Monday, 8 September 2014

It was'nt me

1st org tanye, aku explain, then 2 orang, then 3 orang, masuk 4 orang, aku dah menyampah nak explain.

It wasn't me.








Or whatever contents dalam ni: https://m.facebook.com/UntoldStoryOfJauhar

It WASN'T me.

Or any books, any Twitter, hastag, Instagram or whatever medium... WASN'T me.

So, stop associating me with this.

Yes they wrote "sebarang salinan dan penggunaan tanpa izin adalah dilarang".... pandai pulaak yee. How about this blog???

I believed in free knowledge for all. Any walks of life. Rich and unfortunate are equal to me. No one above the almighty Allah, owner of all knowledge. Ilmu hak Allah. 

Sebab tu ko x nampak adsense, advertisement or sponsors in this blog. I denied privilege to earn rm4k per month from here sebab korang. Saham kubur aku : ilmu yang dimunafaatkan.

I spent many hours soaking my brains wet, years of works and sacrificing time with human being sebab ni, then suddenly someone taking advantages for fame and monetary gain. That's utterly not right lah. 

So, there will be no Facebook, no books, no nothing for "Untold History"... but, it will come to your home, in TV and DVD... then only I get it published in book. In reverse.

Crazy bunch of outgoing people are working on it. I believed in them, their creativity beyond boundaries. Let us pray it would be materialized soon.

Stay tune. 

Thursday, 4 September 2014

Untold History : Tangga-Tangga Ke Alam Kekayaan : Hidden Treasures

Ko bace kesah tangga-tangga.. sampai tajuk pun korang tak perasan.... that's how our mind's work, dah biase sangat dengan bende 'mainstream'.. bende2 beyond your boundry.. out the boxes.. korang tak pernah ambik pusing.. sampai tajuk pun korang salah bace.

This exposure would.... make every walk of life bawak cangkul and shovel kehulu-kehilir.. gali semua tangga yang ada untuk cari harte karun... yeah.. 'hidden treasure' in literal means.. 


Aku dah agak mcm tu korang buat.. but bear in minds... bukan diamonds je korang boleh jumpe.. but something amiss, could be anything yang 'follow' korang balik, thing that you don't want the most.. trust me.. aku dah pernah cube..

SOMETHING ABOUT TANGGA

When comes to Johore.. there is everything abou 'tangga'.  Kat situ jugak laa ditabalkan...


Goes to him, HRH Ismail, HRH Iskandar.. but not HRH Ibrahim.. dia dekat tangga Balai Zaharah..

Dan dekat situ jugak lah dorang departed.. sayonara



So.. ape special sangat tentang 'tangga-tangga' dorang ni????

Let us compare.. :



Dengan lain-lain istana :






Nampak perbezaannye??? :

For trained architect... dorang boleh dapat tangkap.. that 1st design was totally different than any other at the bottom...

Aku tak tau macamane nak explain.. but.. let's hear this :

"Put side by side.. Istana Iskandariah dengan Istana Besar : 1st thing you will find.. Istana Iskandariah lebih 'exposed' pada menaranya... while.. Istana Besar - pada tangganye"

NOW.. apply the same method to ALL Istana Raja-Raja Melayu = You will find other characteristic for ALL OTHER PALACES.. except for Johore : Tangga nye lebih menyerlah.. almost all of them. 

WHYYYY?????

The only 'palace' yang equal to Johor's collection ialah.. Istana President... Singapore :


Maybe sebab dorang share sejarah lebih lama dari Johore share dengan Malaysia...


ISTANA THETFORD, LONDON

Ni series lain.. next time je aku expose dalam "Lost Palace of Johore XII"...

Unknown to us.. HRH Ibrahim owned 1 palace at Thetford, London.. gigantic place.. with 2 millions pound of hanging marble STAIR..


Tangga je dah 2 juta pound sterling.. Istananye?? takpe.. next time.

SO.. what is so special pasal tangga ni ?????

Some of the stories was exposed here : "Untold History : Pejabat yang Angker, Sepasang Paku dan Lilin"


TANGGA KEJAYAAN

Actually.. semua 'tangga-tangga' yang dorang buat tu.. dorang letak :


It was her crown.. mahkota Maharani Fatimah yang ditanam di tangga tersebut..


