Friday, 24 April 2015

Untold History : Negeri ke-15 Malaysia dan Rahsia Dato' Onn III - Rahsia Dato' Onn

Korang kene bace :

"Untold History : Negeri ke-15 Malaysia dan Rahsia Dato' Onn I - Prelim"

and


untuk faham the whole puzzle. 

Pada orang yang dah memang ditanam sifat kebencian pada raja-raja, dorang nampak Sultan-Sultan Sumatera patut dihapuskan sebab keborosan dan ketamakkan mereka.. kononnye sebagai pengajaran dan daulat 'rakyat'..

Little that they know.. yang buat those atrocities bukan 'rakyat' Sumatra.. tapi pendatang-pendatang yang cemburu.. 

But, dorang x nak tengok semua tu. Dorang cume dengar ape yang dorang nak.. clouded by sentiment.. macai dalam erti kata sebenar.  


SUMATRA PRIOR 1946

Selepas perang dunia ke-2, Sumatra diperintah oleh Pemerintah-Pemerintah setempat, yang di lantik oleh Belanda dan British kerana dorang kekurangan askar untuk menjaga law and order.

Penduduk asal Sumatra pulak ialah dari golongan orang Melayu, Acheh dan Batak. 

Pada 1930's, Belanda mengimport "pendatang" dari Tanah Jawa untuk jadik kuli ladang-ladang kopi, tembakau dan getah kepunyaan Belanda dan Sultan-Sultan Sumatra.

Statistik menunjukkan :


Peningkatan pendatang Tanah Jawa ke Sumatra.. kemuncaknya semasa Perang Dunia ke-2:

Setengah juta "pendatang" vs. 300,000 orang Melayu Sumatra.


BRITISH INTERVENTION

Sumatra diletakkan dibawah pemerintahan General Furgeson, ketua unik risik kerajaan British. 

Selepas perang, betul2 SEBULAN sebelum dorang menyarankan Malayan Union kepada Malaya.. this damn Furgeson mengadakan mesyuarat sulit dengan Sultan Langkat:


Dia menyarankan Kerajaan Sumatra 'bergabung' dengan Malaysia.. yang memang pulak, ramai Sultan-Sultan Malaysia adalah sedara-mara Kesultanan Langkat, Asahan, Serdang, Siak dan Deli.

Gembiralah Sultan Langkat lalu diberitahu khabar ini kepada Sultan-Sultan Sumatra yang lain... tetapi..:


DINAFIKAN oleh Furgeson itu adalah cadangannye. 


COMMUNIST INFLUENCE

Tan Malaka merupakan orang Sumatra yang indoctrined by Communism. 


Dia merupakan pemimpin Partai Komunis Indonesia yang mempunyai pengaruh dalam menubuhkan Parti MNP di Malaya yang di pimpin oleh Ahmad Boestamam dari Kesatuan Melayu Muda.

President Sukarno pada masa itu pula bergantung kepada sokongan golongan ini:

  1. Partai Komunis Indonesia Tan Melaka
  2. Sosialis dan golongan-golongan pemuda terpelajar, indoctrined by Communism
  3. Parti Islam, Persatuan Ulama etc.
So.. yang kurang sekarang.. - cume "api"nya.. which is = British.. became Agent Provocateur

SEBAB REVOLUSI SOSIAL

Sumatra merupakan tanah yang kaya lebih dari tanah Jawa, Sulawesi dan Bali combined.  Sukarno perlukan Sumatra kerana kewangan negara semakin tenat. 

Dia x boleh jadik President kalau takde wang. 

So.. secret deal was made, between him and British.  Korang akan dapat nampak lepas ni.


  • British 'menyarankan' Sultan Langkat bergabung dengan Malaya
  • Indonesia Sukarno sudah tentu marah.. lalu di rancang 'revolusi sosial' yang diketuai oleh PKI

There.. it was preplanned movement even before March 1946. 

Ape keuntungan British.. and Sukarno??


BRITISH-SUKARNO PLOTS AND HMS ANSON

Tak lama selepas kejatuhan Sumatra.. Sukarno dilapurkan cuba 'mendapatkan' upahnya dari British.. 



Surprisingly.. PADA TAHUN YANG SAMA, 1946.. HMS Anson telah membawa pulang 3 Tonne Jongkong Emas dan 19,000 karat Diamonds dari "Bank-Bank" di Singapura ke UK. 


Diberitakan oleh pihak British.. harta-harta tersebut merupakan rampasan dari Jepun sepanjang pendudukannya di Malaya dan Sumatera yang di simpan di Bank-Bank Singapura..

