEPADA Laksamana di Batu Pahat. Laksamana pula, datang dari "Sungai Raya".. kerana ADATNYA LAKSAMANA, PEGANGANGNYA SUNGAI RAYA.. negeri bawah titah Laksamana = military HQ... iaitu, dari sebelah dalam inland Batu Pahat, bersama-sama 40 lancar bertiang tiga. 




Clues:

1. Sungai Raya
2. Lancar

So.. go back to Description of Malacca, Eredia merekodkan kapal Lancar 'terbesar' pade mase dia takluk adalah 2: consisted 2 rudders and 2 mast: 

Lebah 40 kaki x 80 kaki panjang dan boleh memuatkan 150 - 200 orang dalam satu satu masa.

In the naval warfare they use different boats, smaller ones about the size of “lancharas” and of “bantis” propelled by breast-oars : they have 2 rudders and 2 masts.” (Description of Malaca : 36)


Itu 1 or 2 tiang.

Ini.. 3 tiang.. memang untuk Perang besar, lagi besar dari yang ditinggalkan di perlabuhan Melaka mase kene serang Portuguese, yang digunakan membantu Pahang. Bukan sebiji... tapi... 40 BIJIK kapal perang. 

So.. ape yang ko faham dari sini?

1. Kawasan Batu Pahat - inland... adalah Tanah Pentadbiran Laksamana, sejak zaman berzaman. 
2. Semberong/Sg. Raya adalah route penting "Military State" ini - keluar masuk sebab duduknya ditengah-tengah semenanjung
3. Kedudukan strategik "Perlabuhan Naval Dockyard" Melaka berkemungkinan besar.. terletak di Tasik Semberong kerana; laluan strategik untuk ke Barat dan Timur membawa armada-armada besar tanpa diketahui musuh. 
4. Faktor physical Sg Raja/Semberong yang mempunyai lebar SEKATA dlm 80 hingga 100 meter lebar sepanjang 160km (aku syak... binaan ni manmade sebab impossible untuk sungai semulajadi maintain "kelebaran SEKATA" dalam jarak yang jauh dan tegak)..  dalam yg SEKATA dan besar membolehkan dia jadi "Military State" kerajaan Melaka. 




5. "Kewujudan" Sg. Raya di SEMUA HIKAYAT DAN SEJARAH MELAYU DI HILANGKAN SECARA HALUS bagi menyembunyikan kedudukan strategiknya sehingga tahun 1700

Cuma, yang di tonjolkan adalah "Jalan Penarikan" yang mempunyai sedikit significant dalam military manouvre, economically yes. Tapi tidak sesuai untuk gerakan militer. 


Kene aku jugaaak selesaikan. Hmmpppsss


Thursday, 13 August 2020

Anecdotal History of Original Yahudi - Blackcard of Unlimited Withdrawal

Ape aku bagitau ko hari ni, adalah lebih licik dan licin daripada Rothchild and Rockerfeller combined. Stories how you multiply your wealth without creating a global conflict. Just ride them free. Forever. 

Segalanya bermula disini : 


Batu Pahat



Antara perusahaan Tan Swee Hoe adalah pengangkutan antara peninsular to Sumatra. Dia juga founder kepada Ho Hong Bank. Dia adalah salah sorang daripada 4 orang pengasas OCBC Bank. 


Kwong Yik Gate 1913

Before Ho Hong Bank came into premiereship, Terdapat satu bank senior yang diasaskan oleh Wong Ah Fook pada 1904 dinamakan, KWONG YIK BANK (the 1st), sebab seminggu selepas original Kwong Yik Bank liquidated, another Kwong Yik Bank (the 2nd) incorporated in Kuala Lumpur (Kedua-duanya bannk yang berlainan, walaupun nama sama).


Terdapat kegusaran pasaran pada tahun 1913 disebabkan Kwong Yik Bank (the 1st) gagal menge'cashkan akaun milik pelaburnya menyebabkan pengguna beralih kepada bank mat salleh. liquidation Kwong Yik Bank menyebabkan beberapa "merchant bankers" mengambil keputusan bergabung. 


Kegagalan tersebut menyebabkan :

1. Tze Hai Toi Bank +
2. Kow Thong Bank +
3. Chinese Commercial Bank +
4. Ho Hong Bank

Bergabung menjadi OCBC Bank you known today pada tahun 1932. 


Segalanya indah sehinggalah tahun 1942. WW2 erupted. 


Banks, museums, villas and mansion were looted by invading armies. Opportunities presented itself. Hehehee...

Semasa Singapore diambang kebuluran, HRH Ibrahim mengurniakan 300,000 ekar tanah di Endau untuk dijadikan "Food Bank" rakyat Singapore. 


