Sunday, 17 August 2014

Untold History : Contesting Colonialism Johore Style

Edisi Merdeka.

This kind of cunningness biasa ko boleh dapat dalam cerita Nujum Pak Belalang, or ape-ape yang sama dengannye...

Tapi, this is real.. vastly recorded in full accounts.  Bukan dongeng.



In Perak, they revolted against British overlord, killed a British Advisor.. thus bring unfortunate consequences to both ruling party and it's supporters. Sultan Ismail dibuang negeri ke Singapore, lalu dibela di Istana Johor dan mati disana. Sultan Abdullah dibuang ke Seychelles. Dato' Maharajalela dan geng2 nya digantung sampai mati. They are heroes.

In Kelantan, Tok Janggut received same consequence.

BUT, now.. aku nak disclose heroes in other definition..  godfather style - ruthless, sinister and cunning. One that fit the definition "tarik rambut Dalam tepung".. succeeded without severe consequences, yet maintaining their authority in their own style, Johore style.

British succumbed, fearsome Japs trembled, American dumbfounded, BUT later, he was "defeated" by his own people.

This is a story of HH Ibrahim, one that western journalist dubbed as "Oxonion Brassball"- the last king of romantic east.



To leaders, korang study baik2 bende yg aku cube sampaikan ini hari :


ASAL USUL MERDEKA

Whatever yang Malaysia ade sekarang.. undang-undang, regulation, even constitution.. berpucuk-pangkal dari bilik kecil, disebelah kamar tidur HH Abu Bakar.

Undang-Undang Tubuh Negeri Johor, dibincangkan lalu ditiru pakai oleh constitution of modern day Malaysia diatas sebuah meja hitam victorian style, 12 seating, dalam bilik seluas 20ft x 20ft.


Dari 1865, sehingga 1914, semua berkenaan pentadbiran dibincangkan disini. (Gambar hiasan, tapi lebih kurang laa mcm ni).

Dari bilik ini, dari atas meja ni lah lahirnya Malaysia yg korang kenal sekarang. Tanpa bilik ni dan meja hitam tu, there will be no Malaysia yang korang dapat hari ni... mungkin serupa jadi New Zealand or Australia, where natives was ceased to exist.

So.. if any of them caught breaking the law.. dorang boleh cakap "Fcuk you!! I invented the law!".. tapi memang betul pun..

BENCANA YANG BESAR

Everything was smooths tanpa campurtangan British hampir 50 tahun sehingga 1914.. satu bencana besar melanda Johor.

Selama 20 tahun, able leaders dari kalangan Bangsawan Melayu berjaya menidakkan pengaruh British, they managed to deny British expansion. Most of us familiar pasal cerita Dato' Sri Amar DiRaja that outcasted to Britain sebab menggagalkan beberapa percubaan British expansion, that could be the half-truth.

Sebab utama British dapat mencampurtangankan pertandbiran negeri Johor adalah sebab :


"Human Right".. same macam sekarang.. dorang gunakan "Human Right" to penetrate inner part of our core value melalui Suhakam or ape jadah semua.

In 1885 to 1914, kerajaan Johor tengah pesat membangun, developed as the modern state in the whole peninsula, comparatively equal to Singapore.


So, dorang berjaya sebab dorang gunakan tenaga buruh yang free.. daripada convicted felony. Semua penjenayah pada masa tu dikenakan hukuman kerja berat - building castles, civil eminities, tambak laut etc.

Sometime in 1913.. :


4 orang penjenayah berjaya lari dari Pejara Air Molek, dan lari ke Singapura lalu melapurkan 'ketidakadilan' dan 'layanan' buruk pembesar Johor kepada penjenayah yang dikurung di Penjara Air Molek. 

Dengan tekanan yang sedia ada, ditambah pulak dengan cerita-cerita macam ni, British mengambil kesempatan mengadakan Perjanjian 1914 dan melantik General Advisor - yang sama pangkat nya dengan Menteri.


