Sunday, 15 January 2012

Untold History : Tabung Emas Rahsia Raja-Raja




2009.. classmate, senior aku yg bekerja kat KDN ade menceritakan.. kewujudan beribu2 tan emas dari Malaya yang disimpan di UK.  He's the one officer yg selalu ke sana untuk buat audit.. tapi.. jumlahnya tidak dinyatakan.. cume kuantiti je dia tau.

At 1st.. aku ingat cume borak kosong yang merapu... until recently.. one by one clues emerged:

PLAUSIBLE FACTS



1.  pada tahun 1916, Sultan-Sultan Melayu bagi P$500,000.00 + another P$500,000.00 disumbangkan kepada Britain untuk kos perang WW1 dan kos membina kapal HMS Malaya

Facts ni ramai tau, but.. ramai x tau 'dari' mana except dari Raja-Raja Melayu (Siapa.. x tau)



2.  Pada tahun 1938, dorang lagi sekali menyumbangkan P$ 10,000,000.00 untuk perbelanjaan pertahanan Singapore + another few million untuk pertahanan semasa perang 1942-1944



3.  Tahun 1945 onwards, beberapa Juta lagi disumbangkan (jumlah tidak diketahu) untuk kos penempatan, senjata dan gaji askar2:

- MSG dan Burma Rifles
- 2 Batallion British
- 1 Batallion India
- 1 Regiment British Volunteer
- 2 Divisions Regiment Gurkha
- Internal securities (special branch and Police)

THAT'S.. sumbangan dari 'negeri-negeri' bukan bermakna KERAJAAN NEGERI YG BAGI... sebab... negeri melayu masih dibawah British.. semua hasil British yang kaut.. 

BERMAKNA, sumbangan tersebut merupakan dari Raja-Raja Melayu... 

Dari mana?????

dari... TABUNG RAHSIA RAJA-RAJA





Jumlah awal dikira sebanyak P$60,000,000.00 pada tahun 1938.. dinamakan "MALAYAN FUNDS"... dan dipegang oleh "Crowne Agents" sebagai Pemegang Amanah

Signatories nye pulak - cume Raja-Raja Melayu.... = 9 signatories, baru boleh keluarkan.. mcm sign cheque yg memerlukan 9 signatures..

Even, pegawai2 tinggi British yg power2 kt Colonial Office pun tak mampu nak buat ape2 utk keluarkan uang itu..

CUBAAN MEROMPAK YANG GAGAL



However, pada 23rd April 1943... Pegawai2 Colonial Office menggunakan tabung tersebut untuk membiayai kos mereka

AKAN TETAPI.... mereka sedar akan implikasi tersebut tapi telah terlambat, yg akan menyebabkan British Queen, Crowne Agents dan seluruh kerajaan British dihadapkan ke Mahkamah

Dorang dah rompak, tapi.. bile sedar implikasi.. dorang jadi takut.... LALU :

Pada 1945-1945... dorang cuba menubuhkan Malayan Union 

PENIPUAN BUKU TEKS

Kita diajar yang "Malayan Union" ditubuhkan untuk memindahkan hak eksekutif Raja-Raja Melayu kepada British Crowne Representative.. cume 1 kuasa eksekutif di Malaya, dan Raja2 Melayu cume dalam bidang adat dan agama...

SEBENARNYA....



Dengan 'memindahkan' kuasa eksekutif itu.. maka, signatories untuk Tabung Rahsia tersebut dengan automatik jatuh kepada 1 signatory sahaja - Crowne Agent

Ini adalah sebab utama "Malayan Union" ditubuhkan... untuk merompak tabung tersebut, bukan untuk bagi kerakyatan kepada pendatang atau pentadbirang yang lebih baik


- Dari mane dorang dapat sumber utk tabung2 itu?? x tau...
- Ape term yg diberi semasa Crowne Agents diamanahkan pegang tabung tu??? x tau.... implikasinya amat menakutkan Britain.. 
- Kenape pulak Malayan Union dibatalkan tanpa bantahan keras British??? --- ... heheheheheee...... 

Test Subjects:

- cube google "malayan funds"... ade sikit clue
- cube google plak "Crowne Agents"..

140 comments:

  1. crown agen ni sapa..?mcm free mason je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siape dorang??? Tun Abd. Rahman.. hahaaa

      http://untoldhistoriesofmalaya.blogspot.com/2012/01/untold-history-kurious-kase-of-british.html

      Delete
  2. british mmg licik..habis kuasa sultan die sekat..
    pegawai colonial tu sape?kanapa diorg yg curi duit tu tp sultan yg kene tanggung kesalahan tu..
    pastu sape plak egen crown ni..?adekah freemason..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana datang citer british tu licik beb..
      tanah lain boley laa nak tunjuk 'taik musang' dia..tapi kat sinih ..tak dapat jack.
      kuasa sultan mane yan disekatnya dek bitish? takde beb! cuma dapat main sorong taik jer..
      itu sebab queen declare..negeri2 tanah melayu sebagai tanah yang 'dinaungi'...why?jawapan ko carik laa sendiri.

      Delete
  3. siapakah orangnya sekarang ini yang memegang amanah sebagai "pemegang amanah" untuk harta emas dan dana raja raja malayu yang dikatakan tersimpan di london itu? dan dikatakan hanya orang itu sahaja yang ada kuasa untuk mencairkan dan menerima harta tersebut bagi pihak raja raja malayu hari ini...sipakah beliau itu?