Ingat name "Lim Boon Keng" ni? Dia adalah salah sorang pengasas OCBC Bank, manakala Yeo Tiam Siew (Sorang lagi partner) berpura-pura menjadi pemabuk sepanjang WW2. OCBC fell in the state of disarray sepanjang WW2. 


Kwong Yik Gate 1945

Ingat Kwong Yik gate 1913?




Kenal ini orang? Dia merupakan mastermind dalam moneygame sejak 1930'an. Chinese businessman je tau macamane dia punya licik. Dipanggil "Sultan Tua" oleh orang2 cine walaupun bapak dia hidup lagi, sebab dia punye seniority dalam moneymaking.  Dia jugak yang mengkayakan Robert Kuok. Dia laa jugak yang menyusun DEB dari dalam. Tapi ramai tak tau. Dia senyap, mcm sleeping buddha. 

Similar situation befell to OCBC Bank after WW2. They unable to cash-out their clients. Sensing their distress, he came smiling. 

Offering "cash" from royal coffer to bankrolled the operation. Out of nowhere, OCBC cashflow were stabilized manakala bank-bank lain di Singapore selepas WW2, nazak dan banyak ditutup. Dalam mase 5 tahun, they emerged as global financing solution. 

Legendanye.. 

To honor their cooperation and loyalty, OCBC issued 2 "Blackcard" of unlimited withdrawal. How their ledger the accounting aku tak tau laa. but, itu yang aku pernah dengar. 1 to bigboss, 1 to TMJ. 


Honor the Fallen

In return, boths honoring each other, HRH Ibrahim purchased ancestral land of Tan Swee Hoe and upkept it. Cadangan untuk dijadikan taman peringatan keluarga Tan Swee Hoe dan masyarakat cina setempat. 








Reading Hint


Dude, in short, kalau ko bukan "player".. tak kire laa ape jenis game..  badminton ke, tennis ke, ko nk bukak gelanggang ker??? unless ko memang playernye yg yakin selalu menang dalam gelanggang ko sendiri, tau selok belok and mane nk cari untung. 

Paham ckp aku? 


Tuesday, 23 July 2019

Untold History : Analytical Approach in Interpreting the Falls of Malacca

Bertahun-tahun aku tunggu, takde orang nak selesaikan.

Yang ade pun, echoing same stupidity over and over again. Kalau korang bace, dorang repeat benda yang sama.. bina ayat cantik2, karang berjela2 sampai 20 perenggan... isinya di ulang-ulang.. korang bace pun syok bile dengar 3,000 meriam, kehebatan laa, kebanggaaan laa.. bile tanye kenapa boleh jatuh... ko salahkan orang lain pulak.. .pundek

".... jatuhnya Melaka sebab 'pengkhianatan', sebab 'pembelotan' etc." Meletakkan kesalahan ke bahu orang lain, lepas tu lepas tangan.





Senang kan?? lepas tangan mcm tu jer...

Nobody fcuking care to do literary review on the "betrayal" issues they popularized : KALAU issue "Pengkhiatan" : macamane cara nya mereka-mereka itu mengkhianat???? Apa salah Perajurit Jawa hingga di hina macam tu sekali??? Kenapa 3000 meriam boleh kalah dengan 12 meriam x 15 kapal?? kenapa 1500 askar boleh menang melawan 22,000 askar??? = dalam bentuk DATA

Yillek. Yang korang tau, bace blog mcm bace majalah Mastika. Tulis ayat panjang2, letak gambar yang takde kene mengene, dilukis 400 tahun lepas Melaka jatuh mengikut imiginasi pelukis... korang bace, lepas tu kagum tak tentu arah.

Tu sebab aku malas nak tulis lagi. Sebab korang lebih suke bende imiginasi macam tu. Hanyut masuk lobang jamban.

So.. kenapa Melaka jatuh????

Aku jawab takdir jer. Takdir yang Parameswara mcm dah takde tempat lain nak pilih buat negeri. Its geographical default. 


A. SEBAB GEOGRAPHICAL DEFAULT

ORIGINAL MALACCA CITY

Identify key point dalam penempatan awal Kota Melaka :

1. Kampung2
2. Kubur Hang Jebat
3. Masjid Melaka
4. Perlabuhan Melaka yang original 
5. Masjid Melaka


There.

Earliest drawing lepas pembinaan tembok Kota Melaka oleh Eridia.




Nampak menara tinggi tu.. haa tu tapak asal Masjid Melaka.

Dapat tangkap ape yang aku cuba sampaikan??? 

Cluenya ada disini :

A.  Kubur Hang Jebat

Hang Jebat died and dishonored. So, taraf Hang Jebat serupa korang semua. Hamba abdi. Sebelum 1800's, adat semua kubur orang Melayu marhaen adalah.. .dalam kawasan rumahnya. Yess. Sebab tu ade term "Tanahairku" or, "Tanah Tumpah Darahku".. i.e tempat dia mati : thus, kubur korang tu mengesahkan pemilikan keturunan korang atas tanah pusaka tu.

