Friday, 18 October 2013

Untold History : Awloh Mu Bukan Allah Ku

Politic make us blind like fools flock. Sebab politik, agama jadik secondary.. sedara seagama pun jadik musuh while orang yang terang-terang menentang Islam pun jadik kawan.. aku cakap pasal PAS.

Lantak korang laa nak cakap ape... but for sure, in either part, Democracy invented by Yehud and Nasara become pegangan korang yang kononnye islam sangat lah or rockstar. Sume saje je..

Kalau korang tanye aku.. I'd go for Monarchy or sistem Khalifah. The only system that survive 6,000 years even despite macamane jahanam pun Khalifah or Raja it is.. we knew who to blame and we replace only 1 person.. but Democracy, you need to replace the whole system.. makes thousands bystanders revolted and killing each other. 

In 100 years of Democracy, its kills more people than monarchy and caliphate system. Think!!!

So, khutbah Jumaat aku hari ni.. aku kupas pasal kalimah Allah, in simple words that laymen could understand


"ALLAH" ORANG MELAYU

Sebelum orang melayu mengenal TUHAN YANG SATU.. dorang kenal tuhan dengan nama "DEWATA"

Mase mula-mula Islam datang bawa kalimah Tauhid.. ramai lagi yang confuse.. nak panggil TUHAN YANG SATU ni name ape.. Allah ke, nak ikut lidah Arab.. or.. DEWATA.. tapi sebab ianya tunggal dan maha besar.. ditambah RAYA didepannya... jadik DEWATA RAYA

Buktinya disini :


Tanda awal kedatangan Islam, bertarikh 702 AD.. 50 tahun lepas Nabi wafat.... tapi.. masalahnye.. ianya bertulis :

Muka pertama:

RasululLah dengan yang arwah santabi mereka
Asa pada Dewata Mulia Raya beri hamba meneguhkan Agama Islam
Dengan benar bicara derma mereka bagi sekalian hamba Dewata Mulia Raya
Di Benuaku ini penentu agama RasululLah sallallahi wassalama raja.
Mandalika yang benar bicara sebelah Dewata Mulia Raya di dalam
Bumi penentu itu fardhu pada sekalian Raja Manda.
Lika Islam menurut setitah Dewata Mulia Raya dengan benar.
Bicara berbajiki benua penentuan itu maka titah Seri Paduka.
Tuhan menduduki Tamra ini di Benua Terengganu adi pertama ada.
Jumaat di bulan Rajab di tahun saratan disasanakala.
Baginda RasululLah telah lalu tujuh ratus tua.

Muka kedua:

Keluarga di Benua jauh kan
Datang berikan.keempat orang berpiutang.
Jangan mengambil....(a)mbilhilangkanemas.
Kelima derma barang orang....(mar)dika.
Jangan mengmbil tugas buat temasnya.
Jika ia ambil hilangkan emas.Keenam derma barang.
Orang berbuat bala cara laki-laki perempuan satitah.
Dewata Mulia Raya jika merdeka bujang palu.
Seratus ratun jika merdeka beristeri.
Atawa perempuan bersuami ditanam hinggakan.
Pinggang dihambalang dengan batu matikan.
Jika inkar (bala cara) hambalang jika anak mandalika.....

Muka ketiga:

Bujang dandanya sepuluh tengan tiga jika ia.........

Tengah tiga, jika tetua bujang dandanya lima (tahil....
Tujuh tahil sepaha masuk bandara, jika O (rang).....
Merdeka. Ketujuh derma barang perempuaan hendaak..........
Tiada dapat bersuami, jika ia berbuat balabicara..............

Muka keempat:

..........tiada benar dendanya setahil sepaha kesembilan derma.
..........Seri Paduka Tuhan (Tuan) siapa tiada harta dendanya.
..........Ke sepuluh derma jika anakku, atawa pemaainku atawa cucuku atawa keluarga ku atawa anak.
..........tamra ini segala isi tamra barang siapa tiada menurut tamra ini laknat Dewata Mulia raya.
...........di jadikan Dewata Mulia Raya bagi yang langgar acara tamra ini.


Kita masih memanggil "Allah Yang Satu" sebagai DEWATA MULIA RAYA.. sebab.. itulah nama "Melayunya".. bagi menunjukkan 1 tuhan

Zaman tu.. kite tak ikut "Arab" dengan nama ALLAH untuk TUHAN YANG SATU sebab belum familiar dgn transition ke"arab"an dalam nilai-nilai Islam kita zaman tu. 

NOW...


"ALLAH" KETURUNAN FIRAUN

Zaman ni, dorang panggil Tuhan dia dengan name :




Lepas zaman Firaun.. Zaman Nabi Isa pulak


"ALLAH" ZAMAN NABI ISA

Korang tentu pernah tengok cerite "Passion of Christ" tu... bab Nabi Isa berdoa ditaman Getshmane.. dia cakap :

"Eli, Eli Lama Sabaktani"

Maksudnye.. lebih kurang lah.. "Tuhanku, Tuhanku, kenapa kau meninggalkanku".. so.. who is this "Eli" ?? = considering "Nabi Isa" ni TUHAN... kenapa dia berdoa pulak.. kan??? KEPADA SIAPA dia berdoa tu?? kepada "Eli".. Siapa Eli tu pulak.. kt sini :  

Itu Bahasa Aramaic.. bahasa lidah Nabi Isa yang sudah pupus.. Bahasa Aramaic ni pulak menyatakan ALLAH YANG SATU dengan nama :




SO.. DIPENDEKKAN CERITA... selepas 200 tahun pemergian Nabi Isa.. dan bahasanya "Aramaic" tidak digunakan.. mereka mencatatkan Injil yang asal dengan di translatekan kepada bahasa Greek Kuno... jadik "DEOS" = sejak tu Kitab Injil terpesong...


Seperti dicatatkan dalam CODEX SINAITICUS... 


"ALLAH" AGAMA KRISTIAN

Sejak Greek Kuno mentranslatekan Aramaic kepada bahasa Greek.. sejak itu Injil asal jadik korrupted... and, hilang segala reference tentang "ALLAH yang satu" dalam Injil yang asal.. kecuali translation Arab Nestorian sebab ; "Allah" itu tuhan pada lidah "ARAB" sejak zaman Firaun


REVERSE PHSYCOLOGY

Ko bace balik "Allah" yang awal pada masyarakat Melayu tu.... 

