Sunday, 16 March 2014

Untold History : MH370 and Kayangan Corridor

Ramai cuba tanye aku via wechat, whatsup, FB and macam2 lagi.. tentang opinion aku pasal kehilangan MH370.

Aku bukan 'ahli' dalam aviation industries.. so.. aku tak berape tahu nak komen ape.  Tapi.. bila aku buat forensic study pasal bende ni.. satu bende yang trigger aku pasal 'kehilangan' Pesawat ni..

Aku teringat cerita pasal "Iram.. city of Pillars" yang disebut dalam Quran :

Iram merupakan kota yang hilang.. totally lost swallowed by desert. Takde sape tau kewujudan Kota ni kecuali dalam Quran  (sura 89:6-7).


Pada satu hari.. sekitar tahun 1950'an.. Group of archeologist menjumpai kota Ebla.. kota dibawah pemerintahan Firaun Sethi..

Terdapat banyak Cuneiform yang dijumpa.. salah satunye ialah "Tablet of Ebla" yang menyebut kewujudan satu kota bernama "Iram".. ditulis pada tahun 2250 BC.. = 4250 tahun dulu..

It remains empty story sehingga tahun 1990's.. satellite NASA mengesan kewujudan kota ini..


This satellite kepunyaan NASA boleh penetrate object sehingga kedalaman 3ft dari permukaan tanah.

So... ape kaitan MH370 dengan City of Iram???? 

Kaitannye : kehilangan pesawat ni FOR SURE boleh di trace.. manusia memang dah ade teknology utk trace something to the smallest grain sejak tahun 1990...

BUT, kenape MH370 presumed totally 'lost' ??? .... it's something beyond your realm.

So.. sambil khayal dengan imiginasi aku.. and bile aku ascend up to Kinabalu mountain.. aku teringat pasal manuscript2 lama yang menyebut tentang "Negeri Kayangan".. its within my context lah.. my specialty. 

Ada satu bende yang tak kene pasal "Negeri Kayangan" dalam manuscript2 Melayu lama.


"KAYANGAN" IN ANCIENT MALAY

Kayangan : Dalam Manuscript Melayu lama.. contoh seperti "Syair Awang Semaun", "Cherita Bujang Ganong", Siri Makyung "Dewan Muda", Merong Mahawangsa, Hikayat Puteri Cahaya Bulan etc... ; adalah 'realm' satu negeri yang terletak di atas langit.



Ko establish 2 bende ni dalam manuskrip Melayu :

  • Kayangan ; Di atas langit
  • Bunian ; di atas tanah

Both are beyond our reach.. TAPI.. selalu disebut dalam cerita-cerita lama... ; bermakna jugak.. bende2 ni wujud.. dalam konteks ghaib imami.  Bende2 ghaib.

Terlalu banyak manuskrip-manuskrip lama yang menyebut tentang alam "Kayangan".  Cerita lama juga pernah ada.. antaranya ialah "Jula Juli Bintang 3" yang diadaptasi daripada manuskrip lama lalu di filem kan



So.. bile aku belek2 ORIGIN, tempat asalnye hikayat-hikayat berkenaan.... aku terkejut besar ; SEMUA DATANG DARI 1 KORRIDOR =


Mythical Section :

Kawasan ni.. Perlis, Perak, Kedah, Kelantan and Terengganu = Adalah tempat berasalnya
Hikayat-Hikayat TENTANG KAYANGAN DITULIS...


Lebih memeranjatkan... mythical line ni terus ke :


Brunei dan Sabah... ; tempat manuscript2 lama ditulis.. KEBANYAKANNYE TENTANG KAYANGAN jugaaakk

Aku agak quite suprise. 

Semenanjung.. dan Borneo TIDAK BERKONGSI ADAT.. tapi.. ada satu persamaan = cerita-cerita tentang "Kayangan"


TEST SUBJECT

SEBAGAI PERBANDINGAN... korang boleh test sendiri, bagi membuktikan hypothical aku ni betul ke tak :

1. PERLIS.. : Dikenali sebagai negeri "Perlis Indra KAYANGAN".. ko boleh cari sendiri sebab apa dinamakan "Indra KAYANGAN"

2. KEDAH :


Dalam Hikayat Merong Mahawangsa ada menyatakan dia keturunan Indra Kayangan - penguasa Kayangan

3. KELANTAN


Makyung yang popular itu selalu ada slot tentang cerita "Kayangan"..