Antara klaus-klaus baru perjanjian adalah :

1. General Advisor menjaga kira-kira hasil mashyul negeri
2. 2 Pegawai British dilantik dalam State Council - dalam bilik meja hitam itu
3. Pegawai British hendaklah memakai uniform Johor - klu tak setuju boleh ditukar
4. Bahase Melayu dan Inggeris jadi Bahase Pejabat - transformation from Jawi to Rumi in administration
5. Undang-undang sekolah dan pelajaran dikuatkuasakan
6. Pegawai Melayu dan British will be treated equally the same - dalam layanan ataupun tangga gaji
7. Ketidakberadaan Sultan akan diganti dengan General Advisor
8. Sultan retained personal control of JMF

Pada mulanya British rase mereka cerdik... tapi bila sudah ditandatangani.. baru mereka sedar yang mereka amat bodoh :


Thus, pada 14 Mei 1914 termeterailah campurtangan British dalam pentadbiran Negeri Johor.


BENCANA KEPADA BRITISH PULAK 

Now.. HH Ibrahim retaliated..

1st Advisor - D.G Campbell taking office in 1914
2nd Advisor - Hayes Marriot, taking office in 1918
- Missing*

*ade dalam mase 1 tahun, British terpaksa tukar 5 orang General Advisors sebab tak tahan dengan cobaan yang dikenakan Sultan Ibrahim, buku kt rumah.. nanti aku pastekan.

Now bermula lah episode retaliation HH Ibrahim to British, in his own way.

Freemantle Incidents 

Sometimes in 1920's.. dia pergi Australia via Fremantle.

He was stopped by Immigration Officer and prevented him to come onshore sebab policy kerajaan Australia yang anti pendatang mase tu... peristiwa itu causing public uproar dan tekanan kepada Kerajaan Australia oleh Crown Colony Office.  Aku pernah cerita in one of the posting dlm blog ni..

So.. bila balik Johore, on the way back, dia retaliated :


Partner in crime dia pulak adalah Mejer Dato' Mohd. Said.. dorang membawa balik 2 gadis blonde Australia pulang ke Johore.. dengan janji memberi perkerjaan sebagai typist dengan gaji lumayan, however, they were stopped by 2 British Gunboats yang dihantar oleh kerajaan Australia somewhere in Indonesia.. this incidents mendapat liputan meluas oleh Australia, cakap HH Ibrahim 'menculik' gadis Australia tapi dinafikan oleh Crown Colony Office.

Tak cukup macam tu, sampai di Johore, tak lame lepas tu, Mejer Dato' Mohd. Said pun bernikah - dgn seorang Gadis Australia, blonde jugak - lalu dijemput HH Ibrahim semua konsulate Australia untuk datang.. diletak nama di kad jemputan "Aminah Bte Abdullah", lalu pergi lah pegawai-pegawai Australia menyambut isteri Mejer Dato' Mohd. Said.

Bile sampai di Istana Marble, dapatlah dorang tengok bride Mejer Dato' Abdullah - yang rupanya Australian blonde converted to Islam, jadi Isteri pertamanya.  Bengang juga lah orang-orang Australia itu bila dipermainkan oleh HH Ibrahim.

Windsor Palace 1885

Mase dia muda lah, belasan tahun, 1st time went to London.. he was called "nigger" by members of British Aristocrats semasa keramaian di Istana Windsor.

In retaliation, he visited local theatre and menghadiahkan actress-actress di theatre tersebut dengan bunga bersama permata.. so, tersebarlah cerita kekayaannya oleh orang ramai dari tempat yang tidak disangka, bukan dari lantai Istana Windsor..


In the same visit jugak, dia dapat tahu tempat bapak Queen Victoria shopping, lalu dibeli semua permata-permata cantik sehinggakan Prince Henry of Battenburg tidak dapat membeli turquoise yang cantik untuk anaknya, Queen Victoria. "Celaka sungguh" katenye.

Register Office, Kilmarnock 


Mase dia menikah dengan Helen, semasa di Register Office untuk mendaftar perkahwinan, the register officer pandang dia semacam, as it wayy too tabooo back then when a estern potentates marrying a British white.

So, semasa sesi bergambar, HH Ibrahim asked this register officer untuk berdiri atas kerusi and pegang gambar Queen yang di gantung dioffice tersebut sebab dia rase gambar tu senget - mencacatkan pemandangan.  Jadi si officer ni terpaksa laa berdiri atas kerusi pegang gambar dalam keadaan yang memalukan tu while HH Ibrahim bergambar

Count Terauchi



This Count is actually kawan rapat HH Ibrahim, way before perang WWII. Depan public dorang nampak macam musuh ketat.



