Wednesday, 16 July 2014

Al-Wahan

This is my reflection of..


Aku bersyukur kanak-kanak Palestin tu meninggal.. to them, sungai-sungai dan padang rumput di Syurga, dorang dapat bermain bersama rakan-rakan yang mati dengannye sementara menunggu 'ketibaan' bapa, ibu, abang dan rakan-rakan lain.

And there.. they live happily for eternity. Itu janji Allah pada hambanya yang sabar.

Kenapa mesti kesian? kite patut cemburu.. Allah sayangkan dorang dari kita.. Allah ambil dorang cepat, but kita - dibiar mereput dekat dunia lalai dengan nikmat.. senang makan minum, ada tempat tinggal, ade kereta, ade semua... kalau takde.. simple je - shed tears.. sure ramai yang tolong

BUT THEM.. mengalir air mata darah pun takde orang tolong..

Tapi.. pernah korang terpikir x.. Allah 'tolong' dengan 'mengambil' semula dorang.. obviously dunia ni bukan tempat dorang.. tapi tempat orang mcm kite yang senang lalai.. 

This bothering me a lot lately.. mati.. semua mati.. dorang mati dimana-mana.. ade yang tengah main bola.. still masih bersarung kasut booth.. ade yang mati pergi pasar, while tangannye masih menjinjit plastik dari pasar.. ade yang meninggal mase hendak hantar anak ke sekolah.. while ditangannye masih menggenggam tangan anaknye yang mati sama.. 

BUT US..  ramai mati di hospital.. dikelilingi segala kotoran dan bau. Mati kita sebab terlebih makan.. sebab diabetis.. sebab kencing manis.. tetibe aku rase hina dan kerdil.. dibandingkan dengan dorang di Palestin.

How about.. - kite pergi sana, and mati sama-sama dgn orang Palestin dalam mempertahankan tanah dan agama... sound easy ain't????? 

BUT WAIT... mati kite munkin tak boleh sama dengan dorang.. sebab.. kite cintakan dunia.. mereka.. mereka cintakan mati = sebab mereka memang takde ape2 dalam dunia ni kecuali kalimah tauhid.

Mungkin korang x paham ape aku cube sampaikan.. but look here :


Ko beli kerusi raya dengan berhutang, korang beli kereta, rumah, even pinggan mangkuk korang makan pun dengan cara berhutang..  how do you think you death equal with them?? you could be mati katak.. 

SO, orang yang hidup sederhana, takde penyakit "Al-Wahan", tidak cintakan dunia dan tidak berhutang lebih layak.. how many of them exists around us today??? 

Kalau nak start usaha benda baik.. usahakan dari awal.. jgan ko beli BMW, belum habis bayar gatal pegi Palestin lepas tu kene bom..

Aku masih cemburu.. dorang banyak peluang ke Syurga, x kire mase, x kire umur dan tempat.. but us, kerana kesibukan kite mengejar dunia.. nak tunggu dapat EPF baru reti nak duduk mesjid.. kalau mati awal pun mati kene langgar lori..



Sampaikan kepada mereka di Palestin - Aku mencemburui kamu!!!!!! 

Friday, 4 July 2014

Untold History : Last Princess of Gilded Age


Tunku Miriam at the middle, died today in U.S.

She represented the last era of Johore's gilded age and led the most secretive live amongst Johore royalty.

Khususan ila arwahi Al-fatihah

Satu bende pasal Tunku Mariam, she was the last custodian of HH Ibrahim's treasure.


And her story are the most puzzle yang susah nak
crack.

Nama dia mule jadik perhatian aku bile aku cube trace lost treasures of HH Ibrahim, particularly in the west.. about 2 years ago

Tunku Miriam ada pernah menghadiahkan seseorang peninggalan HH Ibrahim. Rare and made specially for him alone. No second to it



 


Omega and Rolex belong to HH Ibrahim

Antara few items yg 'lost'... his personal belonging. Imagine that... bende yg dia pakai hari2.. I would bid this thing with arm and leg klu owner skrng nak jual. 

Apperently she retired in Florida. And the stories goes ;~

Episode ni akan bagi korang insights ape kaitan few world brand treasures dgn influence dorang around the globe.
Bersambung..