    ReplyDelete
  4. Kamal Ashnawi ke? Green Hilton Agreement?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamal tu cerite fake la..

      Delete
  5. The Queen...Crowne Agenf

    ReplyDelete
  6. bolah jadi kamal ashnawi cuma salah seorang pemegang amanah harta dunia..bukan dia laa..tapi ada orang lain yang menguruskan harta dunia skrg ni termasuk kamal punya..jadi orang ni la yg dicari dunia skrg ni utk selesaikan masalah kewangan dunia..masalah umat se dunia ialah berpunca dari sistem kewangan dunia yg tak betul skrg ni..jadi bila selesai masalah ini maka selesailah masalah fardu kifayah umat se dunia..mgkin kamal kenal org ni.?harta dia sendiri campur dgn harta yg dia di amanahkan urus skrg ni teramatlah mega besar saiznya berbanding kamal punya..

    ReplyDelete
  7. Dia insan yang kaya (pemegang kunci)....... semua harta di dunia untuk dirinya....... tapi hanya sedikit yang diambil sekadar keperluan..............
    Sultan mana di Tanah Melayu ini memakai crown........ dialah yg boleh membawa balik harta itu semula ke negara kita.......... kalau boleh pakailah........

    ReplyDelete
  8. Jgn salah faham. Ingat tak sebelum Obama naik jadi Presiden AS. Terdapat sebuah bank yahudi di US bungkus sbb masalah yg tidak mereka perjelaskan secara jujur. Itu disebabkan kerana Sultan Mizan minta balik segala emas-emas Malayan Fund tersebut dlm bentuk duit. Ianya sehingga menyebabkan bank yahudi tersebut bungkus sebab menjadi susut nilai yg teruk. Akhirnya, yahudi terpaksa suruh proxy mereka di China untuk membayar balik kepada Malaysia melalui sistem barter antara kerajaan China dgn kerajaan Malaysia. Duit inilah yg Najib pakai sekarang ini utk membiayai bermacam-macam duit bantuan 1-Malaysia kpd kebanyakan rakyat Malaysia.

    Wallahualam bissawab.... Siapa yg rapat dgn Najib dan Sultan Mizan diminta utk memberi penjelasan.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najib xde kene mengene. and that fund can't be use for political gain. Use for rainy day.

      and... Dalam 9 negeri2 beraja.. the share was equal, UNTIL 2 MINGGU sebelum tertubuhnya UMNO.. something happened = 5 Kerajaan2 Melayu Indonesia dibunuh kesemuanya oleh komunis, dengan harapan.. dorang dapat rase sikit, tapi luckily it was transfered 2 bulan sebelum pembunuhan mereka ; same mase penubuhan Malayan Union. Guess Sultan mane yg selalu melawat Sumatra??

      Then.. lihat tarikh ni : 3 March 1946 = 5 kerajaan melayu terhapus di Indonesia
      1 April 1946 = Malayan Union tertubuh
      10 May 1946 = UMNO ditubuhkan utk menentang Malayan Union

      Semua peristiwa besar ni terjadi dalam masa 3 bulan sahaje... konnection?? nanti jee aku cerite.. tengah holidayy ni.

      Delete
    2. Agong sekarangkah????..

      Delete
  9. alamak dah hilang plak dah.. pnt type.

    conclusion nya aku nak ckp:

    kemerdekaan malaysia dibeli dgn nilai 60juta pound sterling ?
    perlu kajian tntang 'delegasi kemerdekaan malaya' pd 1950 by TAR's team. what did they discussed. deal of buying a malaysia?? dedahkan.

    dana. aku duk ingat ia datang dr sumber 'bisnes' rempah rampai kompeni hindia timur inggeris selama berabad di malayas ini.. disalurkan via their residents and the soltan act as boneka only..

    dan anon ckp raja yg melayu yg pakai crown? raja kelantan ke,
    tp admin kata ia dibahagi samaratas between the 9 rajas. raja brunei n raja puteh brooks of sarawak jg mngkin ada significan value of contribution to the england pd ketika itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap mana2 negara yg nak merdeka mesti bagi cagaran/sandaran (dlm bentuk perjanjian) kpd penjajahnya...perjanjian tersebut ada tempohnya..dah apabila habis tempohnya,'cagaran/sandaran' tersebut akan dipulangkan semula kpd pemilik asalnya...dlm kes Tanah Melayu ni..pemimpin kita dulu pun bijak jugak..barang kt tangan British tapi segala dokumen surat beranak ada kt tempat lain(rahsia)>> pening British skg..sbb dia org tak boleh nak kekah barang tue sesuka hati..hahaha

      Delete
    2. cm KEWPA,brg kt ulu tembeling tpi doc/surat beranak kt kuantan..

      Delete
  10. sultan yg pakai crown sultan johor je rasenye....kalo btl..patut la sultan johor yg paling mewah kt msia ni...

    ReplyDelete
  11. Sesuatu yang besar tentang ini dalam perancangan dan menunggu masa untuk diumumkan.

    ReplyDelete
  12. 8th World Islamic Economic Forum held in JB. Suma Hotel di JB Fully booked.. Tabung Gula penuh melimpah.. semut berebut2x hurung.. Rezeki melimpah Ruah... Restoran Singgah Selalu pun kene kerumun pelancong asing... Kebtolannya dkt Pintu Pagar Istana.. kut2x rejeki bertegur sapa ngan penghuni kt dalam pagar.. Restoran Korea, Jepun pun penuh... hmmm... Mata2x rayban itam pun besepah kat saner...

