Sunday, 29 January 2012

Untold History : Forta Portuguesa Repaira Yolanda Dibomba Britusa

Ade 4 gates.. gate yg ni... gate peasant... jugak dikenali sebagai Forta De Santiago... 



Portuguese bina.. then, strenghten by Dutch.. but later, bombarded by British.  This one.. surveyed in end of 1700's berdasarkan  description yg di bagitau oleh Abdullah Munshi.





Pada peta lama.. ade 2 layer benteng pada kota disebelah Darat : sebab, over 300 years, orang2 Melayu selalu serang melalui darat.. few hundred attempts, yg last.. Raja Haji yg mati di pintu kota dan dikebumikan di kandang babi dibelakang bukit St Paul.






... sebab tu Portuguese kene buat benteng 2 lapis disebelah darat.

Dulu2... ade 4 gate.  While, main gate, terletak bertentangan dengan jembatan... 32ft height, and breastplated dgn besi dan tembaga.  Sudah diletupkan. and padant Merdeka sekarang itu kawasan laut... 

Mari kite reconstruct balik :





7 comments:

  1. hah ko ni masih aktif ke tak...
    kubur raja haji dalam map ko tu dia tunjuk betul2 kat belakang muzium yg di pertua negeri,.. dalam pelan kota afamosa dia tulis sebagai Graf Van Raadja Haadjie

    ni kedudukan kubur dia sebelum di pindahkan semasa zaman british

    ReplyDelete
  2. nah

    http://imageshack.us/photo/my-images/685/rajahaji.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/140/50632816.jpg/

    cuba tgk pelan ni.. apa pendapat ko. Sulatus salatin kata kubur tu susah nak pindah .. kapal terbako bagai... ada kemungkinan tapak kubur lama ada lagi? heheh kalau ikutkan kubur Raja Haji sekarang kat Pulau Penyengat

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade 3 "Raja Haji".. yg dikatekan mati di A'Farmosa.. then, Raja Haji Muhammad yg berjumpe Sultan Abu Bakar Johor in 1860... and.. bapak dia pun name Raja Haji Abdullah..

      Delete
  3. oh mcm tu

    tapi Raja Haji yang mati di pintu kota tu.. jenazah dia di rampas portugis ke atau pengikut dia berjaya bawa lari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mayatnya di rampas dan di kebumikan atas bukit yg mana tempat tu dikatakan jadi kandang babi. Bila portugis kalah dgn belanda, istana Johor Riau datang gali balik n amek jenazah taman dekat riau

      Delete
  4. Aku pernah perasa masa aku kecik dulu satu pokok besar berhampiran terdapat rantai yang kasar terbenam dalam pokok tu... Rantai apa tu ya??

    ReplyDelete