Thursday, 26 January 2012

Untold History : Pirate of Karribean II "The Beginning"

Sambungan dari... kisah "Pirate of Karrebean" melayu dari hasil kerjatangan aku yang sudah ditiru dan diciplak dimerata-rata tempat..:

http://jiwang.org/sejarah-mitologi/44780-pirate-caribbean-ada-kaitan-dgn-legenda-lanun-melayu.html
http://forum.lowyat.net/topic/1691320/all
http://bumiyang.blogspot.com/2011/11/captain-jack-sparrow-lanun-melayu.html

But, this time.... biar aku kasitau sape sebenarnye dorang tu.. siap gambar :


1802 THE BEGINNING

British form 1 regiment diberi name "Malay Regiment" di Ceylon.. consist, numbers of Malay and local singhalese.


Pada tahun itu jugak.. some record menyatakan Sultan Kedah ade menghantar beberapa ratus orang ke Trincomalee utk diserap ke "Malay Regiment"... and few others from Perak, Melaka dan Singapore (?) 


- "Singapore" belum wujud lagi waktu ni sebab Raffles belum datang... meaning also, orang2 Temenggung Abd. Rahman yg mengetuai perlalunan berleluasa di Selat Melaka..also meaning, British employing pirates in their regiment..

While, Sultan Kedah maybe supply orang2 melayu yg revolt against British semasa pendudukan Penang pada 1786.


1803 THE WAR

Pada tahun ni.... Raja Ceylon, Vikrama Rajasinghe memberontak melawan British.

 

Inside, dalam pentadbiran Vikrama... ade satu lagi "Malay Regiment" yang diketuai oleh orang Bugis bername"Sangunglo Padikara Peruwa" yg mengetuai 400 askar Melayu/Bugis dalam istana Vikrama.. some account says that dorang ni adik beradik.. but.. it might not be the case klu dikirekan British punye "Malay Regiment" diambil dari Kedah.

GADUH LAGI"Malay Regiment" British pulak diketuai 2 orang.. satu nye dari "Rifle Regiments" yg bername En. Saifuddin dan En. Nuruddin..

"Malay Regiment" Vikrama pulak diketuai oleh En. Sangunglo Padikara Peruwa.

Dorang pun berperang.

1st Round.. askar2 Vikarama kalah bile En. Sangunglo mati.. thus, balance 400 Malay Regiment dalam kerajaan Vikrama going for guerrilla tactic.
2nd Round... Komander British Malay Regiment.. Major John Davie (Davvy Jones?) ditangkap.... bersame2 En. Nuruddin dan En. Saifuddin.. 

 

Major John Davvie dikurung.. while... En. Nuruddin dan Encik Saifuddin diseksa kerana enggan melutut dihadapan Raja Vikrama..

Melihat kekentalan hati budak2 ni... En. Vikrama menghukum bunuh kedua2nya... dan... mayatnye di beri makan BABI HUTAN...
ENRAGES

British's Malay Regiment :

Major John Davvie mati dalam tahanan Vikrama... pengganti Governor British di Ceylon.. pada 1805 amat anti kepada Melayu.. dia cuba disband "Malay Regiment" tetapi gagal... TETAPI.. dia berjaya menghantar 300 orang penduduk Melayu ke negeri asai ; on which, dorang tak balik Kedah/Perak/Singapore.. but wandering the open sea jadik lanun sepanjang hayat..


Pada 1807... Malay Regiment ini berjaya disbanded kan... seorang komander "Malay Regiment" ni.. berdarah Caucassian.. bername Captain Willian O'deen pernah dilapurkan dibuang ke Australia kerana aktiviti melanun...ramai yang lari jadi kelasi kapal dan lanun.. Seterusnya.. hanya separuh dihantar ke Pulau Jawa dan berkhidmat disana.


Vikrama's Malay Regiment :

Selepas menghukum En. Saifuddin dan En. Nuruddin.. Raja Vikrama menjadi paranoia..Ramai askar2 Melayu dlm istana dia memberontak.. 

Pada tahun 1815... askar2 Melayu dalam istana Vikrama abandon their post dan join bekas2 Malay Regiment British yg dulu musuh dorang.... 

Thus, the curse continue...


Bersambung...... Pirate of Karrebean III "The Eternal Sails"

Preview :

- HMS Dauntless in Pirate Carrebean is... the real "HMS Dauntless" yg berkhidmat di Singapore pada tahun 1852

- Pirate Coves in Pirate of Carrebean is the real "Blangah Cove" in Singapore.. also known to British explorer in 1800's as "Pirate Cove"