    ReplyDelete
  13. dah sampai masa emas2 itu dibawa pulang...

    ReplyDelete
  14. Update selalu anon 19 Dec.....makin menarik macam baca novel je rasanya.

    ReplyDelete
  15. inilah dana yg dorng kecoh skarang ni...tp dorng panggil dana hj jasman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hj jasman??

      Delete
    2. pls...bgtau aku spe tu hj jasman??

      Delete
    3. yup sama hj jasman ni sbnrnya

      Delete
    4. haji jasman mat salleh tu nama samaran.

      Delete
  16. Tak der guna sibuk dengan berita hreta pusaka tu, tak seberapa pun. Pulau BPutih pun dijualnya, kaya kemendanya? Apa yang gunapakai pun dari perniagaan warisan riau. Nak banding dengan Melaka yang asal dulu? haeih...nak tanding dengan harta yang dipindah alam? Gitupun masih tak dapat nak tanding dengan nilai kunci harta si Qarun. Baru kunci nya jer. Hiasan duniawi.

    ReplyDelete
  17. why hj jasman??who is he???

    ReplyDelete
    Replies
    1. he is your fucking father...

      Delete
  18. kesemua emas telah pun di jadikan licrochip computer yang ada sekarang hanya lah di atas kertas , ketulan emas yang di simpan di swiss bank sudah pun di jadikan chip sebagai gantian di kira nilai sahaja. siapa kah yang benar benar tahu tentang perkara ini mustihal kerajaan malysia tidak tahu

    ReplyDelete
  19. ada rahsia disebalik rahsia.............................................................

    ReplyDelete
  20. mende tu.....mohon pecerahan

    ReplyDelete
  21. Xleh nak kongsi..psal melayu skg lbh2 lg yg skg PR semua ada PHD, kalo cerita pun xkn percaya,. Cthnya atm ada 4 cabang dan bangsa misteri yg dibela kerajaan(gajah dia hanya sebesar anjing),. Korang gelak la.. pasal cai2 mcm korg akan hidup dlm kegelapan pasal benda ni.. Kalo ditakdirkan pr memerintah pn,. XKn buka benda ni pada cai2 mcm korg.. yg dh terjumpa kunci akan di bidas smp dia sendiri terpaksa ckp semua 2 dongeng belaka.. kah3..bye2 cai2

    ReplyDelete
  22. Satu lagi blog yg boleh dirujuk....http://danajasman.blogspot.com/2011/08/home.html#comment-form

    "Alfatihah27 March 2013 00:57
    subhanallah..........alhamdulillah........allahuakbar
    Memang benar kenyataan saudara di atas. Segala2nya akan jadi kenyataan
    tak lame lagi. Kuasa Allah tiada siapa yg boleh menentangnya.
    Tuan guru saya semasa belajar di Mesir(tahun1998) pernah menyatakan bahawa suatu masa nanti sebilangan umat Islam Melayu di M'sia akan mendapat ganjaran dan menjadi jutawan muslim menerusi suatu dana yg tidak beliau sebutkn. Kebetulan sy menemui seorg hamba Allah yg mengusahakan perjlnan dana ini dan menceritakan secara detail spt kenyataan di atas. Saya amat yakin akan perjalanan dana ini. Insya Allah ,ber.sedialah kita menerima amanah dan tanggungjawab sebagai jutawan muslim sepertimana yg terkandung dlm lafaz baiah tidak lama dulu. Harus kita ingat bahawa kekayaan itu bukan hak mutlak kita . Bantulah sesama umat islam yg miskin @ siapa sj yg dlm kesusahan dengan niat yg suci bersih. Amin ya Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam... dana haji jasman nie mmang betul2 ada ker ?? Confirm 100% ke kita akan dapat ??

      Delete
    2. kalau ada pun UMNO sebat dulu.......

      Delete
    3. baik duit tu dok diam2 kt mane dia dok daripada smpai malaysia tp kne sebat oleh macai2...

      Delete
    4. tok guru apa gaya tu.... boleh ramal2....pakai jin ke.... kaya benor da ke....

      Delete
  23. Duit dah nak jatuh..dah...ni.....tapi haram...sampai hari ni tak jatuh2...PayMaster....dengan Master G...pun macam nak kencing aje........Jangan Sampai Jadi Gila sudah....

    ReplyDelete
  24. cari balik artikel tentang Tun Mamat dan simpanan harta melayu di gunung Ledang..
    Mount Ophir...
    Siapa keluarga pemegang kunci...
    Aku da kenal keluarga tu... di Tangkak...cucu dia kawan aku...dia yang cerita..
    siap ada watikah lagi... skroll....Pemegang Harta Dunia...
    nuralidd@yahoo.com

    ReplyDelete
  25. Masih alive cerita ni dgn sedikit comment dari masa ke semasa..

    Tapi empunya blog dah lama diam.. bz mengukur barangkali..

    ReplyDelete
  26. dana da nk turun...

    ReplyDelete
  27. Bersiap sedia...

    ReplyDelete
  28. Kebanyakan istikharah memberi amanat yg cerah.. Ada perkongsian dr istikharah yg dibuat? Mohon jujur.

