Tuesday, 8 November 2016

2nd Biggest Fraud in the Making - PENINGGALAN ERA MAJAPAHIT DITEMUI DI SUNGAI MELAKA

Bhahahaaa



Tergelak aku bace komen both Melayu keramat panji hitam timur dan geng2 Chonalization. 2 dumbs don't make it right. Melayu badut. Hahaaaa


Yang sorang cakap atuk dia Cholanation yang buat. Yang lagi satu katenye admin page Sejarah yang terkenal katenye beriye2 cakap bukan Majapahit, siap merapu sampai ke Moari New Zealand. Orang yang dikatekan 'expert' kononnye keturunan Sundal Bolong cume reti argue Hindu ke Melayu.. tapi tak nampak langsung bende ni tak logik. Nak terkencing aku ketawa.


This is one of the reason aku malas tulis dah. It would never lowing down my standard by behaving like those idiots.. arguing or glorifying something yang tak pernah wujud. Not me.


But kes ni, worth to consider a 'study'. Bukan nak argue Majapahit, Hindu or Melayu panji hitam koyak... tapi.. NAK KASITAU how you idiot DITIPU hidup2 hanye dengan menggunakan beberape ayat-ayat manis.. korang kagum sampai ke tua.


Diberitekan bahawe:



  • Dua minggu lalu, sekumpulan penyelam profesional menemui beberapa bahagian kuil Hindu dan struktur menyerupai kubu. Mereka percaya penemuan artifak purba ini mungkin memberi petunjuk kepada bandar tenggelam yang wujud sebelum Parameswara mengasaskan Melaka pada 1400.
  • Pada Februari tahun lalu, The Star melaporkan peninggalan bersejarah ditemui di Pulau Nangka adalah dari era Majapahit.
  • Ketika dihubungi, Pengurus Besar Perbadanan Muzium Melaka, Datuk Khamis Abas berkata peninggalan purba yang dikaitkan dengan era Majapahit ditemui dari sungai itu sejak lewat tahun 1990. “Beberapa peninggalan purba itu dipamerkan di muzium,” katanya.
  • Peminat sejarah, Mohd Fuad Khusari M.Said berkata dia mengkaji dakwaan kewujudan bandar bawah air dan mendapati terdapat sebuah kuil dan struktur menyerupai kubu di dalamnya.“Bandar bawah air itu bermula dari jambatan berhampiran Hard Rock Cafe di Melaka sehingga ke Kampung Morten.“Bandar bawah air ini sepanjang kira-kira 20 meter dari permukaan sungai.“Patung-patung dan pelbagai struktur lain masih utuh,” katanya.





EXHIBIT A
So.... "Majapahit" keywordnye : diulang beberape kali hanye sebab... dijumpai "syiling" keramat di Pulau Nangka yang dikatekan tertanam harta karun berbillion2 RM.. tapi sudahnye.. 2 bijik shiling jer jumpe????? anyway............

Syiling Pulau Nangka tu korang boleh beli kat tepi jalan kat mane2 bandar besar Pulau Jawa. It's an antique remake dijual sebagai barang antik. 
After spending million.......... hahaahaaaaaaaa. Dorang kenyang.. korang kene diperbodohkan hidup2.
EXHIBIT B
Penemuan Purba era Majapahit dijumpai 1990's?
Dah lame dah jumpe.. contohnye :



Since 1900's dah ade situ, now transferred into Museum. Makara Buddha ni asalnye dijumpai diatas Bukit St. Paul, transferred down by Dutch and remains there until 1902. Similar design korang boleh jumpe di Sumatra:







It's a 'gate keeper' of an entrance to ancient temple. Designnye lebih kurang same. Again, lokasinye : DIATAS BUKIT.. bukan di dalam sungai. 
You can pick any ancient buddhist/hindu temple dalam dunia ni >>> semuanya DIATAS BUKIT. What in the earth Melaka Temple ended in the bed of the river??? kawasan bertanah rendah??? 
EXHIBIT C
Area 'tembok' kononnye purba ni dikatekan dari Hard Rock Melaka to Kg. Morten some 2km away.. ape yang dorang jumpe sebelum ni??? Ade :



Ini adalah stone foundation of the original Gereja St Francis. Berlumbe orang claimed bende ni dirembat dari tiang kuil purba.. but noooooooooo........

Bende ni mengesahkan rekod Albuqueque yang dia bina Kota Melaka menggunakan tinggalan batu nesan Raja-Raja Melayu.. sebagai perbandingan :





Takde kaitan dengan Majapahit puuuunnnn............... Perzim merapu ape ni???



