Saturday, 21 March 2015

Untold History : Misconception on Coronation Sultan of Johore I

Ditulis sehari sebelum permahkotaan SI.

Just when I was thought I was out... they pulled me back in!! Guess I can't never retired writing this shit down to last bottom.

Anyway, sape lah aku to critic. Some people just don't learnt.

MISCONCEPTION

Dalam makne yang simple - salah konsep. Its like, wearing sarong with a cowboy hat.

Macam yang kite tau.. SI want to 'revive' adat-adat Johor lama.. good efforts by him. It could be his 'advisor' giving a wrong advise. Instead of 'revive'.. .they seems 'rewrite' thing off. dorang bukan 'mengembalikan' adat Johor lama... tapi.. 'menulis semula' adat baru..

And this I can't keep my mouth shut.

KORONATION

Kepada sesiape yang takde peluang nak pergi coronation Sultan Abu Bakar in 1886, or coronation anaknye HH Sir Ibrahim Brassball in 1895.. or Sultan Ismail pada 1960.. here I give you a glimpse ape yang jadik 130 tahun yang dulu....

1. CROWN

Mahkota DiRaja Johor




Ini yang dipakai HH Sultan Abu Bakar.. despite 'rumors' di 'buat' semula.. actually, Crown ni dibaik pulih sejak 3 tahun dulu.. baru sekarang siap.

"Berat" kerja nk repair bende ni, bertahun2 nak siap.. nak repair je pun.. sebab "berat" tu laa kenape jenazah HH Sir Ibrahim Brassball kene ikut jalan laut instead of using airplant to ferry his corpse back to Johore in 1959.

Berape harganye? some say, USD 30,000,000.00.. some.. his ceremonial dress untuk coronation bernilai :



USD, 10,000,000.00 in 1893 - bersamaan USD 23 Billion in current rate.


MISCONCEPTION TENTANG MAHKOTA JOHOR

Diberitakan orang.. baik dari mereka yang kerja Pejabat Kerajaan Johor, Istana, siap kene interview lagi masuk TV.. sampai yang kerja pam minyak... bahawa :

"Sultan Abu Bakar memcipta mahkota untuk kerajaan Johor sebab persahabatan rapat beliau dengan kerabat DiRaja British"








So.. Sultan Abu Bakar mulakan dulu.. lalu di tiru Sultan Kelantan, Terengganu and Selangor..




Bagi orang-orang yang tak suke anything pasal Johor, JDT.. selalu butthurt bile kite buat bende best sket dari dorang... dorang akan cakap "kite tiru British.. dasar anjing penjajah".. or anything... korang pulak... maki balik... back and fro mcm tu..

Itu perception korang and diorarng... sebab... orang yang 'diamanahkan' jaga adat raja-raja yang bagitau mcm tu.. korang ikut je... so silap sape???


MAHKOTA RAJA-RAJA YANG ORIGINAL

Ko bace ayat tu.. ko penah bace kan ayat tu???


Ini adalah kitab "Mahkota Segala Raja-Raja"... karangan Bukhari Al-Jauhari.. seorang anak Johor yang berkhidmat dalam Istana Johor Lama pada 1630 AD, yang menjadi panduan raja-raja Melayu di Kedah dan Johor.. jugaak, Raja-Raja Jawa yang beragama Islam semuanya.  

Even Belanda pun menjadikan panduan kitab ni... kitab "Mahkota" segala Raja-Raja.

Secara tersiratnye.. "Mahkota" Raja-Raja.. adalah adabnye.. TAPIIII... secara literal... MEMANG asalnye Raja-Raja Nusantara sejak zaman dahulu memakai "Mahkota", lebih awal dari Queen Victoria.. :



















Yang aku betul2 amaze... Mejer Dato' Said dulu jugak pernah cakap... Sultan Abu Bakar membuat Mahkota sebab - mengikut adat Melayu zaman purba, sejak zaman Iskandar Dzulkarnain.. keturunan Raja-Raja Melayu.. dalam unpublished journal dia yang dikarang 100 tahun dulu :



See?????