    ReplyDelete
  29. Dulu saya ada juga berurusan dengan Crowh Agent, untuk hantar pegawai berkursus di UK dan perolehan beberapa perkara. Mati2 saya ingatkan itu duit 'kesian' dari UK pada kita... tak sangka rupanya duit tu dari negara kita....

    ReplyDelete
    Replies
    1. It was.. dividend I think.. distributed every 2 months x silap aku..

      Delete
  30. aku adalah antara org yg mnguruskan dana bersama pemegang amanah tersebut ternyata tiada ape2 yg boleh di harapkan hya mnunggu sperti penunggu di kaki gunung shje smua ini di sebabkan kerakusan/ketamakan manusia membuatkan allah murka...lupakan lh tk perlu war2kn...masa shje yg akan menentukannye...baliklh ke pangkal jln jgn hanyut di lautan sepi sekuntum mawar merah merah delima siapa yg baik hati pasti ku kenang jua...

    ReplyDelete
  31. http://www.treasury.gov.my/pekeliling/spp/spp061959.pdf

    ReplyDelete
  32. assalamualaikum tan sri hj jasman dan assalamualaikum tengku muhar , agak2 nye sampai bila kami menunggu penunggu setia dalam dana ini . saya di faham kan semua dana2 ini berada di msia sebelum pru yg ke-13 .

    ReplyDelete
  33. Insyaallah......Akan mjadi kenyataan .....sabar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol ke dana nie...

      Delete
  34. saya baru nak join..sma2 la kite mohon restu dr ALLAH yg MAHA ESA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.kwn2 semua sy ingin tahu dr kwn2 yg berada didalam forum ni..adakah crite yg dinyatakan diats bersangkut paut dgn dana..yg dikata kan dana haji jazman??? mohom pencerahan dr kwn2 yg tahu dan sudi berkongsi dgn sy...terima kasih sy ucapkan kpd yg ikhlas berkongsi pd sy.....

      Delete
    2. Aku sebagai penulis menyatakan... what they bullshit they eating.. I don't know. So.. ignore je la statement2 pendek akal mcm tu despite the whole drama associated with ciri-ciri keislaman to justify their stupidity.

      Delete
    3. SEMUA INI PENIPU JANGAN PERMAINKAN ORG ISLAM

      Delete
  35. SEMUA PENIPU

    ReplyDelete
    Replies
    1. Termasuklah kepala bapak luu!!!
      Amcam..lu ade panas?

      *gunakanlah bahasa yg indah2 beb

      Delete
    2. buktikan........kih kih kih

      Delete
    3. Buktikan.......kih kih kih.

      Delete
    4. kepala bapak lu lar..
      ko jgn permain kan nama islam untuk penipu org islam..

      Delete
  36. SALAM GENG,
    TUAN2 KENA BELI BUKU PERJANJIAN LAMA TERBITAN ARKIB NEGARA. KAT SITU KITA BOLE BACA KEBANYAKAN NEGERI DLM MALAYA DISEWA 100 AHUN DR BRITISH DARI 1818- 1887 SEHINGGA KINI. DLM PERCATURAN INI UMNO TERLIBAT SECARA LANSUNG SEMENJAK ONN JAFFAR SEHINGGA BELIAU GAVE UP UPON UMNO.
    RAJA MELAYU CUMA MENUMPANG DR DLU DR SIAPA? DIMANAKAH PERJANJIAN KEMERDEKAAN TANAH MELAYU DAN PEMBUKAAN MAYBANK DAN BANK BUMIPUTRA.?
    SEBENARNYA PERLUKAH KEBENARAN INI DLM WAKTU YG SUDAH TENAT? TUNGGU DIBALA SUDAHLAH. KENAPA PEPERANGAN BERLAKU DLM SELURUH MAJOR NEGARA ISLAM TERMASUK MINDANAO? KENAPA KERAJAAN SEMBUNYIKAN UTK INAYA RAKYAT? KAMAL ATAU JASMAN CUMA ULAT DICIPTAKAN OLEH SESETENGAH KEKUATAN MELAYU.SEBAB TU MAKAN ASAP.

    ReplyDelete
  37. Anon 11 April, harta yang dipindah alam tu pernah diambil sedikit oleh Kjaan Negeri melaka melalui org2 yang soleh.....

    ReplyDelete
  38. Salam. Aktif lagi ka blog nih? Nak tanya, semua ni betul atau penipuan? Baru Sabtu lepas 5 Oktober 2013, ada satu perjumpaan untuk penerangan tentang dana ini. Apa yang saya kurang jelas, setiap orang wajib membayar rm200 sebagai komitmen. Adakah logik dengan wang komitmen rm200, kita akan dibantu dengan dana yang banyakkkk nilainya? Sekiranya benar untuk membantu orang2 melayu, kenapa ramai orang melayu tidak tahu? Kenapa tidak salurkan kepada Koperasi Peniaga2 Melayu atau apa2 saluran yang ada untuk dihebahkan? Maaf jika ada kesalahan kerana saya masih belum jelas tentang hal ini. Mohon sesiapa untuk jelaskan dengan terang bole? Kata kawan saya, dana akan turun dalam bulan ni juga oktober. Tapi semasa penerangan, diberitahu, dana akan turun pada bila2 masa sebelum hujung tahun ini. Apa fungsi RM200 sebagai komitmen dalam dana ini? Ke manakah wang ini akan digunakan? Bagaimanakah orang2 melayu yg betul2 tidak mampu membayar RM200 sebagai wang komitmen tetapi mahukan bantuan dana tersebut. Saya masih kurang jelas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya setuju soalan dia atas kenapa raja-raja tidak beri kepada semua orang islam tanpa meminta wang sebagai komitmen dan kenapa perlu laburkan wang sedangkan dana yang akan dapat sudah bayak..saya tak rasa benda ini betul, dan kepada orang atasan jangan lar menipu orang yang betul2 telah mengharapkan dana ni..kalau 1 orang awak tipu rm200 10 orang awak dah dapat berapa kepada yang lain buka la mata dan hati seluas2 nyer sebelum anda melabur..saya seorang orang islam cuma ingin mengingatkan saje tepulang pada diri sdr mcm mane untuk menilai nyer..