Now ko connect kan kepada yang ini :

Orang-orang Kristian cuba menggunakan nama "Allah" dalam kitab translation mereka ; Orang-orang dungu pulak menyokong dengan alasan 

=== NAMA ALLAH TELAHPUN DIGUNAKAN 2,000 TAHUN DULU OLEH ORANG ARAB

Yang paling bangangnye.. parti kononnye "ISLAM" pulaak tuu.. mcm siyall jee.. sorry laa.. I had to speak my mind. 

CONCLUSION AKU : Yes.. "Arab" menggunakan name "Allah" untuk merujuk "TUHAN" sejak zaman FIRAUN lagi.. TETAPI.. bukan TUHAN YANG SATU...

Cume MELAYU JE MERUJUK name Allah itu.. sebagai TUHAN YANG SATU.. dah takde name lain utk refer pada TUHAN YANG SATU.. kecuali DEWATA RAYA MULIA ; now.. korang nak guna nama tu??? tak mungkin kan???

Test Subject :



Ko pegi suruh orang kat Pasar Malam baca ayat diatas.. dengan Tajwid yang betul, klu betul ; ko bagi dia RM100.00

BERDUYUN-DUYUN orang nak bace.... dorang kire ape.. asal nampak name "Allah" kat situ

TETAPI... kalau korang nak tau.. itu lah ayat dari GOSPEL OF JOHN.. dalam Bahase Arabnye.. sebab korang BUKAN ARAB... korang sure langgar je sebab korang pun bukannye paham = So.... jadiknye.. MURTAD X KORANG LEPAS TU??? 

Nampak ape aku cube sampai kan??? 

Kalau korang bodoh jugak... aku bagi lagi satu Test Subject :






Dalam banyak2 ayat diatas.. mane satu ayat Quran??? Come on... mane satu?? Kalau betul aku blanje nasik arab.


FITNAH ORANG PAS

So.. .argumentnye.. orang PAS cakap, Abdullah Munsyi, Sasterawan yang diagungkan oleh orang UMNO JUGAK MENGGUNAKAN NAME "Allah" dalam injil terjemahan melayu sekitar 1870's.


So... betul ke?? 

Abdullah Munsyi CUME SUPERVISE kerja Claudius Thompson.. pegawai British, anak didik dia dalam Bahasa Melayu yang mentranslate Injil Bahase Melayu itu.



Abdullah Munsyi = TIDAK BERSETUJU atas penggunaan nama Allah tetapi tetap di printkan oleh British atas sebab-sebab agenda tersembunyi..

Yes.. = DIA TAK BERSETUJU... all well documented... so.. berhenti laa tabur fitnah.. 


TOPI POLIS, ASKAR DAN LAGU

Lagi satu "argument" puak2 dungu ni... nama "Allah" yang tertera pada lambang askar, polis dan lagu-lagu negeri..



Meh aku kasitau :


Name tu diletakkan TAR and dia letak "ROYAL" kt situ.. bile something associated with "ROYAL".. dah memanglah kene letak "Lambang Agama" sesuatu "ROYAL".. same mcm :



Kenape puak-puak bingai ni tak bising bile Royal British Police pakai badge yang ade salib ni??? x takut ke Polis Islam murtad??? 

NAMPAK?? 

And.. .that is why.. UNITED STATE of America TIDAK PERNAH menggunakan lambang salib atas kesemua Emblem kerajaan mereka KERANA.. = mereka bukan kerajaan MONARCHY



Same jugak macam "Lagu Negeri".. Allah yang ada dilambang, atau di senikata lagu adalah untuk melambangkan anutan agama kerajaan itu sendiri.. iaitu = Islam... dan penganut agama lain kene ikut dan patuh = tanda taat setia

Tak percaye?? korang tengok ni :



Lirik Lagu Kebesaran Negeri Melaka


Melaka Negeri Bersejarah
Tempat Tumpah Darah Kita
Dijunjung Dengan Sepenuh Jiwa
Untuk Maju Dan Jaya
Rakyat Melaka Sudah Bersatu Padu
Berikrar Taat Setia
Jujur Berkhidmat Setiap Masa
Melaka Maju Jaya


Lirik Lagu Kebesaran Negeri Pulau Pinang

Selamat Tuhan kurniakan,
Selamat Pulau Pinang,
Negeriku yang mulia,
Kutaat dan setia,
Aman dan bahagia,
Majulah jayalah,
Negeriku yang ku cinta,
Bersatu dan bersama,
Untuk negeri kita.
Sabah tanahair ku
Negeri kita yang tercinta

Lirik Lagu Negeri Sabah

Sabah tanahair ku
Negeri kita yang tercinta

Pemuda pemudi
semua marilah
bangunlah bersatu semua

Marilah bersama serta maju jaya
Merdeka sepanjang masa

Bersatu segala bangsa sentosa

Sabah negeri merdeka


Lirik Lagu Negeri Sarawak – Ibu Pertiwiku


Sarawak tanah airku
Negeriku tanah airku Sarawak
Engkaulah tanah pusakaku
Tanah tumpah darahku
Ibu pertiwiku

Rakyat hidup mesra dan bahagia
Damai muhibbah sentiasa
Bersatu berusaha berbakti
Untuk Sarawakku cintai

Sarawak dalam Malaysia
Aman makmur rahmat Tuhan Maha Esa
Kekal lah Sarawak bertuah
Teras perjuangan rakyat
Berjaya berdaulat

56 comments:

  1. very interesting banyak kan info macam ni la brader hehe

    ReplyDelete
  2. orang islam maju dulu sbb pegang agamanya, org kristian dulu maju kerana tinggal agamanya~ jd benda yg berbeza.. org islamsekarang buat2 bela islam marah dialah hero tp benda2 asas islam dlm hidup x peduli..

    ReplyDelete
  3. terbaik.....penuh fakta sebagai rujukan dan bukti......terima kasih atas pencerahan.....

    ReplyDelete
  4. Pergh...terbaek punye info...jangan kerana politik agama kita korbankan...