EXHIBIT D


Korang nampak gambar yang 1st kat atas tu??? perhatikan betul2...








Tebing Sungai Melaka telah di piling some 12 meter deep, dibaik pulih dari kadaaan asal.









Korang rase laa.. mase dorang pacak piling wall tu... tak kene ke 'binaan purba' yang kononnye ade dalam tu?????


Beside wall-piling bank protection, ade few other engineering feats yang Melaka buat pada tahun 2011:





Tengok item No. 3 : Dredging







Everage depth of Sungai Melaka cuma 4 METER... how the fcuk in the world they can dive into 20 METER????????????????????


While... longest dredging arms yang dorang pakai ialah :




12.8 meter.. apekejadah boleh menyelam sampai 20 meter???????


SO.. korang pikir bende ni :



  • 2015 : dorang tipu korang pasal harta Pulau Nangka.. spend millions, habuk pun tade
  • 2016 : dorang bukak cerite pulak pasal "kuil purba" dalam sungai.. 20 meter kedalam yang sungainye cume 4 meter dalam.. WTF??

What next????? Boleh la reka cerite2 ni untuk sapu budget conservation next following years;

  • 2017 : Bukit St Paul sebenarnye piramid berusia 20,000 tahun
  • 2018 : Keris remote control berusia 500 tahun dijumpai bersama manualnya
  • 2019 : Atlantis pernah hanyut di Selat Melaka

You idiot selalu ditipu berkali-kali.. pun masih tak serik2.  I don't care you report this to Perzim or Melaka MB. You bunch of clowns. 


Monday, 22 February 2016

Untold History : Unchartered Route of Pulau Johor

CONTESTING TUN SRI LANANG
Hari ni aku nak "melawan" mahaguru persuratan Melayu.
Aku nak ajar korang Geography skali.

Ini salah satu daripada "rahsia" Salalatus Salatin. 400 tahun tersembunyi, now, deciphered oleh rockstar. Bukan historian puunn.

THEORYnye
Tun Sri Lanang menulis Sejarah Melayu dalam keadaan terpakse.
Baru 2 bulan dia mule compile "Sejarah Melayu", dia kene tangkap. Dia Sambung menulis mase dalam penjara musuh.

This guy no idiot.

Dia simpan "rahsia" Sejarah Melayu dalam bait2 kata penanya sendiri bagi mengelak musuhnya tau.
Bile musuh Baca, dia xkan perasan "fact" yg Cuba Tun Seri Lanang cube sampaikan.

Tapi.. naskah yg dikeluarkan zaman musuh dia plak korang bace.. lalu korang kagum sendiri.. x nak pikir dah. Telan bulat2.

Tapi.. cube ko interpret kata2 Tun Seri Lanang umpama ko tafsir bait2 Pantun Melayu. Tentu ko "nampak" rahsia besar Salalatus Salatin.  

CASE STUDY  - Jalan Penarikan

Macam2 klua cerite.

Ade yg dapat mimpi ghaib laa, ade yg dh bace kitab hindu Siam lame laa. Yang mengesahkan Jalan Penarikan adelah jalan purba yang sebenar2nye. Ape nerake.

But look closely:
A. Cerite Hang Tuah menculik Tun Teja. Ikut jln penarikan. Where's Hang Tuah "kene" menarik kapal Lancang Kuning 42 pendayung ke darat, lalu masuk air semula.


Ok.
Maybe pade korang masuk akal. Sebab dia orang bangsawan. Boleh je suruh hambe pariah pikul.
But... looks closely:

B. Dalam kitab Salalatus Salatin, yang menyebut "Jalan Penarikan" jugak menyebut - lepas Hang Nadim kidnapped Tun Teja.. dia kene kejar dengan Hulubalang2 Pahang. Mereka bertempur di "Pulau Keban". 


Hang Tuan datang dari Melaka.. lalu Sungai Jempol >>>> Jln. Penarikan >>>> masuk Sungai Pahang-- Sampai ke Istana Beram.

Tapi baliknye : Ko refer cerite yang (B) : mereka bertempur di Pulau Keban, far south dari Kota Beram, dekat dgn Tg. Gemok tapi lari ikut laut >>>> bertempur dekat Endau..ape nerake??? 

Patutnye.. dia set sail, berlayar mudik ke hulu Sungai Pahang utk ke Melaka... ikut jalan dia pegi..

Now.. ade possibility tak dia gune 'jalan lain'??? jalan rahsia yang korang tak perasan sejak zaman berzaman. 

JALAN PENARIKAN TIPU
Yess.
Tun Seri Lanang tipu korang bulat2. 