      Delete
    2. rm 200 tu nak ikat la supaya tak lari..... pastu dari semasa ke semasa dia akan minta sumbangan tuk dana islam kononnya...... janji2 dan harapan sentiasa dibuat tetapi kemudian ditangguhkan atas masalah yg direka reka........ kemudian minta lagi sumbngan...... nampak tak permainannya di situ

      Delete
  39. Tak perlulah nak mengharap dana2 ni turun, rasanya hampir mustahil. Sebab kita tak kenal siapa sebenarnya pewaris harta2 tanah melayu ni terutama yg dah kena sorok di alam satu lg. Dikhabarkan kesemua simpanan emas yg dah dimasak dalam bumi tanah melayu ada sekitar 45,000 metrik tan. Jumlah ni adalah hampir 30% jumlah yg telah ada direkodkan di dunia. Inilah yg dikatakan harta tanah melayu - kerana sememangnya di tanah melayu, tanpa mengambil kira emas semulajadi.....

    ReplyDelete
  40. Tunggu je lah....nnt terkatup lah mulut y
    g celupar tu....matter of time....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesungguh insan yang sabar adalah semulia2 martabat nya.. ;)

      Delete
    2. permainan penipuan dana ini adalah janjikan pembayaran, kemudian tangguh sebab masalah tertentu, kemudian minta sumbangan dana islam...... lepas tu janji lagi..... maka menunggulah dengan pusingan permainan ini. Yang pandai memikir tu sudah2lah berangannya

      Delete
  41. Nilai 200 dibyr pada peguam yg dilantik pada setiap paymaster untuk urusan bank dan untuk tidak berlaku sebarang masalh bila duit nie cair nnt

    ReplyDelete
    Replies
    1. WTF??? x habis2 keje mengencing orang.

      Delete
    2. WTF tu apa ke bendanye,,

      Delete
    3. WTF bingai sangat ni.. haahaaa

      Delete
    4. siapa lawyer?
      apa company lawyer?
      alamat lawyer?
      bayar dulu baru dpt document?
      temporary receipt ada?

      Delete
    5. Hahaaaa.. goood riddle!! tu belum tanye salinan agreement, no BAR Council lawyer tu... Stamp Duty, Taxable amount etc. lagi... mau terkedu nak jawab

      Delete
  42. muga allah swt perkenankan amin

    ReplyDelete
  43. blog ini sudah dipaut di blog saya. menarik info di sini kerana saya pernah dengar kisahnya dari mulut dua orang kawan.betul tidak wallahu a'lam. tak sangka pulak kisahnya ada ditulis di sini.

    ReplyDelete
  44. Sultan selangor 1942-1945 yg ada memakai crown, mungkin baginda @ warisnya.

    ReplyDelete
  45. kata nak dapat tapi sampai sekarang x dapat2...ape lar nak menipu pon agak2 lar saya suka tu mo razzi

    ReplyDelete
  46. Salam..perhatian kepada Hj Jasman dan 20 org kuncu2 nya...segala tingkah laku anda sedang diperhatikan dan tunggula mase anda di cekup dan dibawa ke muka pengadilan..

    ReplyDelete
  47. alhamdulliah ade jugak yang nampak penipuan di sini terima kasih kepada yang buka mata...

    ReplyDelete
  48. Johor da dpt... 1j ngan banglo..hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye ke..dah dpt

      Delete
    2. Btol laa...
      Di seremban pon da dpt.. juta2 lagi tu... haah

      Delete
  49. menipu lggggg

    ReplyDelete
  50. SALAM,
    MENARIK PEMBONGKARAN TUAN. JGN KUAT2 NANTI TAUFAN HAIYAN YANG DITEMPAH DATANG AWAL. KALAU NK TAHU LALU BERANI TEGAKKAN KEBENARAN TERUSKAN. PIKIR2 KELUARGA JUGA NANTI MERINDU TUAN. MEREKA SANGAT KUAT BERIMAN PD KEJAHATANNYA. TAKUT TUAN TERPANGGIL KERANA KEMEWAHAN.

