Thursday, 23 April 2015

Untold History : Negeri ke-15 Malaysia dan Rahsia Dato' Onn I - Prelim

“Oleh kerana saya mempunyai beberapa peluang dapat melihat sesuatu gerak langkah, sesuatu perbuatan atau cadangan yang hendak
dijalankan di Tanah Melayu ini; langkah-langkah dan perbuatan yang mendatangkan kebimbangan kepada diri saya sendiri.
…saya dapat peluang itu oleh kerana dapat melihat tempat2 yang tidak dapat dimasuki kebanyakkan orang.Melihat gerak langkah dan cadangan-cadangan
yang hendak didatangkannya ke atas Tanah Melayu ini.
Malang mulut saya tertutup, malang saya berkata mulut saya ini tertutup tidak dapat menzahirkan kepada umat Melayu Semenanjung 
ini apa yang diketahui oleh saya dalam masa menyempurnakan pekerjaan2 dan tanggungan saya itu…“

Ucapan Dato' Onn.. 26 Ogos 1951

Berat tanggungan orang tua ni.. bende yang dia 'tau'.. yang dia 'nampak'.. eating him from inside...  Bangsawan, nama besar.. pernah menggegar House of Common, setanding Churchill dan Sukarno..... tapi akhirnya mati dengan duit RM 412.00 dalam bank jer.. sampai x mampu nak buat majlis tahlil.. Al-Fatihah Dato' Onn.. 


AMONGST THE "UNTOLD"

Ada bende dalam ni yang patut korang simpan sorang.. cukup sekadar tau.. and ade bende yang korang kene publicize.. ceritakan kepada anak cucu.. .and... cerita ni.. antara yang wajib ko ceritekan kepada anak cucu korang.. supaye dorang tak lupe dan tak tertipu dengan ape yg dorang dengar sekarang. 

Ini adalah sambungan, significant dari kisah "Untold History : Ketuanan Rakyat Bapakk Lu!!!!!"


THE MOST INTRICATE CONSPIRACY PUZZLE EVER CREATED


Tak pernah ada dalam sejarah Tanah Melayu.. orang bercakap tentang 3 perkara besar ini sekaligus.. yang terjadinya SELANG sebulan antara satu.. sangat kurang rujukan berkaitan kes ni.. aku x tau kenape. 

Ramai tak sentuh, either mereka takut pecah tembelang.. or, tak nak terkait dengan bajingan yang pernah merosakkan perpaduan Melayu. So they can sneak under your bed, and stab your back in later time.. 

Let's start with introduction.. zaman kegemilangan. 


KESULTANAN MELAYU SUMATRA


Dorang cakap Melayu. Pakai Telok Belangam cekak musang bertanjak etc. Layan Ronggeng. 100% same mcm ko jumpe kt Pontian, Sabak Bernam, Kedah or Perak. 

And.. dorang adalah antara kerajaan-kerajaan Melayu yang paling kaya di Nusantara prior 1940's surpass kekayaan Tanah Jawa, Bali, Kelantan, Terengganu even Brunei combined.   




Yup.. ade 13 limosine, fleet of racehorse etc. Thats in 1930's. Memang kaya macam Firaun ke tiga-tiga Kesultanan Melayu ni. Sultan Malaysia pun takde kaye mcm dorang, except that Brassball Temenggong. 

Macamane dorang boleh kaya??? Thru this:


Perladangan Tembakau "Deli" yang sedap mengalahkan cigar "Havana".. dan jugak.. minyak

 Berape kaya dorang??? korang takkan pecaye until you see this:

  Istana Asahan 1

Istana Kota Pinang



Balai Istana 

Masjid Azizi Tanjung Pura

Masjid Siak

Istana Kaulah Langkat 1

Istana Deli di Labuh

Istana Langkat 2




Istana Langkat 2 di Tanjung Pura


Istana Indra Sakti



Istana Melayu Serdang 2 Kota Galuh

Kolam Kerajaan Deli

Istana Tengku Besar Amaliun

Lain2 Istana:




















That.. just a tips of the iceberg.. cuma 1/3 daripada jumlah asal yang dapat di selongkar.. the rest remains untold. 


MALAY SOCIALITES

In a glimpse.. geng2 Kesultanan Melayu Siak dan Asahan ni serupa dengan Kerajaan Johor.. pakaian, hierarchy pemerintahan.. uniform etc. It would mistakenly classified as Johore for untrained eyes.. looks closely:



























While... Kerajaan Melayu Asahan dan Serdang pulak... serupa geng2 Kerajaan Selangor dan Perak.. :






















Ape kaitan Johor = Siak/Asahan and Selangor/Kedah/Perak = Deli/Langkat??

Ader... :

SELANGOR


Tengku Ampuan Rahimah Selangor merupakan puteri kepada :


Sultan Langkat terakhir.. yg di seksa.. dan dipenjarakan.. lalu mati x lama lepas tu.

Berkahwin dengan Sultan Selangor.. .Sultan Sallehuddin sekarang.. 


Anak mereka pulak menjadi Tungku Ampuan Panglima Perlis sekarang.. 

KEDAH:




PERAK:

Seorang Puteri Perak telah dijadikan Isteri Sultan Langkat or Asahan.. aku lupe name dia.. nanti aku carik

while..

JOHOR:


Nama puterinya di rahsiakan.. berkahwin dengan kerabat diraja Kaulah.  

So.. seats of power negeri-negeri di Sumatera terletak di tangan Raja-Raja Melayu. Mereka adalah kerabat, adik beradik kepada Kesultanan Melayu di Semenanjung. 

Ape yang jadik dalam episod seterusnya akan menyebabkan korang sebak.. 

Stay tune. 

7 comments:

  1. Al-Fatihah...
    -------------------------------
    Let pictures do the talking...

    ReplyDelete
  2. kalau x silap, anak kepada raja di hilir perak, raja sir chulan yg kawin dgn kerabat langkat

    ReplyDelete
  3. Sedih bro... raja-raja Melayu dibunuh disebabkan fitnah oleh mereka yang menjadi gunting dalam lipatan..

    ReplyDelete
  4. Salam bro.

    Sejak bila negeri negeri kat semenanjung dan brunei guna gelaran Darul?

    ReplyDelete
  5. akudtgdrpantek @ ADDP7 May 2015 at 04:50

    DONGENG Tok ADDP : MENARIKNYA di sini ialah tentang Raja negara LANGKAT itu ianya dari susur galur MELAYU apo ??? Dan Undang2nya mengguna pakai ADAT apo ??? PALING PONTING yolah kemano poie ea HARTA OMEH Kerajaan LANGKAT yang BOSAR itu sekarang ini dan apo FUNGSI PENTINGNYA HARTA itu sekarang ini kepado DUNIO selepas ini ??? Sekian dan tak lupo...heheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan dah dikibau dek british masa zaman pemerintahan george?Sokarno punya kerja semata mata bakkan sumatera.Bergabung dengan british hapuskan kesultanan melayu sumatera.Emas dibawa ber tan tan.Permata dikibau jugak menerusi singapore

      Delete
  6. lagi bagus bg reference bro sbb teori mcmni boleh buat orang keliru bila tiada sumber rujukan. aku berpandangan begitu.

    ReplyDelete