Jalan Penarikan bukan jalan perdagangan utama. Bukan jalan utk military manouvre, or jalan yg Diguna Sultan2 dan Raja2 kuno yg selalu hantar kapal serang Portuguese.

Portuguese and Belanda x dapat halang penyerangan melayu selama 400 tahun.. beratus2 kapal dihantar tanpe dapat di detech ditengah lautan sebab jalan "rahsia" ni.

This is the reason Tun Seri Lanang xnak musuh yang tawan and penjajah portuguese and belanda tau. Sebab tu dia mention jalan penarikan : yg boleh pegi west to east.

Jalan Penarikan less significant, but important. Itu laluan pedagang2 kecil-kecilan.
Ade jalan lain.

EAST-WEST FRONTIER

Dalam kitab ckp.. Hang Tuah belayar 7 hari utk ke Kota Beram melalui Jalan Penarikan.. lebih kurang 448km. 

Ade 2 group yang aku kenal, pernah bermudik dgn kayak guna "Jalan Penarikan". Semuanye ambil masa 22-26 hari to complete.

Ape nerake Hant Tuah boleh buat 7 hari je???

UNCHARTERED MAP

Jalan ni.. cume 2 orang je dlm sejarah pernah lalu - Dato Salleh Perang 1882.. and Hairy Lake 1893.. johore engineer.

Dato Salleh Perang masuk ikut Sg Endau.. same location yang Hang Tuah bertempur di Pulau Keban.


Dari Sg Endau, upstreme ke Utara. Ade 2 simpang. Taking left, masuk Sg Semberong, Batu Pahat. Take right, to Palong.

Dari sg Semberong, dia jumpe 5km of swamp area.. paya. Sebelum masuk tasik and proceed sampai ke Batu Pahat tepi laut.  Total 220km. Dato' Salleh Perang habiskan voyage dia dalam mase 10 hari je. MATCH timing yg Tun Seri Lanang punye description pasal "route to east".



Hairy Lake gune route Dato Salleh Perang in 1893. Dia ambik mase 8 hari.


Cume 2 orang manusia ni je pernah test these new front tier.


Making the 'original' peta should be like.. landmass south of Muar is an 'Island' of Johore sebab terpisah dengan sungai.  

Dorang punye finding was presented to National Geography Society in Adelaide in 1887 (Dato' Salleh Perang) and London in 1894 (Harry Lake). Both of them was hailed as "Pioneer Frontier" oleh orang barat equal to reknown Lewis & Clark. Tapi.... route yg dorng ambik remains unknown sampai hari ni.


So.. orang2 Johor sekelian.. you are "Pulau People".... x payah blagak sangat lah. 


Johore people pulau people. Yeyyy!!!! 

Thursday, 18 February 2016

DAWN OF A NEW ADVENTURE

Dear idiot.. hahahaaa



Lately aku sibuk balas email, whatsap, weechat dgn orang yang tanye bile ade update posting baru.. aku hidup lagi ker... dah masuk lokap ker.. kene sampuk hantu ker.. almost everyone wonder.

Gua hidup lagi siak.


O.G Vs. MAINSTREAM

5 years ago, x ramai yang ade idea gile mcm ni... blogging the unknown. Its seem the bright idea new approach of interpreting history.  Macam biase laa budak Johor.. kitorang buat ape yang orang lain belum buat. We are pioneering the subject sejak zaman berzaman. We the original.

NOW.. many idiot imitating the same approach.. bersepah Blog Sejarah sekarang. Same approached, tukar ayat yang lebih murni dan suci jer. Selit-selit sikit ciri2 keislaman bagi korang kagum dan rase macam bangse terpilih sebab kesucian ko. 

Some pulak tu quote sikit bahase Sanskrit or Jawa Kuno bagi orang kagum, lepas tu tulis BM padehal diri sendiri tak reti eja pundek gune bahase Sanskrit tapi bebual macam hapal kitab Mahabharata or Serat Centhini sampai habis. Make me want to puke. Fcking poser. 

And then, Buku.. final manuscript was ready.. tapi, looking around.. same jugak kes mcm tu, jadik aku rase macam 'mainstream' pulak nak publish2 nih... any idiot boleh tulis buku sekarang. I ain't gonna be the one mainstremer mcm tu.

Too normal. I am abnormal, with abominable brain.

Sebab tu aku senyap.


THEN SUDDENLY..

Came up from a chronic boredom.

Daripada aku merapu dekat sini, baik aku berkhidmat untuk Negara. Going for field work.. get my arse some dirt. Doing little adventure of my own.