Dua source.. dua-dua nye ditulis di Johor = Tajus Salatin.. and Chronicle Dato' Major Said sendiri yang bagi dah bagi tau... "Mahkota" tu memang asal dari adat Raja-Raja Melayu purba... lagi korang cakap sebab British... 

Depan mate dorang, asal Johor,.. kerja Istane Johor.. tapi bende basic ni pun tak tau... lepas tu dorang pegi misleading lagi orang ramai supaye pecaye temberang dorang... mau aku x bengang...

So.. bile cakap Melayu je.. korang terpikir Melake.. x pernah dengar Sultan Melaka pakai crown kan??? korang silap :



Sultan Muzaffar Shah, anak Sultan Mahmud yang lari ke Perak selepas Melaka dilanggar Portuguese membawa lari "Mahkota" kerajaan Melaka...

Tapi "Mahkota" tu terpakse dibuang ke laut.. bace lagenda Beting Beras Basah...

Sejak zaman tu.. keturunan direct decendent Raja-Raja Melaka dah takde "Mahkota"... sebab dah tenggelam.. dulu-dulu memang ade.. mcmane rupenye... aku tak tau.. yang aku tau.. bende tu 'berat'.. same 'berat' mcm Mahkota Johor mcm aku cerite kat atas.

So.. silap besar yang cakap "Mahkota" Johor ditiru dari British... British yang tiru Johor.. Bhahahahaa


2. ADAT BERSIRAM

One of the reason aku tulis posting ni sebab.. petang tadi.. member-member aku yang kerja JMF sibuk selfie gambar SI tengah bersiram.

Aku expect lain... tapi.... lain yang aku tengok..




Ini bukan "revive" adat dulu-dulu... ini "rewrite" adat dulu-dulu jadik adat zaman moden...

130 tahun dulu... Pancha Persada dibuat khas, dengan SATU DESIGN yang SAMA, dibuat pada SATU HARI yang SAMA dengan coronation.. dan di SATU TEMPAT yang SAMA digunekan HH Abu Bakar dan HH Sir Ibrahim Brassball..


Bentuknye pulak.. mcm gambar Coronation HH Sir Ibrahim Brassball pada tahun 1895:


Tempatnye pulak.. di :


Antara sebab Pancha Persada dibina tinggi, dipayung kain 7 lapis adalah sebab... xkan ko nak orang nampak Sultan ko mandi weh... simple jer..


ADAT YANG ORIGINAL 

So... mengikut catatan purba dari karangan Major Said... :

  • Pancha Persada dibuat 7 tingkat, atau sekurang-kurangnye 5 tingkat
  • Balainye 8 segi
  • Atapnye kain kuning berkajang 7 lapis berombak-ombak
  • Airnya dipancur dari mulut naga di 8 penjuru puncak Pancha Persada
  • Mandinye diiringi Nobat
  • Istiadatnye bermula jam 3.00 petang
  • Diiringi dayang-dayang istana disetiap tingkat Pancha Persada
  • Ditiap penjuru Pancha Persada itu dikawal oleh lelaki dengan obor api
  • Diluarnya dikawal oleh JMF disekeliling Pancha Persada
  • Pengiring-pengiring perempuan dari keturunan Raja mengiringi dari kaki tangga Istana Besar
  • Ditarik dengan kereta kuda sepasang ke Pancha Persada
  • Bila sampai, diletupkan Meriam dari JMF Headquarters dekat Bkt Timbalan sebanyak 21 das
  • Sebelum mandi di tepung tawar 7 orang kerabat lelaki
  • Lepas tu baru mandi
  • Then, baru di tepung tawar dari kerabat perempuan
  • Bila siap, di iring oleh sekelian orang kembali ke kaki tangga Istana Besar
  • Diiringi dengan 21 tembakan meriam dari Bkt Timbalan lagi tanda tamat






Yang paling aku concern ialah.... bukan sebab dorang tak ikut adaat purba... tapi... bende ni :


Ahh sudahh...