Bukan di masjid atau di zon perkuburan yang diwartakan. Itu zaman moden.

B. Kampung Bendahara


"H" marked mosque in 1760 AD is the side of original Rumah Bendahara.

So.. korang dapat A+B : Bendahara + Hulubalang, resided on the opposite side of the Fort. 

So.. dah dapat agak?? belum lagi??


C. Perlabuhan Melaka 



KESIMPULAN : 

Hypothesis 1

Malas aku nak tulis panjang2.. aku lukis k.


Ini kedudukan Original Melaka Port.



Ini pula, kedudukan meriam Melaka Vs. Portuguese.

Berdasarkan faktor kedudukan geography mengikut kontur tembok kota, 80% daripada 3,000 meriam Kota Melaka.. di halakan ke POPULASI SENDIRI. 

Kedudukan kubur Hang Jebat dan Rumah Bendahara menunjukkan golongan bangsawan dan keluarga mereka ketika itu tinggal di LUAR KOTA. Manakala aktiviti seharian mereka bertugas didalam kota. 

Andaikan peperangan terjadi, tergamak kah mereka megebom keluarga mereka sendiri yang tinggal di luar kota????? Ini adalah sebab utama kenapa kota Melaka yang dipertahankan dengan 3,000 meriam gagal.

While, 

15% pula, dihalakan keluar kota di bahagian BETING PASIR yang sejauh 500 to 800 meter ke Pantai Melaka. Jauh dari trajectory effective destruction.


Let test this theory. Kita buat simulation cannon trajectory. 


ini Meriam Portuguese.

Versus


Meriam Melaka
6 to 26 Pound Cannonballs


Material : Cannon
Panjang : 3 Meter
Diameter : 36 cm
Bore : 8"
Cannonball : 38 pounders
1 pace : equal to 0.76 meter

Effective range : 770 paces x 0.76 metre = 554.4 metre
Range in Max : 2000 paces x 0.76 metre = 1,440.0 metre

Ini tabulation for 17th century Cannon, if 15th Century.. lagi rendah bacaannya. But never mind. Let translate into simulation:


Menjadikan : Hanya 5% daripada keseluruhan 3,000 meriam Melaka (kalau sizenya 3 meter 8" boring diameter) yang betul2 mengadap vantage point tempat kapal2 Portuguese berlabuh.

So 95% lagi useless.


B. SEBAB 'PENGKHIANATAN' DAN BAGAIMANA

Macamane pulak issue 'pengkhinatan' ditimbul kan???

Ingat 3 name ni..

1. Raja Mendeliar
2. Utimuraja
3. Nena Chettu
4. Si Kitul

Kat mane dorang duduk?


There.. rumah dorang betul2 tempat mendaratnye Alfoso. Kampung Keling, Kampung Jawa.

Mari kite memperhalusi pengkhianatan mereka.

Day 1. 

Commentaries of the Albukek.

This marked the 1st assult by Portugese. Dekat mane? bace betul2.


.... Stood close to the edge of the shore.. Albukek mula membakar Perlabuhan Melaka:


Day 7

Not day 2, actually hari ke-enam selepas Albukek membakar godown at Malaka Port.


Albukek sent 2 ships laden with cannon targeting Malacca defence.

Day 13

Actually 5 days after the 2 ships attacked, :


Albukek station 2 batallions untuk menyerang Jembatan Kota.

1. Jao De Lima dan ketumbukan kapal menyerang Beting Pasir berhadapan dengan Masjid Melaka
2. Albukek sendiri mengetuai batalion mendarat di Upeh terus ke Jembatan Kota



Day 14

Cut short everything:
  • Team A Albukek menyerang beting pasir berhadapan dengan Masjid pada subuh hari
  • Sultan Mahmud discharge his elephant and counter attack dekat masjid
  • Team B Albukek attacked the bridge's stockage
  • Tuan Bandar with 700 jawa discharge towards Albukek's stockage
  • Jao De Souza menyerang 700 jawa dari arah utara. 
  • Pasukan Tuan Bandar terputus lalu terjun ke laut
  • Team A Albukek menyerang mereka di laut


Disini juga terbit nya cerita 'askar jawa lari perang'... bukan sebab mereka penakut, tapi sebab terputus bantuan.

Day 15


So, 2nd Batallion yang dekat Beting Pasir berhadapan Masjid Agung mula memasang palisade sepanjang sungai melaka dan mereka membakar Kota Melaka, termasuk pangkin pengantin yang mempunyai 30 tayar.


So, next details aku akan terangkan dekat area mane yang concerntrated with meriam.

So.. disinilah BERMULA cerita 'pengkhianatan' badigol-badigol tersebut.

