Wednesday, 25 September 2013

Untold History : Hantu Christine Palace

Bile sorang mamat tanye aku soalan ni:



Tetiba aku teringat glory days mase aku kt JB tak lame dulu.  Geng2 jahanam aku mcm Ali Karat, Ajis JBH n wife Lyn, Katak JBH and makcik, Atoi Senai, Chicken Perling, Mazlan Kalis, Botak Kapir, Loloq n budak2 BBU yg selalu lepak taman depan rumah Fakar hisap gam... and many more yg aku tak ingat nak sebutkan kt sini.. those days were rock mannn..




Most of you yg familiar with JB town scene, underground or mainstream sure kenal name2 tu.. those are living legendary rockstars. Hail them.

Tak tau ape jadik kt dorang sekarang, but for sure.. dorang mesti tak sangka aku jadik accidental forensic historian mcm ni despite aku penah terbitkan album 1st JBH dorang dulu..

So.. bile selak2 balik FB aku yg dah berkarat tak bukak tu,.. baru aku dapat tau sahabat lame aku Ajis JBH ditimpa accident.

To make the thing worse, dia tak dapat kerja, hilang upaya kekal..  thus leaving his wife, ons and daughter in harsh difficulties.. 

So.. mane2 fans blog ni aku MERAYU, if there is a little humanity which you can afford, derma la sikit2 utk dorang.... Bayangkan.. it may befall to you and me.. cume mase je belum jadi ketentuan.   

Dorang tak pernah mintak even in those difficulties.. but, ini atas initiate aku sebagai sorang citizen and rockstar yang bertanggungjawab... buatlah sikit amal walaupun hidup korang memang jahanam 

Korang boleh salurkan sedikit derma direct kpd wife dia : 01-014-02-520073-8 Bank Islam or 1511 3790 4737 Maybank.. Or.. sesape yang nak contact dia.. boleh tinggalkan msg kt page aku..

And kpada sesape yang kenal dia.. pegi laa melawat dia kt JB sane... ajak dia jalan.. dia rindu hard rock segget.

and kepada lu Ajis.. klu lu bace posting ni " Sorry laa beb, aku tau pride ko tinggi, kite survivor... but, there is one thing we cannot deny - fate. Do this for you kids.. aku tau ko sayang anak2 ko"

So, this page, solely dedicated to sahabat lame aku, Ajis JBH.... get well. Amin. 


HANTU DI JB

Zaman dulu2.. kawan aku Ajis ni kerjanya mencari hantu pada malam minggu.  Ali Karat pulak, menjadi hantu kalau malam minggu. Aku pulak, aku cari orang yang jadi hantu malam minggu lepas pegi jahanam.

So.. basically, takde ceruk celah mane yang aku tak pernah pegi kt JB.. semua kitorang dah redah.. daripada Christine Palace, Bukit Alip, Straits View belakang, rumah Doktor, Wadi Hana, Basement Menara CitiBank.. sampai kan ke tengah Kubur Mahmoodiah pun kitorang penah lepak malam2.

Tradisi ni disambung zaman berzaman sampaikan budak-budak baru nak up pun ikut tradisi karut kitorang sampai sekarang.


CHRISTINE PLACE

Tempat ni best. Greenery. Fresh lung.

Depat tepi Lido, kt depan tu ade satu kerusi batu.. betul2 mengadap jetti lama.


Ajis member aku tu penah masuk with few other friends.. tapi mcm orang cakap lah.. hantu tak kacau hantu..

Aku pun penah lepak depan Villa ni.. selalu dating dgn Cik D'zian Haryani (skarang kerani kt skolah Tmn Sri Pulai) depan villa ni. .mase tu ade bangku batu.. sampaikan satu tahap nak pegi kencing pun panjat pagar (Pagar batu tapi ade jeriji besi yang dah berlubang) nak kencing kt dalam.. xde ape2 pun.. sihat sampai sekarang...

So.. what really happen there???

MAINSTREAM BELIEVE

Banyak blog yg menceritekan kisah Christine Place ni.. antaranya:





Out of 2 million orang johor.. 1.998 million percaye salah satu cerite diatas.. while balance nye langsung tak percaye.