Sejak tu dinamakan Muar "Bandar Maharani" selagi mahkota diamond dia tertanam disitu... bangunan tersebut sekarang dah menjadik :


Constructed in mirror image of Istana Besar..

Now you know.. kenape dorang tak deconstruct semua tangga-tangga lama yang ade.... they just want to keep those diamonds there undisturbed.

Sekarang korang dah tau... sure ade yang gile pergi gali.. while dorang pulak.. mesti cakap aku cibai sebab bagitau. Hahahaaa


Friday, 22 August 2014

Untold History : Tangga-Tangga Ke Alam Bunian - Saluddin Versus Logic


Let us see.. Saluddin Vs Logic = sape yang menang?

Macam biase lah.. klu aku cerite.. aku cume postkan somethings yang korang/kite dapat sama-sama 'rasa', 'tengok' dan 'sentuh' klu boleh.. Something yang korang boleh test, boleh try pegi tengok sendiri... even cerite-cerite yang defies logic.

Klu aku setakat cerite kosong.. no differences lah daripada Mastika.. baik korang beli Mastika dari layan blog ni.. or baik korang lepak kedai kopi dengar cerite orang.. lagi murah..  kan??? 



Encik Saludin is an avid photographer. One of many distinguished. 

Encik Saludin and me, had something in common.. we can't sleep at nite.   So.. we trading stories via Facebook.. one of which is, episode "Tangga-Tangga ke Alam Bunian" ni lah..

Encik Saludin began to contesting his logic defies my nature.. Satu contoh : Aku ambik gambar "A".. dengan visualnye sebagai "a"... while Encil Saludin ambik gambar yang sama.. "A".. TAPI visualnya sebagai "ά ".. paham?? 

Sekali imbas.. korang sure tak nampak perbezaan antara "a", dengan "ά ". Kepalotak korang read is as "A".. so, it's common "A".. xde yg aneh. But looks closely. 

Gambar yang SAMA, aku and then Encik Saludin ambil.. tapi, agak tricky.. missing tiny point.. seems like out of place. 

It began with this.... puncak mahligai Bukit Bintang.. 

100 years ago.. it would looks like this :


Sometimes in 2010.. aku ambil mcm ni :




The 1st one depan.. this one belakang... ade 4 tangga each sides... 3 leads to nowhere, terus ke pagar.. while 1, lead terus ke gate masuk Pavilion ni... 


WHILE.... Encik Saludin ambik gambar yang sama.. dalam masa yang sama, tak lame lepas aku ambik.... gambarnye jadik mcm ni :


"TANGGA that leads to pagar" totally GONE!!!!

Ok.. that's could the the co-incidences.... or.. 'unfortunate'.. maybe dorang remove tangga ni.. sebab Encik Saludin ade bukti kemana hilangnye tangga tersebut :



He could be right.. ok.. aku comfortable sikit lah.. memandangkan jam pukul 2.00 pagi.. cerita Encik Saludin pun dah jadik pelik... agak eerie malam tu.. nak tido tak boleh.. kepala pikir "whyyyy??"

So.. korang mesti agak aku dan Encik Saludin ambik pada jarak masa yang berlainan kan?? Wait till you see this:



Encik Saludin shoot sometimes November 2010.. aku shoot sometimes June 2010.. tahun yang sama.. 5 months aparts.. 

So.. ADE KEMUNGKINAN lah.. tangga tu di removed lepas aku kluakan cerita ni dekat :


Amongst hundreds "untold" histories yang aku pernah postkan.. these cerita pasal "tangga-tangga ke alam bunian" 1st created in July 2010.. it's goes viral for a while, then I put it to sudden stop.  Aku delete semua post2 aku. 

OK.. korang dah ade 1 kes.. ; in any occasion, 'coincidence' only happened 1 times.. bile masuk 2 kali.. BENDE YANG SAMA.. its defies logic lah.. 


JIN GARGOYLE 

Kire pasal tangga.. aku agak je 'maybe' di remove... but maybe memang takde kt situ.. kamera aku rosak kot.. sebab:  structure to adalah marble stairs, fit together with pavilion platforms.. aku dengan Encik Saludin ingat.. bende ni stops there.. BUT IT AIN'T.... 