    ReplyDelete
  5. aduhh copy dari laen blog pulak..selain daripada isi yg dicopy, yg laen sume sampah.out-

    ReplyDelete
    Replies
    1. ??? WTF lah. penat aku tulis.. cakap aku copy blog org pulak. Kasi link laa klu brani.. ada brani??

      Delete
  6. Bodo sapa yg kata admin copy blog lain..ko sakai batak kalo info dr admin ni copy dr blog lain,aku berani kerat kote la bangkai..bodo pnya melayu..bangsa2 pembangkang la ni admin..x terima hakikat..bingai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 words 4 u pukimak UMNO - Fak Yiu!

      Delete
  7. terbaik,patut bagi najib razak baca artikel bro..semalam dia pi sabah cakap keling pulak kata sabah & sarawak boleh terus pakai nama Allah bg penganut kristian..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bonnar laa bagai apo yang dikato...
      kenapo laa ekau najib bebonar boddoh bertingkek-tingkek..buek comfiuss bebudak tuo ajo

      Delete
  8. http://www.astroawani.com/news/show/keputusan-kalimah-allah-tidak-libat-kristian-di-sabah-dan-sarawak-najib-24332

    ReplyDelete
  9. Memang dari dulu sabah dan sarawak orang kristian dia pakai allah. Ini hasil kerja missionari diorang yg dtg dari indonesia. Kan sabah sarawak bersempadan dgn kalimantan. Dan sebelum ni takde masalah pon dgn penggunaan ini. Masalah terjadi bila pihak gereja nak guna kan perkataan allah ni utk seluruh malaysia. Mmg lah tak boleh. Ini dah jadi keluarbiasaan dari biasa. Aku mmg sokong pengharaman penggunaan allah oleh kristian di malaysia.tak kisahlah satu dunia nak gelak ke. Kat arab ngan indon boleh pakai ke. Pasal ini tanah melayu. Bukan arab atau indon. Kat tanah melayu kebiasaannya mmg allah itu utk islam. Takde utk yg lain.

    ReplyDelete
  10. Terbaek bro..aku suka pendekatan dan penerangan ko ni...sangat cerah dan tak perlu pencerahan..cuba aku nak berkongsi kegusaran aku plak..??
    Cuba ko tgk ejaan terhadap KAABAH itu dipanggil RUMAH ALLAH..dlm bahasa ARAB di panggil BAITULLAH..
    tp kalo dimaksudkan orang MELAYU kita sebut KA ABAH?? baik kalo kita translate dlm bahasa ARAB sbg ALLAH BAH atau RUMAH ALLAH..pastu ada lagi satu cuba tgk TALKIN org meninggal dunia.. kenapa dikatakan bila tiba Malaikat bertanya pada si mati dalam bahasa ARAB - MAA RAB BU KA ?? atau dalam bahasa MELAYU di SIAPAKAH TUHAN KAMU?? tidak pula disebut dlm bahasa ARAB - MAA RAB BU ALLAH?? ataupun aku pon tak berapa pandai sgt bahasa ARAB sbb aku menyanjung tinggi bahasa aku iaitu BAHASA MELAYU!!

    MFY : MELAYU ITU ALAM, DUNIA PEMIKIRAN KETUHANAN, BUDAYA YANG MEMERINTAH
    sila layari : http://hatisatu.blogspot.com

    (jangan pula dikatakan oleh mereka2 yang dungu apabila kita memikirkan sesuatu yang logik kita ni telah MURTAD!!! sedangkan orang yang berkata MURTAD itulah yang sebenarnya dirinya telah MURTAD!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye anda mmg fail dlm bahasa arab...hahahaha.....ka'bah tu dh mmg istilah dia mcm tu...nk trg pepanjang tk muat ruang komen ni...ma rabbuka maksudnya siapa tuhan kamu...mmg tk boleh terjemah kepada ma rabbu allah sbb jadi lain maksudnya...iaitu siapa tuhan allah? siapa tuhan kamu ditanya kepada hamba iaitu manusia dgn tujuan nk test keimanan..kalau soalan dh jadi ma rabbu allah...maka dh berbeza maksudnya...iaitu dh jadi siapa tuhan allah? allah ada tuhan kepada dirinya ke? menyanjung bahasa melayu bukan bermakna kita meninggalkan bahasa arab krn bidang ilmu agama yg teras sumber rujukan dr kitab muktabar yg ditulis dgn bhs arab....JATI DIRI KEMELAYUAN itu perlu dipertahankan dn dlm masa yg sama penorokaan ilmu agama berdasarkan sumber rujukan asli anda tdk akan dpt melainkan dgn kemahiran bahasa arab....

      Delete
    2. adakah ALLAH itu TUHAN? adakah TUHAN itu ALLAH. tidakkah kita keliru hal ini..siapakah dia TUHAN? siapakah dia ALLAH? kalo aku org MELAYU aku lebih suka nak ckp TUHAN? apakah salah kalo TUHAN aku itulah ALLAH. jd kalo ko ckp aku fail dlm bahasa arab mmg aku bahalol bab tu..tp yang sebenarnya ko pon fail sbb tidak membuat translation tu dengan betul! aku malas nak ulas bab translation ko yg salah tu..sbb ko pon lebih kurang bahalol dgn aku..kononnya tahu sgt bahasa arab! tp aku tak bahalol untuk cakapkan bahawa org arab lagi bahalol dari kita sbb mereka tu mmg dasar manusia jahilliyah..mereka langsung tak ada sifat perikemanusiaan. mereka tidak ada sifat kasih dan sayang..haha kenapa aku berani kata begini adalah kerana mereka itu sanggup berbunuhan sesama ISLAM! kononnya beragama sangat..ni dah nak kembali kepada zaman jahiliah balik..bagus la mereka yang berfikir apakah ini tanda kepada akhir zaman?sangat beruntung bagi mereka yang berfikir..kalo nak sangat sanjung arab dan fahaman arab tu silakan! aku tetap dengan pendirian MELAYU ITU ALAM, DUNIA PEMIKIRAN KETUHANAN, BUDAYA YANG MEMERINTAH. ko kena belajar lagi bahasa arab sbb ko punya terjemahan arab ko pun tak betul! kalo tuding jari pada org lain ko tak perasan 4 jari lagi sedang menuding jari pada diri ko sendiri! tahniah MELAYU ARAB kl-kk-ptrjaya!