Cerita Terauchi ni popular pasal Terauchi datang untuk makan tengahahri di Istana Pelangi. instead of going, Terauchi bawak roti sendiri bersama-sama pegawai Jepun lain - it's an indirect insult dalam budaya Melayu, macam laa Tuan Rumah takde makanan.

So, bengang dengan Terauchi, HH Ibrahim buat dia and all pegawai Jepun tunggu diluar selama setengah jam tengah2 panas, lalu dijemput masuk tanpa diberikan minuman.

Masih dengan tebal muka, Terauchi offer Sultan roti yang dibawanya.. HH Ibrahim cium roti tu, and bagi semula kepada orang gajinya.

Selepas perang, Count Terauchi 'terselamat' daripada hukuman dan dibenarkan hidup dalam 'buangan' di Johor Bahru lalu mati disana. Dia datang dari keturunan Tokugawa, sama macam Marquis Tokugawa, kawan rapat HH Ibrahim yang boleh tulis jawi tu.

Sebelum perang, this Tokugawa pernah dilantik menjadi pengarah Botanical Garden di Singapore's, sebelah Istana Tyersall atas saranan HH Ibrahim. 8 months after, Jepun serang Singapore.. and this Tokugawa was among the invader.


General Yamashita amat marah dengan Terauchi dan menyalahkan semua atrocity atas tangan Terauchi sebab beliau merupakan "War Minister" semasa perang WWII, bukannya Yamashita. However, he never indicted sebab mati di Johor Bahru. I heard, dalam salah sebuah bungalow kepunyaan HH Ibrahim.


General Tojo

The most dreadful japanese general. Paling kejam dan sadis.


Japanese army request a contribution from all Malayan's monarchy of 14,000.00 setiap tahun untuk support perbelanjaan petadbiran Jepun.  At 1st, HH Ibrahim ok.. but later.. Jepun began demanding.. sampaikan dia kene pau 40,000.00 sebab dia sorang yang kaya zaman tu.

In return of his contribution.. General Tojo mempersembahkan sebilah Pedang Jepun untuk sebuah majlis.

HH Ibrahim terima pedang tu, tapi ketawakan muke Tojo dan tidak pakai pun pedang tu semasa majlis tersebut berlangsung.



Player and Coach 

This one is my favorite story.. beza antara 'player' dengan 'coach'..

Sometimes in 1930's, HH Ibrahim sudah buat British bengang dengan kahwin sama Helen, tak cukup dengan tu.. dia bawak Cissie pulak balik Johor, a caberet girl.


Semua aristokrat British dan Melayu seakan 'memulaukan' HH Ibrahim sebab perangai playboy nya yang agak extreme zaman tu.. in retaliation.. dia tau orang bengang dengan dia sebab 'perempuan'.. dia makin 'bersemangat' buat orang marah.  Dia angkut lagi 2 orang blondes dari Australia.. that cerita kat atas tu..


Its doesn stop there... he raided kelab malam di Singapore dan bawak balik sorang blonde.. but was stopped by British officer yang ditugaskan ikut kemana je dia pergi.  That's the reason ade cerita dia tembak front tyre kereta British Officer yang megejarnye satu Singapore...

Dia dikenakan perintah berkurung = tidak boleh masuk Singapore selepas jam 10.00 malam.

In retaliation... pada satu hari, dia menjemput semua high ranking British officer di Singapore untuk majlis keramaian.. diperkenalkan dengan beberapa wanita cantik Melayu dan Cina* - dari golongan bangsawan katenye.. so enjoy lah pegawai-pegawai British tersebut sehingga keesokan harinye.. barulah kantul yang perempuan2 itu bukan bangsawan.. tapi perempuan caberet...

Bengang lah si British, lalu ditamatkan perintah berkurung Sultan kerana takut rahsia keplayboyan mereka juga terbongkar.

*from my record, Sultan Johor banyak anak angkat, ramai cina daripada melayu.. really.. aku tak tipu.. that's make the British ingat anak-anak cite tu kerabat dia

Versus the Mighty Malcolm McDonald

It was reported in "The Times" magazine.. 1953.. full coverage of 1 page pasal cerita ni..



Pertama kali tuan British di 'halau' keluar dari rumah sewanya.. Istana Bukit Serene..