Lepas kitorang buat forensic studies.. ade SATU LAGI co-incidence yang agak eerie.. cerite yang sama macam tangga.. :


Encik Saludin posted kan aku semua koleksi gambar yang dia shoot dekat Taman Istana Besar... so.. aku mention few 'oddities' yang aku jumpe dekat tempat2 yang dia shoot tu.. .

BUT.. 


Encik Saludin replied memang ade 'gambar' orang dekat pasu tu... NOW.. aku mentioned "setan".. dia mentioned "orang".. boths pointed out the same sources... 

TAPIIII..... yang aku maksudkan.. yang ni :


Pasu yang sama Encil Saludin shoot.. and aku... BUT MISSING this.. Dia punye takde.. this should facing the stairs... aku punye ade.

OK.. now it's getting weird... Encik Saludin belum tengok gambar ni.. tapi aku ade bagitau dia pasal ni.. terus dia off lappy dia malam tu and tido.. siut jeee.   


ANOTHER EERIE CO-INCIDENCE

So.. gambar2 ni aku collect from shipment adik aku yang baru sampai dari US.. about a week ago.. So.. bile dapat.. aku compare kan gambar Encik Saludin dengan koleksi aku.. 

Fortunately.. aku dapat the whole picture :



Now.. that Gargoyle facing WEST... the 1st one gambar atas tu.. he facing straights depan tangga.. NOW.. let see gambar Encil Saludin pulak :


That Gargoyle facing EAST!... now we have "rotating Gargoyle".... hahahhaaaa.. Sape yang rajin pusing-pusing pasu ni angkat tangan.. Come onnnnnnn... 

OTHER TANGGA

So.. antara koleksi-koleksi yang aku berjaya dapatkan balik.. ialah, beberapa gambar tangga-tangga to no where.. 










My favorite one is this :



WTF?????

This tangga sepatutnya takde kat situ.. this place used to be tapak Istana Semayam..




Now.. you have.. :

1. Tangga-tangga yang kejap ade.. kejap takde.
2. Rotating Gargoyle
3. Stairs-to-no-where

Masonic jokes.. or more sinister purpose???? 

Sunday, 17 August 2014

Untold History : Contesting Colonialism Johore Style

Edisi Merdeka.

This kind of cunningness biasa ko boleh dapat dalam cerita Nujum Pak Belalang, or ape-ape yang sama dengannye...

Tapi, this is real.. vastly recorded in full accounts.  Bukan dongeng.



In Perak, they revolted against British overlord, killed a British Advisor.. thus bring unfortunate consequences to both ruling party and it's supporters. Sultan Ismail dibuang negeri ke Singapore, lalu dibela di Istana Johor dan mati disana. Sultan Abdullah dibuang ke Seychelles. Dato' Maharajalela dan geng2 nya digantung sampai mati. They are heroes.

In Kelantan, Tok Janggut received same consequence.

BUT, now.. aku nak disclose heroes in other definition..  godfather style - ruthless, sinister and cunning. One that fit the definition "tarik rambut Dalam tepung".. succeeded without severe consequences, yet maintaining their authority in their own style, Johore style.

British succumbed, fearsome Japs trembled, American dumbfounded, BUT later, he was "defeated" by his own people.

This is a story of HH Ibrahim, one that western journalist dubbed as "Oxonion Brassball"- the last king of romantic east.



To leaders, korang study baik2 bende yg aku cube sampaikan ini hari :


ASAL USUL MERDEKA

Whatever yang Malaysia ade sekarang.. undang-undang, regulation, even constitution.. berpucuk-pangkal dari bilik kecil, disebelah kamar tidur HH Abu Bakar.

Undang-Undang Tubuh Negeri Johor, dibincangkan lalu ditiru pakai oleh constitution of modern day Malaysia diatas sebuah meja hitam victorian style, 12 seating, dalam bilik seluas 20ft x 20ft.


Dari 1865, sehingga 1914, semua berkenaan pentadbiran dibincangkan disini. (Gambar hiasan, tapi lebih kurang laa mcm ni).