    ReplyDelete
  51. Mnta pencerahan sebab pintu dana nih dah tutup..betol ker

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum semua... bulan brapa dana nie dapat?? PM /LEADER TOLONG BAGI PENCERAHAN SIKIT

    ReplyDelete
    Replies
    1. dana ni penipu mcm mn nak kasi PENCERAHAN ,yg menunggu terus kan menuggu jgn smp jadi GILA pulak dan yg da melabur tu nasib BADAN lar sbb yg korang bayar tu mmg x bole rujuk kepada polis sbb duit yg korang bayar tu bentuk sumbangan mmg x bole buat report lar sbb tu lar dorang berani menipu..KEPADA PM/LEADER CUKUP2 LA MENIPU ORANG AWAM SIAN LA SIKIT PD YG MENUNGGU DUIT INI UNTUK TUJUAN MASING2 DAN TUNAI KAN TANGUNGJAWAB.INGAT BALAS TUHAN TU ADA.,,

      Delete
  53. Ini harta Ahmad Albab yg punya..

    Kalau ye pun, ianya milik raja2..tak yah ler berangan2 nak sikit. Kalau mereka bagi, rezeki ler. kalau tak bagi..nak kata apa, sengeh je ler.

    ReplyDelete
  54. susah nak percaya article dlm blog pasal admin BIASED... & tk open minded.. kesian la

    ReplyDelete
  55. untuk semue!!! dana haji jasman tu scam..jaji jasman tu pun tkde.. jgn perbodohkan org lain kalau anda sendiri yg bodoh.. dan jgn berpolitik bodoh kt sini.. sekian

    ReplyDelete
  56. Dana dah di tutup buat selama-lamanya......tiada pewaris sampai bila2.....cari rezeki dengan cara yang betul.....susah senang dengan tenaga .kudrat yg ALLAH S.W.T kurniakan....rujuk kisah Quron dgn emasnya........kembalilah kejalan yang benar...

    ReplyDelete
  57. Assalamualaikum semua... kenape semua.senyap jer ?? Ad info x ? Mcm mna thun nie... confirm dapat ker ??

    ReplyDelete
  58. Aku dah dapat 350 juta dari orang tertentu ini moyang aku yang punya ....(johor)

    ReplyDelete
  59. 'dana haji jasman tu scam..jaji jasman tu pun tkde.. jgn perbodohkan org lain kalau anda sendiri yg bodoh.. dan jgn berpolitik bodoh kt sini"

    jgn tunjuk pandai la dr sdr pon x padai suka tafsir walahal dr sdr pon x pasti..benda bodohhhhhhh ni yg di tunggu bro buka mata sikit da berapa lama pon x dapat2 n cari la duit sdr dr pada menunggu harta warisan raja2 klu ada talian darah raja ok la..

    'Aku dah dapat 350 juta dari orang tertentu ini moyang aku yang punya ....(johor)'
    gomong kosong yea kamu ni..

    ReplyDelete
  60. Ape cer ni..melayu + melayu =layu
    Melayu + cina =kuli
    Melayu + india = mamak
    Melayu + omputih =tak sedar diri
    Melayu + islam =baru selamat itu melayu

    Berbanggalah melayu satu2 bangsa dlm dunia yang hapuskan tulisan jawi dia.

    ReplyDelete
  61. assalammualaikum...ade sesiape yg blh bg info...da ade yg da terima kew blm yer...sy difahamkan batch seterusnyew mnggu dpn...dan skrg tengah on track...betul kew???...tqsm for sesiape yg bg info..blm pm sy...

    ReplyDelete
  62. Mcm nk percaya..tp hmm hmm was was lah...

    ReplyDelete
  63. Terbaru dr sumber yg kuat keyakinanya. Dana ttp pd 8 dis ni..

    Wallaualam..

    ReplyDelete
  64. Salam... maksud anda ttup dana ?? Cuba terangkan .....

    ReplyDelete
  65. Salam... dapat info terkini... esok 8/12 tarikh tutup... wallahua'lam

    ReplyDelete
  66. Wsalam.. hari nie dah 11/12/13 ... hari rabu . Agak2 tahun nie confirm dapat x ?? Sila beri pencerahan .. sy xthu pape pum

    ReplyDelete
  67. Entah laa LABu

    ReplyDelete
  68. konon nyer akan dapat, org yg melabur da x senang duduk agak2 bole dapat ke korang semua hahhaha selamat menunggu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah doo.. abah aku pun da melabur.. abah aq suh aq bce artikel kat sini,, aq da la x minat sejarah.. memei x ar.. aq print je sume bende,, hhaha.. anyway,, dt ckp kne tunggu lagi 3 mggu tuk dpt duit tu.. entah la.. ley caye ke x.. malas aq.......

      Delete
  69. Assalamualaikum w.b.t semua….. tinggal 2minggu lagi tahun 2013 .. macam mana ?? Ada harapan x dapat untuk sh seperti kita nie ??? Tolong bagi pencerahan .. kita sama2 sepakat .

    ReplyDelete
  70. di arkib pahang ada bukti Sultan Pahang beri pinjam 20 juta pound emas kepada britain. sapa nk tahu lanjut kena pegi sana.

    ReplyDelete
  71. jadi ada kaitannya tentang sejarah Tanah Melayu dikenali juga sebagai Semenanjung Emas?terima kasih admin blog ni..

    ReplyDelete
  72. Hahahaha ... makan besorla orang melayu kalau yerr betul ...tapi harini dah 30 /12/2013...


    ReplyDelete
  73. 107 komen????

    Ramai dah kena kencing dgn si jasman and the gang...

    hehehehe

    ReplyDelete
  74. Chek la kat bank negara terpampang dana ni aktiviti x berlesen maknanya haram...so apa lagi nak komen..