      Delete
    3. kl-kk-ptrjaya...

      ARAB = la illah ha illALLAH
      MELAYU = tiada tuhan yang disembah selain ALLAH

      kalau tukar ALLAH jadi GOD.... dah maksud apa pulak... think la..

      Delete
    4. to en Mohd Fuad dan Budun ...korang merepek apa ni...ada bljr bahasa arab secara akademik dari tahun satu sampai peringkat universiti ke tidak? lihat balik apa yg sy tulis dan baca balik betul? ye paham ke tidak TULISAN MELAYU?......
      En Mohd Fuad tulis :
      "Cuba ko tgk ejaan terhadap KAABAH itu dipanggil RUMAH ALLAH..dlm bahasa ARAB di panggil BAITULLAH..
      tp kalo dimaksudkan orang MELAYU kita sebut KA ABAH?? baik kalo kita translate dlm bahasa ARAB sbg ALLAH BAH atau RUMAH ALLAH" ....
      sy reply KA'BAH tu satu perkataan bukan dua perkataan iaitu KA dan BAH....ada paham? Dan istilah Ka'bah dh lama dh ada bukan baru diwujudkan...so KA'BAH dan BAITULLAH tu kalau nk diARABKAN atau DIMELAYUKAN kpd ALLAH BAH tu dh mengarut....Bait bermaksud rumah...BAH tu maksud ape ye En Mohd Fuad? ada ke maksud rumah dlm Bahasa Arab BAH? Hahahahahahaha.....

      En Mohd Fuad tulis :
      "pastu ada lagi satu cuba tgk TALKIN org meninggal dunia.. kenapa dikatakan bila tiba Malaikat bertanya pada si mati dalam bahasa ARAB - MAA RAB BU KA ?? atau dalam bahasa MELAYU di SIAPAKAH TUHAN KAMU?? tidak pula disebut dlm bahasa ARAB - MAA RAB BU ALLAH??"

      Talkin dibaca sbg peringatan kpd yg hidup....bkn nk ajar org mati...MAA RAB BU KA? (tulisan En Mohd Fuad)
      iaitu Ma ( satu perkataan) Rabbu ( satu perkataan) Ka (satu perkataan) bkn 4 perkataan MAA RAB BU KA ye...mmg tidak blh disebut MAA RAB BU ALLAH? Sbb SALAH ada FAHAM , salah dr segi soalan yg akan diberikan kpd si mati...sbb soalan tu nk test adakah si mati berakidah dgn akidah tauhid atau tdk. Tu sbb soalannya siapa tuhan kamu...kalau nk ditukar kpd MAA RAB BU ALLAH? dah salah sbb terjemahannya akan jadi siapa tuhan ALLAH? so soalannya dh jadi lain , drpd nk tanya kpd si mati siapa tuhan yg kamu sembah dlm konteks akidah dh terbalik jadi seolah-olah soalannya siapa tuhan kepada ALLAH...ye faham ke tdk apa yg sy trg ni.....

      nk kritik arab tu mcm jahiliyah kritik la takde mslh pun...sy takde sanjung pun budaya arab (sbb org melayu yg pernah duduk kt sana lbh tahu perangai sengal org arab) ......tp yg sy tekankan kembali memahami teks ilmu berdasarkan bahasa asal ilmu tersebut...dh al quran dan fiqh , usul fiqh dan pelbagai sumber rujukan hukum syariah dlm bahasa arab kena la pi ngaji BAHASA ARAB...ada faham....

      tuan Budin tulis :
      "kl-kk-ptrjaya...

      ARAB = la illah ha illALLAH
      MELAYU = tiada tuhan yang disembah selain ALLAH

      kalau tukar ALLAH jadi GOD.... dah maksud apa pulak... think la.."

      tuan faham tk apa yg saya tulis ke main hentam je ni.....bila sy sokong kalaimah ALLAH diguna oleh glgn kristian ni?

      Delete
    5. kalau komen sy ada buat En Mohd Fuad dan En Budin terasa hati sy minta maaf.....tp hjh ttp hjh dan fakta tetap fakta...dan tolong baca dgn hati yg terbuka...no hard feeling ma....Jgn Marah nanti kena jual...hahahahaha

      Delete
    6. Hmmm kl-kk-ptrjaya...

      "tuan faham tk apa yg saya tulis ke main hentam je ni.....bila sy sokong kalaimah ALLAH diguna oleh glgn kristian ni"

      Pada aku la... aku mmg x sokong kristian gunapakai nama ALLAH dlm kitab bible diorang yg banyak version tu... boleh search AHMED DEEDAT kat youtube. Mamat nie debat ngan pihak kristian pasal word of GOD.

      Delete
    7. Nah link... kaji sendiri... MAAF cakap la.. nk harap PAS? macam hamPAS... ada ke setuju kristian nak guna kalimah ALLAH...

      http://english.truthway.tv/

      info Ahmed Deedat
      "Ahmed Hoosen Deedat (Arabic: احمد حسين ديدات‎ July 1918 – 8 August 2005) was a South African writer and public speaker of Indian descent.[1] He was best known as a Muslim missionary who held numerous inter-religious public debates with evangelical Christians, as well as video lectures, most of which centred on Islam, Christianity and the Bible. He also established the IPCI, an international Islamic missionary organisation, and wrote several booklets on Islam and Christianity which were widely distributed by the organisation. He was awarded the prestigious King Faisal International Prize in 1986 for his 50 years of missionary work. One focus of his work was providing Muslims with theological tools for defending themselves against active proselytising by Christian missionaries.[citation needed] He used English to get his message across to Muslims and non-Muslims in the western world.[2]"

      the truth is out there.

