Tuesday, 23 July 2019

Untold History : Analytical Approach in Interpreting the Falls of Malacca

Bertahun-tahun aku tunggu, takde orang nak selesaikan.

Yang ade pun, echoing same stupidity over and over again. Kalau korang bace, dorang repeat benda yang sama.. bina ayat cantik2, karang berjela2 sampai 20 perenggan... isinya di ulang-ulang.. korang bace pun syok bile dengar 3,000 meriam, kehebatan laa, kebanggaaan laa.. bile tanye kenapa boleh jatuh... ko salahkan orang lain pulak.. .pundek

".... jatuhnya Melaka sebab 'pengkhianatan', sebab 'pembelotan' etc." Meletakkan kesalahan ke bahu orang lain, lepas tu lepas tangan.





Senang kan?? lepas tangan mcm tu jer...

Nobody fcuking care to do literary review on the "betrayal" issues they popularized : KALAU issue "Pengkhiatan" : macamane cara nya mereka-mereka itu mengkhianat???? Apa salah Perajurit Jawa hingga di hina macam tu sekali??? Kenapa 3000 meriam boleh kalah dengan 12 meriam x 15 kapal?? kenapa 1500 askar boleh menang melawan 22,000 askar??? = dalam bentuk DATA

Yillek. Yang korang tau, bace blog mcm bace majalah Mastika. Tulis ayat panjang2, letak gambar yang takde kene mengene, dilukis 400 tahun lepas Melaka jatuh mengikut imiginasi pelukis... korang bace, lepas tu kagum tak tentu arah.

Tu sebab aku malas nak tulis lagi. Sebab korang lebih suke bende imiginasi macam tu. Hanyut masuk lobang jamban.

So.. kenapa Melaka jatuh????

Aku jawab takdir jer. Takdir yang Parameswara mcm dah takde tempat lain nak pilih buat negeri. Its geographical default. 


A. SEBAB GEOGRAPHICAL DEFAULT

ORIGINAL MALACCA CITY

Identify key point dalam penempatan awal Kota Melaka :

1. Kampung2
2. Kubur Hang Jebat
3. Masjid Melaka
4. Perlabuhan Melaka yang original 
5. Masjid Melaka


There.

Earliest drawing lepas pembinaan tembok Kota Melaka oleh Eridia.




Nampak menara tinggi tu.. haa tu tapak asal Masjid Melaka.

Dapat tangkap ape yang aku cuba sampaikan??? 

Cluenya ada disini :

A.  Kubur Hang Jebat

Hang Jebat died and dishonored. So, taraf Hang Jebat serupa korang semua. Hamba abdi. Sebelum 1800's, adat semua kubur orang Melayu marhaen adalah.. .dalam kawasan rumahnya. Yess. Sebab tu ade term "Tanahairku" or, "Tanah Tumpah Darahku".. i.e tempat dia mati : thus, kubur korang tu mengesahkan pemilikan keturunan korang atas tanah pusaka tu.

Bukan di masjid atau di zon perkuburan yang diwartakan. Itu zaman moden.

B. Kampung Bendahara


"H" marked mosque in 1760 AD is the side of original Rumah Bendahara.

So.. korang dapat A+B : Bendahara + Hulubalang, resided on the opposite side of the Fort. 

So.. dah dapat agak?? belum lagi??


C. Perlabuhan Melaka 



KESIMPULAN : 

Hypothesis 1

Malas aku nak tulis panjang2.. aku lukis k.


Ini kedudukan Original Melaka Port.



Ini pula, kedudukan meriam Melaka Vs. Portuguese.

Berdasarkan faktor kedudukan geography mengikut kontur tembok kota, 80% daripada 3,000 meriam Kota Melaka.. di halakan ke POPULASI SENDIRI. 

Kedudukan kubur Hang Jebat dan Rumah Bendahara menunjukkan golongan bangsawan dan keluarga mereka ketika itu tinggal di LUAR KOTA. Manakala aktiviti seharian mereka bertugas didalam kota. 

Andaikan peperangan terjadi, tergamak kah mereka megebom keluarga mereka sendiri yang tinggal di luar kota????? Ini adalah sebab utama kenapa kota Melaka yang dipertahankan dengan 3,000 meriam gagal.

While, 

15% pula, dihalakan keluar kota di bahagian BETING PASIR yang sejauh 500 to 800 meter ke Pantai Melaka. Jauh dari trajectory effective destruction.


Let test this theory. Kita buat simulation cannon trajectory. 


ini Meriam Portuguese.