Ape pulak aku pecaye??? Ini versi aku sorang.. korang tak pernah dengar sape2 cakap even atuk2 korang :


THE REAL CHRISTINE PALACE

Ajis x penah jumpe hantu disitu, so as me. So.. what really happen there despite ade banyak version keseraman Christine Place itu???

"Christine Place" ade 3 tempat di bandar JB.:

1.  Terletak ditepi Pantai Lido
2.  Terletak di Jln. Yahya Awal
3.  Terletak di depan Balai Polis Depoh

So.. yang mane yang berhantu?? can you be specific??

SEBAB..

Kalau ko cakap Christine Place No. 1 tu.. TAKDE ORANG kene bunuh kt situ.. sebab :



Bank merampas harta Dato' Yap Sing Hock, Director Lien Ho pada tahun 1986, sejak tu.. "Christine Place" tu terbiar...

Itu semua harta Dato' Yap Sing Hock yang punye. 

"Christine" pulak.. name anak kesayangan Dato' Yap Sing Hock yang bernama "Christine Yap Tse Yeeng"





Itu cerite sebenar. TAKDE ORANG kene bunuh and rumah tu ditinggal kan lepas bank sita harta Dato' Yap Sing Hock.. ko bace statement atas tu balik sure korang ketawa.. mcmane boleh keluar 5 versi orang kene bunuh pun aku tak tau.

2.  Christine Place Jln. Yahya Awal

Yang ni aku tak de rekod.

3.  Christine Place Jln Tebrau (Depan Depoh)



Yang ni.. hantu penah duduk kt situ..

Aku pernah pegi sane mase Balai Polis Trafic JB dipindahkan kt situ. Mase tu kecoh pasal x bayar saman Polis datang rumah tangkap.

So.. aku pegi dgn member aku Zaihan.. mase tu x silap aku cuti semester...


Lame sangat tunggu.. aku rase nak dekat 2 jam.. aku pun blah.. sebelum blah.. aku rembat cone polis yang banyak kt sane.. atas saranan En. Zaihan... balik rumah boleh buat roadblock sendiri, katenye. Aku ok je. Last2 saman x bayar, aku pulak buat roadblock sendiri.


So.. HANTU APE di Christine Place No. 3 ni???

Hantu Christine Place No. 3 ni amat power gile... bukan calang2 bomoh boleh tumpaskan dia.. and infact, dia tak pernah tumbang sepanjang hidup dia.. even lepas dia mati pun hantu ni disanjung tinggi...

Hantu ni ditakuti oleh British, Sukarno, Jepun dan Komunis...

Hantu ni ialah :



"Christine Place" no. 3 ni merupakan bekas rumah milik DATO' ONN JAAFAR.. dia hidup disitu bersama 32 orang anak buah dan adik beradiknya.. 




Much to say.. "Christine Place" ni banyak sejarah yang elok, bukan menakutkan seperti tanggapan orang.


TAPIIIIIIIIIIIIIIIIIIII....................

Ade satu plausible fact kt sejarah "Christine Place No. 1" yang berhantu ni berkait dengan Dato' Onn..

Walaupun diberitakan rumah "Christine Place No. 3" tu bekas rumah Dato' Onn dijalan Petrie.. cube ko tengok perbezaan rumah asal Dato' Onn dgn "Christine Place No. 3" :






Mungkin kah rumah yang sama???

Bersambung.............









75 comments:

  1. tu la yang aku pelik...sejak bila lak Christine Palace nie jadi Villa Nabila....sesejak zaman blog bermula Christine Palace bertukar nama jadi Villa Nabila...mengarut tul

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada 3 buah rumah dkt situ

      Delete
  2. Replies
    1. tapi budak2 yg pergi sane tak kluar2 pun??

      Delete
  3. Salam. JB underground scene memang happening. Memang satu Malaysia respek. Aku asal BP dan membesar dengan scene muzik underground JB. Dulu time2 baru nak up selalu g JB layan gig. Aku layan time gig kat JB hujung2 90'an sampai la pertengahan 2000'an. Zaman tu gig kat wadihana, pernas jaya, johor jaya, larkin etc. Gig kat city plaza belum ada lagi macam sekarang huhu. Tapi aku tak berkesempatan tengok JBH perform huhu. Lagu dorang pernah dengar sebab dorang ada release 1 album kalau tak silap, cover warna hitam. Member aku budak JB cakap JBH ni maksudnya Johor Bahru Hitler. Betul ke bro?? huhuhuhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. depend on your interpretation. aku jarang terlibat, sebab aku brain, dorang muscle

      Delete
  4. Gua tak sabo nak tunggu sambungannya ni.