Monday, 16 June 2014

Untold History : Bishop Tunku Temenggong





"Sh******tt!!!"... 9 out of 10 person out there mesti cakap bende yg same.. 'Dafuqq i'm talking about?????'.. the rest 1 person.. there, staying on the throne mesti cakap "Dah kuat?? Ko nak mampuss????"

Dulu maybe aku terlepas.. but this posting kali ni, maybe aku kene banish forever dari Johor.. all my works would be erased, and my name would not be known by later generation.. or worse.. lies in unmarked grave ..on the other side of the road.

But waitt..  its either me, or orang lain yang bagitau.. the truth is out there.. can't conceal it forever. Depend on what tone they deliver.. most would tend to bring harm and disrespect.. tapi aku, i'm trying to justify the logic behind all this unspeakable chapter in our history. Can't change the history forever ain't


URBAN LEGEND

Bapak aku live thru the 70's.. memang zaman remajanye. Salah satu urban legend yang dia pernah bagitau aku.. pasal Johor royalty.. one ended up being converted into Christianity in some church somewhere in the west.

Dalam ramai-ramai anak Sultan Abu Bakar.. it was Tunku Aris Bendahara Abu Bakar yang selalu ke Britain.. almost 80% hayat hidupnya spent in the west dan mati di sana..

Orang-orang zaman dulu tau that fact sahaje.. sebab cume cerita orang yang dapat dorang dengar.. mengesahkan jauh sekali.. but no.. bukan Tunku Aris Bendahara.. dorang salah orang..

Tunku Aris become devoted muslim sepanjang hayatnya and leading Muslim community in London.. he died in 1956 and lies along with Dato' Amar and few other prominent Muslim in London.




 Al-fatihah.. 


MISTER TUNKU TEMENGGONG

It was..


Tunku Ahmad Temenggong Sir Ibrahim.. died in Wednesday, 26th October 1983. No grave. Cremated.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Entry 26th June 2014. 

No record saying he's cremated. BUT, no record either saying he was buried.

Semua record contradicted.. even so, kalau mengikut ape yg aku dapat.. dia 'ditanam' di 2 tempat berbeza :

Shipped cemetary, then to Garden of Memories.. BUT.. no plot given. Takde plot tanah kuburnye.  Eerie eh?? 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

My quest started almost 1 year ago.. banyak aku study pasal Tunku Ahmad.. and, aku x jumpe definite answer where he lies.. takde sape brani jawab soalan aku.. even Episcopal Church in US keep silence sampai sekarang..


I'm asking few other colleagues yang tinggal di Arizona.. they came back empty.. no gravestone, no record.

Whoever survived 1983 to 2014 bukan mase yang panjang.. ramai masih hidup sampai sekarang but still, seems nobody talk... 'orang' ni mcm x pernah exist.. considering nama dia besar di benua Amerika..  name bapak dia  alone could tremble the Washington DC.. but everybody keep their mouth shut.  Macam this person was erased totally from history. Only glimpse that I have..


BUT.. there is no St Peter Episcopal Church in Sedona.. yang ada cume St Andrew's Church. It could be St Peter's at Kerrville Texas.  Journalism 101 : divert the news - you can't get the truth

LONELY WRETCHED OLD MAN

Sebelum korang conclude everything.. let us study kenapa dia boleh jadik mcm ni..

Dia courting seorang gadis "Bible Belt" Texas ketika berumur 75 tahun in 1973..  dah tua pun.. selepas kematian Ungku Elek Maimunah isterinya.




One thing about "Bible Belt" Texas.. dia macam Kelantan.. religiously observed and fanatic. Most of Christian bigots known in history came from Texas. Now you know.



Pasangan ni berkahwin pada 23 June 1975, di Hospital Besar Sultanah Aminah Johor Bahru.. di akadkan oleh Kadi Besar.

Kenapa Hospital??? 

Sebab, Tunku Ahmad mase tu tenat.. and setelah dia sembuh.. dia 'tak boleh' balik ke rumah kerana aweknye Melba Walker menginap disana unless dia berkahwin.. so dia boleh laa balik rumah.