    ReplyDelete
  75. giler arr... pasal duit ramai menuggu tanpa no. giliran... berbahagialah korang dgn duit korang...
    apepun, barang banyok naik harga weihhh !!

    ReplyDelete
  76. kawasan utara blh ada apa2 info lagi kapasai pembahagian tu??
    just bertanya....

    ReplyDelete
  77. kita pakat2 tggu je lah....x tau kebenarannya....ikut akal biasa mmng mengarut dn x masuk akal langsung. Kuasa tuhan belaka. Untung btu tngglam..untung sabut timbul...mana yg dh melabur tu jgn menghrp sgt....yg blm tggu dn lihat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar jelah dah tak lama dah,,,tapi saguhati je...in shaa Allah sebelum CNY..

      Delete
    2. sy pn ada dgr gk diorg akn bg saguhati dlu.. depends pada brapa rm kita invest...

      Delete
  78. Saguhati pui.... minta sumbangan lagi adalah rm 20 tuk dana islam konon.... bla lh

    ReplyDelete
  79. Insaflah wahai yg mencari mangsa2 baru.... macai2 dana ni anda seperti dipukau dgn janji palsu

    ReplyDelete
  80. oooooo saya dah dapat 1 biliion n kereta ferari ....kah3......tipah tertipu lagiiiiiiiiiiiii

    ReplyDelete
  81. da 31..sonyap jeee

    ReplyDelete
  82. latest news . madam I akan dapat 4M. I nak tengok betul ke X dalam minggu depan. Kalau x dapat saheh dah kena jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kene tippppu la..... tak payah tunggu la

      Delete
  83. dgr2 bgtu laaaa

    ReplyDelete
  84. Semua yg haq pasti datang dan yg batil psti lenyp...pd kalian smuanya jgn lh risau akn kekyaan dunia...psti akn smpi apabila waris tunggal yg telah diamanahkn sejk dr perut bumi utk agihkn kepada yg haq...apa yg penting sabar dan buatlh baik sesama insan...amin...

    ReplyDelete
  85. Hidup tu biarla munasabah ...... kecoh malaysia weiii kalu ramai yg tetiba mengalahkan org2 terkaya di malaysia

    ReplyDelete
  86. Waris tungggggul adalah

    ReplyDelete
  87. ya allah ko beri la pertunjuk kepada mereka yg menipu org islam..PM/Leader jgn menipu lg bole x jgn megarut kerajaan nak Cari 5B pon susah apa tah lg 500b senang2 bg ishh2 buka la mata tolong amik tindak kan check dgn polis bukit aman check ngan bank selidik dulu kita keja pon belom tentu dpt bonus...kepada penganjur tunggu sy akan bukti kan penipuan ni,,

    ReplyDelete
  88. bodohnya org yg dah melabur..cerita dongeng mcm ni pon korang boleh percaya...! insaflah woi..carik sgt dunia..amik ko kiah...padan muka....haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALLHAM DULILLAH!!!!! 99% HANYA TINGGAL 1% LAGI. LEPAS NI BERMULALAH ERA KEBANGKITAN UMAT ISLAM DI BUMI MALAYSIA HINGGA KEPERSADA DUNIA. FIRMAN ALLAH SWT, "BERPEGANGLAH KAMU PADA TALI TALI ALLAH DAN JANGAN LAH KAMU BERCERAI BERAI.". KEKAYAAN DUNIA TIDAK MENJAMINKAN APA -APA DISISI ALLAH. JIKA KITA TIDAK PADAMKAN TITIK TITIK HITAM YG ADA DALAM HATI. SUDAH SEKIAN LAMA KITA UMAT ISLAM DI TINDAS, DIPERKECILKAN, DIPERBODOHKAN DAN DIPERMAINKAN OLEH SEKUTU KITA DEK ATAS KESILAPAN KITA SENDIRI. DARI SAAT INI, MARILAH SALING BERMAAF MAAFAN ANTARA KITA SESAMA ISLAM. BUANG YG KERUH AMBIL YG JERNIH. MARILAH KITA KIKISKAN SIFIT PHD(Perangai Hasat Dengki) YG ADA SEKIAN LAMA PADA UMAT MELAYU DAN BERJUANG MENAIKKAN TARAF HIDUP EKONOMI UMAT ISLAM.

      YA ALLAH AMPUNILAH DOSA DOSA KAMI YG LALU, BUKAKANLAH PINTU HATI KAMI, BERI LAH PETUNJUK DAN HIDAYAT MU KEPADA KAMI, PERMUDAHKAN LAH KERJA KERJA KAMI, SATUKAN LAH KAMI UMAT ISLAM SEMUA, DAN KAU BERKANLAH KEBAHAGIAAN PADA ORANG ORANG YG MULA MULA BERTUNGKUS LUMUS UNTUK MENEBUS HAK HAK ORANG MELAYU INI. PIMPINLAH KAMI YA ALLAH. SESUNGGUHNYA ENGKAU MAHA MENGETAHUI DAN SANGAT MENGERTI AKAN NIAT MURNI KAMI. AMIN AMIN... YA ROBBAL ALAMIN..

      Delete
    2. Islam laa sangat menipu duit orang... x payah gune la ayat2 manis penuh beriman klu perangai mcm Musyrikin Mekah. Orang mcm ko pade aku lebih hine dari mamat2 yang merompak 7 Eleven.. at least.. dorang gune kudrat dorang.. bukan menipu gune ayat2 penuh ke Islaman mcm ko.