4. PERAK


5. SABAH


6. SARAWAK

Lagu Puteri Santubung yang catchy ni menyebut Raka Kayangan menyumpah puterinya jadik Gunung.. tapi "Santubong" ni agak terkeluar dari "Kayangan Corridor" aku pulak.. kan.

Munkin lagu ni dicipta di utara Sarawak. Maybe.

7. BRUNEI

Again.. dalam "Syair Awang Semaun" menyatakan rajanya berasal dari Kayangan


Meantime.. FACTUAL CORRIDOR PULAK :

MELAKA/ JOHOR/PAHANG/ RIAU :








Hikayat-hikayat yang di tulis di bawah garisan "Factual Corridor" aku tu.. TIDAK ADA UNSUR-UNSUR KAYANGAN.. kesemua raja-rajanya dari Manusia biasa etc. ;



So.. bile ko align kan "Kayangan Corridor" dengan "MH370 flight route" =



KESEMUANYA TERJADI DALAM CORRIDOR NEGERI KAYANGAN yang disebut dalam Hikayat-Hikayat Melayu kuno...

Koincidence???? think again...



Sekian. Unekspekted VII melapurkan dari Alam Kayangan.




Thursday, 27 February 2014

Untold History : Tun Sri Lanang and Black Gate of Mordor in Gelanggi

Dalam "Untold History : Origin of "Middle Earth" Mythodology".. aku ade bagitau that Tolkien's masterpiece work was based on our local folklore.. comparatively similar dengan kita punya budaya dan dongeng. Every each of them.



These doomed "Black Gate of Mordor" juga pernah diceritakan dalam Salalatus Salatin :

DAN...... Rajanya bernama Souron... So.. ape kate Salalatus Salatin??? :



Yes.. Raja yang menyerang itu bernama Suran.. Sauron = Suran, Sauron = Suran

Now.. asal usul "Mordor" kota berbatu hitam dalam Dongeng Tolkien adalah : Sauron deceived Noldor and taken over his posession and remains at Mordor.

While in Salalatus Salatin pulak cakap = Suran defeated Chulan in total wipe out, then moved to conquer China.  

 Then Kota Gelanggi left to ruin for most than 1,200 years.


GELANGGI IDENTIFIED

Dalam "Salalatus Salatin" cakap.. Kota ni located di Hulu Sungai Johore:

ayatnya ialah : "...... di hulu Sungai Johore"

So.. kita beramai-ramai lah assumed kota itu di Sungai Johore, along with other ancient city mcm Sayong Pinang, Batu Sawar,  etc.

But, people tend to forgot.. penulisnya.. yang menulis Salalatus Salatin.. dalam keadaan distressful order.. dalam tawanan musuh..


AUTHOR

Tun Sri Lanang dititahkan menulis "Sejarah Melayu" yang original pada :

13 May, 1612... 

Tun Sri Lanang ditawan semasa Perang Batu Sawar pada :



Give or take, 8 months selepas dia di comissioned to rewrite "Sejarah Melayu" yang asalnye di karang pada 1312 AD or earlier.


Dia sambung cerita Sejarah Melayu Era Sri Tri Buana + Era Melaka .. and compiled into 1 naskah.. disalin dan DISAMBUNG ceritanya pada zaman dia di tawan oleh Acheh dan dimasukkan bahagian "Sejarah Johor".. while 400 years later.. aku sambung pulak era modern. Hehehee


SEMBUNYIKAN PERBENDAHARAAN PERMATA

Katekan lah "Tun Sri Lanang" tu korang.. ko penulis perbendaharaan ilmu raja-raja.. ko ditawan oleh raja asing.. ; semua rahsia pada ko.. ko nak tulis rahsia raja ko?? ofkosss tidaaak. 

Yes.. Sultan Iskandar Syah amat baik dan peramah.. tapi ko kene ingat.. that was after almost 10 years baru dia percaya kerabat kesultanan Johor.