Versus


Meriam Melaka
6 to 26 Pound Cannonballs


Material : Cannon
Panjang : 3 Meter
Diameter : 36 cm
Bore : 8"
Cannonball : 38 pounders
1 pace : equal to 0.76 meter

Effective range : 770 paces x 0.76 metre = 554.4 metre
Range in Max : 2000 paces x 0.76 metre = 1,440.0 metre

Ini tabulation for 17th century Cannon, if 15th Century.. lagi rendah bacaannya. But never mind. Let translate into simulation:


Menjadikan : Hanya 5% daripada keseluruhan 3,000 meriam Melaka (kalau sizenya 3 meter 8" boring diameter) yang betul2 mengadap vantage point tempat kapal2 Portuguese berlabuh.

So 95% lagi useless.


B. SEBAB 'PENGKHIANATAN' DAN BAGAIMANA

Macamane pulak issue 'pengkhinatan' ditimbul kan???

Ingat 3 name ni..

1. Raja Mendeliar
2. Utimuraja
3. Nena Chettu
4. Si Kitul

Kat mane dorang duduk?


There.. rumah dorang betul2 tempat mendaratnye Alfoso. Kampung Keling, Kampung Jawa.

Mari kite memperhalusi pengkhianatan mereka.

Day 1. 

Commentaries of the Albukek.

This marked the 1st assult by Portugese. Dekat mane? bace betul2.


.... Stood close to the edge of the shore.. Albukek mula membakar Perlabuhan Melaka:


Day 7

Not day 2, actually hari ke-enam selepas Albukek membakar godown at Malaka Port.


Albukek sent 2 ships laden with cannon targeting Malacca defence.

Day 13

Actually 5 days after the 2 ships attacked, :


Albukek station 2 batallions untuk menyerang Jembatan Kota.

1. Jao De Lima dan ketumbukan kapal menyerang Beting Pasir berhadapan dengan Masjid Melaka
2. Albukek sendiri mengetuai batalion mendarat di Upeh terus ke Jembatan Kota



Day 14

Cut short everything:
  • Team A Albukek menyerang beting pasir berhadapan dengan Masjid pada subuh hari
  • Sultan Mahmud discharge his elephant and counter attack dekat masjid
  • Team B Albukek attacked the bridge's stockage
  • Tuan Bandar with 700 jawa discharge towards Albukek's stockage
  • Jao De Souza menyerang 700 jawa dari arah utara. 
  • Pasukan Tuan Bandar terputus lalu terjun ke laut
  • Team A Albukek menyerang mereka di laut


Disini juga terbit nya cerita 'askar jawa lari perang'... bukan sebab mereka penakut, tapi sebab terputus bantuan.

Day 15


So, 2nd Batallion yang dekat Beting Pasir berhadapan Masjid Agung mula memasang palisade sepanjang sungai melaka dan mereka membakar Kota Melaka, termasuk pangkin pengantin yang mempunyai 30 tayar.


So, next details aku akan terangkan dekat area mane yang concerntrated with meriam.

So.. disinilah BERMULA cerita 'pengkhianatan' badigol-badigol tersebut.

Day 15 - Malam


Akibat kepenatan membina stockade, Albukek menghantar 70 orang pulang ke kapal untuk berehat. Sementara ketumbukan lain bermalam, mereka diserang oleh pasukan Melaka dengan hebat pada malam itu.

Team A dan Team B lari balik ke kapal... sambil MENGANGKUT 50 MERIAM BESAR YANG DIRAMPAS DARI ATAS JEMBATAN BAHAGIAN STOCKADE MELAKA (EXIT KG UPEH)

There... tu cluenye kenapa meriam2 melaka tidak digunakan.. = sebab muncungnya di halakan ke rumah sendiri

Apa yang terjadi seterusnya agak  menghairankan...


DAY 16


Albukek kembali memperkuatkan stockade yang ditinggalkan malam tadi dengan meriam-meriam dari pertahanan Melaka dan memasang Frisian Horse sepanjang beting pasir di bahagian Masjid Agung.

Why the eff Melaka not invading their stockade malam tadi mase dorang berundung ke kapal.. jgn tanye aku. Aku tak tau. Theoretically, kalau dorang rampas stockade Portuguese mase dorang lari malam tadi, sure Portuguese takkan jejak kaki ke Melaka lepas tu.


Maka datanglah Utimuraja, seorang Jawa yang tinggal di Upeh (Tempat serangan Albukek) merasuah Albukek dengan bantuan 5000 hamba abdi dengan balasan kawasan dan perniagaan dia tidak akan diganggu. Albukek bersyukur lah rasanya menerima pengkhianat jawa tersebut.