Masuk akal??? Jepun menjarah negeri orang.. but, keep the Bank intact.. siap simpan lagi harta dorang dalam Bank.. it's doesn added up.


KONSPIRASI THEORY

Ko dah tau, Sukarno dah jatuh miskin. Indonesia lepas perang takde hasil, duit banyak habis. So.. Sumatera jadi mangsa.. 

Partner-in-crime dorang = British.

Hasilnye.. pernah dengar cerite infamous story about "Emas Sukarno"???


Now relate this:


Sukarno toned down in reclaiming 'his' gold. Dia nego sampai separuh dari nilai asal on which, British bersetuju. Dia separuh, British separuh. 

That is how they creat "Sukarno Gold" myth..dari hasil daripada penjarahan Kesultanan Sumatra. 


MALAYAN UNION

Dalam tahun yang sama, SEBULAN selepas Sumatra jatuh ke tangan PKI Sukarno.. dan semua Kesultanan Melayu di hapuskan.. British menganjurkan Malayan Union.


1 April 1946. 

3 March 1946 : Sumatra hangus - 1 April 1946 : Malayan Union


Malayan Union dirancang sejak October 1945.

Pendukung kuat Malayan Union adalah Sultan Johor yang terkenal tidak sukakan merdeka sendiri melainkan menjadi negara Protectorat British. Dia yang mula-mula sign. Diikuti Sultan-Sultan Lain. 


Kenape dia berubah fikiran?? 


UMNO 1946

SEBULAN selepas Malayan Union.. on 10th May 1946.. UMNO ditubuhkan..

Dia yang tak nak merdeka.. then, suddenly dia pulak yang jadi host dan penaung kepada UMNO??? pelik isn't it?


3 March 1946 : Sumatra hangus - 1 April 1946 : Malayan Union : 10 May 1945 : UMNO

3 peristiwa besar dalam masa 3 bulan. 


RAHSIA DATO' ONN




UMNO ditubuhkan kerana menjaga kewujudan Kesultanan Melayu. 

Ape yang British 'sediakan' sekarang, sejak zaman Dato' Onn lagi.. system, parti etc. adalah sama seperti yang di "sumbangkan" kepada Sumatera dulu sehingga lenyap semua Kesultanan Melayu. 

Golongan-golongan ini yang akan memusnahkan Malaysia dari dalam:

  • Political party indoctrined by Communism
  • Yought movement indoctrined by liberalisme
  • Golongan-golongan fanatik agama
  • Golongan-golongan 'pendatang' yang berusaha merampas hak peribumi

Dato' Onn nampak, tapi tak terluah dari kerongkongnye kerana dia sendiri berada dalam 'system' tersebut.. dan perkara itu adalah cuma 'sangkaan', dia sendiri tak pasti pada zamannya... but he damn knew it's imminent. 

But now... korang dapat tengok sendiri zaman sekarang.. semuanya ni macam repeating event... yang lain cume pelakonnye... learn from history. 

52 comments:

  1. Thanks Mo Razzi sebab ingatkan kita semua tentang semua ini. Mereka nak jatuhkan sultan sebab mereka sendiri nak jadi sultan(penguasa) di bumi ini.

    ReplyDelete
  2. Terbaik. Kita kena sedar dakyah PENDATANG ini semua. Masih ramai yang xnampak dan xsedar pentingnya sejarah dalam kehidupan kita. Mereka ini sebenarnya macai dalam erti sebenar. Bila negara dah xditakbir boleh org KITA sendiri baru tahu tinggi rendah langit. Sampai masa itu semua dah terlambat. Undang2 boleh diubah Tapi sejarah xpernah menipu. Tiada negara yang sempurna. Sayangi negara KITA.

    ReplyDelete
  3. Bagus Mo Razzi. Biar semua terbuka mata apa yang berlaku dulu dan sekarang. 'Pelakon saja yang lain'.

    ReplyDelete
  4. Memng anda dalam kelas tersendiri...ilmu yg ilmiah dan mungkin yg x tau sejarah yg hmpir dgelapkn ini...tahniah tuan...baca bnyk kali x jmu...sume padat...teruskn usaha tuan...

    ReplyDelete
  5. SubhanAllah..Allahuakbar..sebak hati bila baca 3'3 latest artikel ni..Thanks Mo Razzi..keep your good work up..aku doakan moga ko sihat sentiasa..amin..