As far back as we knew, HH Ibrahim tak suka tinggal di Bukit Serene.. lebih selesa di Pasir Pelangi.. so, dia sewakan kepada Malcolm McDonald.. good friend of him..


Dalam artikel tu ditulis.. yg HH Ibrahim bengang sama Malcolm McDonal sebab.. :


Sebab Dayak.. Malcom McDonald fascinated with Dayak, and bawak balik beberape orang ke Bukit Serene.. British newspaper melapurkan HH Ibrahim bengang sebab Dayak2 ni pakai cawat, duduk atas kerusinya dan tidur atas katil dia.. tu sebab dia bengang.

HH Ibrahim halau Malcolm McDonald dengan MEMOTONG bekalan air di Istana Bukit Serene... sebab McDonald taknak pindah.. sehingga dia terpaksa mandi dan basuh baju di swimming pool - the last water source yang ada. - it was reported in the Times magazine.. agak lawak..

I doubt it due to a pity things.. actually bukan sebab Dayak.. it was sometimes in 1946 yang British 'menipu' dia untuk sign "Malayan Union".. he as tricked for 2nd times by McDonald lepas tu over "Colombo Plan".. tu yang dia bengang.. lalu halau McDonald keluar Johor tinggal di Singapore.

Ade banyak lagi kesah bagaimana dia 'memalukan' British and penjajah lain in his own way.. aku akan update klu aku greenlight to obtaine the sources, for now.. aku cume tau cerite.. takde sources, mcm aku tulis cerite kosong.. so xde beza lah dengan blog merapu lagi.. not my style. Uu yeaah...

Thursday, 31 July 2014

Untold History : Tangga-Tangga Ke Alam Bunian - Masonic jokes or more sinister purposes???

Let me take you to.... alam bunian.

The place of "Istana Bunian" korang dah tau dalam ni :  "Untold History : Istana Bunian Sultan Abu Bakar"



This is one of few things yang aku tulis tak masuk akal. But, it is amusing.. I enjoy it. I've been there, and came back in one piece.

This place is excessible by public, even yang selalu pegi situ pun tak perasan what lies in the other realms.

Korang boleh pegang, touch and feels... boleh hidu, except... x boleh communicate je, nanti made org cakap ko gile.

Located di tengah2 bandar JB, this place macam : orang tua.... Orang tua yang dah lama hidup, been there done that.., ade satu "bau"... klu korng perasan.. bukan bau yang tak menyenangkan, but smells of tragics, survival and fighting spirits, faded by time, thus meninggalkan bau.. then, ko compare dgn bau bayi baru lahir.. dlm 41 hari kelahiran. Bau yang sama.

Sama macam tempat ni, the air, the breezes, the sounds it's makes... like they stucked in time... 180 tahun dulu. And whoever been there, live in that place and died... masih "hidup" and effect the surrounding.

Susah aku nak explain, but.. korang try pegi kubur. Perkuburan baru, dengan perkuburan lama. Feels the air, the smells. Mcm tuu lah.

Aku tunjukkan cara, aku tunjukkan arah... the rest.... ko tanggung sendiri ;)


TANGGA

Let say.. kalau ade satu runtuhan, which people claiming jumpa runtuhan bekas "Istana Johor".. 1st thing aku akan inspect ialah = Tangga..


All this istana, mempunyai satu characteristic yang sama.. iaitu "Tangga".. kalau ade 1 binaan tangga which come out of no where di tengah2 laman.. that is belong to Johore

Mula-mula aku ingat, this is characteristic of the builder, a signature of him.. which most in this cases is Sultan Abu Bakar.. then, lama-lama.. it leads to a sinister findings.. so aku 'keluarkan' character ni dari series "architectural behavior" of Gilded Age Johore.

Yes. Dia yang selalu bina 'Tangga' ni.. not HH Ibrahim and his descendant sampai sekarang..

To what purpose??? aku tak tau.. and sure ramai yang cakap = ofkoss laah for walkways you dumb idiot. So.. aku sure kene tembak balik.. 

BUT.. let us see :


ini salah satu contoh... normally korang AKAN JUMPA 2 anak tangga :

1. Tangga yang ada 1 ade leadway... while..
2. Tangga yang lagi satu.. takde leadway.. TERLETAK SEBELAH MENYEBELAH..

Bukan 1.. tapi banyak...