Adat persiraman hari ni dibuat di Pavilion Bukit Bintang...


The very same pavilion yang HH Abu Bakar bina untuk lihat 'bintang'.. :



Nak roboh tempat ni???? Think again... dorang 'rewrite' adat... bukan 'revive'...

Aku dah sampai kan... still dorang taknak dengar... bukan aku yang kasi warning.. tapi... penghuni hutan Jln. Belukar Istana Besar.. the one I traded my soul with.. nowww you know.. be warned. 

Thursday, 12 February 2015

Untold History : Unfortunate Fate of the Most Elusive Istana Danga

Erggh.. aku langgar pantang aku puase making new post sampai bulan 5 due to this reason..

Pernah nampak sesuatu yang menarik.. tapi korang tak tau ape dia.. then, bile korang dapat tau.. revisit that place.. semuanya dah kene timbus?? pernah rase bengang yang meluap-luap??


It was there.. hujung jari jee.. boleh pegang, sentuh, cium baunya.. dengar angin, pokok2... mirage. Suddenly je semua hilang.


There.. itu lah nasib the most celebrated Istana in history of Johore.. 






NOSY PRICK

"When in doubt, always follow your nose".. pernah dengar kata2 tu?? itu je sebenarnye.

In live, ade certain peristiwa yang mengeluarkan 'bau'.. distinctive smell ;- bayi baru lahir, orang2 tua,.. orang baru kawin etc. It's could be hormon, or, it's could be.. anything lah.. itu pada orang.. while..

Same jugak 'tempat'... ade certain tempat.. kalau korang biase explore tempat2 jin bertendang.. rumah2 lama.. kubur2.. ade satu 'bau' yang korang tak boleh describe... bau tu connected with feeling.. ko tercium bau tu = ko akan rase, seram.. rase pelik.. rase something wrong lah etc.

Same jugak.. = mcm ko pergi hutan.. some hutan ade certain 'bau'.. hutan yang jarang orang masuk.. lagi kuat baunye.. while, hutan yang selalu orang masuk.. agak kurang menyengat.. try ko pegi hutan blakang rumah.. get the feel.. same jugak sungai, bukit dan gunung.. ade certain distinctive smell kalau ko hidu betul2...

Istana2 Johore jugak ade certain bau.. aku panggil bau 'purba'.. mule2.. aku ingat aku sorang boleh bau dorang punye kepurbaan.. but nooo.. ada lagi. 

DANGA CASE

Exploration yang dulu pasal "Istana Runtuh" giving no definite answer.. ramai yang speculate lokasi "Istana Danga" yang sebenar.. ada yang cakap depan Bukit Serene.. ade yang cakap di tebing Sg. Skudai.. ada yang cakap di Tebing Runtuh etc. sampai aku pun tertipu.. 

While, ade jugak yang cakap x wujud.. sebab.. banyak sangat sources.. sampai.. aku give up nak dengar and biarkan je bende tu unsolved.

3 hari lepas.. ade orang Whatsap aku.. gambar "Istana Danga" yang sebenar.. :


Bile tengok gambar.. baru aku teringat.. Aku penah pergi tempat ni in 2003, cari kepah, siput sedut dan.. siput nipah.... mase kene outcast dulu.. tempat ni jadik tempat aku lepak carik lauk buat makan dengan Atoi Senai... 


Memang jelas dalam memori ade Jetty batu kat sini, siap bergayut atas tu.. carik kepah bawah jembatan ni.. .. but.. leading to nowhere.. kawasan lapang.. hutan kecil. That was not far back dulu2.. 2003 A.D. 

EXPLORASION

Dekat JB, ade 2 guys yang jadi partner-in-crime aku.. selalu explore tempat2 yang manusia xmau pegi.. hobby dorang. Dorang ni rockstar mcm aku.. 

