Tuesday, 8 November 2016

2nd Biggest Fraud in the Making - PENINGGALAN ERA MAJAPAHIT DITEMUI DI SUNGAI MELAKA

Bhahahaaa



Tergelak aku bace komen both Melayu keramat panji hitam timur dan geng2 Chonalization. 2 dumbs don't make it right. Melayu badut. Hahaaaa


Yang sorang cakap atuk dia Cholanation yang buat. Yang lagi satu katenye admin page Sejarah yang terkenal katenye beriye2 cakap bukan Majapahit, siap merapu sampai ke Moari New Zealand. Orang yang dikatekan 'expert' kononnye keturunan Sundal Bolong cume reti argue Hindu ke Melayu.. tapi tak nampak langsung bende ni tak logik. Nak terkencing aku ketawa.


This is one of the reason aku malas tulis dah. It would never lowing down my standard by behaving like those idiots.. arguing or glorifying something yang tak pernah wujud. Not me.


But kes ni, worth to consider a 'study'. Bukan nak argue Majapahit, Hindu or Melayu panji hitam koyak... tapi.. NAK KASITAU how you idiot DITIPU hidup2 hanye dengan menggunakan beberape ayat-ayat manis.. korang kagum sampai ke tua.


Diberitekan bahawe:



  • Dua minggu lalu, sekumpulan penyelam profesional menemui beberapa bahagian kuil Hindu dan struktur menyerupai kubu. Mereka percaya penemuan artifak purba ini mungkin memberi petunjuk kepada bandar tenggelam yang wujud sebelum Parameswara mengasaskan Melaka pada 1400.
  • Pada Februari tahun lalu, The Star melaporkan peninggalan bersejarah ditemui di Pulau Nangka adalah dari era Majapahit.
  • Ketika dihubungi, Pengurus Besar Perbadanan Muzium Melaka, Datuk Khamis Abas berkata peninggalan purba yang dikaitkan dengan era Majapahit ditemui dari sungai itu sejak lewat tahun 1990. “Beberapa peninggalan purba itu dipamerkan di muzium,” katanya.
  • Peminat sejarah, Mohd Fuad Khusari M.Said berkata dia mengkaji dakwaan kewujudan bandar bawah air dan mendapati terdapat sebuah kuil dan struktur menyerupai kubu di dalamnya.“Bandar bawah air itu bermula dari jambatan berhampiran Hard Rock Cafe di Melaka sehingga ke Kampung Morten.“Bandar bawah air ini sepanjang kira-kira 20 meter dari permukaan sungai.“Patung-patung dan pelbagai struktur lain masih utuh,” katanya.





EXHIBIT A
So.... "Majapahit" keywordnye : diulang beberape kali hanye sebab... dijumpai "syiling" keramat di Pulau Nangka yang dikatekan tertanam harta karun berbillion2 RM.. tapi sudahnye.. 2 bijik shiling jer jumpe????? anyway............

Syiling Pulau Nangka tu korang boleh beli kat tepi jalan kat mane2 bandar besar Pulau Jawa. It's an antique remake dijual sebagai barang antik. 
After spending million.......... hahaahaaaaaaaa. Dorang kenyang.. korang kene diperbodohkan hidup2.
EXHIBIT B
Penemuan Purba era Majapahit dijumpai 1990's?
Dah lame dah jumpe.. contohnye :



Since 1900's dah ade situ, now transferred into Museum. Makara Buddha ni asalnye dijumpai diatas Bukit St. Paul, transferred down by Dutch and remains there until 1902. Similar design korang boleh jumpe di Sumatra:







It's a 'gate keeper' of an entrance to ancient temple. Designnye lebih kurang same. Again, lokasinye : DIATAS BUKIT.. bukan di dalam sungai. 
You can pick any ancient buddhist/hindu temple dalam dunia ni >>> semuanya DIATAS BUKIT. What in the earth Melaka Temple ended in the bed of the river??? kawasan bertanah rendah??? 
EXHIBIT C
Area 'tembok' kononnye purba ni dikatekan dari Hard Rock Melaka to Kg. Morten some 2km away.. ape yang dorang jumpe sebelum ni??? Ade :



Ini adalah stone foundation of the original Gereja St Francis. Berlumbe orang claimed bende ni dirembat dari tiang kuil purba.. but noooooooooo........