And.. tangga ni come up out of nowhere.. semacam sengaja diletak disitu...



This is few collection yang aku ambik mase 'technical visit' sorang2.. just to feels the air.. MUCH TO MY SURPRISE.... this kind of tangga scattered anywhere.. 

Some even leading to NOWHERE.. ko ade tangga.. but ended up pergi dinding concrete.. ada tangga ended up pegi directly dekat pagar, pangkat pokok etc... DOESNT makes sense at all.. mcm ni :


This one of the oldest structure in that parks. Victorian ornamental steels. Ada 3 lagi on its sides.

At 1st visit.. aku x boleh digest and keep thinking about it.. then aku datang balik the next day repeat.... starting from that small stairs depan Istana Besar...

Here..






Sebelah tangga ni.. ade lagi satu tangga with leadways.. So.. aku guna tangga yang takde leadways sekitar taman ni.. Semua aku pakai.. 

Its lead me to..



Makin eerie.. 1.00 pm in the afternoon ditengah-tengah bandar rase mcm dekat kubur..

That tangga all those tangga to nowhere.. membawa ko pegi ke sini :


Nampak cantik.. and yess.. aku redah sorang-sorang.. sebab.. kalau ramai-ramai, bunian malu nak jumpe.. hehehee

Aku pergi dengan adik aku before he depart tu US.. dia pergi Museum.. aku pergi merayap kat luar.. sampai laa ke perigi buta ni..



At 1st.. aku aku ingat perigi.. so.. x suspense sangat laah.. BUT then.. aku rase 'perigi' ni adalah KUBUR.. sebab :


Perigi ni tak berlubang.. and.. ade orang tabur bunga atasnye.. fresh flowers.. wangi gile..  walaupun pukul 1 tengahari.. something not right.. 

Ramai believe perigi ni merupakan 'modern' structure.. well.. aku pun suspect mcm tu jugak.. BUT WHEN aku belek2 document aku.. this perigi dah wujud sejak 150 tahun dulu :


Taken in 1930's.. sedikit pun tak berubah.. lepas aku tengok ade bunga tu baru keadaan jadik seram sejuk..

On the way back.. mase aku turn balik.. aku berjaya lah snap satu lagi gambar.. it turn out that "something" greet me at the end of the road ;)




Ignore je ape yang ko nampak :) Heheheeeee.. Hellowww

It doesn't stop me there.. take left.. jumpa lagi satu tangga.. and aku sampai kat kawasan ni :




Ini adalah bekas private garden HH Sultan Abu Bakar.. ini tempat favorite aku.. korang boleh 'rasa' dia punya 'kepurbaan'nye dengan duduk je dekat situ.. feel the air, breezes and the birds singing.  Aku boleh rasa, aku boleh 'bau' that place is alive... at night ;) hehehee 


URBAN LEGEND

There are 3 commanding summit mase Temenggung buka JB, bukit timbalan, bukit iskandar and bukit bintang. And there are reason dia pilih tempat ni, out of 3 commanding summits, bukit bintang yang paling rendah. Most structure there dh wujud sejak JB dibukak.

Either 1 of these 2 :

They are Masonic masters.. munkin this architecture they built to reflect their 'wills to govern'... or munkin 'teka-teki' for later generation.. each of them ada cluenye tersendiri.. we don't know... But 1 thing for sure.. mesti ada 'kegunaannye'..

The other "Urban Legend" ialah..

Someone told me that.. bila Sultan Johor yang baru dilantik.. pada malam coronationnya.. he has to step in ALL these stairs-to-nowhere sampai ke satu tempat on the other realms.. dekat situ di tabalkan lagi sekali by 'others'.. then only he fit to be king mcm HH Abu Bakar and Brassball Ibrahim.  Itu urban legendnye.. x mesti betul..

That is the reason we have plenty of "stairs to nowhere" mcm nih... it was made for entity which not living kind, but the deads... to avoid korang berselisih or terlanggar dorang..

WELL.. aku dah tunjuk jalannye.. And disclose you untold episode hidden in public.

UNFORTUNATELY.. kawasan semua diatas telah ditutup for good.. 2 minggu lepas aku pergi sana...