This version di siapkan pada 1613.. dalam mase setahun SELEPAS Tun Sri Lanang ditawan... belum cukup mase untuk beramah tamah. 

So.. what ingenious way Tun Sri Lanang buat?? 

Rahsianya cuma ditulis di 3 ayat ni :

"...... di hulu Sungai Johor"

Macam biase lah.. we go back to map:


Maka.. berbodong-bondong lah manusia menjelajah "hulu Sungai Johor".. tapi tak jumpe ape-ape walaupun selepas 1,300 tahun.. 

Maka berjaya lah penipuan Tun Sri Lanang.. yang pada asalnye ingin menipu penakluk Acheh tentang kedudukan sebenar Perbendaharaan Permata itu bagi mengelakkan dicuri.. dengan korang-korang sekali kene tipu. Hahahaa

Sebenarnye.. Tun Sri Lanang tak tipu.. dia berpencak melalui kata-kata.. 

Ko bace balik ayat ni sekali lagi :

".... di Hulu Sungai Johor"

Now.. ko decipher it into :

1. Hulu ; arah ke daratan yang paling dalam.. farthest inland
2. Sungai ; Sungai lah
3. Johor ; Negeri

FINDING : Di bahagian paling hujung / hulu (1) + Sungai (2) + di Negeri Johor (3)

Now.. go back to Map.. :



Upper Sedeli merupakan Territory of Pahang until 1861 sebelum Tun Mutahir meng'hadiah'kan daerah Sedeli + Mersing + Endau kepada Sultan Abu Bakar

While, lower sedeli merupakan Tanah asal Negeri Johor.

SUNGAI SEDELI pulak.. merupakan Sungai paling "Hulu" dalam negeri Johor.. and Gunung Panti merupakan the farthest inland yang Sg. Sedeli dapat mengalir.. 

FURTHERMORE.. 

Dikawasan INI JUGAK LAH ADE SUNGAI YANG BERNAMA 'SELANGGI' = "GELANGGI"??


This is the ONLY place yang banyak namanya berkait dengan "Gelanggi". .semua yang ada dalam hutani macam Giant lizards,.. giant bigfoot.. giant sume giant2 belake.

Now.. you got what I means????  


KOTA BATU HITAM

Ada 2 maksud..

Literally.. or, kiasan orang zaman dulu-dulu.

Literally Context:

Now.. katakanlah kita buat literature review.. :  Kota ni surely dibuat dari BATU BERWARNA HITAM

Dihulu Sg. Sedeli.. ada kawasan yang memang batu dia berwarna hitam :


Even.. for north.. 500 meter sebelum Air Terjun Kota Tinggi.. ko nampak Jalan Lombong.. and see.. batu-batu bijih berwarna hitam on your right.




It's 90 Degree stiff, macam panjat tembok kota.  And this area memang top kawasan pendakian without they know something hidden inside.





Now.. kita consider "Kota Batu Hitam" dalam bahasa kiasan :


Ni.. "Kota Batu Hitam" dalam fiksyen.. the black gate.

While.. ni pulak :





A loooonnnngg straight line of Banjaran Panti.



Considering if korang macam orang zaman dulu-dulu, macam orang yang invented nama "Pulau Dayang Bunting", "Batu Layar" etc., the simplest mind Malay can think of this giant monument is.. "Tembok Kota berwarna hitam"

Dalam gambar nampak macam ni.. BUT, kalau ko biase drive from Kota Tinggi to Mersing.. you'll be amazed.. lebih-lebih lagi time bile mendung.. it's like.. huge wall blocking you way.

Now.. either 2 is connected.. suprisingly enough.. Sungai-Sungai di sekeliling Banjaran Panti ni pulak... :

Siutt... hilangg pulaaaak reference aku.

Nanti lah aku sambung.. and how this Kota Gelanggi dah di korek, di kaut lalu ditimbus balik.  Buku hilang. Nak pegi beli lain.  Ptuiii!!!! 

Monday, 24 February 2014

Untold History : Big Quest to Foot the Lost City of Gelanggi II

Aku tak pegi puuun.. aku duduk kt rumah je, selak2 buku dan makan pop-corn. Belum terase utk field research lagi buat sementara waktu ni.. tunggu Land Rover Defender Double Cab baru kluar, baru rase best.. kan?

