Monday, 10 May 2021

Rebuttal Issue : Melawan Kekarutan Melayu - Kota Melaka dari Batu Nesan Raja-Raja

 


1 statement bangang jer, terus bertempiaran 'pejuang Melayu' sampai ade yang  nak roboh A Farmosa.  Sampai ramai lupe, statement ni dikeluarkan oleh Albuqueuque sendiri dalam "The Commentaries of the great Afonso D'Alboquerque, second Viceroy of India" bahagian kejatuan Melaka. 

Dalam satu page Sejarah, aku dimaki pejuang-pejuang Melayu kononnye sebab menentukan tapak asal Masjid mengikut catatan yang sama, tapi di bangkang dengan mengatakan Masjid Agong asalnya diatas Bukit St Paul tanpa mampu beri apa2 sokongan. Bila aku kemukakan source aku, dorang ckp tak boleh pakai Kononnye sejarah ditulis oleh orang yang menang. 

Habis kat bawah ni menderrr??? 



Kekadang aku amazed dengan kemantulan IQ dorang ni. Gaya tulisan macam bijak, siap keluar hadith bagai. Kalau berbual taknak kalah, bile tersepit dicakap plak kite talibaru penjajah. Bile tak boleh corner terus klua "kun fayakun"... prffftttt.. mcm pundek. 

So, kita start dengan issue yang dibangkitkan : 

i.  Lokasi Masjid Melaka


Disebutkan, lokasi Masjid Agong dengan Menara setinggi 5 tingkat, sebelah dindingnya jatuh kedalam Sungai Melaka.



There. Yang bertanda "Fortolezza" adalah bekas menara Masjid. Diagram bangunan Masjid yang dijadikan Balai Polis dan tempat penyeksaan zaman Portuguese tu pulak mcm ni:



* Fortalezza : Menara Masjid Agong

* Tronco : Terungku Gelap - Penjara Bawah Tanah

* Poco : Well. Perigi 

* Almazem / armazem : Magazine. Tempat Peluru 

So, kawasannya adalah di sini :



Bukan diatas bukit Santi Paul. Bukan dekat menara jam. Bukan dekat Stadhuys. 

Tapi dekat parking, yang atasnye "Poco" bekas kolam megambil air sembahyang tu masih wujud sampai sekarang ni:


Kemungkinan besar Perigi ni letaknya di tengah2 halaman Masjid Agong, bagi kegunaan jemaah. This marked the turning focal point where research should conduct. Bukan dekat tempat2 yang mengarut diatas tadi. 

So, argument aku, lokasi tapak ni diberitakan oleh Portuguese, sama seperti binaan kubu A Formosa yang diambil dari nesan Raja-Raja kuno. Tapi kenape setengah ko telan, setengah ko luah. Kata sejarah ditulis oleh pemenang. Baik x payah percaye dua-dua kan??? Itu aku cakap orang2 yang acah2 pejuang Melayu ni bangang

 

ii. Nesan Raja-Raja

Diberitakan pejuang Melayu-layu, seluruh dinding dan kota yang dibina Portuguese daripada batu nesan Raja-Raja kuno. 

Maka meluap2 laa semangat pendekar pejuang Melayu-layu berteriak sorak hendak meruntuhkan A Formosa. Jerit je kuat. Last2 senyap. Mcm anjirr.

Meh, sebelum korang jadi gile tak menentu. Or malu sepanjang zaman, meh aku kasitau : 

a. Mula-mula sekali, kite kene tentukan, Batu Nesan jenis mcmane yang digunakan zaman tu. Bile diselidik, cuma ada design ni sahaja yang wujud zaman tu:




Ada 7 jenis batu nesan Raja-Raja yang wujud pada zaman kejatuhan Melaka. So,  jenis yang mane
satu digunakan untuk dijadikan dinding, tembok Kota Portuguse????? 

b. Kita lihat pulak ukurannye :





Pilih, yang zaman sebelum kejatuhan Melaka sahaja, iaitu Type A, B, C, D, E dan F sahaja. Seterusnya... cari data tentang mortar and block tembok melaka:


iii. Fortified Wall Measurement 

Kita ambil contoh, batuan binaan di Bastion Middlesburg, yang berdekatan dengan tapak bekas menara Masjid Agong. 




So...  data dari UM menunjukkan, bacaan size binaan tembok Middleburg DAN JUGA Gereja St Paul, adalah seperti berikut: 


There, perbezaan size block "Batu Nesan Raja-Raja" versus "Stone block" adalah:


So, dalam banyak2 jenis batu nesan, cuma Type B sahaja yang layak dibuat tembok kota Melaka kerana:

Ukuran Nesan versus Block Batu Tembok kota melaka boleh di adjust dengan cara mengikir sehingga mengikut size, TAPI TAK BOLEH dibesarkan. Kurangkan sizenya boleh. 