Dari bilik ini, dari atas meja ni lah lahirnya Malaysia yg korang kenal sekarang. Tanpa bilik ni dan meja hitam tu, there will be no Malaysia yang korang dapat hari ni... mungkin serupa jadi New Zealand or Australia, where natives was ceased to exist.

So.. if any of them caught breaking the law.. dorang boleh cakap "Fcuk you!! I invented the law!".. tapi memang betul pun..

BENCANA YANG BESAR

Everything was smooths tanpa campurtangan British hampir 50 tahun sehingga 1914.. satu bencana besar melanda Johor.

Selama 20 tahun, able leaders dari kalangan Bangsawan Melayu berjaya menidakkan pengaruh British, they managed to deny British expansion. Most of us familiar pasal cerita Dato' Sri Amar DiRaja that outcasted to Britain sebab menggagalkan beberapa percubaan British expansion, that could be the half-truth.

Sebab utama British dapat mencampurtangankan pertandbiran negeri Johor adalah sebab :


"Human Right".. same macam sekarang.. dorang gunakan "Human Right" to penetrate inner part of our core value melalui Suhakam or ape jadah semua.

In 1885 to 1914, kerajaan Johor tengah pesat membangun, developed as the modern state in the whole peninsula, comparatively equal to Singapore.


So, dorang berjaya sebab dorang gunakan tenaga buruh yang free.. daripada convicted felony. Semua penjenayah pada masa tu dikenakan hukuman kerja berat - building castles, civil eminities, tambak laut etc.

Sometime in 1913.. :


4 orang penjenayah berjaya lari dari Pejara Air Molek, dan lari ke Singapura lalu melapurkan 'ketidakadilan' dan 'layanan' buruk pembesar Johor kepada penjenayah yang dikurung di Penjara Air Molek. 

Dengan tekanan yang sedia ada, ditambah pulak dengan cerita-cerita macam ni, British mengambil kesempatan mengadakan Perjanjian 1914 dan melantik General Advisor - yang sama pangkat nya dengan Menteri.


Antara klaus-klaus baru perjanjian adalah :

1. General Advisor menjaga kira-kira hasil mashyul negeri
2. 2 Pegawai British dilantik dalam State Council - dalam bilik meja hitam itu
3. Pegawai British hendaklah memakai uniform Johor - klu tak setuju boleh ditukar
4. Bahase Melayu dan Inggeris jadi Bahase Pejabat - transformation from Jawi to Rumi in administration
5. Undang-undang sekolah dan pelajaran dikuatkuasakan
6. Pegawai Melayu dan British will be treated equally the same - dalam layanan ataupun tangga gaji
7. Ketidakberadaan Sultan akan diganti dengan General Advisor
8. Sultan retained personal control of JMF

Pada mulanya British rase mereka cerdik... tapi bila sudah ditandatangani.. baru mereka sedar yang mereka amat bodoh :


Thus, pada 14 Mei 1914 termeterailah campurtangan British dalam pentadbiran Negeri Johor.


BENCANA KEPADA BRITISH PULAK 

Now.. HH Ibrahim retaliated..

1st Advisor - D.G Campbell taking office in 1914
2nd Advisor - Hayes Marriot, taking office in 1918
- Missing*

*ade dalam mase 1 tahun, British terpaksa tukar 5 orang General Advisors sebab tak tahan dengan cobaan yang dikenakan Sultan Ibrahim, buku kt rumah.. nanti aku pastekan.

Now bermula lah episode retaliation HH Ibrahim to British, in his own way.

Freemantle Incidents 

Sometimes in 1920's.. dia pergi Australia via Fremantle.

He was stopped by Immigration Officer and prevented him to come onshore sebab policy kerajaan Australia yang anti pendatang mase tu... peristiwa itu causing public uproar dan tekanan kepada Kerajaan Australia oleh Crown Colony Office.  Aku pernah cerita in one of the posting dlm blog ni..