    ReplyDelete
  5. disebabkan saya ikut blog ni dari article ke article. saya pegi hampir semua tempat yang article ni tunjukkan. hehe. saja mencari pengalaman. yup dah berada lama kat johore. cuma jarang mendengar cerita sebegini. keep up.

    so en blogger. im following your article like im following your foot step from behind.. mana la tau.. terserempak ke? hahaha

    keep up.. keep up!!

    ReplyDelete
  6. En Rozzin..
    Sorry off topic.. u boleh cerita pasal connection yang ni x??
    3 March 1946 = 5 kerajaan melayu terhapus di Indonesia
    1 April 1946 = Malayan Union tertubuh
    10 May 1946 = UMNO ditubuhkan utk menentang Malayan Union
    Then, harta tu raja sumatera transfer ke raja semenanjung kan??dan setahu saya, sultan johor agak kerap ke sumatera sebab ada kerabat disana..so, boleh jelaskan dengan mendalam..hubung kait peristiwa dan tabung diraja tu..dan siapa raja yang xnak sign semasa krisis ekonomi melanda malaysia 98

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kejap. kejap. Paper aku belum diapprove for release.

      Delete
    2. ade satu lg bro sultan yg boleh kite saspek..satu lg selangor..sbb mak sultan selangor skrg adela anak sultan Langkat..salah sebuah kesultanan yg dihapuskan di indonesia..kene tgk jugak fakta tu bro..

      Pendeta Sepi

      Delete
  7. Thousand thanks for the articles. Aku memang anak jati JB pun naik pelik dengan kisah Villa Nabilla. Bukan apa setahu aku memang villa no 3 tu namanya Cristine Place & aku pemilik banglo ni mmg Datuk Yap (yang haramjadah) as what you have mentioned. Aku memang setuju dengan cerita bro Razzi ni pasal aruah abah aku pernah beli rumah dengan projek Datuk Yap ni. Tapi projek perumahan dia ni jadi terbengkalai pasal kes dia songlap duitlah. Lepas tu Datuk mangkuk ni belah gi oversea tah tak tau pergi mana....Apa yang pasti Perwira Habib Bank atau sekarang Affin Bank mmg rugi giler dan sampai sekarang pun aku dok sikit2 kena settle hutang rumah murah yang aruah abah aku beli tahun 80 dulu. So hutang rumah masih tak habis dgn Affin Bank ni dan projek perumahan ni fall under special case. Keep up your awesome work bro....cheers....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa nama projek dato yap yg affin bank finance bro? Menarik utk disiasat pasal aku skrg kerja dkt affin bank...

      Delete
  8. Memang terbaik artikel ni... merungkai 'misteri' buatan.. hehehe...

    ReplyDelete
  9. bro, ade number kontek ajis tak? bak dtg bro. gua rindu gile same ajis.

    ReplyDelete
  10. nampak sgt la rumah tu lain bro…. rumah datuk onn ngn ngn banglo tu atap ngn tiang pun lain design… kahkahkah…. kalao nak buat saspen pun ikut logik la kehkehkeh…. ini bukan cerita conjuring….kehkehkeh

    ReplyDelete
  11. Thanxs bro for sharing this info... hari ni kecoh sngt cerita misteri budak hilang @Christine Palace aka Villa Nabila nih smpi jem Danga Bay hehe ;-)

    ReplyDelete
  12. Mana yang betul ni... mcm2 cerita la...

    ReplyDelete
  13. kawan awak Zaihan tu orang kampung saya!!

    thanks syer ttg rumah nie. mmg panaas kengkawan FB dan blog dok canang kisah villa tu.

    kasihan lah kami org Jb..

    ReplyDelete
  14. Yang no 3 tu betul sbb sy dh terkena. Mase tu perform ngn band tahun 90an. Sampai rumah dia ikut. Pastu kacau emak sy pulak, kesian emak smpai tercungap2 tahan nafas, adela citernye. Nasib arwah abah halau dia. Kata arwah abah, “yg baju putih tu nk berkawan aje”...chehh..amit2..Hari ke 2 dia xdpt masuk rumah sbb arwah abah dh “pagar”, dia mengamuk baling pasir kubur keliling zink rumah..Walaupun sy “skeptikal” skit ngn benda2 ni, tp sy akhirnya akui ianya wujud. Tentu seronok dpt bersama2 “ghost hunter” pergi berburu..