      Paham??

      Delete
  89. mintak dekat kerajan la dana tu. yg mintak kat rakyat buat hape.. nak membongak je org melayu ne. cemane owg melayu islam nak maju. derma 1000 dapat sejuta puiii

    ReplyDelete
  90. hahaha..kite tengok sape yg kenaaaa...

    ReplyDelete
  91. Raja Melayu aje yang punya - Mitos dan kebenaran secret fund raja-raja Melayu
    http://militaryofmalaysia.net/

    ReplyDelete
  92. X rasa pelik ke??Dlm Islam harta pusaka hanya blh diwarisi kpd org yg ada pertalian darah dgn kita je...malah anak angkat pun x berhak utk dptkan harta pusaka..Jd mcm mane org blh terfikir nk dptkan Dana tu sedgkan ia bukan milk kita??klu dpt pun org yg memerlukan saja yg akan dpt drpd hasil zakat Dan sedekah Dr Dana tu..klu org yg kereta berderet kat rumah yg tiap2 bulan tukar gadjet terbaru pun nk berebut jgk ke Dana tu??klu sy waris Dana tu..sy x akan nk bg duit tu letak dlm sampul lepas tu beratur sorang2 ambik duit tu..sy akan bg dlm bentuk lain yg dpt meningkatkan taraf hidup rakyat contoh bg Dana utk sesiapa yg nk pergi belajar Dan buka business..tingkatkan kemudahan dlm negara..bangunkan penyelidikan dan modal insan..tingkat pendapatan rakyat..pendek kata..lebih fokus kpd pembangunan negara yg dpt dirasai oleh semua lapisan masyarakat..jd x adalah duit yg dpt rase kejap je...

    ReplyDelete
  93. Bodoh bertinkek tingkek melayu ni bukan bleh layan...kalah mat jenin...yang dah kene tipu dah tentu jahil jadi ikhtiarlah untuk tidal jahil..yang menipu pulak......agak agak Tak zalim ke? Dah ready statement nak jawab Di besok?

    "Wa' illa hukum"(maaf atas salah ejaan)

    ReplyDelete
  94. Apalah kau org ni... Kecoh2.. Dia org nak melabur ke, kena tipu ker.. Dia org punya pasal la...bkn menyusahkan kau org pun...

    ReplyDelete
  95. Assalamu'alaikum sahabat semua....aku dpt info sebenarnya dana ni betul,tapi si hj jasman sudah melencong niat mengaut keuntungan untuk kepentingan sendiri,meminta bayaran/sumbangan jika ingin mendapatkan dana tersebut...segala perancangan ini dibuat oleh hj jasman & konco2nya tanpa pengehtahuan 13org yg menguruskan dana ini...apabila 13org yg menguruskan dana ni tahu yg hj jasman ni mengambil kesempatan mengaut keuntungan, mereka jadi marah di antara 13org yg menguruskan dana ini hanya 3 org shj yg boleh meluluskan keluarnya dana ini... jadi disebabkan hj jasman telah mengambil kesempatan keatas dana ini,dana ini dibekukan..stop! tunggulah entah bila akan diagihkan kepada umat islam semalaysia....sebenarnya dana ni untuk bantu org islam di dunia dan malaysia adalah negara yg paling banyak dapat dana ini..dana ini sebenarnya tidak perlu bayaran apa2..hanya bai'ah!!! yaaa BAI"AH itu saja...guna $$$ kejalan Allah...membantu fakir miskin membantu sesama islam,tapi si hj jasman ni tamak! nk kaut keuntungan dan meminta bayaran...memang la kene stop dana ni?? dalam nk membantu org islam ambil kesempatan nk kaut keuntungan,,,ape ke tamaknya islam sorg ni...bila dana ni di stopkn..tu yg berjanji akan keluar akan keluar... tunggu la sampai bila pn tak tau..13org yg menguruskan itu bukan calang2 org...diorg yg menguruskan pun tak terima apa2 habuan untuk diri sendiri tapi si hj jasman dh kaut berapa? 1 malaysia kecoh dana hj jasman ni..kalau 1 org rm200... 10org? 100org? 1000org? tambah pulak diberitahu pulangan berlipat kali ganda tak mustahil ada yg bayar seorang sampai puluh2 ribu,,,,gila!!! (info ni aku dpt dr abg aku,,,yg cerita kepada abg aku adalah salah seorang dari 3org yg boleh meluluskan(sign) keluar atau tidak dana ini,,,dan dialah yg paling marah bila tahu hj jasman buat mcm ni...dan dia jugalah diantara 3org tu yg kuat mengatakan stop kan dana ni....tanya bila nak keluarkan? tiada jawapan....sama2 kita nantikan.. yang penting kita org islam jgn tamak haloba dgn harta dunia...tak kemana...sekiranya dana ni keluar...siapa yg dapat gunalah kejalan Allah...itu saja, setakat ni je yg aku tahu pasal dana ni...yg lain aku tak tahu...mungkin dlm ni ada yg rapat dgn 13org yg menguruskan dana ni...lagi 1 info diantara 3org yg boleh meluluskan dana ini nama dia mbah sulaiman umo dia kalau tak silap abg aku ckp 300thn @ 800thn...mohon maaf kalau aku salah tolong betulkan....

    ReplyDelete