7 hari lamanya Utimuraja - Albukek - Sultan Mahmud - Utimuraja balik bertukar-tukar bargain. Akhirnya Sultan pun bersiap-siaplah untuk 2nd assult pada kedudukan Portugse di seberang sungai.


Day 23


Albukek mengarahkan 2 Galley besar dan tinggi, untuk rapat ke tembok Kota Melaka bagi meletakkan jembatan merempuh ke dalam Kota di bahagian Masjid Melaka.

Tetapi.. kedua2 Galley tersebut tersadai di Beting Pasir. Melihat keadaan itu, Sultan Melaka mengarahkan perahu-perahu disiapkan dengan kayu api lalu dibakar dan di hanyutkan dari Ulu Sg Melaka ke arah Galley Portuguese yang tersadai di muara Beting Pasir tersebut. Sultan guna taktik ni selama 9 malam berturut-turut.




Day 32



Pada hari Jumaat, tepat jam 5 pagi. Albukek memulakan offensive strike yang menyasarkan Jembatan Melaka.

Dia arahkan semua kapal perang berlabuh ketika air pasang menuju ke Jembatan Melaka.

Pasukan A di stockade Jembatan dan Kapal-Kapal Perang mula memasuki dan mengebom pertahanan Melaka.



DAY 34

Urban warefare bermula.

Portuguese berjaya menawan stockade jembatan Melaka dalam kota lalu mara ke Masjid Agung.

Pertahanan Melaka tinggal 3,000 orang berundur ke balik bukit. Resistance bermula dari rumah-rumah didalam kota. 



DAY 35

Bila tentera Melaka berundur, bermulalah 10 hari kemusnahan Melaka, dari senjata-senjata Melaka sendiri yang dirampas disepanjang tembok berhadapan dengan Kg. Upeh.



Day 45

All but ashes.


CONCLUSION

A. Faktor Pengkhianatan

Diberitakan oleh Albukek dan Sejarah Melayu, melihat pada pangkat dan topography, boleh lah di ringkaskan bahawa :

1. Raja Mendeliar
2. Utimuraja
3. Nena Chettu
4. Si Kitul

Raja Mendeliar
Berkhidmat sebagai Shahbandar dan bertugas dikawasan landing site Portuguese di Perlabuhan Melaka. Berkemungkinan dia yang membuka pintu perlabuhan bagi Portuguese untuk menyerang Upeh.

Utimuraja
Bangsawan Jawa yang menyerahkan 5,000 hamba abdi bagi menolong Portuguese semasa 1st assault hari ke 16.

Naina Chettu
Chetty india yang menolong Arojou dan orang-orang Portugeuse semasa dalam tawanan Melaka dan menjadi spy dalam Istana Melaka

Si Kitul 
Tidak diberitkan dari mana-mana. Suspecting dia berbangsa Melayu asli.

B.  Faktor Topography

Sejumlah besar meriam Melaka di halakan ke penempatan Kg. Upeh - tempat letaknya kediaman keluarga perajurit dan pembesar Melaka.  Disahkan, oleh Albukek sendiri pada hari ke -15 dia merampas 50 biji meriam besar dari stockade Melaka sebelah Kg. Upeh.


OVERLAY KAWASAN PEPERANGAN








End. 

Tuesday, 8 November 2016

2nd Biggest Fraud in the Making - PENINGGALAN ERA MAJAPAHIT DITEMUI DI SUNGAI MELAKA

Bhahahaaa



Tergelak aku bace komen both Melayu keramat panji hitam timur dan geng2 Chonalization. 2 dumbs don't make it right. Melayu badut. Hahaaaa


Yang sorang cakap atuk dia Cholanation yang buat. Yang lagi satu katenye admin page Sejarah yang terkenal katenye beriye2 cakap bukan Majapahit, siap merapu sampai ke Moari New Zealand. Orang yang dikatekan 'expert' kononnye keturunan Sundal Bolong cume reti argue Hindu ke Melayu.. tapi tak nampak langsung bende ni tak logik. Nak terkencing aku ketawa.


This is one of the reason aku malas tulis dah. It would never lowing down my standard by behaving like those idiots.. arguing or glorifying something yang tak pernah wujud. Not me.


But kes ni, worth to consider a 'study'. Bukan nak argue Majapahit, Hindu or Melayu panji hitam koyak... tapi.. NAK KASITAU how you idiot DITIPU hidup2 hanye dengan menggunakan beberape ayat-ayat manis.. korang kagum sampai ke tua.


