Monday, 18 November 2013

Untold History : The Lost and Forgotten Istana of .............

Pukul 1.34 Petang, Ahad 17 November 2013.. aku telah dijemput pegi tempat ni.. 

Terletak didalam hutan tebal, di satu tempat yang korang takkan sangka... cume hantu setan je sanggup pegi tempat ni.. no road access, no public amnesties, nothing....

Ini adalah kisah satu tapak bekas "Istana" yang tak tertulis dalam mana-mana versi Sejarah Johor.. or.. MUNGKIN ada ditulis.. tapi 'disorokkan' dalam bait-bait lagu dan puisi.. 

Massive compound, paved with gloss marble, supported by concrete slab.. ornamented fittings imported from France and Italy.. lavish house with its own standing Pier. Now swallowed by dense jungle.   

This going to rewrite the entire history of Johore.. and giving the massive blow to certain parties


1 out of 3 episode of  "The Lost Istana ...................... " yang aku akan bukak.  And ini adalah salah satu gambar yang sempat aku ambil mase hujan panas tengahari tu.. time2 mcm ni.. not good to roam around kt kawasan Istana tinggal.. very very not good. But aku teruskan jugak, mengenangkan mungkin tempat ni akan hilang tak lame lagi, and mengenangkan amanat certain orang yang dah meninggal dunia. This must be disclosed now or never.



But.... tunggu, to justify my action rewriting landscape of Johore History..  allow me 2 or 3 hari untuk buat cross-references, double check and again double check...and.. bile aku dah sure betul2.. I am going to publish here.. and remember,  using my standard.. 1 story doesn't makes 'a story'... aku perlukan at least 3 references dari sumber berbeza.. then only I could conclude.

So.. stay tuned..




86 comments:

  1. aku rase itu istana Raja bersiong yg terletak di kawasan Pantai Merdeka.. terdapat juga sebuah Istana yg tersembunyi diatas puncak bukit sana..

    ReplyDelete
  2. istana si bongkok tanjung puteri

    ReplyDelete
  3. http://halaqah.net/v10/index.php?topic=1387.0

    1757, Moyang Saleh menghadap Sultan Johor kerana Sultan Johor dah bunuh anak Undang REmbau. Sebab Moyang Saleh berani dan tegas, dan Sultan Johor nak bodek dia, maka Moyang Saleh mendapat gelaran Dato' Manduleka Menteri Akhir Zaman Sultan Jelebu. Sejak tu, Jelebu tak lagi di bawah kekuasaan Johor. Jelebu berkuasa sendiri yang disebut 'Bergajah Tunggal'. Peristiwa inilah yang dikatakan 'memutus tali ke Johor'.
    Dato' Siamang Gagap atau nama sebenarnya Kahar adalah tokoh penting dalam perlantikan Tunku Puan Intan balu Yamtuan Radin (1824-1861) menjadi pemangku raja yang memerintah Negeri Sembilan semenjak Raja Melewar. Raja Radin adalah pemerintah keempat Negeri Sembilan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1757,Ini masa Raja Sulaiman kan? Ape yang istimewa sangat dekat Jelebu nie?

      Delete
  4. Hmmm...very interesting...mcm misteri villa nabila yg tengah hot masani....

    ReplyDelete
  5. lagi gempak kalau tinggalan Kota Gelanggi. Pergh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam bro... entry nie sambungan citer "Unsolved Cases of Meriam Phuake" ker?

      Delete
    2. x sabar nak tunggu posting Kota Gelanggi dlm konteks sejarah... biasa dengar tempat org menoron je...

      Delete
  6. Lagi kisah yg tidak diketahui ramai.
    Johor telah mempunyai kerajaan sendiri sebelum kedatangan Sultan Melaka.
    Sultan Johor yg sebelum, dengan sebab yang tidak diketahui dengan sukarela menyerahkan tahta kepada Sultan Melaka.
    Surat perjanjian antara 2 sultan, didakwa masih dimiliki oleh keturun Sultan yang asal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sahih ke? xpernah dgr lagi..mo razzi..ko penah dgr ke?

      Delete
  7. hmm..istana poseidon kot..dah lama kene sumpahan dek toriton.
    (",)

    ReplyDelete
  8. Tak sabar nak tau cerita yang tersirat... rahsia di sebalik rahsia..

    ReplyDelete
  9. bro, kalau nak cerita dalam bahasa melayu, jadikan bahasa melayu sepenuhnya, kalau dalam b.inggeris juga sebaliknya, jgn rojakkan bahasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko nak bace buku standard Dewan Bahase dan Pustake ko pegi laa library.. yg ko pegi sini buat ape?? Ade aku cakap aku ni ikut law punye orang kaa

      Delete
    2. kekeke kn dh kena... blog dia suka ati dialah nk guna bahasa apa pn....

      Delete
    3. Kahkahkahkah. Ucap terima kasih pon tak tetiba nak sound org.

      Delete
    4. mungkin cikgu bahasa malaysia kot dia tue...pelik sungguh....