From there kite tau.. 1893 sampai 1975 Tunku Ahmad remains as devoted Muslim.. even hukum hakam yang remeh pun dia selalu ikut.


Selepas berkahwin.. this Melba began to control him.. dia nak membawa Tunku Ahmad pergi.. yang ketika tu berumur 77 tahun pulang ke US. She tried many attempt.. percubaan jahat ini dihidu oleh abangnya Sultan Ismail..

Dalam biography Melba Ibrahim... shortest biography ever written.. 32 pages only.. limited distribution, x bleh bwak masuk Malaysia. Courtesy kepada my partner in crime.. adik aku yg belajar di Tennessee mase tu.. :


One of many attempt oleh Sultan Ismail ialah.. :


US Consulate terpaksa delay issuance of Visa kepada Tunku Ahmad, atas pressure Sultan Ismail.. it took 8 bulan to approved.. itu pun sebab kantul.. klu x kantul sampai bile2 pun x approve.

But how to stop 77 years old younger brother ai'te?? nak nasihat pun dah tua..

Tunku Ahmad left Johor pada tahun 1976 dan berpindah ke North Corolina and remains there for 1 year.   Selepas itu dia berpindah ke Sedona, Arizona in 1977, it is where he succumb to christianity in St Andrew's Episcopal Church Arizona. Pity..



Mengikut rekod.. he's become devoted christian and even set up few charity for Christian College and University and Gospel Movement.



Aku tak tau the exact years.. tapi.. it could be on 1979.. sebab.. cucu kesayangannye.. Tunku Hamid.. found dead in Ulu Tiram.

Aku familiar tentang cerita Tunku Hamid Tunku Muhammad Archibald.. sebab :


One part of the "Dead Men Diary"  ni ade tulis kisah Tunku Hamid Archibald.. which happen selalu lepak di rumah A78 Ulu Tebrau in 1977-1979.. rumah Tn. Hj. Anuar Hj. Jalil..which also happened to be my grand dad.

This guy selalu riding Triump or Indian kalau pergi ke A78 atas bukit, anak angkat atuk aku and the sametime befriended dengan bapak aku yg mase tu sebaya dgn dia.. friendly fella.. funny and sometimes could be dreadful.. ber 'aku' 'engkau' je kalau berbual... but kalau ade orang luar kene panggil dia 'Tunku'..

Tunku Hamid dijumpai mati dengan pistol di tangan.. suspected suicide di ladang Estate pakciknya di Ulu Tiram.

Mengikut cerita bapak aku.. this guy baru 1 minggu berkahwin dengan anak polis Singapore.  No sign of distress mase dorang jumpe di A78. Most people yang rapat concluded ini bukan kes bunuh diri but somehow.. kes ni ditutup and received very few coverage.

Full coverage available in "Dead Men Diary".. korang pun boleh bace klu aku bagi..

Same year 50,000 miles away.. atuknye Tunku Ahmad turns against his belief and died alone...

CONCLUSION

For 83 years of age, 99% daripada umur biasea dihabiskan dengan gelak tawa anak2.. cucu2.. kerabat.. tiba-tiba.. semua berubah.. masa tua, nobody there.. anak2.. cucu2 pun jauh.. sakit selalu menjengah.. sunyi.. cucu kesayangan mati.. yang jadi peneman cume suare halus setan mengoncang akidah.. hari2 berbisik..

This marked one of the darkest history for Johorean.. even sampai sekarang.. korang akan jumpe jalan buntu kalau nak investigate this matter..  in your homeland.. or from US Government. Sealed tight.

And me.. dengan menulis bende ni bermakna aku menyerah tengkuk aku.. but, aku masih percaya there is far greater risk kalau orang lain yang tulis.. and far more harm kalau dorang tak tau apa yang jadi sebenarnya and started to speculate



Kepada Allah berserah 

Tuesday, 10 June 2014

Untold History : Sultan Donald Trump of Johore

Hey.. look here:



Sebelum ramai orang yang jadik bodo mcm dia ni, last time YB Nizar.. let us go back to untold episode of the very 1st "Donald Trump" in Malaya.. whose making billions while loose nothing.. Donald Trump jual property dia dapat untung, while this guys jual property = dapat untung, and dapat tanah balik, even the Trump can't match their sneaky acumen.