Diberitekan bahawe:



  • Dua minggu lalu, sekumpulan penyelam profesional menemui beberapa bahagian kuil Hindu dan struktur menyerupai kubu. Mereka percaya penemuan artifak purba ini mungkin memberi petunjuk kepada bandar tenggelam yang wujud sebelum Parameswara mengasaskan Melaka pada 1400.
  • Pada Februari tahun lalu, The Star melaporkan peninggalan bersejarah ditemui di Pulau Nangka adalah dari era Majapahit.
  • Ketika dihubungi, Pengurus Besar Perbadanan Muzium Melaka, Datuk Khamis Abas berkata peninggalan purba yang dikaitkan dengan era Majapahit ditemui dari sungai itu sejak lewat tahun 1990. “Beberapa peninggalan purba itu dipamerkan di muzium,” katanya.
  • Peminat sejarah, Mohd Fuad Khusari M.Said berkata dia mengkaji dakwaan kewujudan bandar bawah air dan mendapati terdapat sebuah kuil dan struktur menyerupai kubu di dalamnya.“Bandar bawah air itu bermula dari jambatan berhampiran Hard Rock Cafe di Melaka sehingga ke Kampung Morten.“Bandar bawah air ini sepanjang kira-kira 20 meter dari permukaan sungai.“Patung-patung dan pelbagai struktur lain masih utuh,” katanya.





EXHIBIT A
So.... "Majapahit" keywordnye : diulang beberape kali hanye sebab... dijumpai "syiling" keramat di Pulau Nangka yang dikatekan tertanam harta karun berbillion2 RM.. tapi sudahnye.. 2 bijik shiling jer jumpe????? anyway............

Syiling Pulau Nangka tu korang boleh beli kat tepi jalan kat mane2 bandar besar Pulau Jawa. It's an antique remake dijual sebagai barang antik. 
After spending million.......... hahaahaaaaaaaa. Dorang kenyang.. korang kene diperbodohkan hidup2.
EXHIBIT B
Penemuan Purba era Majapahit dijumpai 1990's?
Dah lame dah jumpe.. contohnye :



Since 1900's dah ade situ, now transferred into Museum. Makara Buddha ni asalnye dijumpai diatas Bukit St. Paul, transferred down by Dutch and remains there until 1902. Similar design korang boleh jumpe di Sumatra:







It's a 'gate keeper' of an entrance to ancient temple. Designnye lebih kurang same. Again, lokasinye : DIATAS BUKIT.. bukan di dalam sungai. 
You can pick any ancient buddhist/hindu temple dalam dunia ni >>> semuanya DIATAS BUKIT. What in the earth Melaka Temple ended in the bed of the river??? kawasan bertanah rendah??? 
EXHIBIT C
Area 'tembok' kononnye purba ni dikatekan dari Hard Rock Melaka to Kg. Morten some 2km away.. ape yang dorang jumpe sebelum ni??? Ade :



Ini adalah stone foundation of the original Gereja St Francis. Berlumbe orang claimed bende ni dirembat dari tiang kuil purba.. but noooooooooo........

Bende ni mengesahkan rekod Albuqueque yang dia bina Kota Melaka menggunakan tinggalan batu nesan Raja-Raja Melayu.. sebagai perbandingan :





Takde kaitan dengan Majapahit puuuunnnn............... Perzim merapu ape ni???



EXHIBIT D


Korang nampak gambar yang 1st kat atas tu??? perhatikan betul2...








Tebing Sungai Melaka telah di piling some 12 meter deep, dibaik pulih dari kadaaan asal.









Korang rase laa.. mase dorang pacak piling wall tu... tak kene ke 'binaan purba' yang kononnye ade dalam tu?????


Beside wall-piling bank protection, ade few other engineering feats yang Melaka buat pada tahun 2011:





Tengok item No. 3 : Dredging







Everage depth of Sungai Melaka cuma 4 METER... how the fcuk in the world they can dive into 20 METER????????????????????


While... longest dredging arms yang dorang pakai ialah :




12.8 meter.. apekejadah boleh menyelam sampai 20 meter???????


SO.. korang pikir bende ni :



  • 2015 : dorang tipu korang pasal harta Pulau Nangka.. spend millions, habuk pun tade
  • 2016 : dorang bukak cerite pulak pasal "kuil purba" dalam sungai.. 20 meter kedalam yang sungainye cume 4 meter dalam.. WTF??

What next????? Boleh la reka cerite2 ni untuk sapu budget conservation next following years;

  • 2017 : Bukit St Paul sebenarnye piramid berusia 20,000 tahun
  • 2018 : Keris remote control berusia 500 tahun dijumpai bersama manualnya
  • 2019 : Atlantis pernah hanyut di Selat Melaka

You idiot selalu ditipu berkali-kali.. pun masih tak serik2.  I don't care you report this to Perzim or Melaka MB. You bunch of clowns.