UNEKSPEKTED INTERVIEW

Remember.. story at "Tyersall Palace" ?? 

Salah satu ayat aku adelah dalam posting tu adalah :


Perserta yang terlibat dalam interview ni adalah :


9W2RI dan juga.. seorang lagi.. Orang kuat Persatuan Banjar SeMalaysia.. apekejadah name dia tuuh.. alaaa aku lupe.. Geng2 MARES.. radio amatur Malaysia mase secret dungeon dorang kt PJ State dulu..

Ada 4 soalan aku dorang berdua ni kemukakan kat Pak Raden ni... aku senyap jee.. sebab orang tua jahanam tu x nak layan aku.  Dia agak remorse bile nampak muke aku.. duduk tak senang.. berpeluh2.

So.. antaranye soalannye ialah "What Lies in Gunung ...........?"

Jawapannye adalah "City with Black Gate".. macam yang aku expect lah, Gelanggi. This 2 guys keep asking him further details.  Aku diam je hisap rokok.

Dalam banyak2 jawapan kemerapuan dia adalah.. :  "Kota ni dikawal oleh Big Foot, 8ft to 12ft tall".. ini replica Bigfoot Kota Tinggi dari researcher di US.. 



NOW.. to verify those statement is.. uniquely unaccepted lah. Aku tak pernah klua cerita tanpa supporting document, only based on 'hearsay'.. or 'cerita kosong taraf kedai kopi'.. BUT, yang ni.. I had no choice.. had to depend on 'cerita kedai kopi'.. so.. to validate cerita aku.. = nama-nama diatas.. either Pak Raden Kepong, yang memang terkenal dikalangan artis tempatan.. or 9W2RI.. semuanya masih hidup segar bugar sampai sekarang.

Korang boleh tanye dorang to verity this story. Betul ke tak.. for I was there. 


ILMU SESAT

It took me 3 years to connect the dot.

Semuanya sebab aku tersesat while exploring Sg. Ambat that day. So.. bile balik.. aku try to justify 'logic' atas kesesatan aku dulu.  No explaination, particularly at Sg. Ambat area.. TAPI.. on south-eastern part pulak.... memang terkenal area kesesatan yang amat dalam.

So.. atas peristiwa kesesatan aku dulu, the whole few weeks ni aku study pasal ilmu 'sesat'.. particularly in that area...

I found that.. KESEMUA kawasan yang berdekatan dengan Lost City of Gelanggi.. terdapat kes kesesatan yang amat dalam, traced back to almost 80 years.. and 100 years after it's gazetted:

1977

1980



2004


2010



2012


And almost hundred kes kesesatan di kawasan tersebut... x larat aku nak trace satu persatu.. ko tanye je lah Ranjer Hutan kt Simpang Perani tuu....

Even ade kes yang hilang dalam hutan Kota Tinggi.. then jumpe di Hutan Gunung Belumut... almost 200km away.. dalam mase 3 hari je.. Puhhhh..


BIGFOOT KONNECTION

Out of many cases diatas.. cuma dilapurkan 3 kematian, 1 akibat dehydration.. and 2 totally lost.

AND... tempat2 yang dorang dilapurkan hilang tu.. is within 2 km radius dari kes2 penampakkan Bigfoot di Malaya direkodkan  seawalnya 1900.. di Kota Tinggi.. di kawasan yang diberi nama 'dedicated' untuk Bigfoot = MAWAI..or Mawas.. mengikut bahase orang Dalam.




NOW YOU KNOW what i am talking about.. these creatures 'guarding' something there. 


