Tuesday, 16 July 2013

Untold History : Origin of "Middle Earth" Mythodology



Ever wondering why my name there???? 



Yes.. Selama berkurun-kurun, karangan agong Homer, iaitu "Illiad" dianggap fiction oleh Socrates, Plato and their adverseries.. selama 3,200 tahun.. sehingga 1870 apabila Henriech Schliemann menemui 'kota' Troy yang hilang... seperti yang diceritakan dalam "Illiad"..

Cerita yang sama terjadi pada "Mahabhrata".. dikatekan dongeng even oleh golongan2 Brahmin dan sami2 Hindu,.. sehinggakan kota Dwarka dijumpai pada 1987.. so, berduyun-duyun pulak puak2 ni mengaku dorang best.. dulu x mau mengaku 

So... KEDUA-DUA CERITA NI.. "Illiad" dan "Mahabhrata" dikatekan 'fiksyen' selama beribu-ribu tahun.  Dan.. kedua-dua kisah hebat ni.. ada yang setaraf dengannya.. dikarang pada abad ke-20 oleh = J.R.R Tolkien iaitu, "Lord of The Rings". And.. Lord of the Rings tu pulak korang mesti anggap fiksyen kan???? 

Wait until you see this :

WATAK

JRR Tolkien mendakwa.. semua watak2 dalam cerita Hobit dan LOTR adalah KONONNYE diadaptasi daripada dongeng orang2 eropah mcm germania, goths, brits, franks etc... 

Hobbit ditulis pada tahun 1937 - 1949 = mengambil masa 12 tahun utk disiapkan
LOTR ditulis pada tahun same year 1937 = selepas beberape kegagalan dalam mengarang

Why suddenly dia jadik bijak??  Nanti aku ceritekan kt bawah...

Kononnye laar... tapi.. aku bagi few fact yang watak2 dalam LOTR and Hobbit BUKAN dari dongeng orang2 Eropah :

HOBBIT
"Hobbit" yang diceritakan merupakan orang kecik.. paling tinggi around 5'.. tapak tangan dan kaki sangat besar.  Di Eropah.. tiada dongeng pasal binatang Hobbit ni.. dari Italy, Spain sampai ke Russia.. yang ade cuma "Minions" and "Dwarf"..





While, Hobbit yang original pula dijumpai SELEPAS filem LOTR disiarkan kira2 setahun selepas itu.. di..... Irian Jaya.  Character yang sama juga boleh dijumpai di manuskrip2 lama Melayu yang menceritakan keadaan dan perilaku "AWANG KENIT".. sama seperti Hobbit

DWARF

"Dwarf" pulak.. dikatekan orang kecik yang kerjanya melombong emas sahaja



While... Dwarf yang original pula pernah direkodkan pada tahun 1886.. merupakan suku Kaum Benua, yang tinggal di kaki gunung Ledang.. tinggal didalam tanah, DAN TIDAK PERNAH KELUAR DARI BAYANG2 GUNUNG LEDANG.. dan kerjanya juga melombong EMAS SAHAJA, dan diberikan kepada Tun Mamat utk finance Perang.. sama mcm yang diceritakan oleh JRR Tolkien.. kisah lanjutnya ada disini :http://untoldhistoriesofmalaya.blogspot.com/2012/01/untold-history-king-solomon-laksamana.html 

GWAIHIR THE LORDWINDS

Ini salah satu sebab aku terkejut tengok cerite LOTR.. dalam banyak2 character dongeng orang eropah yang hebat2.. mcm Adarna, Griffin, Harpy, Caladrius.. dorang gunekan "Eagle"??????



What methology and legend yang gunekan "Burung Helang Raksasa"? cume orang Melayu dulukaLe je yang gunekan Helang sebagai legenda.. dorang panggil GARUDA.  Di Thailand, di ukir di dinding2 kuil.. dan di Indonesia.. dijadikan Jata Negara.  


ELVES

So.. this elvish thing dikatekan menurut lagenda orang2 Normandic, Germanic and Norse.  "Elf" yang asal, originalnya hodoh dan jahat mcm setan.. cuma pada era 1300's and 1400's zaman Elizebethan, baru orang2 Inggeris menyamakan "Elf" ni dengan "Fairies" mengikut dongeng2 dorang.. cuma.. "Fairy" tu kecik mcm serangga.. while Elf ni human sized. 

But still, description dari lagenda Elizebethan, Nordic and Germanic x macam yang digambarkan oleh Tolkien dalam LOTR yang konon mereka ini selalu berpakaian putih, bersih, handsome, tinggal di pokok, sungai2 didalamnya ada Istana2.. = this reflection, cuma ada didunia sebelah sini.. menggambarkan kehidupan orang BUNIAN 



URUK-HAI

This ugly creature was simply an imigination of JRR Tolkien.  Takde based on mana2 sejarah.. but, in the late 1800's.. penggembara awal telah menjumpai satu colony orang Melenesia di Borneo dan Papua.. yang besar melebihi size mana2 orang keturunan sub-Melenesia.