    ReplyDelete
  6. Sometimes I'm thinking kenapa teruk sangat balasan Allah kepada raja raja melayu di Sumatra tu? Apa kesalahan mereka sampai dibunuh kejam begitu sekali?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Now, apply the same reason, ape dosa org islam Palestine, Burma, Thai, Syria, chechen smp kne bunuh dgn kejam??? X nak gune alasan "kesalahan" tu ke??

      Delete
    2. Sebab xikut hukum Allah?

      Delete
    3. sebab umat islam tak bersatu la, kalau hang nak tahu nabi ada buat 3 doa cuma 2 dimakbulkan. yang tak dimakbulkan ialah umat islam bersatu, Allah tak bagi 1 doa nabi dimakbulkan sebab Allah nak umat islam tu sendiri berusaha bersatu

      Delete
  7. Memang ada sesuatu yg tak kena
    Raja2 Melayu dipaksa sign Malayan Union, bagi pengamat sejarah itu ialah betrayal kepada orang Melayu.. Tapi Dato' Onn boleh bangun lawan British thru Umno tapi rakyat tak salahkan Raja2 Melayu..and masa tu Umno bukan nak tuntut merdeka sangat pun..maknanya ada tujuan lain

    ReplyDelete
  8. kejatuhan sumatra telah mengajar tanah melayu untuk melawan puak2 komunis.. tp komunis yg ada sekarang ni lebih halus dakwahnya...

    ReplyDelete
  9. Komunis sekarang bergerak atas nama kebebasan bersuara, kebebasan mengkritik, kebebasan beragama, hak asasi manusia etc...

    ReplyDelete
  10. Syukurlah ramai yg sedar yg akhirnya melayu wajib bersatu.. bila lemah musuh menunggu masa menjarah bumi bertuah... kalaulah politikus melayu baca artikel ni semua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. didoakan semua ahli2 politik terutama sekali yg berbangsa melayu dan Islam anutannya membaca pendedahan artikel ni. dan sedar serta mengenepikan kepentingan parti bersatu kembali demi 'Islam dan MELAYU'. aamiin

      Delete
  11. tahniah tuan berjaya hasil kan buah tangan baru.. teruskan membongkar!

    ReplyDelete
  12. terbaik bro...

    ReplyDelete
  13. Malangnya ramai org2 melayu yg masih tak sedar dn sanggup mempertahankan puak2 komunis ni kerana kebencian mereka trhadap bangsa sndiri..ditambah pula dgn provokasi yg melampau :-(

    ReplyDelete
  14. Semoga bangsa kita Melayu ni mengambil iktibar tentang hal ni. Jgn kita bermusuh disebabkan kefanatikan kepartian. Institusi Kesultanan Melayu adalah salah satu kekuatan bangsa Melayu walaupun tidaklah sempurna disebabkan kita semua hanyalah manusia biasa. Pertahankanlah benteng itu dari dirobohkan oleh manusia2 yg mengikut hawa nafsu dan di pergunakan oleh agen2 syaitan.

    ReplyDelete
  15. touching..... x dpt digambarkan bila mana bapak kita seorang raja... mati kena kerat2... campak tepi jalan... Dem komunis...

    ReplyDelete
  16. Ha ha ha

    Wow Mr. Razzi..sekaran baru tahu kenapa berlakunya penghapusan Sultan di Sumatra..dulu ada gak baca tapi masih tertanya kenapa..

    Cuma sekarang ..bila Mr Razzi nak pecah lubang kenapa Sultan Johor masa tu suka sanggat Malayan Union tiba-tiba buat U trun..ha ha ha..suspen la..

    Bhai Buku mana?

    ReplyDelete
  17. dah beberapa hari aku x buka blog, ada citer baru rupanyer...seram bila menghayati.

    ReplyDelete
  18. puak2 komunis indon ngn sukarn0 sndri akhirnye dpt balasan tuhan...

    gerakan 30 septmbr 1965..

    semua yg dibuat kt sumatra dulu kena sebijik kena kt nyawa diorng balik..dibakar,tembak,tanam idup2,..lebih kurang sejuta mampus...sukarno jd tahann drumah sendiri sampe mampus jugak..

    tp bg aku raja yg adil diangkat...raja yg zalim disanggah..tp xde la sampai dibunuh..cuma kena diadili jugak la...

    ReplyDelete
  19. Masih tak faham lagi, kenapa Sultan Johor jadi penaung UMNO padahal dia tak nak merdeka?? Adakah sebab UMNO masa tu fungsi dia nak lindungi Sultan?? Jadi, Sultan Johor tak nak Kesultanan Melayu terkubur macam tu?? Sorrylah blur sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sultan Johor mula mula tak nak merdeka tapi bila dpt tahu semua Sultan Sultan Melayu di Sumatera dan keluarga kena bunuh dan harta di rampas terus baginda jadi penyokong kemerdekaan melalui UMNO. Ya saya rasa baginda sokong UMNO untuk menjaga kesultanan Melayu di Malaya dari tipu daya British dan Komunis.

