Wednesday, 16 October 2013

Untold History : Bapakk kepada Tabung Haji Yang Original

Segment sempena Raja Haji

Dikatekan oleh penduduk Melesia pada zaman moden, bahawa Prof. DiRaja Ungku Aziz amat bijak kepalanya.Dia mengilhamkan penubuhan Tabung Haji yang amat termashur itu.  Dengan jumlah pendeposit hanya 1,280  dengan jumlah RM 46,600 pada tahun 1963... hingga menjadik RM 41 Billion tahun ni... ramai yang kagum atas kepalotak dia yang bergeliga iteww...But, hanye sedikit orang yang tau.. dia sebenarnye menciplak idea atuk sedara bini dia yang pernah buat bende serupe 140 tahun dulu.  


PANGGILAN HAJI

Sebelum korang conclude, ape sistem yang Prof. Ungku Aziz ni tiru.. sini aku kasi tau.. 'perjalanan' seorang bakal haji zaman dulu2, at least 150 tahun dulu :-

a.  3 - 6 Bulan perjalanan dengan kapal.  Kekadang tumpang kapal ke India, singgah beberapa minggu, lalu ke beberape Port di Iran dan Arab sebelum mendarat.

b.  4 - 6 minggu berjalan kaki / dengan unta meredah padang pasir.. baru sampai..

Same time nak balik.  Yang penting ; Duit.

But, those yang takde duit = dorang dalam perjalanan tu, berkerja ambil upah angkat barang, berperang, mengajar agame etc. That is why some story kite nampak Haji2 zaman dulu ambil masa sampai 3 tahun untuk pulang..

Some stay kat Madinah / Mekah dengan mengajar ngaji dan ilmu agama sambil2 mengumpul upah untuk pulang.. sebab tu dorang power bab2 agame and survival hidup.. bukan mcm sekarang..

Aku cakap 'quality' Haji dulu dengan sekarang.. itulah sebabnye yang dulu lebih berkualiti

So..

TABUNG HAJI YANG PERTAMA

Akibat kesusahan yang amat payah ini... from 1850's saudagar-saudagar Arab dari Singapura, Riau, Melaka, Acheh dan Palembang memberi khidmat tambang haji atas kapal mereka kepada bakal-bakal Haji.

Tapiiiiii.... hargenye amatlah mahal untuk orang kebanyakan zaman tu.. so.. only privileges person, atau pun orang-orang Istana yang dihantar oleh Sultan je mampu untuk belayar menggunakan khidmat kapal orang-orang Arab ni... sehinggalah pada satu hari....
Nong Chik or Syed Muhammad Ahmad Al-Sagoff dikurniakan beberapa ratus ribu ekar concession tanah untuk mengusahakan Gambir.

Dimasa yang sama, dia mengusahakan Al-Sagoff Steamship Singapore Co. iaitu syarikat kargo bagi barang perdangangan ke negara-negara Arab.

So.. dia ade 2 :

1. Ladang
2. Kapal Kargo

Satu bende je dia takde.. - pekerja.

By 1870's.. Nong Chik menyediakan perkhidmatan "TABUNG HAJI" yang pertama didunia :

Iaitu = Bakal-bakal haji yang tak mempunyai wang.. boleh bekerja di ladang-ladangnya.. lalu di potong dari gajinya untuk tabungan ke Mekah.


Thus, wujudnya 1st "Tabung Haji".. di perkenalkan oleh atuk sedara bini Prof. Ungku Aziz...


CONTRADICTORY POINTS

Those paper wrote by UKM.. aku doubt to question their accuracy sebab :

Dinyatakan :

a. Perserta Haji ; ambil dulu duit dengan cara berhutang dengan "Kukup Plantation".. balik Haji baru bayar dengan cara bekerja dengan Syed Muhammad Ahmad Al Sagoff

Aku rase, the other way round :

b. Perserta Haji ; Berkerja dalam 2 tahun dengan "Kukup Plantation" tolak gaji sebelum bertolak ke Mekah.. sebab =


سألته عن الرجل لم يحج أيستقرض للحج ؟ قال : لا
Ertinya : Berkata Abdullah : Aku bertanya kepada Nabi s.a.w berkenaan seorang lelaki yang belummenunaikanHaji, adakah boleh ia meminjam wang untuk Haji? , jawab Nabi : TIDAK" (Musnad As-Syafie ;  1/109 ; Al-Um, 2/116 )
Imam Asy-Syafie berkata berselepas itu :
ومن لم يكن في ماله سعة يحج بها من غير أن يستقرض فهو لا يجد السبيل
Ertinya : Barangsiapa yang tidak mempunyai kemudahan, keluasan (lebihan) harta yang membolehkannya menunaikan haji tanpa membuat pinjaman, ketika itu DIA DIANGGAP TIDAK BERKELAYAKAN ( TIADA BEKALAN) UNTUK PERGI HAJI"  ( Al-Umm, 2/116)

Pergi Haji, tak boleh berhutang.. klu korang nak tau.