    ReplyDelete
  15. Bro keep up pasal untold story of JB.. Masa Christine kat Jln Tebrau tu pernah jadi disco, gua selalu berjimba sebulan sekali..( maklumlah pokai, tapi nak enjoy gak.. tol tak?)
    Dan tah bila masa lak Chritine tepi Lido tu jadi Villa Nabila wa pon heran.. Memandai je diorang ni..

    ReplyDelete
  16. sambungan nye belum ade lagi ke bro? hehe

    ReplyDelete
  17. Rasenye blog kau hari ini akan hit!

    ReplyDelete
  18. Dekat jalan temenggong kat pandan pun ada 1 rumah christine place kalau x salah...sekarang tengah buat projek kondo yang dipanggil one temenggong...asal rumah ni istana tengku temenggong....tanah dia besar gila...kalau naik jalan dewani off jalan tampoi...masuk simpang pertama kanan lepas 300 meter akan nampak pagar di lereng bukit....panjang gila pagar tu....rumahnya diatas bukit tersebut....sebahagian tanah sedang berjlan projek kondo one temenggong

    ReplyDelete
  19. Terima kasih banyak atas pencerahan ini.. Dah lama nak cari kisah ni untuk publish. Nak citer sendiri, aku tak tau sejauh mana yang aku tau. Sebagai anak jati Johor, sejak dari kecik, aku tau villa ni ada kisah yang bersejarah, tapi bukan kisah berhantu. Setiap kali ke Johor Bahru, aku memang akan perasan villa ni dan lain-lain properties dia tu yang ada trademark berbumbungkan roof tile warna purple kebiruan. Setiap kali pun aku akan bercerita dan tanya macam-macam dengan ayah aku, sebab kagum dengan kekayaan pemilik dia. Dengan facts yang ada ni, akhirnya tau la aku apa sebenarnya yang berlaku. Terungkai sudah segalanya. Sekian, terima kasih..

    ReplyDelete
  20. The story of this Villa Nabila is new to me too coz I know it as Christine's Place, coz at that time I was managing Christine's Place Coffee House and Disco at Jln Tebrau. This place did go under receivership at that time and was left unattended for many years. But the current happenings of these teenagers' is still alarming. I am glad the writer put things straight.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Mama and Dato Yap is still enjoying himself......

      Delete
    2. Hi Doreen, may I have you email or contact no? I have reporter want to interview you about this wretched place. A true insight of Christine Place.. they have contacted me though.. You may reach me at 0197001603. Tq.

      Delete
    3. glamer la lu bro...

      http://akakdisebalikpintu.blogspot.sg/2013/11/ikuti-cerita-sebenar-bekas-penghuni.html

      Delete
  21. story boleh diterima akal...tapi yg menjadi persoalan aku disini mane 1 rumah yg same dgn budak2 tu masuk,yg 3 tingkat tuh...sebab bro tunjuk semua rumah setingkat...maaf aku bukan org johor..=)

    ReplyDelete
  22. Cuma nk tahu umh yg 3 tingkat yg blah blkg saper punya...dpn tue mmg datuk yap punya...sbb klu ikut strait view pn bleh tembus umh yg blkg tue...

    ReplyDelete
  23. tgh syok2 baca..ley lak ade bersambung....hrrrmmmm....

    ReplyDelete
  24. Salam bro... Dalam tgh kekalutan misteri villa nabila ni... Sy ade terbaca beberapa komen hamba Allah ni di fb... Dia mengakui dia adalah abag kepada simati nama nabila ni... Hurmm iye ke xtau la... Dia mengakui Dato Onn Jafaar tu atuk dia.. Villa tu jadi milik dia setelah mak pak n adik dia nabila mati dlm peristiwa hitam.. Peristiwa ape pun xtau la dia tu... Hope dpt baca sambungan seterusnya dr bro...