Bende ni mengesahkan rekod Albuqueque yang dia bina Kota Melaka menggunakan tinggalan batu nesan Raja-Raja Melayu.. sebagai perbandingan :





Takde kaitan dengan Majapahit puuuunnnn............... Perzim merapu ape ni???



EXHIBIT D


Korang nampak gambar yang 1st kat atas tu??? perhatikan betul2...








Tebing Sungai Melaka telah di piling some 12 meter deep, dibaik pulih dari kadaaan asal.









Korang rase laa.. mase dorang pacak piling wall tu... tak kene ke 'binaan purba' yang kononnye ade dalam tu?????


Beside wall-piling bank protection, ade few other engineering feats yang Melaka buat pada tahun 2011:





Tengok item No. 3 : Dredging







Everage depth of Sungai Melaka cuma 4 METER... how the fcuk in the world they can dive into 20 METER????????????????????


While... longest dredging arms yang dorang pakai ialah :




12.8 meter.. apekejadah boleh menyelam sampai 20 meter???????


SO.. korang pikir bende ni :



  • 2015 : dorang tipu korang pasal harta Pulau Nangka.. spend millions, habuk pun tade
  • 2016 : dorang bukak cerite pulak pasal "kuil purba" dalam sungai.. 20 meter kedalam yang sungainye cume 4 meter dalam.. WTF??

What next????? Boleh la reka cerite2 ni untuk sapu budget conservation next following years;

  • 2017 : Bukit St Paul sebenarnye piramid berusia 20,000 tahun
  • 2018 : Keris remote control berusia 500 tahun dijumpai bersama manualnya
  • 2019 : Atlantis pernah hanyut di Selat Melaka

You idiot selalu ditipu berkali-kali.. pun masih tak serik2.  I don't care you report this to Perzim or Melaka MB. You bunch of clowns. 


36 comments:

  1. Can't stop laughing...
    Tissue please...

    ReplyDelete
  2. Hahaha! You're back sir!!! OMG! As simple as that je dah settle! Salute!

    ReplyDelete
  3. setelah sekian lama~ bila kembali terus sengattt! terbaik bos, ni logical explanation je n compare dgn sumber maklumat yg bro dpt access~

    ReplyDelete
  4. Finally, you are back, Sir!!!
    *dah mcm org sewel aku gelak sorang2...

    ReplyDelete
  5. babi ni sume pikir duit...maruah dh xde

    ReplyDelete
  6. babi ni sume pikir duit....maruah dh xde

    ReplyDelete
  7. Finally.. a great post a day after my birthday...best birthday gift ever ! :) AZ

    ReplyDelete
  8. Elok check juga projek balai cerap Melaka. Kalau tak silap teropong dan base dari lain2 company. Kalau tak silap la...tapi dengarnya ada 'somethi g' jugaklah

    ReplyDelete
  9. Kahkah easy and win explanation. Welcome back sir.

    ReplyDelete
  10. orang zaman sekarang percaya media sosial lagi dari ahli arkeologi/sejarahwan....yang paling pelik dah kena batang hidung sebab kena tipu pun masih lagi percaya.

    bro mo razzi update lagi, saya suka bro mozzi sebab suruh berfikir berbanding media sosial people yang percaya benda merapu-repek

    ReplyDelete
  11. Bro, walopun mulut ko macam haram.. tapi ape yang bro cakap sume logik. ini sume pasal duit.. amik kesempatan disaat2 semangat Kemelayuan yang tengah membara.. selamat kembali bro MO.

    ReplyDelete
  12. Rasa rasanya orang melayu di Malaysia tak lama lag jaga macam orang melayu di Singapore.
    Kalau betullah perkara perkara yang macam tu boleh berlaku. Mana tidaknya kalau khazanah negara sampai tiga keturunan disapu tiap tiap tahun dengan kepalsuan yang membodoh bodohkan bangsa sendiri.
    Sebutir peluru nak mempertahankan maruah bangsa pun kelak sudah tidak ada lagi.
    Malaysia and the government shall become like Malacca and the Malacca government hundreds or years ago.
    History is seen repeated on many occassions.