      Delete
    8. Salam, maaf interrupt... saya x hebat dlm mana2 bahasa, melayu, inggeris, jauh sekali bahasa arab. Tapi sy setuju dengan en/cik/pn kl-kk-putrajaya. saya tak reti nak berbahasa pasal translation kaabah, baitullah, rumah Allah ni... tp klu kata org arab panggil baitullah saje tak jugak... sbb ada juga org arab yg panggil kaabah dengan sebutan kaabah.. n translation talkin tuh pon betul... yg disoal adalah simati bg keimannya... sebb tuh ditanya sapa tuhan kamu.. klu ditnya sapa tuhan Allah, dah salah kat situ, seolah2 ada tuhan selain Allah. apepon, cuma saya nak tegur skit kat sini, pasal mengkritik (bahasa yang lembut bagi perkataan mengutuk) bangsa lain, sbgai contoh saya baca di atas, kritik bangsa Arab... kita dilahirkan sebagai bangsa apa, tak sape pon dapat peluang untuk mintak dengan Allah taala untuk memilih apa bangsa yang kita nak. Allah yg tentukan kita dilahirkan sebagai bangsa apa pon... melayu..cina...india..arab... etc... jadi klu buruk pon kelakuan org bangsa tersebut, tak baik rasanya kita mengkritik atau menghina akan keseluruhan bangsa, sebab yang melakukan keburukan tersebut bukan semua, cuma sesetengah atau sengelintir... klu arab tuh teruk, jahilliah n sengal (saya petik sikit2 dr komen di atas), kenapa Allah pilih kekasih kesayangannya dikalangan mereka iaitu Muhammad rasullullah... sbb Allah tak pandang pada sape kita, apa bangsa kita,... Allah tengok nnt amalan kita.. ibadat kita n layanan kita sesama manusia n lebih2 lagi sesama muslim. Maaflah panjang2 melalut kat sni, dengan pengetahuan yg cetek nak tegur org2 yang hebat seperti saudara semua... klu salah apa yang saya katakan nie minta di perbetulkan... seriously mmg sy bukan pakar dlm mana2 bidang. menegur dengan pemikiran yang sangat dangkal sahaja, bersandarkan pada tauhidkan Allah. salam.

      Delete
    9. saya ni noob bab bahasa arab tapi kaabah bermaksud "kubik" dalam bahasa malaysia atau "cube" dalam bahasa inggeris

      Delete
  11. Lagu negeri Kedah :

    Allah Selamat Sultan Mahkota
    Berpanjangan Usia Di Atas Takhta
    Memelihara Agama Nabi Kita
    Negeri Kedah Serata-rata

    Directly ada Tuhan kita Allah dan Nabi kita Muhammad, ada Agama Islam dan Negeri Kedah

    Bro,

    Cuba buat 'cross reference' isu ini dengan Kisah Yakjuj & Makjuj dan Dajjal - ada kaitannya !

    ReplyDelete
  12. Kalau setakat "Kajian internet" mcm ni, baik ko xyah buat. mengaji bahasa Arab dulu. even Syeikh Yusuf dan sarjana2 "BUKAN-MELEIS" pun x pernah hairan org Yahud dan Nasara pakai nama Allah. Malah rata2 diorang pelik kenapa org Melayu pandai2 pulak nk haramkan? Orang yg mendalami ilmu tidak akan pernah keliru. Orang2 bodoh saja yg takut dengan kekeliruan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melayu berotak penyapu memang mcm tu.. semua nak ikut arab bajet2 alim.. mak bapak ko sebut "Allah" tu maksudnye Allah yang mane?? allah bapak? allah mak? allah batu? kayu? meh kasitau

      Delete
    2. sokong 1 juta peratus buat tuan tanah.....pendapat Dr Yusof tu sesuai la kt timur tengah....yg kristian koptik dh berakar umbi ribuan tahun.....kt nusantara ni pulak ape ke hal nk pi aplikasi pdpt tu...kalau nk aplikasi jgk bab allah ni kenapa tk dihalalkan sekali perkahwinan campur ala indonesia tu....tu lagi siap ada dalil yg kuat lagi.....walaupun artikel tuan tanah di kategorikan KAJIAN INTERNET...tp setakat ni ...antara hjh yg paling masuk akal dan logik KAJIAN INTERNET ni la.......

      Delete
    3. Salam,

      wa syak penyapu ni anak ABU

      ABU = Budak2 br nak up

      Jgn mareee...

      Bangsa Mala

      Delete
    4. kontrol2 perasaan ye kl-kk-ptrjaya

      alhamduillah ingat lagi ilmu2 masa kelas pendidikan islam kat sekolah dulu2...
      yang kahwin campur nie...seperti yang kite tau...valid untuk dulu2 je sebab dulu ade lg ahli2 kitab...zaman skrg nie wallahua'lam...so takkanla nak halalkan bende yang memang haram...and lagi satu tak elok jugak mengharamkan benda yang halal...sbb bende2 nie da kire syirik...
      harap boleh difahami...

      Delete
  13. lagi INFO..

    "Ini adalah kerana bagi kita umat Melayu-Islam, kalimah ALLAH adalah nama khas; nama tuhan yang kita sembah. Tidak ada tuhan melainkan ALLAH! Dan ALLAH disini bermaksud ALLAH Maha Esa; ALLAH Hu-Ahad; ALLAH Yang Satu.

    Sedangkan maksud kristian disini bila bercakap tentang ketuhanan ialah dalam bentuk triniti- ALLAH Hus-Salis; ALLAH Tiga-Dalam-Satu; ALLAH Bapak, ALLAH Putera dan ALLAH Ruh Suci.

    Fahaman dan kepercayaan seperti ini bercanggah dengan aqidah umat Islam! Ianya adalah syirik dan kufur!"

    http://zul4kulim.blogspot.com/2013/10/kalimah-uruf-al-balad.html

    ReplyDelete
  14. Ada jugak ustaz yg mengaji sampai Mesir meletakkan link Ahmad Deedat ini. Aku tak nafikan beliau hebat tetapi konteks sosiopolitik sesebuah Negara tidak sama. Fikrah pemikiran setiap orang adalah berdasarkan kepada persekitaran pembesaran dan corak pembelajaran yang berbeza. Perbezaan pasti ada. Macam pak Arab tak ambil kisah, sebab itu corak pemikiran meeka dari dulu.
    Kalau di Malaysia...Semenanjung la..memang sebut Allah..dah terbayang ini orang Islam, sembahyang di masjid, boleh mengucap. Haru biru la kalau semua nak sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku rasa mamat yg letak link pasal ahmad deedat tu cuma nk bgtau pasal islam dgn kristian x sama. Debat diorang nie utk mencari kebenaran sapa yg betul pasal kandungan kitab agama masing2.