So, aku banyak lepak2 sama kawan2 party animals yang abnormal yang selalu "I can't feel my face" bile malam menjelma.. conspiring against the norms:


MELAKA



Now working indirectly assisting Melaka Government in Tourism Dept... in future, ... baru laa boleh bebual locating hidden bunker, ancient beacon tower, old trading route, contesting Orang Benua's theory etc.


PAHANG

Then, going off and able with group2 kerabat Pahang.. orang2 kuat Royal Court, para Bangsawan Pahang yang humble dan separuh gile.. cool bunch of peoples.


They trying to locate Makan Tun Mutahir and Tun Koris. Big Boss Pahang dah cakap ok walaupun atuk2 dorang dulu arch enemies.

Then we planned to locate Lost Istana Beram at Pulau Beram, Exploring "Pahang Tua", solving the "P" Cannon at Pulau Aur etc.

Banyak boleh buat dekat Pahang nih. Korang mesti tak pegi A'Farmosa Melaka kalau tau Pahang lagi banyak best to offer. Bhahahahaaa


JOHOR

Banyiak. Belum habis lagi.

Locating lost Tyersall Palace dengan partner in crime aku yang same gile masuk lalu route baru yang dia buat pakai lutut.

Comparing artifact with existing building built by the same architect, during the same period of time. Matching specimens.


Nanti je details nye aku cerite dlm upcoming posting.

Then..

Aku nak contest Tun Seri Lanang pasal "Jalan Penarikan". And nak prove yang Mr. Harry Lake itu meniru peta Dato' Salleh Perang




Got this new friend, kayak's living legend.  Planning untuk berkayak guna route lama mapped by Dato' Salleh Perang.. possibly old trade route West Coast Malaysia to East Coast Malaysia yang kita guna dulu2.

This attempt has not been done by any man for over 140 years ago. This is first attempt. Revisiting Dato' Salleh Perang's route to the unknown. 

Orang2 Shahbandar, JPS, YWJ semua lpas ni bleh laa ajak aku lepak same2 lg minum teh bebuih bebual pasal sungai.

Satu kerja gila. I gigil for it.

Then,... banyak ah. Tunggu je nanti. Penat aku nak disclose.


SUMATRA

Going global lepas nih.

Few attempt were made to locate istana-istana kerajaan Melayu Sumatra yang musnah mase tragedi Revolusi Sosial dulu.. Say dalam 28 bijik.

Sekarang aku ade alasan masuk Indonesia for a different reason.

Then, berkayak rentas "Sungai Batanghari".. cari "original" Sungai Melayu.. kalau wujud laa.


JAVA

Then excavating "Pulau Cemeti", sampling artificial ancient waterways etc.



DAWN OF A NEW ERA

Apart from my partners-in-crime yang dah biase buat keje2 gile mcm ni... I'll be having Chinese friend helping out kayaking, an Indian.. retired airborne, orang asli's friend yang sama2 hisap ganja dalam culvert and few others yang aku x bleh mentioned dalam ni in this adventure quest. 

I want to bring the original spirit of Bangsa Johor... Sejarah bukan hak 1 bangsa.

So idiot, jangan whatsap, email or PM aku lagi tanye apasal x update blog. Penat nak jawab siak.. Bhahahaaaaaa 


Thursday, 18 June 2015

Untold History : Exposure Imminent of Negara Johor


Betul ke bende diatas tu???

Jawapan aku : Tak!. Dan Yes.

From the 1st glimpse, sekali pandang je dah tau that statement klua dari orang yang xde legal background. Copy and paste viralously throught the Web.

How about... aku cakap bende ni.. the biggest "illusion" ever perpetrated.

Mcm David Copperfield "hilangkan" tembok Cina, watch by thousands. Tapi dorang.. bukan 'hilangkan".. tapi wujudkan 'illusion' yang sorang pun x perasan hampir 60 tahun ditayangkan setiap 31 Ogos tiap-tiap tahun.

BOLEH KE?

Boleh ke perjanjian terbatal?

BOLEH!

Contohnya : Malayan Union. :



There. Bace tu.

Waittt... Bukan sekarang. Next week.

Tapiiiii.... Ape yang aku akan disclose will effect the long standing strategy play by Royal Court.

I'm gonna expose issues yang selame ni jadik kepelikan korang. Pasal agreememt, pasal air, pasal tambak etc.

And those yang kene played, lepas bace exposure aku ni....dorang mungkin akan ubah strategi. And kite maybe hilang Ace card, and they gain an upper hand dalam masa akan datang.

So.... Audiences. U choose.