So.. untuk mengawal "hutang" perserta-perseta Haji ni.. instead of giving them cash dari baki gaji.. Syed Nong Chik bagi duit yang dia print sendiri :IMMIGRATION 

Now.. korang boleh kaitkan 3 perkara yang korang dapat dlm blog ni :

Asal usul Tukang Sign Duit > Tabung Haji > Massive immigration from Indonesia

Korang tentu familiar dengan gelaran "Kiyai".. associated with Haji.. except, Kiyai ni lebih ampuh.. either kebal, terrer, boleh terbang, boleh hilang2 or anything lah that ancient mind can wonder with beyond logical amusement 

Name2 macam Kiayi Salleh, Kiayi Shamsuddin, Kiyai Taher, Kiayi Abdul Jalil, Kiayi Sudarman, Kiyai Sunan and hundred more yang biase terdapat di daerah2 Pontian, Batu Pahat dan Muar = Those are product from "Tabung Haji" dari Syed Muhammad Al-Sagoff. 

Comparatively berlainan dari "Haji" dari Utara Tanah Melayu or Kelantan, yang biase dipanggil "Tokku", "Tok Guru", "Tuan Guru" etc. etc.

Direkodkan.. pada tahun 1874 SAHAJA.. sebanyak 2, 250 orang dari "Dutch Indies" iaitu Indonesia datang berkerja di "Kukup Plantation" sebab mereka nak menunaikan Haji.. +++ and, dorang datang bawak family, anak bini semua..

Influx dari keluarga "calon-calon" Haji ini lah yang membuka Batu Pahat, Muar, Simpang Renggam, Pontian etc. thus terdapat name "Parit Jawa", "Sembrong", "Parit Hj. Ahmad" etc. etc.

And.. keluarga dari "Haji-Haji" ini lah yang gigih melawan komunis dengan parang panjang dulu.. now you know...


HIMPUNAN KIYAI-KIYAI AMPUH

Syed Muhammad Ahmad Al-Sagoff ni masterminded tricky diplomatic solution, serampang 8 mate.. korang pun tak pernah terpikir :

Sometimes in 1850's.. Acheh berperang melawan Belanda.. Syed Muhammad Ahmad Al-Sagoff staunch supporter of Acheh movement.So.. dia dapat support Ottoman Turks.  Untuk funding, dia gunakan fund dari "Tabung Haji" yang dicaj kan daripada calon-calon Haji tu.. AND...

Calon-calon Haji yang SUDAH PERGI KE MEKAH.. dengan ilmu batin yang penuh didada, digunekan sebagai Tentera Fisabilliah ke Acheh.. 

Korang bayangkan.... ape jadik lepas tu..

TETAPI.. perkara tu tak terjadik kerana British berjaya menghidu kelicikan Syed Nong Chik... lalu di tuduhnya Nong Chik mengamalkan perhambaanSejak itu, anectment perhambaan di pinda dan perjanjian 'pinjaman' diperketatkan kerana takut ramai orang yang mampu mengerjakan "HAJI" akan mengugat kestabilan British dan Belanda di Tanah Melayu


APE YANG TERJADI PADA CALON-CALON HAJI YANG BERJAYA PULANG??

Dormant. Gagal ke Acheh berjuang, lalu di simpan saja ilmunya untuk anak cucu.

1880's ni zaman kelahiran Tok2 Kiyai yang pioneer, dibawa oleh Syed Nong Chik ke Mekah.

1890'/1900 ni pulak zaman2 kelahiran Tok2 Kiyai 2nd Generation, seperti Kiyai Salleh, Kiyai Shamsuddin etc. etc. = orang2 yang menentang Komunis dulu.

Asalannya dari sana.. = "Kukup Plantation" sebagai seorang 'hamba'

Khususan Ila Arwahi... Al-Fatihah!!!!