      So yg kristian sebok2 nk guna kalimah "Allah" tu mmg x boleh la.. mungkin ada hidden agenda lain yg muslim tak tahu

      Delete
  15. Assalamualaikum...hello bro Mo Razzi, kalau ade info pasal Perang Musuh Bisik 1821 harap boleh share on your blog. Satu lagi kalau ader history pasal kawasan Putrajaya pun menarik jugak. Nko punye tulisan ade kredibiliti, keep up the good work! Thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obviously sejarah yang menarik. But, sorry dude, aku x dapat pursue due to lack of references.. kalua ade pun, it's wayy too general, lebih berat kpd 'dongeng' dari sejarah... for example ; Siam disarmed pertahanan Kedah dengan menuang timah cair ke dlm meriam2 kota.. tapi, reference mencatatkan mereka datang dgn beratus2 perahu and stay there tak naik ke darah.. timah cair dlm suhu 250 drjah calcius, and beku dlm mase less than 5 minutes kpd bentuk asal.. Now, my problem pulak is how to digest that Orang Siam can they melting the timah atas perahu and tuang dlm muncung meriam sepanjang 500m kubu batu tanpe org lain nampak??

      See my problem? cheers.

      Delete
  16. Bagus, penjelasan yg terang, Awloh depa bukan Allah ku

    ReplyDelete
  17. best la..aku suke bace blog ko..byak bole blaja...

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum... bagi pendapat saye dan utk memudahkan lg cerite, Allah utk kesemua umat Islam ialah Allah S.W.T .... itu yg dah termaktub dalam dalil,hadith dan sunnah rasul. Dan sebagai org Islam, saya percaya yg anda semue (org islam) berpegang pada ketiga-tiga pegangan tersebut(dalil,hadith dan sunnah). Sy ingin kn penjelasan lebih dr saudara tentang statement diatas dimana sedara memberitahu jika seseorang individu yg ingin memberi kn habuan lumayan kepada sesiapa shj yg boleh membaca sebahagian/sepotong ayat yg bertulis jawi yg penuh dgn penulisan nama 'Allah'. walhal potongan ayat tersebut adalah untuk memesong kn akidah umat islam khususnya. Bagi pendapat saye, ini semue terletak kepada individu. Sekiranye sy yg membace saya pasti akan ingin tahu tentang isi kandung nye terlebih dahulu atau cube memahami nye terlebih dahulu. Saye cube kaitkan dengan Surah Al Imran ayat 7: Ia lah yang menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab Suci Al-Quran. Sebahagian besar dari Al-Quran itu ialah ayat-ayat “Muhkamaat” (yang tetap, tegas dan nyata maknanya serta jelas maksudnya); ayat-ayat Muhkamaat itu ialah ibu (atau pokok) isi Al-Quran. Dan yang lain lagi ialah ayat-ayat “Mutasyaabihaat” (yang samar-samar, tidak terang maksudnya). Oleh sebab itu (timbulah faham yang berlainan menurut kandungan hati masing-masing) – adapun orang-orang yang ada dalam hatinya kecenderungan ke arah kesesatan, maka mereka selalu menurut apa yang samar-samar dari Al-Quran untuk mencari fitnah dan mencari-cari Takwilnya (memutarkan maksudnya menurut yang disukainya). Padahal tidak ada yang mengetahui Takwilnya (tafsir maksudnya yang sebenar) melainkan Allah. Dan orang-orang yang tetap teguh serta mendalam pengetahuannya dalam ilmu-ilmu ugama, berkata:” Kami beriman kepadanya, semuanya itu datangnya dari sisi Tuhan kami” Dan tiadalah yang mengambil pelajaran dan peringatan melainkan orang-orang yang berfikiran.. kesimpulan dari ayat diatas. Allah S.W.T sendiri memerintah umat nye agar dapat memahami Al Quran dan bukan sekadar membaca. Dan didalam ayat tersebut juge mengatakan bahawa terdapat ayat-ayat yg samar yg dimana manusia sendiri tidak memahami nye. dan di situ timbul lah satu lg watak yg utk menyesat kan umat Islam..berbalik pada topic td.. dan sekiranye seseorang itu membaca potong ayat yg memesongkan akidah itu tanpa niat untuk memurtadkan diri sendiri(of coz mesti niat nk dpt duit) adalah hanya lah sebagai satu 'pambacaan'. Sy tidak mengatakn sipembaca itu tidak bersalah tetapi dia hanya lah hidup didalm kekufuran yg dimana dia sendiri tidak ada perasaan ingin tahu. sekali lg sy ulangi, ini terpulang kepada individu. Lintasan hati tidak menyebabkan murtad kerana ia muncul di dalam hati tanpa kehendak seseorang.sila bace lanjut disini.. http://irfanirsyad.wordpress.com/2011/02/19/perkara-perkara-yang-membatalkan-dua-kalimah-syahadah/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko tulis panjang2 sangat Salleh. Dorang bukan bace pun.. so.. aku nak ringkas kan satu perkare je..: Mak ko ajar "Allah" ade berape jenis? tuu je.. heheee

      Delete
    2. sabar salleh... ingatkan boleh open discussion isu nih di sini, pragmatis macam mana pun counter argument, dah 'tuan tanah' xsuka, apa boleh buat... just baca sambil minum teh aje lah...

      Delete
    3. Ini open discussion en anonymous.. soalan aku senang je ; daripada ko tulis panjang2 merapek meraban.. baik ko bagitau.. mak bapak ko ajar 'allah' ade berape jenis?? tu je. Kalau satu je, so, satu. kalau banyak, please explain. Takde kaitan dgn orang Arab, Sabaean, Majusi or Coptic. Ini cume intepretation "Allah" dalam bangsa Melayu. Jgn nak kalutkan pemikiran orang lain dgn jawapan panjang2 merapek meraban.