Sebelum tu.. argument ni datang sebab ramai sceptic ape 'kelayakan' Sultan Johore untuk mentadbir tanah, what merit did they have to 'manage' property.. ain't it?????

Nanti aku cakap, kenapa dorang lebih berhak mentadbir tanah utk rakyat.. daripada anak haram yang ntah daripada mana asal-usul, datang sini telling us 'rakyat' that they were the most suitable candidate sebab di pilih oleh rakyat.. yess.. anak haram boleh dipilih 'rakyat' asalkan cakap dia banyak sedap kononnye disokong 'rakyat'. Which 'rakyat' anyway.. not here. Not in Johore. 

Their argument was only based = on how did they loose Singapore to British. Tu je. 

So.. mari kita jawab argument puak2 dungu ni.. kite start dgn argument puak2 dungu ni:


SINGAPORE CEDED FROM JOHORE

In short.. :



Signed in 1819.. Yess.. Raffles cuma ingin membuka loji, or Perlabuhan utk British.. not even consider to ceded the whole Singapore.. and.. Stamford Raffle sebenarnya baik.. bukan jahat.. dia jujur and sympathetic kepada Melayu.. 

So.. pada tahun 1824, 11 tahun selepas Perjanjian pertama.... British sudah mula greedy.. lalu mengemukakan perjanjian ke-dua :





Senang cakap = dorang dapat gaji lah.. British bagi.

But, kalau dorang nak relinquish tanah, hak dan kuasa dorang daripada Singapore, British bagi lagi banyak.. bayar lump sump

".. 'jika' Sultan dan Temenggung.. ingin berpindah.. British akan memberi pampasan 20,000 + 15,000 Pound.. sebagai timbalbalik.. Sultan dan Temenggung DAN KETURUNANNYA TIDAK BOLEH MENUNTUT ape-ape, yang ada ditanah/kebun/dusun/sungai dan segala macam hartabenda yang ditinggalkan di Singapura"

BOTH OF THEM NOT SIGN THIS AGREEMENT UNTIL 4H MONTH.. 

Sebab : British MELAMBATKAN pembayaran "Gaji" Temenggung dan Sultan.. memaksa dorang sign agreement ni.. 

Kebanyakan orang rasa.. dorang sangat 'fragile' isn't it????? x bayar gaji terus sign.. 

Tapi.. ada sebabnya..  :



  • Orang-orang Temenggung merupakan penduduk asal Singapore.. lebih kurang 150 orang.. kebanyakan Orang Laut
  • Tapak asal kampung mereka adalah di atas "Bandar" Singapore tu sendiri.. sebelum dorang sacrifice untuk berpindah ke Teluk Blangah 4 bulan selepas perjanjian Pertama ditandatangani..:



  • So.. bermakna jugak, dorang terpaksa bergantung hidup dengan Temenggung utk makan, minum dan segala macam perbelanjaan.. 
  • So.. jika duit elaun Temenggung di sekat = mcmana dia nak tanggung 150 orang????
Ini bukan sebab tamak haloba.. but, tricky diplomatic solution practiced by British. Johore 0 - British 1. 


PENJAHAT SEBENAR DIKENAL PASTI 

Bukan Raffles yang wrestled Singapore daripada Temenggong... but William Farquhar dan balacinye John Crawford...


These 2 culprits ni dilantik sebab Stamford Raffles balik Britain. So, perjanjian itu dibuat tanpa pengetahuan Raffles yang menghormati perjanjian dengan Raja-Raja Melayu. 

Perjanjian pertama 1819 di sign oleh Raffles.. while perjanjian kedua pulak 1824 oleh Crawford.. ini kerja dorang berdua.. sebab:




Yes.. William Farquhar PERNAH ditikam oleh orang-orang Temenggung.. sejak tu (Peristiwa ni terjadik pada tahun 1823) dia amat anti dengan orang-orang Temenggung.. 

So.. in 1824.. x sampai setahun lepas kejadian.. dia buat perjanjian itu utk secara halus menghalau orang-orang Melayu dari Singapore.

