Friday, 9 March 2012

Untold History : Lost Colony of Bukit Gereja

In 1588, the whole British Colony vanished without a trace in Roanoke Island.



Same thing happened herea in Malaya, 21 miles upstream of Kota Malacca.. also in 1588

NOSSA DE SENHORA de ESPERANZA

It was transmitted by elder generation of Malacca, the place named "Melaka Pindah" is actually a Portuguese Colony.. driven out from the fort in 1581 due to high taxs and poverty.  Sums of 2,000 portuguese sails upstream and set their foot at now known as "Melaka Pindah"... given by native Malay, as "pindah" means "move" from Malacca Fort.

In "Melaka Pindah", there was a hill called "Bukit Gereja" by native.. or "Church Hill" known in portugueswe record as Nossa Senhora de Esperanza as there were big chapel, built in stone masonry on top of the hill.  This "Bukit Gereja" can still be trace in modern map.




Infront of the Church, there was a burial area which native call "Lubuk Tengkorak".. or "Skulls Cove"




To sum every clues left in history.. boths native account and portuguese.. a words "Bukit/Hill" and "Lubuk/Cove" representing a typhographical area which... would differ a modern map.. look closely :






PLAUSABLE FATES OF PORTUGUESE COLONY

It was recorded.. in 1581.. 7 years before the Roanoke and Melaka Pindah colony vanished... there are 2,000 portuguese people resides in this part of area and living as a peasent, growing crops and raising kettle. Almost live like ordinary native Malays.

Now imagine...

Portuguese power only restrain within the wall of the fort of Kota Melaka.. skirmish with Malay warriors were happened almost everyday.. not includes 7 big wars that happened during Portuguese occupancy.

How did they managed to avoid harrassment of Malays and live without stone walls, without guns and armories??? who protect them?????

The best answer I can give is = Orang Benua

Orang Benua is the most dreaded cannibal tribe feared by Malays, Portuguese and Dutch. 

Their famous story is recorded in Declaram De Malacca... which Geroges De Santa Lucia claimed that he has neutralized the threats of Orang Benua, which can transform to become Tigers and Snakes at night. (Untold History : Lost Tribe of Orang Benua)



Almost coincidence, the "Bukit Gereja" is located not far and vertically inline with the infamous Mount Ophir, which known in many centuries as land of Orang Benua.



In 1586.. Sultan Johor Ali Jalla stormed Malacca Fort with 14,000 Malays warrior.. while Dutch lay siege from the sea.

In the same year.. Diego De Azambuja leads 700 portuguese army to inland.. but stopped and attacked by 2,000 Malays and Minangkabaus.  They retreated back to Malacca.

Melaka Pindah left unmolested by both armies.  

Same fate befalled of Roanoke in 1588.... the last record of Portuguese existance in Melaka Pindah was 1588...  since then, the fate of 2,000 Portuguese peasant vanished without a trace.

13 comments:

  1. Boleh encik unekspekted ceritakan benda yang kita atau saya tak tau semasa krisis perlembagaan 1993 antara hubungan DYMM Raja Raja Melayu dan Kerajaan Persekutuan yang mengkhianat itu ? Atau lebih lebih lagi pasal kedi DYMM Sultan Johor dengan abang dia. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerajaan persekutuan tidak berlaku khianat,krisis perlembagaan dan penguncupan imuniti raja2 melayu berlaku kerana perangai sultan johor itu sendiri.terutama kes kedi.hingga abang kepada kedi yang dibunuh sultan johor itu mengalami tekanan jiwa dan mengamuk di chow kit.rujuk kes prebet adam yang mengamuk melepaskan tembakan di chow kit

      Delete
  2. kampung den ni...ajaib dan luar biaso......

    ReplyDelete
  3. Catitan ini saya kira merembes minat yang semakin dalam untuk saya mengetahui sejarah kawasan bernama MELAKA PINDAH ini. Terima-kasih saudara, kerana membuka kunci ingin tahu saya tentang tempat yang saban saya lalui untuk outstation ke pedalaman Melaka, Negeri Sembilan, Utara Johor dan Selatan Pahang ini.

    Bermula dari kawasan Pengkalan (Kunci Air Ampang Batu, Sungai Melaka) berhampiran Bulatan Pengkalan (Jalan ke Machap Umboo) hinggalah ke Kg Belimbing Dalam (tempat lahir A.Samad Said), pedalaman Krubong dan Durian Tunggal saya kira laluan berbengkang-bengkok itu tidak wujud hasil perancangan desa pasca zaman Malaysia Moden malah jauh lebih lama kewujudannya dari tarikh Johor memasuki Persekutuan Tanah Melayu.

    Catatan yang sangat menarik dan membuka minat saya untuk mengkaji lebih lanjut. Syabas!

    Oh ya, sesekali jika ada kelapangan dalam 10 hari akhir Ramadahan, cuba susuri laluan Melaka Pindah ini di waktu malam. Banyak pelita di pasang sepanjang jalan bila cuaca molek.

    ReplyDelete
  4. kampung nenek saya disini.. melaka pindah...
    selalu dengar mak bercerita tapi lebih kepada mistikal pada pandangan saya...
    bila terbaca posting ni dan tanya balik pada mak.. ye memang mak kata satu bekas gereja lama dekat dengan bendang... dan lubuk tu pulak pun ade cerita nya... orang2 tua memang tak bagi pergi situ especially time hujan panas... mcm2 benda jadi... agak mysterious..
    tentang orang benua tu.. memang biasa dengar orang2 tua disini menegah kami anak cucu mereka jangan keluar malam terutamanya time senja.. katanya nanti ada banyak harimau jadian berkeliaran...
    ada satu cerita yang biasa saya dengar ialah tentera jepun berkali2 cuba nak bom kawasan ni tapi setiap kali kapal terbang lalu.. mereka just nampak lautan sahaja.. so xjadi bom...
    dan satu lagi disini ada 2 tempat ada batu megalith (batu yang membesar)... satu dikawasan sekolah yang juga ade makam panglima (panglima hitam kalau ikut separuh cerita, datuk maharajalela kalau ikut separuh version lagi).. satu lagi dikawasan tanah perkuburan... saya selalu tengok batu ni sejak dari kecil lagi..
    satu lagi yang menarik perhatian saya ialah tentang satu kawasan ditanah perkuburan yang ada satu kubur / makam yang besar dan kelihatan grand... sering saya tertanya-tanya kubur siapa...
    terima kasih kepada penulis atas info yang agak menarik dan membuka minda...

    ReplyDelete
  5. adakah bukit gereja ini terletak diatas bukit, di atas kampung Sri minyak? apa pon nama bukit gereja jarang2 digunakan dlm alamat surat menyurat. Ini kampung saya jika tempat yg dimaksudkan adalah betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye... berhampiran sungai dan bawahnye ade sawah padi lama

      Delete
    2. terbaik...xsangka ada sejarah rupanya kat sini.

      Delete
  6. http://www.sabrizain.org/malaya/melaka3.htm

    ReplyDelete
  7. http://www.sabrizain.org/malaya/melaka3.htm

    ReplyDelete
  8. menarik!
    sudah 2 kali saya cuba mencari kg melaka indah menggunakan waze, (bila saya menghantar dan mengambil anak di uitm lendu) tetapi gagal.
    akan saya cuba lagi....

    article tuan membuatkan saya lebih tertarik dengan tempat ini.

    terima kasih

    ReplyDelete
  9. Tak dapat tengok pics tu la encik..

    ReplyDelete