So.. korang boleh imagine je lah, following my journey to the unknown. Good day. 

Wednesday, 16 July 2014

Al-Wahan

This is my reflection of..


Aku bersyukur kanak-kanak Palestin tu meninggal.. to them, sungai-sungai dan padang rumput di Syurga, dorang dapat bermain bersama rakan-rakan yang mati dengannye sementara menunggu 'ketibaan' bapa, ibu, abang dan rakan-rakan lain.

And there.. they live happily for eternity. Itu janji Allah pada hambanya yang sabar.

Kenapa mesti kesian? kite patut cemburu.. Allah sayangkan dorang dari kita.. Allah ambil dorang cepat, but kita - dibiar mereput dekat dunia lalai dengan nikmat.. senang makan minum, ada tempat tinggal, ade kereta, ade semua... kalau takde.. simple je - shed tears.. sure ramai yang tolong

BUT THEM.. mengalir air mata darah pun takde orang tolong..

Tapi.. pernah korang terpikir x.. Allah 'tolong' dengan 'mengambil' semula dorang.. obviously dunia ni bukan tempat dorang.. tapi tempat orang mcm kite yang senang lalai.. 

This bothering me a lot lately.. mati.. semua mati.. dorang mati dimana-mana.. ade yang tengah main bola.. still masih bersarung kasut booth.. ade yang mati pergi pasar, while tangannye masih menjinjit plastik dari pasar.. ade yang meninggal mase hendak hantar anak ke sekolah.. while ditangannye masih menggenggam tangan anaknye yang mati sama.. 

BUT US..  ramai mati di hospital.. dikelilingi segala kotoran dan bau. Mati kita sebab terlebih makan.. sebab diabetis.. sebab kencing manis.. tetibe aku rase hina dan kerdil.. dibandingkan dengan dorang di Palestin.

How about.. - kite pergi sana, and mati sama-sama dgn orang Palestin dalam mempertahankan tanah dan agama... sound easy ain't????? 

BUT WAIT... mati kite munkin tak boleh sama dengan dorang.. sebab.. kite cintakan dunia.. mereka.. mereka cintakan mati = sebab mereka memang takde ape2 dalam dunia ni kecuali kalimah tauhid.

Mungkin korang x paham ape aku cube sampaikan.. but look here :


Ko beli kerusi raya dengan berhutang, korang beli kereta, rumah, even pinggan mangkuk korang makan pun dengan cara berhutang..  how do you think you death equal with them?? you could be mati katak.. 

SO, orang yang hidup sederhana, takde penyakit "Al-Wahan", tidak cintakan dunia dan tidak berhutang lebih layak.. how many of them exists around us today??? 

Kalau nak start usaha benda baik.. usahakan dari awal.. jgan ko beli BMW, belum habis bayar gatal pegi Palestin lepas tu kene bom..

Aku masih cemburu.. dorang banyak peluang ke Syurga, x kire mase, x kire umur dan tempat.. but us, kerana kesibukan kite mengejar dunia.. nak tunggu dapat EPF baru reti nak duduk mesjid.. kalau mati awal pun mati kene langgar lori..



Sampaikan kepada mereka di Palestin - Aku mencemburui kamu!!!!!! 

Friday, 4 July 2014

Untold History : Last Princess of Gilded Age


Tunku Miriam at the middle, died today in U.S.

She represented the last era of Johore's gilded age and led the most secretive live amongst Johore royalty.

Khususan ila arwahi Al-fatihah

Satu bende pasal Tunku Mariam, she was the last custodian of HH Ibrahim's treasure.


And her story are the most puzzle yang susah nak
crack.

Nama dia mule jadik perhatian aku bile aku cube trace lost treasures of HH Ibrahim, particularly in the west.. about 2 years ago

Tunku Miriam ada pernah menghadiahkan seseorang peninggalan HH Ibrahim. Rare and made specially for him alone. No second to it



 


Omega and Rolex belong to HH Ibrahim

Antara few items yg 'lost'... his personal belonging. Imagine that... bende yg dia pakai hari2.. I would bid this thing with arm and leg klu owner skrng nak jual. 

Apperently she retired in Florida. And the stories goes ;~

Episode ni akan bagi korang insights ape kaitan few world brand treasures dgn influence dorang around the globe.
Bersambung..