While Temenggung pulak bengong.. dia dah tau Farquhar tak suke.. makin dia tunjuk keras kepala against Farquhar :


Geng2 Temenggung pun amat anti dengan Farquhar..

Bukan Temenggung jer.. Stamford Raffles pun bengang dengan Farquhar bila dia kembali ke Singapore pada tahun 1822 :


Plus.. Farquhar memang anti dengan adik Raffles :


Ditambah pulak.. selepas tu Farquhar dipecat oleh Raffles dan balik ke Britain :


While.. Crawford merupakan anak didik Farquhar... and this Farquhar jugak lah yang merobohkan "Kota Melaka" dengan meletupkan dengan bomb..

Now you got the full coverage of history kenapa Temenggong terpaksa "sign" perjanjian jahanam 1824... sebab fraction dia dengan orang-orang Farquhar.. 

Still.. Johore 0 - British 1.


TANAH JAJAHAN DAN TAKLUK JOHOR (Yang Original) lah.. 

Ok.. Johor Kalah 0-1 dengan British.. selepas 1824, keturunan Temenggong dah mula jadik bijak mengalahkan yahudi..


Ini tanah Johore yang asal.. kecik je.. seluas 6,000 ft dari Telok Pagar + 1,200 ft inland..

Dalam post2 belakang.. ada menceritakan macamana Sultan Hussein di 'perdaya' oleh British supaya jadik malas.. sama cara dikenakan kepada Temenggong :

  • Both of them (Sultan and Temenggong), di beri concession untuk memasak dan menjual, dan mengutip cukai dari penjualan candu mentah.. ; kire dilantik jadik tokan bertauliah lah.. 
So.. now.. jerat British sudah dipasang.. dan hasilnye :

A. Sultan Hussein jadi penagih candu tegar... lalu berhutang dengan Chetty.. and the story goes on..
B. Temenggong pulak.. menjual semua hasil kepada another Chinese concession.. dan mengutip cukai daripada hasil jualan tersebut.. 



Daripada sini lah.. kisah 'tergadainya' Muar dan Kesang.. heavily indebted, some inherited daripada bapanya Sultan Hussein, pada tahun 1855, apabila Sultan Ali relinquish dia punye right over Johore in 1855.. dan akhirnya Kesang pada tahun 1877.. 

Now.. daripada 'negeri' yang besar seciput.. atas urus tadbir yang bijak dan licik dalam menangani British.. Temenggung terus dapat negeri yang besar gedabak.. Johore 1 - Singapore 1


Sekarang.. :


Johore.. 1855.. daripada tiny state yang sebesar Kg. Baru KL, wrestled state land sebesar Hollywood.. 

Now..

1862... :


Pahang (Dibawah Tun Mutahir) menyerahkan sebahagian negeri Pahang.. daripada Utara Sg. Sedeli, hingga ke Selatan Sg. Endau kepada Johor = Dengan syarat.. Johor membantunya dalam Perang Bendahara melawan Tun Ahmad..

Anyway.. daerah Sedeli, Mersing dan Endau diserahkan kepada Sultan Abu Bakar sebab - Sultan Abu Bakar mengahwinkan anaknye.. sebagai hadiah mas kawin lah kirenye.. utk menyedapkan hati rakyat Pahang..

TAPI... Tun Mutahir kalah perang.. so.. another perjanjian dibuat antara pemenang Perang Bendahara (Tun Ahmad).. dengan Sultan Abu Bakar :

1868... :


Johor mengembalikan Tioman kepada Pahang.. while ceded the rest seperti perjanjian asal dengan Tun Mutahir.. now.. :


Sedeli, Mersing dan Endau jadik tanah jajahan Johor.

Let's go back macamana Sultan Abu Bakar mengenakan British.. untuk membalas 'permainan' British pada tahun 1824 dulu tuu..


JOHORE'S RETALIATION IN 1862

Hampir 40 tahun Johor kehilangan 'hak' atas Telok Blangah.. Sultan Abu Bakar come up with ingenious way to counter British..



British memerlukan tanah yang lebih luas tidak jauh dari Telok Blangah, which happened to be tanah Temenggong.. British direly in needs of those land utk bina Station Master.. so.. Sultan Abu Bakar bargained something... dengan Perjanjian 1824..