So.. bila balik Johore, on the way back, dia retaliated :


Partner in crime dia pulak adalah Mejer Dato' Mohd. Said.. dorang membawa balik 2 gadis blonde Australia pulang ke Johore.. dengan janji memberi perkerjaan sebagai typist dengan gaji lumayan, however, they were stopped by 2 British Gunboats yang dihantar oleh kerajaan Australia somewhere in Indonesia.. this incidents mendapat liputan meluas oleh Australia, cakap HH Ibrahim 'menculik' gadis Australia tapi dinafikan oleh Crown Colony Office.

Tak cukup macam tu, sampai di Johore, tak lame lepas tu, Mejer Dato' Mohd. Said pun bernikah - dgn seorang Gadis Australia, blonde jugak - lalu dijemput HH Ibrahim semua konsulate Australia untuk datang.. diletak nama di kad jemputan "Aminah Bte Abdullah", lalu pergi lah pegawai-pegawai Australia menyambut isteri Mejer Dato' Mohd. Said.

Bile sampai di Istana Marble, dapatlah dorang tengok bride Mejer Dato' Abdullah - yang rupanya Australian blonde converted to Islam, jadi Isteri pertamanya.  Bengang juga lah orang-orang Australia itu bila dipermainkan oleh HH Ibrahim.

Windsor Palace 1885

Mase dia muda lah, belasan tahun, 1st time went to London.. he was called "nigger" by members of British Aristocrats semasa keramaian di Istana Windsor.

In retaliation, he visited local theatre and menghadiahkan actress-actress di theatre tersebut dengan bunga bersama permata.. so, tersebarlah cerita kekayaannya oleh orang ramai dari tempat yang tidak disangka, bukan dari lantai Istana Windsor..


In the same visit jugak, dia dapat tahu tempat bapak Queen Victoria shopping, lalu dibeli semua permata-permata cantik sehinggakan Prince Henry of Battenburg tidak dapat membeli turquoise yang cantik untuk anaknya, Queen Victoria. "Celaka sungguh" katenye.

Register Office, Kilmarnock 


Mase dia menikah dengan Helen, semasa di Register Office untuk mendaftar perkahwinan, the register officer pandang dia semacam, as it wayy too tabooo back then when a estern potentates marrying a British white.

So, semasa sesi bergambar, HH Ibrahim asked this register officer untuk berdiri atas kerusi and pegang gambar Queen yang di gantung dioffice tersebut sebab dia rase gambar tu senget - mencacatkan pemandangan.  Jadi si officer ni terpaksa laa berdiri atas kerusi pegang gambar dalam keadaan yang memalukan tu while HH Ibrahim bergambar

Count Terauchi



This Count is actually kawan rapat HH Ibrahim, way before perang WWII. Depan public dorang nampak macam musuh ketat.



Cerita Terauchi ni popular pasal Terauchi datang untuk makan tengahahri di Istana Pelangi. instead of going, Terauchi bawak roti sendiri bersama-sama pegawai Jepun lain - it's an indirect insult dalam budaya Melayu, macam laa Tuan Rumah takde makanan.

So, bengang dengan Terauchi, HH Ibrahim buat dia and all pegawai Jepun tunggu diluar selama setengah jam tengah2 panas, lalu dijemput masuk tanpa diberikan minuman.

Masih dengan tebal muka, Terauchi offer Sultan roti yang dibawanya.. HH Ibrahim cium roti tu, and bagi semula kepada orang gajinya.

Selepas perang, Count Terauchi 'terselamat' daripada hukuman dan dibenarkan hidup dalam 'buangan' di Johor Bahru lalu mati disana. Dia datang dari keturunan Tokugawa, sama macam Marquis Tokugawa, kawan rapat HH Ibrahim yang boleh tulis jawi tu.

Sebelum perang, this Tokugawa pernah dilantik menjadi pengarah Botanical Garden di Singapore's, sebelah Istana Tyersall atas saranan HH Ibrahim. 8 months after, Jepun serang Singapore.. and this Tokugawa was among the invader.


General Yamashita amat marah dengan Terauchi dan menyalahkan semua atrocity atas tangan Terauchi sebab beliau merupakan "War Minister" semasa perang WWII, bukannya Yamashita. However, he never indicted sebab mati di Johor Bahru. I heard, dalam salah sebuah bungalow kepunyaan HH Ibrahim.


General Tojo

The most dreadful japanese general. Paling kejam dan sadis.