      Delete
    2. x berapa tepat pendapat saudara.maaf

      Delete
    3. info ape yg tepat? jika difikirkan itulah sebabnya dan memang ada logiknya sultan johor masa tu bt u-turn. tak mungkin british nak lepaskan sultan johor sedgkan sultan2 lain dihapuskan.. silap2 sultan johor claim 1 tanah melayu sebagai tanah naungan johor jika mengikut sejarah melaka masa dulu wp hakikatnya sultan johor tu bukan keturunan sultan melaka.

      Delete
    4. sultan johor buat u turn setelah melihat kebangkitan rakyat johor yg diketuai oleh dato onn menentang malay union kerana akibat sultan ibrahim membuat perjanjian bersama british tanpa membincang pegawai2 kerajaan dan rakyat.ketika itu malah kerana tindakan sultan ibrahim sedemikian beliau dipulaukan dan hampir mahu digulingkan oleh rakyat sendiri...

      Delete
  20. wui lanchiauu..lu punyer suai-padan..mmg tahap dewa..
    mmg kene dgn muka lanchiau luu..
    game nih dah sampai tahap mane beb?
    pe2 hal..
    jalan terus beb..

    ReplyDelete
  21. Bro...salute lu...tp kenapa sultan sumatera x lari ke semenanjung minta bantuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hang jangan lupa tiba-tiba diorang serbu/terjah tanpa amaran kat istana sultan, mana nak lari....kalau sekarang takpa la ada tenet kita boleh trace diorang. dulu dulu ada mata2 sultan kena rasuah/ugut senyap la mata2 tu.
      ada kerabat diraja yang terselamat lari ke sini cuma ianya tak diketahui umum sebab takut dibunuh komunis

      Delete
  22. Selalu baca article2 macam ni. Tapi ni yang first disokong dengan fakta2 yang menarik. Boleh bagi tau macam mana nak dapatkan article yang sepenuhnya?
    Dari dulu lagi aku beranggapan Sumatera sepatutnya bergabung dengan Malaysia. Dari segi bahasa/pakaian/dll mereka memang jauh lebih mirip dengan Malaysia bukannya belah Jawa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg..sbb mereka BANGSA MELAYU..bukan Jawa..sebelum zaman imperial barat dtg wat hal , Sumatra ngn semenanjung cm lumut ngn pangkor jer bebas bergerak suka hati rumah sendiri kot ,dtg lak baruah buat sempadan politik terpisah la kita

      Delete
  23. Political party indoctrined by Communism = D**
    Yought movement indoctrined by liberalisme = K******n
    Golongan-golongan fanatik agama = P**
    Golongan-golongan 'pendatang' yang berusaha merampas hak peribumi = D**

    Wah, kalau Umno kalah pilihanraya, adakah sistem kesultanan juga turut dimansuhkan di Malaysia ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. umno kalah..
      kesultanan bakal dihapuskan?..
      ape ke lanchiouuu..
      raja2 amik balik kuasa laa beb...

      Delete
    2. M#$ dan M@# kategori mana? Golongan pendatang nak rampas hak pribumi? Mereka rakan UMNO tu.

      Delete
    3. depa tu macai juagak nak merasa serpihan kekayaan.

      Delete
    4. laa ko baru nak tahu, matlamat red bean army menjadikan negara kita seperti singapura aka negara republik.

      Delete
    5. (UNITY-KESATUAN) pada aku mudah jer,balik pada ajaran Islam yang sebenar2nya,bukan seperti yang ada2 sekarang tak kira yang datang dari parti politik atau ngo atau sewaktu dengannya.Para pemimpin anggap rakyat macam sampah,yang raja2nya pulak sibuk dengan duniawi,rakyat pun 2x5..So cukuplah untuk membuktikan kebenaran hadis Nabi bahawa bila semua diatas telah terjadi dalam dunia nie maka para musuh2 akan menjadi kuat dan akan menyembelih kamu satu persatu....hahahahhahahha

      Delete
    6. jangan buat fitnah kata 'raja2 sibuk dg duniawi" ko nampak ke depa memang sibuk dg duniawi? ada bukti 24jam 365hari setahun? berhati-hati bila menaip/berkata saudara.. nanti tak pasal2 didakwa "kat mahkamah akhirat" nanti.. kiri kanan kita ada yg menulis.. bukti sohih apa yg kita buat setiap saat.siap ada ulang tayang video kita kt dunia masa tu nanti. ingat.. berkata perkara tak benar jadi fitnah , jika perkara itu benar diperkatakan jadi umpatan.dua2 perbuatan tu tetap salah.