Sebab tu batu2 nesan yang lain x layak dijadikan tembok kota. 

So, berape unit Batu Nesan Type B diperlukan untuk buat tembok kota???? untuk Bastion Middlesburg, 16,000 unit batu yang mengikut size Nesan Type B diperlukan. Soalan aku lagi:

Berape orang mayat Raja-Raja Melayu diperlukan untuk digunakan sebagai material tembok Bastion Middlesburg??? Jawapannye = 1 orang Raja memerlukan 2 bijik Batu Nesan. Jadi sebanyak 8,000 jenazah Raja-Raja Melayu diperlukan bagi membina Bastion Middlesburg.

Masuk akal???? Hahahahahaaaa.. Itu aku cakap korang pejuang-pejuang Melayu-layu ni bengap. 

Bagi kes Gereja St Paul pulak:


Dude..binaan batu St Paul dibina 6 tahun lepas Melaka jatuh atas tapak chapel kayu. Dah takde belen Batu nesan korang nak gune. Semua dah kene sapu bersih dibuat rumah etc. 


Jangan ko ingat mentang2 laa si Fidrie tu Pengacara Jejak Rasul, dia tu maksom. Buat malu Melayu je ade laaaa. 

So, tak betul ke binaan batu nesan raja-raja kuno digunakan??? 

Betul. Itu ada kebenarannye. Contohnye ni : 





Binaan ini menjadi foundation stone semasa Gereja St Francis dibina pada tahun 1846. Terang2 menunjukkan bagaiman bahagian batu nesan raja-raja digunakan, tak boleh dijadikan "ractangle stone block" pun kalau digunakan. 

Cuma, mari betulkan fakta BUKAN100% batu binaan yang digunakan adalah dari nesan Raja-Raja purba. Kalua ade pun mungkin hanya 8% paling kuat, mengikut kiraan populasi sebelum kejatuhan Melaka dan jumlah cubic meter binaan selepas kejatuhan. 

12 comments:

  1. Zi masa kau lepak ambil gambar .. kuat tak bau purba dia

    ReplyDelete
  2. Hahaha time catatan portugis perihal diaorg bawak balik beribu2 senjata api melayu dgn citer catatan flo de la mar bawak bertan2 khazanah melayu diaorg cepat percaya bulat2 120%

    ReplyDelete
  3. Bro. 'nesan' yang dimaksudkan tu bukan literali 2 ketul batu nesan setiap kubur. Tapi lebih kepada batu binaan kubur. Macam kubur vvip zaman sekarang, ada binaannya ikut zamannya.

    Boleh jenguk perkuburan bernesan belimbing di jasin. Nesannya belimbing. Tapi binaannya menggunakan batu laterit.

    ReplyDelete
  4. Walaun kalau sebut jer Barua DAP deme masih ok lagi bole gelak geli geli lagi...

    Bila related kan Singapork sebagai Isreal di Asia Tengara walaun mula kepanasan montot...

    tapi bila barua DAP abang pada PAP dan related kan bila sebut barua Singapork@
    LeeKwanYew mula lah walaun teekinja kinja panas montot...


    Smpi skg sebutkan nama billionaire Melayu Made In Singapork atau Melayu Made In Singapork mengurus suatu GLC Singapork suma walaun barua DAP@Lee Kwan Yew buta pekak dan bisu...

    Kat Malaysia ada seko ultra Melayu yang melutut depan kubo Lee Kwan Yew

    Nape barua DAP panas montot bila relate kan dng Sinapura..

    Nape yerr... cer jawab cer jawab..!!

    ReplyDelete
  5. dah dekat 2 tahun sy follow blog ni. teringin nak dengar lebih dlm ttg kerajaan johor kuno (gelanggi)

    ReplyDelete
  6. Lama tunggu dah. Muncul juga. Syabas bro.

    ReplyDelete
  7. Mat Ropa punya argumen pun guna tulisan2 Portugis - pihak yg menang.

    ReplyDelete
  8. بسم الله....terbaik saudara walau tak sempurna,hamba suka susunan yang padu, kalau yg pandai komplen berani buat blog mcm nikan bagus.kongsikan kalau ada blog ala ala macam ni.

    ReplyDelete
  9. Aduh setahun satu artikel. Buat la macam dulu balik bro.

    ReplyDelete