Japanese army request a contribution from all Malayan's monarchy of 14,000.00 setiap tahun untuk support perbelanjaan petadbiran Jepun.  At 1st, HH Ibrahim ok.. but later.. Jepun began demanding.. sampaikan dia kene pau 40,000.00 sebab dia sorang yang kaya zaman tu.

In return of his contribution.. General Tojo mempersembahkan sebilah Pedang Jepun untuk sebuah majlis.

HH Ibrahim terima pedang tu, tapi ketawakan muke Tojo dan tidak pakai pun pedang tu semasa majlis tersebut berlangsung.



Player and Coach 

This one is my favorite story.. beza antara 'player' dengan 'coach'..

Sometimes in 1930's, HH Ibrahim sudah buat British bengang dengan kahwin sama Helen, tak cukup dengan tu.. dia bawak Cissie pulak balik Johor, a caberet girl.


Semua aristokrat British dan Melayu seakan 'memulaukan' HH Ibrahim sebab perangai playboy nya yang agak extreme zaman tu.. in retaliation.. dia tau orang bengang dengan dia sebab 'perempuan'.. dia makin 'bersemangat' buat orang marah.  Dia angkut lagi 2 orang blondes dari Australia.. that cerita kat atas tu..


Its doesn stop there... he raided kelab malam di Singapore dan bawak balik sorang blonde.. but was stopped by British officer yang ditugaskan ikut kemana je dia pergi.  That's the reason ade cerita dia tembak front tyre kereta British Officer yang megejarnye satu Singapore...

Dia dikenakan perintah berkurung = tidak boleh masuk Singapore selepas jam 10.00 malam.

In retaliation... pada satu hari, dia menjemput semua high ranking British officer di Singapore untuk majlis keramaian.. diperkenalkan dengan beberapa wanita cantik Melayu dan Cina* - dari golongan bangsawan katenye.. so enjoy lah pegawai-pegawai British tersebut sehingga keesokan harinye.. barulah kantul yang perempuan2 itu bukan bangsawan.. tapi perempuan caberet...

Bengang lah si British, lalu ditamatkan perintah berkurung Sultan kerana takut rahsia keplayboyan mereka juga terbongkar.

*from my record, Sultan Johor banyak anak angkat, ramai cina daripada melayu.. really.. aku tak tipu.. that's make the British ingat anak-anak cite tu kerabat dia

Versus the Mighty Malcolm McDonald

It was reported in "The Times" magazine.. 1953.. full coverage of 1 page pasal cerita ni..



Pertama kali tuan British di 'halau' keluar dari rumah sewanya.. Istana Bukit Serene..



As far back as we knew, HH Ibrahim tak suka tinggal di Bukit Serene.. lebih selesa di Pasir Pelangi.. so, dia sewakan kepada Malcolm McDonald.. good friend of him..


Dalam artikel tu ditulis.. yg HH Ibrahim bengang sama Malcolm McDonal sebab.. :


Sebab Dayak.. Malcom McDonald fascinated with Dayak, and bawak balik beberape orang ke Bukit Serene.. British newspaper melapurkan HH Ibrahim bengang sebab Dayak2 ni pakai cawat, duduk atas kerusinya dan tidur atas katil dia.. tu sebab dia bengang.

HH Ibrahim halau Malcolm McDonald dengan MEMOTONG bekalan air di Istana Bukit Serene... sebab McDonald taknak pindah.. sehingga dia terpaksa mandi dan basuh baju di swimming pool - the last water source yang ada. - it was reported in the Times magazine.. agak lawak..

I doubt it due to a pity things.. actually bukan sebab Dayak.. it was sometimes in 1946 yang British 'menipu' dia untuk sign "Malayan Union".. he as tricked for 2nd times by McDonald lepas tu over "Colombo Plan".. tu yang dia bengang.. lalu halau McDonald keluar Johor tinggal di Singapore.

Ade banyak lagi kesah bagaimana dia 'memalukan' British and penjajah lain in his own way.. aku akan update klu aku greenlight to obtaine the sources, for now.. aku cume tau cerite.. takde sources, mcm aku tulis cerite kosong.. so xde beza lah dengan blog merapu lagi.. not my style. Uu yeaah...