Sorang ni, name dia Syauqie Assegaff. It was him yang explore this unchartered restricted territory. While aku?? aku gune guts je to locate sambil kaki atas meja, tangan atas dahi memikir kerumitan kes ini..


2 hari punye kerje.. dia explore sampai bintat2 kaki gebu dia.   So.. dia pilih satu kawasan pembinaan.. lapang.. nothing special. 








But wait.. aku cakap.. aku suruh dia tengok horizon, kaki langit, seberang tambak, gigi air... aku suruh dia pejam mate.. "dengar" bunyi angin.. "bau" keadaan petang2 tu.. ;- dia cakap.. cantik, nyaman.. dan menenangkan.. walaupun panas terang kawasan lapang.. 

Back to basic :- ape reason Sultan buat selalu Istana Hinggap?? = untuk berehat.. rite? Dia xkan berehat kat tempat yang mengusutkan kepala..

That's 160 years ago.. keadaan persekitaran berubah.. tapi.. 'ambiance' nye tetap sama.. 'bau', 'aura' tempat tu still sama mcm dulu2 zaman ade Istana dekat situ... itu yang aku cuba explain..

That's make.. 40% correct je cerite aku tu, belum conclude lagi.. so.. another approach.. dia tau ape nak buat.. dia tanye orang yang kerja kat tapak pembinaan tu.. ade tak jetty batu lama kat sekitar tempat tu..

That' guy yg bawak excavator tunjuk lokasi jeti batu tu.. betul2 bawah tapak kaki dia.. : Dorang timbus jetty batu tu and doing reclamation works 40ft dari gigi air yang asal.. and lift permukaan tanah dengan menambak 4 kaki tebal pasir laut...

There.. sekelip mate je semuanya hilang..

NOW COMPARE:


Kat hujung tu jee x lame dulu.... kite bertengkar tanye kat mane, ade yang putus sedare, ade yang putus kawan debating this issues.. rupe2nye... dulu depan mate.. x pedulik..  sekarang dah takde.. baru nak menyesal.. 

UNFORTUNATE FATE of BANGSA JOHOR

So.. kepada Bangsa Johor... lagu "Tajuk Johor" tu.. lagu jatidiri korang.. lagu yang melahirkan Dato' Onn dan beratus-ratus lagi pejuang bangsa untuk Malaysia. 

Monument lagu tu dah tertimbus, bukan sebab bangsa lain, bukan sebab duit dan kekayaan.. tapi sebab semangat "Bangsa Johor" yang bangga dengan tanah Johor dah lame takde dalam diri korang.. kalau tak, tentu korang concern pasal bende ni lame dulu, bende yang dulu ada kat hujung mata korang, now korang toleh - dah takde ape2 lagi.. 

And kepada yang telah dipertanggungjawabkan menjaga warisan Johor.. maaf cakap.. nothing benefits from you so far. And nothing we could hope from you... for so long you neglected pride of Johorean. 

And kepada Tunku, saya..  like the rest of Johorean zaman berzaman, x pernah ade seorang dari kita yang menolak kemajuan. Atuk nenek kamilah yang dulu berjuang belakang nenda2 Tunku bukak negeri.. atuk-nenek kami lucut keris, parang diganti kan dengan pensil dan kapur tulis untuk kemajuan. Tidak pernah kami menidakkan usaha Tunku dan nenda2 Tunku. 

Tapi.. kami amat berharap, yang ada berdiri itu dapat di jaga, yang tertimbus itu dapat digali, yang kini ditempat orang pulak dapat dipindahkan.. lalu bina lah semula seperti keadaaan asal walaupun di tempat yang berlainan.. kami tak kisah.. kami cuma nak tengok tunjuk anak cucu kami melihatnye keagungan Bangsa Johor, yang dulu mashyur dibawah  perintah Tunku dan nenda2 Tunku. 

Akhir kata.. farewell Istana Danga.. 




Kepada Allah Berserah