Sunday, 16 December 2012

Untold History : Signature of Johore Architecture Redefined I

Lepas aku bagitau ni.. tak jadi rahsia lagi lah. For more than 100 years tersembunyi.. it's about time to disclose everything. It's going to rewrite the entire architectural behavior of Johore...

Pada batu dan binaannya.. ada 'tertulis nama' pembina asal bangunan-bangunan itu, bukan dengan abdjad, simbol atau huruf.. tapi dengan 'signature' yang korang tentu tak perasan.. 

Bahagian "Signature" HH Abu Bakar ni terbahagi kepada 4 ciri.. nanti jee aku cerite satu2.  Yang ni.. yang first... 3 more to come. Klu korang tak sabar sangat nak tau.. korang boleh tanye En. Nor Hisham Hussin or En. Johan arkitek dari IDR, dorang tau sambungannye cerite ni.

You spend an evening walk in old quarters of Johore Town, you'll notice different 'distinction' pada bangunan-bangunan lama disitu.. istana-istana dan jugak pejabat-pejabat kerajaan yg dibina SEMASA HH Abu Bakar in reign.. so, meaning jugak korang tak payah susah2 mengenal pasti origin and try to carbon dated certain relics..sebab.. klu 'signature' ni ada.. ko dah boleh identified siapa 'pembina'nya dan tarikh dibina.

ARCHITECTURAL SIGNATURE OF HH ABU BAKAR

Aku panggil 'benda' ni.. XO factor.

Tentu ko perasan benda ni :


Simple je.. rite??? but 'these' thing has an unexpected origin = Riau from 1700's...

Signature ni laa yang digunapakai HH Abu Bakar pada SEMUA bangunan yang dibinannya... sebab signature ini jugak PERNAH digunakan di RIAU oleh keturunan Temenggong dan Sultan Johor sebelum zamannya... korang tengok ni :





Semua bangunan dan Istana keturunan Temenggung sejak zaman sebelum Singapore diambil lagi menggunakan 'signature' ni.... diteruskan sehingga HH Abu Bakar before vanished in time.


These distinction EXCLUSIVELY produced for HH Abu Bakar.. orang lain tak boleh buat, even Wong Ah Fook.. sebab tu use entirely for his buildings and initiations, hinggakan anak dia sendiri HH Ibrahim 'terpaksa' cipta signature lain untuk bangunannya sendiri. 






Bukan pada Istana-Istana sahaja.. but civil structure also involved :



So.. next time korang jalan2.. kt mane2 pun.. dari Riau, Medan sampai ke Muar pun 'signature' ni ade.. then korang boleh tau.. itu barang bukan Ahmad Albab yang punye.. itu barang HH Abu Bakar yang punye.. you had to pay respect. Reti????





13 comments:

  1. gambar last ni kat mana? menarik dan cantik

    ReplyDelete
  2. gambar lastu tu sungai seget yg dah takde sekarang ni..

    ReplyDelete
  3. asssalam..admin, great articles on this blog..but please use proper English or Malay..you are ruining English as a language and most importantly..you are ruining my mother tongue, bahasa melayu..siapa lagi yang perlu menjunjung bahasa melayu kalau bukan anak melayu..sakit mata membaca bahasa rojak ni..wassalam..

    ReplyDelete
  4. Mengikut suluhan makrifat dibawah tangga Istana Lama tu terdapatnya harta qarun jua.

    ReplyDelete
  5. pagar makam mahmoodiah pun ada gak signature sultan abu bakar

    ReplyDelete
  6. terima kasih atas infonya. Tampaknya Sultan HH Abu Bakar ni sangat luas pengaruhnya, sehingga bahkan signature beliau tampak pada gaya bangunan-bangunan lama di kota-kota besar di Pulau Sumatera. Saya pernah lama di Medan, Pematang Siantar, juga singgah di Riau, Jambi, Padang.... 20 tahun lalu tidak sulit menemukan tipikal arsitektur XO ini.

    -- riy --

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiada peluang ke Sumatra lagi, but, i've been to Jakarta last week utk celebrate new year. Having few days exploring Jakarta... jumpe satu bende yg interesting kt sana pada Dutch colonial building dan kantor2 pemerintah mcm TNI and kantor President. Nanti je aku bukak page lain k.

      Delete
  7. Mr mo razzi pegi ke Jakarta bila lagi.Sy nak ikut.kalau bulan lima cantik laa.Bolehlah Mr mo razzi bawak sy ke tempat bersejarah disana.untuk pengetahuan tuan,tiap dua bulan sy akan kesana atas urusan perniagaan cake saya.wkakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. saiki aku pak jemput kabeh wong jowo mbual karo aku.. keno dak nek sopo seng pak bejalar ngomong jowo pun keno jugak.. kito kumpulke kabeh wong jowo.. leps kue kita nggawe ruangan khas utk wong jowo.. aku reti wong jowo nang malaysia ki akeh banget.. hahahaaa

      Delete
  8. Eh...admin org jawa? Podo la karo aku...wah wah wahhh..temenan yo

    ReplyDelete