Strangely enough.. orang2 Aborigine Australia dikatekan daripada keturunan ini.. dah pada awalnya sebelum datangnya orang British.. size mereka adalah sekitar 6' 9" LEBIH BESAR daripada Neanderthal. 




MIDDLE EARTH

Orang dulu2 cakap... best secret hidden in plain view.. 

Takde orang terfikir....  "Middle Earth" is something located in the middle of the earth lah.. so.. apekebendenye???? = Ko tengok globe.. kat mane???   Ada 3 continents yang boleh dikategorikan "Middle Earth" sebab terletah di tengah2 garis khatulistiwa.. = South America, Africa and Nusantara.. 

So.. JRR Tolkien depicted Middle Earth is somehow = penuh vegitation, banyak hutan, gunung-ganang, banyak sungai, dan banyak gunung berapi.. that's is JRR Tolkien's depiction of Middle Earth.

Africa, tak munkin.. South America... could be... tapi tak banyak gunung berapi.. now left Nusantara... mari kita tengok peta Middle Earth Vs Sundaland sebelum tenggelam : 





So... Peta-peta lama ni bagi clue.. which Mordor, which Rivendell, which Misty mountains etc :





Translated into :



Semua pint point into slightest details.. sampaikan Mariana Trench dikesan.  Coincidence again????? 

Waitt... itu bukan coincidence yang memeranjatkan... this is another 'coincidence' which somehow I find the gruesome fact is still live on until now :






Thanks to Encik Kurakuns and En Kawasakininja. 

So.. JRR Tolkien cakap.. = FIKSYEN dia berdasarkan legenda orang2 Eropah kan????... I dare to say.. bULLSHIT!!!!  

(Waitt.. cerita ni belum habis lagi... kisah konnection JRR Tolkien akan disambung sebentar lagi)

27 comments:

  1. yeayyyy salam ramadhan bro tq for come back again hahah

    ReplyDelete
  2. ermm.. ye tak ye jugak... selalu agungkan Naga ...

    ReplyDelete
  3. Ever wondering why my name there????

    >> where is your name?

    ReplyDelete
    Replies
    1. follow dr mula bro... bru nampak jalan cerita...

      unexspekted... 'c' ganti dgn 'k' nampak?

      Delete
    2. nampak. tapi nama author kan mo razzi ? tak nampak nama ni kat mana2.

      Delete
    3. hahaha... dia akan guna nama tu bile komen kt mana2 blog yg dia baca....

      Delete
  4. middle earth .. dlm bugis ale lino = dunia tengah.. epik org bugis la galigo

    ReplyDelete
  5. hahaha rahsia yg terbuka... SYABAS tuan tanah...

    ReplyDelete
  6. Syukur...dh kuar dh entry baru..harap cepat2 kuarkan entry yg lain.

    ReplyDelete
  7. Mines of moria.... Muar? Bukit Mor?...hehhe agaknyer ler

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ade satu tempat namenye "Kuari Bukit Mor" kan?? kat Segamat. Belong to Tan Sri Ninam Shah

      Delete
    2. Kuari bukit mor ada di muar, dekat parit jawa..

      Delete
  8. maaf tanye, kes menare bekembar tu bukanker dibina lepas citer LOTR ditulis. mintak pencerahan. wassalam

    ReplyDelete
  9. gua memang melopong kagum tengok hang boleh kaji benda2 macam ni tapi bila sampai part klcc tu hadeh berguling2 gua gelak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku setuju dgn ko Geronjos. Mcm bengong je kan?

      Delete
  10. Salam, sgat suka blog lu. cuba check nama ni kat google, "agartha". Adakah in yg dimaksudkan middle earth. Mekacih...
    Sam

    ReplyDelete
  11. Salam. Masa baca buku LOTR ada jugak terfikir yang elves tu macam Bunian/Jin. But this takes it to a whole different level! Rohan (yang berkuda) mana pulak? Why do you think Tolkien chose Irian Jaya jadi Mordor? Haha

    ReplyDelete
  12. So.. JRR Tolkien cakap.. = FIKSYEN dia berdasarkan legenda orang2 Eropah kan????... I dare to say.. bULLSHIT!!!!
    beb..gua kasi tambah..F*#K OFF!!!!

    ReplyDelete
  13. "The physical gates to enemy territory"...........
    "The scepter promises".........
    "the 13 colonies"...........
    "birthright blessings"....
    "Shiloh"..........

    Kat sini rupanyer..hik..hik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 13 negeri kat tanah melayu

      Delete
  14. Suma logik
    Lembu punya susu sapi dpt nama

    ReplyDelete
  15. Suma logik
    Lembu punya susu sapi dapat nama

    ReplyDelete
  16. LOTR
    Sekarang dah ada pemilik ring 26 juta

    ReplyDelete
  17. kenapa ada gambar yg x b0leh view? =(

    ReplyDelete
  18. Encik Mo Razzi, gambar2 di atas sy xdpt view. Nak juga tahu details yg encik kongsikan pd kami sebagai pembaca. Terima kasih. Apa2 pun, setiap cerita anda sgt membuka minda bg generasi2 baru utk celik sejarah yg kita tak pernah tahu. Good job.

    ReplyDelete