Perjanjian 1824.. TERBATAL.. dan Telok Blangah kekal sebagai tanah Johor.

Due to what reason??? agak misteri buat aku.. sampai sekarang aku tak tau kenapa British buat keputusan yang merugikan diri dorang sendiri...

So now.. Johore 4 - British 1

ANOTHER TANAH JAJAHAN :

Sultan Abu Bakar beli 64 acre tanah di Tanglin.. pada tahun 1862.. but only developed it in 1890 dengan membina Istana Tyersall.


Lebih2 nye ko bace dalam "Untold History : Complete History of Tyersall Palace" 

Now.. Johore 5 : British 1

But, this land was later acquired by Singapore State under compulsary land acquisition act.. hanya tapak Istana sahaje yang tidak di ambil..

jadik.. Johor 5 : Singapore 2

RECAP :

This guys.. dorang tak KELUARKAN MODAL a single cent investment.. BUT, gune otak to acquire lands.. daripada sebesar negeri yang hanya kampung di Telok Blangah.. hingga 'menakluk' tanah besar dan sebahagian daripada negeri Pahang..

So.. ape 'merit' ko ade to compete these???? kaya??? yang critic semua tu tak kaya mana.. satu rumah pun x mampu beli lagi..


REAL PROPRIETOR 

Getah taban, then they move to Cengkeh.. lepas tu Nanas.. lepas tu getah.. lepas tu Kelapa Sawit etc... over almost 150 years expanding.. yang lebih2 tu korang boleh bace sendiri..

But.. here, aku nak bagitau acumen dorang dlm bidang Property :


This guy.. pernah 'menyewakan' Istana Bukit Serene for Malcolm McDonald.. while dia sendiri duduk Pasir Plangi..

TETAPI..


Malcolm McDonald ni ditakuti oleh Raja-Raja lain.. sebab Malayan Union etc... and dia jugak kawan baik Sutlan Ibrahim.. while itu berita standard journalist.. while sebab 'untold'nye pulak :



Dia tetap MENGHALAU Malcolm McDonald dengan cara ; memotong bekalan air ke Istana.. SEBAB = McDonald ade satu tabiat buruk.. dia bawak kawan Dayak dia tinggal di Istana.. while pengawal Istana memberitahu Sultan Ibrahim yang kawan Dayak McDonald ni pakai cawat dalam Istana - duduk di kerusi dan tilam Sultan.. 

Berita tu buat Sultan Ibrahim hangen.. lalu memotong bekalan air ke Istana dan suruh Malcolm McDonald berpindah dengan segera.

WTF??????? Johor 6 : British 2


Ini pula merupakan.. sebahagian daripada statement dalam unpublished document dalam "Sejarah Johor Fasal ke-5"..

HRH Ibrahim mempunyai 20 rumah di kawasan Straits View yang MEMANG DISEWAKAN sejak tahun 1920... talking about the real realtor... WTF are you to compare anyway??? 

And..


Kalau korang study betul... bukan saje kubur.. malah Masjid, Kuil, Gereja, Sekolah and segala macam property untuk social development 'dihadiah'kan utk rakyat sejak dahulu lagi....

Talking about the property again eh... Who TF are you to compare anyway??? 

And.. 







Few from many lands YANG DIPAJAKKAN SULTAN JOHOR kepada "pelabur" asing.. berjumlah, beratus-ratus ribu ekar..  sejak 150 tahun dulu.. .

Talking about the property again eh... Who TF are you to compare anyway??? 

And.. 





Contoh.. this land.. belong to British Broadcasting Corporation dulu.. selamba je dia ambik balik and bina Permas Jaya.. same goes to Al-Sagoff, Wong Ah Fook and hundred others..

Talking about the property again eh... Who TF are you to compare anyway??? 

Korang patutnye risau pasal investor2 tu daripada 'rakyat'.. sebab.. dah jadik resam sejak zaman berzaman dari dulu.. - yg invest akhirnye yang rugi.. while dia.. enjoying his 'investment'.. better than Donald Trump. 

Huahahahahaaaaaaa

Akhir kata.. ingat balik ape bapak dia cakap on Thursday, 11 May 1989.. :