      Delete
  19. Ini same juga dgn penggunaan nama Allah... Allah ini adalah satu perkataan dan bukan nama/gelaran kepada Tuhan. Allah lebih tepat bermaksud Tuhan. sebagai org Islam sy sekali lg percaya bahwa anda tentu tahu akan 99 gelaran dan nama Allah. saya ambil surah al isra ayat110 : Katakanlah (wahai Muhammad): "Serulah nama "Allah" atau nama "Ar-Rahman", yang mana sahaja kamu serukan (dari kedua-dua nama itu adalah baik belaka) kerana Allah mempunyai banyak nama-nama yang baik serta mulia". Dan janganlah engkau nyaringkan bacaan doa atau sembahyangmu, juga janganlah engkau perlahankannya, dan gunakanlah sahaja satu cara yang sederhana antara itu.
    Munculnya penggunaan perkataan Allah didalam bible adalah sebelum turun nye Al-quran . satu lg surah dr Al Araf ayat 180 : Hanya milik Allah asmaulhusna(99 nama Allah), maka bermohonlah kepada-Nya dengan menyebut asmaaulhusna(99 nama Allah) itu dan tinggalkanlah orang-orang yang menyimpang dari kebenaran dalam (menyebut) nama-nama-Nya. Nanti mereka akan mendapat balasan terhadap apa yang telah mereka kerjakan. Jadi utnuk org Islam saye harap ini sudah cukup mudah untuk difahami. seperti ape yg sy kate di awal td yg sy percaya anda semue berpegang kepada dalil,hadith, dan sunnah. oleh itu saya berharap agar pihak saudara dapat memperjelaskan lagi isu berkenaan agama agar tidak mengelirukan umat Islam. Akhir kata dr saya, kita suma manusia yg mempunyai fahaman yg berbeza yg mungkin bercanggah dengan pemikiraan diantara satu same lain. di dalam surah Al baqarah ada menerangkan kepada kita tentangan mempercayai pendeta dimuka bumi ini sedangkan mereka adalah manusia seperti kamu. saya sertakan surah Al-Ma'idah 5:44-48 Sesungguhnya Kami telah menurunkan Kitab Taurat di dalamnya (ada) petunjuk dan cahaya (yang menerangi), yang dengan Kitab itu diputuskan perkara orang-orang Yahudi oleh nabi-nabi yang menyerah diri kepada Allah, oleh orang-orang alim mereka dan pendeta-pendeta mereka, disebabkan mereka diperintahkan memelihara kitab-kitab Allah dan mereka menjadi saksi terhadapnya. Karena itu janganlah kamu takut kepada manusia, (tetapi) takutlah kepada-Ku. Dan janganlah kamu menukar ayat-ayat-Ku dengan harga yang sedikit. Barangsiapa yang tidak memutuskan menurut apa yang diturunkan Allah, maka mereka itu adalah orang-orang yang kafir.
    Dan Kami telah tetapkan terhadap mereka di dalamnya (At Taurat) bahwasanya jiwa (dibalas) dengan jiwa, mata dengan mata, hidung dengan hidung, telinga dengan telinga, gigi dengan gigi, dan luka luka (pun) ada qishaashnya. Barangsiapa yang melepaskan (hak qishaash)nya, maka melepaskan hak itu (menjadi) penebus dosa baginya. Barangsiapa tidak memutuskan perkara menurut apa yang diturunkan Allah, maka mereka itu adalah orang-orang yang zalim.
    Dan hendaklah orang-orang pengikut Injil, memutuskan perkara menurut apa yang diturunkan Allah didalamnya. Barangsiapa tidak memutuskan perkara menurut apa yang diturunkan Allah, maka mereka itu adalah orang-orang yang fasik.
    Dan Kami telah turunkan kepadamu Al Quran dengan membawa kebenaran, membenarkan apa yang sebelumnya, yaitu kitab-kitab (yang diturunkan sebelumnya) dan batu ujian terhadap kitab-kitab yang lain itu; maka putuskanlah perkara mereka menurut apa yang Allah turunkan dan janganlah kamu mengikuti hawa nafsu mereka dengan meninggalkan kebenaran yang telah datang kepadamu. Untuk tiap-tiap umat diantara kamu, Kami berikan aturan dan jalan yang terang. Sekiranya Allah menghendaki, niscaya kamu dijadikan-Nya satu umat (saja), tetapi Allah hendak menguji kamu terhadap pemberian-Nya kepadamu, maka berlomba-lombalah berbuat kebajikan. Hanya kepada Allah-lah kembali kamu semuanya, lalu diberitahukan-Nya kepadamu apa yang telah kamu perselisihkan itu,

    ReplyDelete
  20. dan tentang penggunaan Allah didalam lagu-lagu negeri adalah telah diterima secara open minded sejak dari dulu lg. jadi saya tidak ada masalah dalam penggunaan tersebut. Akan tetapi apakah maksud bagi mereka yg bukan Islam menyanyikan lagu tersebut. Contoh seperti lagu Johor.. 1st verse: Allah...peliharakan sultan... so bg mereka adakah Allah itu tuhan mereka? tuhan kita? atau ? dan cube kaitkan pula dalam penggunaan Allah secara keseluruhan. Sekian..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengunaan name "Allah" dalam lagu2 applied only to those Monarchy state yang diketuai oleh SUltan2 beragama Islam.. thus, subjects dan rakyatnya x kire bangsa harus juga hormat dengan pegangan 'penaung' dan 'ketua' kerajaan tanda taat setia.. sebab tu lagu negeri Melaka and Penang takde lirik menyebut "Allah" sebab dorang bukan kerajaan monarchy

      Delete
  21. Sesuatu yg bukan bidang kamu, serahkan kepada pakarnya utk menilai dan membuat keputusan. Dr Yusut Qaradawi ada keluarkan fatwa berkenaan hal ini. Boleh baca. Apapun, usaha yg baik.

    ReplyDelete
  22. Dalam isu ini, penggunaan kata Allah harus mengikut budaya bahasa Melayu itu sendiri (khusus di Malaysia) sebab ini berkait dgn penterjemahan, iaitu kepada bahasa Melayu. Perhatikan penggunaan "ustaz," "wafat," "solat," dsb. di negara ini. Walaupun ini pinjaman dari bahasa Arab, tetapi maksud dan penggunaannya di sini tidak seperti yang dipakai oleh org Arab sendiri. Kalau seseorang itu mahu menterjemah sesuatu kepada bahasa Korea, misalnya, dan dia tidak pasti, maka tentulah dia perlu merujuk kepada org Korea sendiri sama ada tepat atau tidak kalau diterjemah begitu atau begini.

    ReplyDelete
  23. Insya Allah...jika umat Islam selalu baca al Quran serta tafsirnya sekali dan baca hadis2 sohih orang Islam boleh membezakan mana satu ayat Quran dan mana satu bukan ayat Quran atau hadis...pokoknya selalu kena baca n kaji Quran n Hadis.