Day 15 - Malam


Akibat kepenatan membina stockade, Albukek menghantar 70 orang pulang ke kapal untuk berehat. Sementara ketumbukan lain bermalam, mereka diserang oleh pasukan Melaka dengan hebat pada malam itu.

Team A dan Team B lari balik ke kapal... sambil MENGANGKUT 50 MERIAM BESAR YANG DIRAMPAS DARI ATAS JEMBATAN BAHAGIAN STOCKADE MELAKA (EXIT KG UPEH)

There... tu cluenye kenapa meriam2 melaka tidak digunakan.. = sebab muncungnya di halakan ke rumah sendiri

Apa yang terjadi seterusnya agak  menghairankan...


DAY 16


Albukek kembali memperkuatkan stockade yang ditinggalkan malam tadi dengan meriam-meriam dari pertahanan Melaka dan memasang Frisian Horse sepanjang beting pasir di bahagian Masjid Agung.

Why the eff Melaka not invading their stockade malam tadi mase dorang berundung ke kapal.. jgn tanye aku. Aku tak tau. Theoretically, kalau dorang rampas stockade Portuguese mase dorang lari malam tadi, sure Portuguese takkan jejak kaki ke Melaka lepas tu.


Maka datanglah Utimuraja, seorang Jawa yang tinggal di Upeh (Tempat serangan Albukek) merasuah Albukek dengan bantuan 5000 hamba abdi dengan balasan kawasan dan perniagaan dia tidak akan diganggu. Albukek bersyukur lah rasanya menerima pengkhianat jawa tersebut.

7 hari lamanya Utimuraja - Albukek - Sultan Mahmud - Utimuraja balik bertukar-tukar bargain. Akhirnya Sultan pun bersiap-siaplah untuk 2nd assult pada kedudukan Portugse di seberang sungai.


Day 23


Albukek mengarahkan 2 Galley besar dan tinggi, untuk rapat ke tembok Kota Melaka bagi meletakkan jembatan merempuh ke dalam Kota di bahagian Masjid Melaka.

Tetapi.. kedua2 Galley tersebut tersadai di Beting Pasir. Melihat keadaan itu, Sultan Melaka mengarahkan perahu-perahu disiapkan dengan kayu api lalu dibakar dan di hanyutkan dari Ulu Sg Melaka ke arah Galley Portuguese yang tersadai di muara Beting Pasir tersebut. Sultan guna taktik ni selama 9 malam berturut-turut.




Day 32



Pada hari Jumaat, tepat jam 5 pagi. Albukek memulakan offensive strike yang menyasarkan Jembatan Melaka.

Dia arahkan semua kapal perang berlabuh ketika air pasang menuju ke Jembatan Melaka.

Pasukan A di stockade Jembatan dan Kapal-Kapal Perang mula memasuki dan mengebom pertahanan Melaka.



DAY 34

Urban warefare bermula.

Portuguese berjaya menawan stockade jembatan Melaka dalam kota lalu mara ke Masjid Agung.

Pertahanan Melaka tinggal 3,000 orang berundur ke balik bukit. Resistance bermula dari rumah-rumah didalam kota. 



DAY 35

Bila tentera Melaka berundur, bermulalah 10 hari kemusnahan Melaka, dari senjata-senjata Melaka sendiri yang dirampas disepanjang tembok berhadapan dengan Kg. Upeh.



Day 45

All but ashes.


CONCLUSION

A. Faktor Pengkhianatan

Diberitakan oleh Albukek dan Sejarah Melayu, melihat pada pangkat dan topography, boleh lah di ringkaskan bahawa :

1. Raja Mendeliar
2. Utimuraja
3. Nena Chettu
4. Si Kitul

Raja Mendeliar
Berkhidmat sebagai Shahbandar dan bertugas dikawasan landing site Portuguese di Perlabuhan Melaka. Berkemungkinan dia yang membuka pintu perlabuhan bagi Portuguese untuk menyerang Upeh.

Utimuraja
Bangsawan Jawa yang menyerahkan 5,000 hamba abdi bagi menolong Portuguese semasa 1st assault hari ke 16.

Naina Chettu
Chetty india yang menolong Arojou dan orang-orang Portugeuse semasa dalam tawanan Melaka dan menjadi spy dalam Istana Melaka

Si Kitul 
Bagman. Seperti tertulis dalam Sejarah Melayu.

B.  Faktor Topography

Sejumlah besar meriam Melaka di halakan ke penempatan Kg. Upeh - tempat letaknya kediaman keluarga perajurit dan pembesar Melaka.  Disahkan, oleh Albukek sendiri pada hari ke -15 dia merampas 50 biji meriam besar dari stockade Melaka sebelah Kg. Upeh.


OVERLAY KAWASAN PEPERANGAN








End.