TRIANGULATION METHOD

Now.. let us triangulate penampakkan Bigfoot yang pernah dilapurkan sepanjang sejarah yang aku boleh collect.. :

1900's : Mawai, Kota Tinggi by NST
1940 : Mersing Endau Rompin by Mdm. Tan Hong Qiau
1942 : Mersing Endau Rompin by Mr. Liew Chiew Lim
1960 : Mersing Endau Rompin by Mr. Teo Han
1970 : Endau Rompin by Harold Stephens
1990 : Lukut, Kota Tinggi
2005 : Kota Tinggi and Endau by AFP
2005 : Kampung Punjut Kluang by Amir, Ah Long and Alan
2006 :  Kota Tinggi by BBC
2006 : Bkt Samsu, Kota Tinggi
2007 : Semenchu, Kota Tinggi by Hj. Sid Ampah
2009 : Perani, Kota Tinggi by Telekom Technician



Recorded by pencinta Bigfoot tapi vegetarian dalam http://www.hungzai.com/the-sightings-of-bigfoot/ dan Vincent Chow dari BFRO.








So.. :

A. : Ko dah ade dari posting yang lepas, kawasan tinggalan kapal dan runtuhan benteng lama
B  : Ko dah tau area 51 tempat kawasan orang selalu sesat
C  : Ko dah tau area Bigfoot sighting


A : 1.1, 1.2 and 1.3 : adalah kawasan dari posting pertama pasal Gelanggi
B : X, adalah kawasan area tempat orang selalu dilapurkan hilang/sesat
C : B, adalah kawasan penampakkan Bigfoot

ALL RUN'S IN PARALLEL con-incidence??? ikut logic.. tak mungkin.. 

Dimana orang dilapurkan hilang.. disitu dilapurkan pernah ada penampakkan Bigfoot.  And how did they do it?


THEORY KESESASATAN

None of the lost cases dalam hutan dikawasan-kawasan bertanda "X" berakhir dengan kematian. Cuma.. dorang drifted away dari laluan...

Classic example : The recent case, 8 Singaporean missing for 3 days.. dijumpai SEBAB.. dia dapat buat call and SMS to Singapore.. asking people to look for them.. WTF???

Dalam hutan dapat line telephone?? Yess... dorang tak sesat.. dorang cume drifted away dari laluan sepatutnya.. and tak jauh pulak dari penempatan manusia sebenarnye.

Out of all 'missing' cases dalam hutan Kota Tinggi.. aku jumpe 1 absolute theory : the physical sighting dan bunyi keadaan sekeliling berubah.. make them drifted away.  


PELAJAR SEKOLAH TEKNIK KOTA TINGGI 1998

Cikgu Lepau, kelas Automotif... aku + 31 lagi geng2 sekolah aku masuk hutan looking for 80ft air terjun, on left towards north-west air terjun Kota Tinggi sekarang.. (Ada lagi 1 air terjun deep in the jungle)

- Jalan sepanjang sungai, almost 4 hours jalan.. tak jumpe2 Air Terjun walaupun dengar bunyi air mengalir tak jaun dari trail.
- Return balik jalan yang sama.. landscape totally changes. Cemas dan terkejut.
- So.. instead of going forward.. kitorang jalan mengiring toward river...
- About 30 minutes, then, betul2 jatuh dari tebing 12ft kedalam Sungai

Orang-orang yang ikut trail ni.. masih lagi hidup, Arman Ayes, Ekok Air Tawar 5, Din, Lan Kalis Perling, Aki, Ramzi, Ajit Junget and all others pelajar Sekolah Teknik Kota Tinggi yang degil2.

And now.. in 2013.. aku dah dapat theory, how these 'guardian's of forest' making people sesat dala hutan :

They change the landscape. They make noise imitate the nature. They drift us away. 

2 Kes melibatkan orang hilang di Kota Tinggi.. then suddenly dijumpai di Gunung Belumut, almost 200km away, dalam masa 3 hari sahaja:

Kedua-dua orang ni bangun tido di tempat yang berlainan. Something carry them away.

Kenapa dia tertidur?? sebab.. sepanjang jalan dalam hutan tu.. ada banyak buah-buahan.. eating them make you sleep.  After you sleep.. they carry you away.  And infact... kalau aku tak silap lah.. it was them yang letak makanan sepanjang jalan orang sesat tu.  To keep them alive, and to keep them away from something.

So.. what happened to these 'guardians' from 1900 to 2009.. dorang dah 'bersepah' ke hulu hilir hingga ke Endau??? Dah 'takde bende' yang nak di jaga ain't???

Hehehee.. akan bersambung on 3rd Episode of "Gelanggi : Black Gate of Mordor"