    ReplyDelete
  13. tq post. miss your article bro

    ReplyDelete
  14. Terbaikkk... selamat kembali bro
    Akhirnya terubat rindu baca ko punya entri...
    This is untoldhistory of malaca hahahaha

    ReplyDelete
  15. Orait Bro Razi Dah Kembali.....
    Semoga Lebih Meriah Kasus Sejarah Negara 2016/17......
    Ulasan Jelas,terang dan Mantop....

    ReplyDelete
  16. Laughed my arse off when I heard of the Malacca Temple. Only fools would fall for such a scam. Good job Bro!

    ReplyDelete
  17. Betul-betul aku tengah study pasal Batu Makara... pergi muzium Stadhuys belek batunya, baca RJ Wilkinson, Winstedt segala bagai.... tiba2 bro kasi tepek gambar lokasi lama Makara.

    superb.

    ReplyDelete
  18. Betul-betul aku tengah study pasal Batu Makara... pergi muzium Stadhuys belek batunya, baca RJ Wilkinson, Winstedt segala bagai.... tiba2 bro kasi tepek gambar lokasi lama Makara.

    superb.

    ReplyDelete
  19. Akhirnya...entry baru!!! sudah lama ku tunggu

    ReplyDelete
  20. Bro, lu tak kesian ka dgn srikentut tu. Cari pasal trhegeh hegeh dgn lu siap bukak posting khusus kutuk lu lagi, lu tak layan. Skrg srikentut yg pandai 'chanelling' (geli telinga gua, chaneling kunun) mengutuk pulak seorang bekas wartawan. Layan la sikit bro, nanti dia menopous tanpa sempat berjimak.. Kuikuikui...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lowering my standard je becampur dgn org syok sendiri mcm tuu.. kt page MBRAS dgn MHCC kne kutuk tabloit standard je dia tu, Serupe bace mastika skrng.

      Delete
  21. welcome back,bro.
    waiting for sooooooong long time.

    ReplyDelete
  22. Kontol from johore thet came from chibye..bila berkokok..mau gegar satu nusantara..i lap u baby..teruskan..luaskan kuasamu..

    ReplyDelete
  23. Yeahh.. new posting.. lama giler tunggu

    ReplyDelete
  24. Haduiii..berkurun tunggu..lega dapat baca explanation yg simple..mudah betol nak paham...ha3....best artikel kali ni 5 bintang bro...

    ReplyDelete
  25. entah bende apa ntah25 December 2016 at 04:30

    wei kontol..MAKARA tu binate mende ha?..mcm sotong...cuba lu citer skit?..

    ReplyDelete
  26. ahhhhh.....lamanya tunggu ko muncul..janganlah merajuk lama2..

    ReplyDelete
  27. Marbeles..Payah bila Melayu terperasan nih. Paling dasat ngaku waris nabi ahlul bait tpi perangai setan, gedebe, kaki gaduh, rembat duit rakyat, penipu bagai..

    ReplyDelete
  28. Kahkah.. x habis jumpa itu jumpa ini kat melaka. Nk bg jem org dtg la konon tp bende xde.. Kalo dia ckp org2 inca.. org2 mayan pernah stay melaka pon diorg caya bro..

    ReplyDelete
  29. akhirnya bro kembali jua...teruskan usaha bro memberikan penerangan2 mantop psl sejarah...SALUTE!!

    ReplyDelete
  30. Wa rasa ini mesti lu punya kerja ni..
    Writing style & foto² architectural layout tu sebijik mcm lu punya air tgn..Lepas tu, guna nickname Mus.. Hahaha..Ada butul kaa..?

    http://iiumc.com/peninggalann-arwah-iv-the-last-part/

    ReplyDelete
  31. lu kalau bab bernonok..mmg juara..takzayyah bradas..satu lanchioww pd penyokong tegar buku teks..

    ReplyDelete