    ReplyDelete
    Replies
    1. adik beradik/sepupu sepapat hisyamudin ke? :)

      Delete
  25. BOLET X SAYA NAK COPY PASTE THIS STORY?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Anna cun gile.. sure boleh jer. hehe

      Delete
  26. if rumah tu dirampas oleh banker PERWIRA HABIB BANK MALAYSIA BERHAD NOW dikenali oleh affin bank..affin bank kenalah bertanggungjawab

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peliknya...dh lama2 rumah tu kt situ memang pontianank semua dtg mnyewa...knp xnk robohkn je

      Delete
  27. ahhhah! this article become the most popular piece from the blog..
    thanks to the teenagers who's been lost *or planning to be lost*,
    ur blog is receiving more visitors now (in a manner way,of course)...
    see ya!.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hopefully they not going there because they want to revive our 'tradition' practiced 10 years ago by reading this blog.. our bucket list almost fullfilled = Normally Christine Palace is for beginner level, after that, then we "upgrade" ourself to Bukit Alip, Mahmoodiah, Dr. house at Jln. Straitview, Jln. Belukar at old istana and basement of Menara Citibank. Again, this is 10 years ago where crime is seldom.. not like these days. So.. please stay at home.

      Delete
  28. Ape yg lu kemukakan kt sini... kenyataan tentang Dato Yap tu lah yg paling betul. Gelaran Dato tu pun dah kena tarik balik. Christine tu mmg anak dia. Aku tak pasti samada dia masih lagi stay kt Australia atau pun tidak. Dato Yap punya cerita ney memang marbeles kerepek punya cerita. Mcmner dia tipu? Sebenarnya.. kesemua premis yg berlabelkan CHRISTINE'S tu bukan dia punya pon. Its a camouflage. Owner sebenar bukan dia.. dia berpakat dgn owner2 tersebut menyeragamkan kesemua rumah2 tu dan diletakkan nama CHRISTINE VILLA, PALACE, PLACE, HOUSE etc. Dulu bank tak strictly mcm sekarang. So.. apabila terkantoi.. maka automatically CHRISTINE'S jadi bahan kes dan disita. Sejak tu lah tempat2 yg dinyatakan tadi kosong alkaput. Tapi... walaupun menjalani hukuman penjara selama 3-4 tahun mcm tu... dia masih lagi kaya... well.... Cina kannnn? Aku pernah handle kes jual beli rumah dia, Company dia beli rumah dia sendiri untuk dia sendiri duduk. Harga pun time tu dah berjuta2 (1991)Sekarang ney korang nak tau rumah sebenar Dato Yap? The real CHRISTINE'S MANSION yg tak dilabelkan nama tu pon? Korang tau kan Kg Ubi, nearby Tmn Sri Amar? Tgk background Kg Ubi tu.. ader satu Rumah beso rabak kt atas bukit yg ada 2 tangki air besar tu. Tu lah rumah dia. Ada 12 bilik, 2 swimming pool, car park 20 biji kereta, and guarded by security. Aku pernah masuk, and jumpa dgn Dato Yap ney. Aku tak tau dia dato sbb dlm borang jual beli rumah, dia tak state down yg dia tu dato. so.. dari situ aku tau sape christine, mcmner muslihat dia tipu bank... and lastly... DIA TETAP KAYA.
    Villa Nabilla? Entah.... dongengan moden untuk org JB buat bedtime story kot....?
    Wa ader kt JB dari taun 1972.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Dato' Yap ni proxy seseorang.

      Delete
    2. Betul...itulah mansion dia...but dah lama tak ke situ...itu pun di dulu pasal bapak aku geram sangat mcm nak boom rumah dia. Sekrg tak silap ada naik apartment...

      Delete
  29. botak kapir ....... antara nama glamour kat bandar dlu...... sape yg selalu main(bahasa dlu2)/ lepak bandar pasti kenal nama ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bapak dia Taiko Saim.. petik jari je budak2 larkin datang bawak askar.. hahaaa. good ole days.

      Delete
  30. Info terbaekkk...bile nk sambung ni bro?

    ReplyDelete
  31. Apa yang di ceritakan tu memang betul. Klu tak silap saya yang kat Jln Yahya Awal tu betul2 sebelah simpang 4 di Jalan Yahya awal / Gertak Merah / Jalan dah lupa. Baru balik JB selepas 38 tahun merantau. Saya juga pernah di Hotel Kepunyaan Lien Ho di PJ.
    Masa zaman budak2 memang selalu lepak kat Pantai Lido berhadapan dengan Christine Place.