    ReplyDelete
  24. Pada saya, tujuan hendak dipergunakan kalimah Allah oleh "orang2 tertentu" di Malaysia adalah bertujuan penyusupan@jarum2 halus untuk penyebaran dakyah mereka. Bagi orang2 yang berpengetahuan dan berilmu, perkara ini tidak menjadi masalah namun ia akan mencetuskan situasi yang berbeza bagi yang kurang asas ilmunya, tambah2 lagi golongan2 seperti fakir miskin dan orang sakit berat yang lebih memikirkan apa yang nak disuap esok. Kadangkala perkara ini nampak remeh dan diperlekehkan oleh kita tetapi jangan lupa, "kefakiran itu punca kekufuran"- telah disebut dari dulu lagi...

    ReplyDelete
  25. Ntah.. bagi aku apa salah nya nk pakai nama Allah, if salah skali pn hanya Allah sj yg berhak menilai dosa pahala..

    ReplyDelete
  26. Salam,

    Ada 2 benda yang tidak boleh diukur,

    1. Alam Semesta
    2. Kebodohan

    Alam Semesta kita dah tentu tak tau kan, kebodohan???
    (Kata-kata hikmat dr org pandai, cari sendiri lah sapa yg ckp mcm ni)

    Lu baca la komen2 kat anon2.. nilaikan sendiri

    Wa support lu MO Razzi!!!

    Bangsa Mala
    Kuala Pilah

    ReplyDelete
  27. Byk panggilan tuhan yg berbeza dari awal zaman lagi. Tapi apa yang ditekankan dari zaman Nabi Adam sampai sekarang ialah bkn panggilan semata-mata tapi menyembah Tuhan Yang Satu.

    ReplyDelete
  28. Jangan terus membuat andaian membabi buta berdasarkan internet atau research sendiri kawan2. sementara Ilmuan2 Islam ni ada lagi kat bumi Malaysia ni, bergurulah dgn mereka. Discuss dkat internet ni perlukan sorang morderator yg tau semua2 so fact yg korang post tu boleh diperiksa.
    So jgn terus percaya dgn apa yg org lain sampaikan, amik info tu n buat reaearch sendiri ok please.

    ReplyDelete
  29. Saya rasa cubalah pikir begini....
    Allah Yang Esa telah menyatakan dirinya dengan nama Allah sejak azali lagi. Sejak nabi adam diciptakan manusia telah memanggil Tuhan Yang Esa dengan nama Allah walaupun bahasa arab belum digunakan lagi.
    Orang kristian yang sesat telah menggunakan nama Allah ni pada masa-masa selepas kedatangan Nabi Isa tetapi merujuk Allah itu kepada tuhan bapak yang punya anak dan isteri.
    Sekiranya pencemaran nama ini telah dilakukan oleh puak ini ADAKAH ANDA REDHA DAN SETUJU DENGAN KESESATAN MEREKA INI??
    ADAKAH ANDA REDHA DAN SETUJU MEREKA MELAKSANAKANNYA PULA DI MALAYSIA??? untuk meluaskan fahaman kesesatan mereka di sini???
    Jawablah...

    ReplyDelete
  30. Sorry, but no. Your argument is based on emotionalism instead of facts. Trying to equate the Semitic usage of the term Allah/Elohim/Alaha to the Malay understanding of the word is a huge leap in logic.

    ReplyDelete
  31. ALLAH adalah nama khas

    ALLAH yang mengajar manusia bahawa nama tuhan

    Orang Kristian bertuhankan Jesus yang dipalang (tengok sendiri mereka sembah di gereja).
    Mereka takda nama ALLAH melainkan mereka nak guna untuk agenda sesat mereka.

    ReplyDelete
  32. Saya pun tak sokong Kristian guna nama ALLAH ...tapi hanya nak cerita sikit tentang sirah... Arab Jahiliyyah juga mengetahui Tuhan Kaabah itu ALLAH kerana itu saja yang tinggal pada mereka warisan agama yang diajar oleh Nabi Ismail. Selain itu telah diroskkan oleh iblis dan sekutunya melalui perbuatan manusia juga ..malas tulis panjang...lihat tulisan Raheeq al makhtum tentang Sirah Rasulullah (terjemahan) ada diceritakan bagaimana sikap org Arab dan bagaimana bermulanya penyembahan berhala. Cara yang syaitan gunakan sama saja dengan bermulanya penyembahan berhala oleh kaum nabi Nuh. Jgn terpedaya dengan puak kuffar yang mengatakan islam agama termuda ...walhal sebenarnya Islam adalah agama terawal dunia yang dibawa oleh Nabi Adam sehingga manusia mula terpedaya dengan tipu daya syaitan sehingga berlaku penyembahan berhala sejurus sebelum kelahiran Nabi Nuh..

    ReplyDelete
  33. Pada saya, sejujurnya, sebagai umat Islam, kita kena guna kuasa yg ada pada diri kita (terutama pada yg diberi hak & tanggungjawab memerintah).

    Let's go back to basic. What did Allah says in the Holy Quran about Himself?

    Bukak surah al-Ikhlas ("qul huwaLlah").

    Terjemahannya (bukan tafsir ya) :
    Katakanlah Dia, Allah itu Esa (Ahad = Satu).
    Allah tempat bergantung.
    Tidak beranak dan tidak diberanakkan.
    Dan tiada satu apa yg setanding (serupa) dengan-Nya.

    Jadi? Kalau Tuan empunya nama dah bagitahu ciri2 nama-Nya, pada saya wajib untuk kita uphold that dan menentang org yg ingin menyalahgunakan nama-Nya.

    It is as simple as that. If Abu mengatakan "bro, the Abu itu begitu begini..", would you agree if someone else call another person "The Abu", sekiranya imej yg dibawa bertentangan dgn keterangan empunya asal nama???

    Kalau mahu panggil "Abu", it can be accepted. But not " The Abu". So, samalah kalau mahu digunakan istilah "Ilah" atau "Tuhan", tu lain cerita.. those are kata nama umum, unlike "Allah" which is kata nama khusus.

    Wallahua'lam..

    ReplyDelete