      Delete
    7. Ko nk suroh org unity tpi ayat ko fitnah sultan2 cm gampang kn,ko nk unity kn org cmna lau kau sndiri xda ilmu ngn cadangan?stakat adik aku pon boleh bhai ..haha..ok latu yg penting semangat!

      Delete
  24. Bro, tolong cari jalan macam mana sejarah macam gini boleh asak masuk dalam otak siswa siswi kita di ipt. Rugilah kalau benda rare macam gini depa tak dapat kongsi.

    ReplyDelete
  25. Balik kepada ajaran Allah. Jgn khuatir jika puak D@@ dan liberisma kata itu kaedah fanatik.

    ReplyDelete
  26. bro razzi. adekah mereka masih mencari rahsia kita yg kita sendiri tak tau.

    ReplyDelete
  27. ramai kerabat diraja lari ke tanah melayu. yang saya tahu ramai duduk di padang rengas atau lubuk merbau di perak. kawan sekerja ibu saya dari kerabat diraja tapi diorang tak tahu sebab ianya di rahsiakan dan barang kemas buat daripada emas dan perak juga ada penunggu. saya suruh tangkap gambar tapi sudah di jual semua barang kemas. katanya barang kemas tersebut ada berbagai bentuk seperti naga dan ular. penunggunya kerap menganggu jika di simpan di rumah. akhirnya barang tersebut di jual kepada cina dan duit itu di sedekahkan bagi pihak tok/nenek
    off topic *kalau nak tahu p.ramlee juga keturunan kerabat diraja acheh

    ReplyDelete
  28. Kerajaan Johor sudah ada pertalian/hubungan perdagangan dgn James Smart yang kini beroperasi di Argentina. Tak tahu lah secara kebetulan ataupun tidak tetapi Kerabat Johor selalu ke Argentina atas alasan untuk bersukan polo & pada awal2 penubuhan JDT, TMJ mmg amik player daripada Argentina.Hmmmm.....

    ReplyDelete
  29. Kini kita umat Islam melayu haruslah bersatu walaupun ada fahaman busuk dalam politik...di khuatiri pulak secara tiba2 komunis berkuasa di Tanah Melayu...komunis sekarang bukan seperti 50 tahun yang lalu...mereka tidak menggunakan senjata...tetapi mereka sentiasa meniupkan sentimen perkauman...agar bangsa melayu di lihat hina...sebab tu sekarang ni melayu dengan melayu bergaduh...kaum cina komunis hanya di lihat menunggu waktu sahaja untuk mengambil alih Tanah Melayu...

    ReplyDelete
  30. Salam bro..bole terangkan maklumat sulit tak berkenaan penyerahan negeri kesang..musykil di situ..sekian, terima kasih.

    ReplyDelete
  31. Saudara saya nak bertanya.benarkah raja raja melayu skrg ni adalah hasil dari gerakan British dahulu..? Di mana raja atau sultan yg asal telah di lucutkan jawatan mereka..? Dan sebab itulah berlakunya pemberontakan di setiap negeri?.apa yg saya tahu baru skrg waris waris terdahulu cuba menuntutnya kembali..ini terjadi di Perak,Johor,N.sembilan dan juga Pahang.

    ReplyDelete
  32. Hurpmm....kuasa paling ampuh adalah kuasa rakyat sendiri...tgk lah biler rakyat Syria jadik militan tentera/polis pun lintang pukang selamatkan diri. Allah swt dah janji pertolongan klu umat Islam bersatu tetapi klu ikut zionist dan nasrani Allah swt xkan beri pertolongan. Ini soal beriman dgn perkara ghaib...

    ReplyDelete
  33. tq atas perkongsian maklumat.. mungkin info dibawah ini boleh menambahkn lagi maklumat ttg perjuangan menentang malayan union... kisah orang tujuh muar

    https://www.facebook.com/SejarahMuar/photos/a.192122377804087.1073741828.189952771354381/194399540909704/?type=3&theater

    ReplyDelete
  34. salam.. acekli ada satu lagi puzzle yg perlu dimasukkan dlm artikel ni iaitu kisah orang tujuh muar.. kenapa sultan johor yg sign malayan union tapi tiba2 dia juga yg menentang malayan union.. tuan2 boleh check page fb sejarah muar..

    ReplyDelete