    ReplyDelete
  32. Yupp...villa ni berdekatan dgn kediaman rasmi datuk SuK negeri johor...christine palace kan holder property kt area seri alam..tp mmg bnyk property dia trbngkalai lah...sambungannye tlg cpt...excited plak aku kn.haha

    ReplyDelete
  33. Salam....agaknye bila sambungan cite ni keluo bang???

    ReplyDelete
  34. Cerita yang bagus beserta fakta Thanks bro..... terungkai segala kemusykilan saya tak tau cerita sebenar sebab bukan orang Johor.... mula2 pelik gak baca macam2 cerita.. tak tau mana satu nak percaya...

    ReplyDelete
  35. erm dari ape yg saya tau, rumah yang konon berhantu ni yg dekat pantai lido tu... tapi kena mendaki ke atas baru jumpa rumahnya... bukan yg depan tu... yang depan tu memang cina bankrup yang punya... pergi sana malam2 memang meremang tapi mungkin sebab rumah usang... standart la kat mana2 pun ada makhluk2 ni lebih lagi rumah tak bertuan... cume cakap2 orang pasal kes kena bunuh ke kena ape ke tu tak tau la sahih ke tak...

    ReplyDelete
  36. tidak sabar menunggu sambungan cerita ni.

    ReplyDelete
  37. tak sabar nak tau sambungan cerita nie.. sy bkn org johor,tp gambar yg tunjuk masa isu villa nabila ni mcm rumah 3 tingkat.. yg dlm ni semua mcm setingkat je.. huhu,minat nk tau,tp confiuse sbb byk sgt versi.. tq..

    ReplyDelete
  38. Bekas warga JB dan UDA gak, ntah siapa lah yg boleh buat cerita jadi villa nabila. Lepas tu, satu Malaysia kena troll dgn budak2 ni..termasuklah yg copy paste dan sebarkan macam headless chicken. Jadi wabak pulak. Tahniah kepada tuan tanah yg menulis dgn berhemah, nama fakar tu mcm familiar. Azam Taib.

    ReplyDelete
  39. Sory ye..nk mencelah jap..christine palace tu bkn Datuk Yap yg bina kn? Dia juz bli..banglo tu kn da lame..penah taw x sp punye b4 Datuk Yap ambik alih? Please cari info..ape yg jd kt banglo tu sblm ni..kenape Datuk Yap sendiri xpenah nk naik area atas banglo tu pon even banglo tu dye yg punye..

    ReplyDelete
  40. oh nabilaa, lambang troll satu malaysiaa

    ReplyDelete
  41. Salam,..ini terkeluar tajuk sikit. Pasal kawan yang accident tu, try buat satu FB page utk dia ke, kesian pada isteri dan anak2 dia. Tujuan page tu untuk dapatkan sumbangan mengurangkan kesusahan dia dan family. insya'Allah, sebarannya lebih sikit kot

    ReplyDelete
  42. Rumah dato onn dengan banglo tu tak sama...rumah dato onn tu masih elok bersih skarang ni..ada banner tulis wisma dato onn kat depan rumah tu...rumah ni terletak antara zz sup tulang dan anjung warisan kat jalan petrie...so bukan rumah yang sama...rumah banglo lama tu dekat sebelah belakang christine villa...

    ReplyDelete
  43. hmm...baru baru ni kecoh budak hilang kat villa nabila...

    ReplyDelete
  44. Owner lian hoe ada beli Octville Golf di bdr seri alam..skrg nama dah tukar jadi Christine Resort..nama sempena nama cucu dato yap agaknya...

    ReplyDelete
  45. Semalam tengok kisah villa nabila kat majalah 3 yg dibawakan oleh team penyingkap fakta (paranormal). Rasanya fakta yg diaorg beri tu kurang pastu sy bagikan link bro kat fb diaorg utk pandangan/fakta yg lebih tepat.. Terus dia delete/block comment fb sy..

    ReplyDelete
  46. Tuan..tlg buat entry on banglo doktor tu

    ReplyDelete
  47. Tuan..tlg buat entry on banglo doktor

    ReplyDelete