      Delete
    5. dye pon rojak lg mau ckp byk. 'bro' hahaha

      Delete
  10. Salam. Wah dasyat lah lu skarang dah jadi rockstar. Celebrity. Cayalah. Biar malaysia historian, especially johorian bukak mata. Buat kerja bukan duduk kat office aje. Peh cite villa nabila kat berita nasional lah. Cayalah teruskan bro. Pada Allah ku berserah

    ReplyDelete
  11. ada banyak crita tersirat dalam kesultanan johor.... Sultan asal masih mempunyai waris sehingga sekarang.... kalau kita bongkar tanah perkuburan mahmoodiah di JB tu akan jumpa tapak istana asal.... kalau kita rungkai cerita bersambung beberapa daerah akan dapat tahu ke mana larinya sultan asal... cerita mudah dapat kita tahu daripda beberapa tempat yang ditinggalkan.. contonya gelang patah, tongkang pecah, jalan rokiah misalnya.... Untold story about Rokiah... gelang sapa yang patah? kenapa tongkang dia pecah? banyak lagi cerita sejarah yang perlu diberitahu kepada rakyat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dgr cerita keturunan sultan mahmud yg mangkat dijulang tu ada kat muar skrg...

      Delete
  12. Tak sabar nk tahu kisah selanjutnya....harap2 ia berkait dgn Istana pulau penyengat di tanjung pinang.

    ReplyDelete
  13. Sultan Brunei, sultan Muhammad Syah, dikatakan telah berkahwin dgn puteri sultan johor pada abad ke 15 masehi. Keturunan sultan johor yg asal maseh ada kat brunei...dan sedang memantau blog ni hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 15 masihi? masa pemerintahan di Batu Sawar ke?

      Delete
    2. dalam sejarah brunei kesultanan johor telah pun ujud lebih awal dari abad ke 15. kesultanan brunei telah menerima nobat daripada sultan johor semasa kerajaan melayu di bawah kekuasaan majapahit.

      Delete
    3. Baru2 nie haku ada attend kursus di KL ada juga peserta2 dari Brunei. Kawan nie kata ramai pengajar2 agama dari Johor yg dijemput kerajaan Brunei mengajar ilmu2 agama Islam di Brunei.

      Delete
  14. Based on Malay geography and civilisation must be somewhere near to river.. by looking at the type of tree in picture... it is somewhere along Ulu Tiram and Kota Tinggi, correct me if I'm wrong. It will be somewhere along Johor river, either Seluyut or Sungai Redan

    ReplyDelete
    Replies
    1. You are obviously.... wronggg.. ;)

      Delete
    2. Hahaha... bro you mention kawasan ini akan diclear... RAPID area ehh?

      Delete
    3. Wrronggg. cube lagi. hehee

      Delete
    4. Susah sangat.. bile nak siap da cross reference? =)

      Delete
    5. Laambaat lagi. x cukup kakitangankepak sume

      Delete
  15. Bro mo razzi, ko pernah baca tak buku syrd naquib al attas - historical fact n fiction. Dia kupas pasal sejarah melayu dgn keturunan raja dengan detail dlm buku tu

    ReplyDelete
  16. Awesome post ..bro...

    ReplyDelete
  17. Ni macam dalam cerita Wizard of Oz pulak.

    ReplyDelete
  18. Salam MO .... tumpang tanya, ada pernah dengar nama kisah kerabat Johor dari susur galur Tun Abdullah ?

    ade sesetengah rumah di johor saya pergi ada penghuninya letakkan gambarnya di rumah..

    ReplyDelete
  19. Ada puluhan pulau di timur Johor mana satu yang mempunyai kepentingan paling penting pada Johor. Takde kisah2 yang tidak diceritakan ke?

    ReplyDelete
  20. Salam MO.bertuah btul tuan dpt xplore tpt2 mcm ni....syabas,x sbr nak tau ceritanya...t lau da selesai tulis hikayat tu mohonla pd2 yg berkenaan utk pulihara istana2 lama melayu ni...asyik di sogokkan dengan istana eropah dll tp sebenarnya leluhur kita pun ada kegemilangan yg telah dikaburkan atas alasan yg ntah pe2 ntah...mohon ye MO....

    ReplyDelete
  21. Sultan Johor yang ada berasal dari Sultan Melaka....time Majapahit memerintah, negeri Johor dipanggil Wurawuri...tak perasaan siapa Raja Johor masa itu...Majoriti raja-raja Melayu masih di Indon masa itu kecuali Raja Kedah, yang lain semua taraf governor, kalau lagi lama lagi semua nama Hindu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol ke sultan johor skang ni kturunan sultan melaka??? ak ingat sultan johor skang ni kturunan temenggung ibrahim....yg rmpas kuasa dri sultan mahmud johor.....lgipon xde sultan negeri lain pon iktiraf sultan johor mse tu....

      Delete
  22. Taken from bro Mo Razzi comment on Meriam Phuake entry;

    "sampai terkeluar dkat mulut dia yang ada lagi satu "istana bunian" yang tak pernah orang explore lagi.. terletak kat Kampung Benta.. depan Gate Air Kg Benta Pekan.. dalam Hutan..
    Kawasan tu.. only kawasan "Istana" tu selalu hujan panas.. kawasan2 lain tak.. "

    Inikah???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan.. hujan panas mmang slalu ikut aku klu pgi tapak istane tinggal.. org lain x pulak.. bukan skali dua.. semua mcm tu. hehee

      Delete
  23. dlm ayat nie ada clue x?

    "Cerita2 untold like "Lost City of Glanggi 2", "Datin Mable Kalifornia", series of "Architectural signatures".. "Lost Palace of Raden Ali", "series of other lost palaces of Sultan Johore", "Mummia Sultan Johore", "JMF Contingent yang paling berpuaka", "Hidden Dungeon of Istana Besar", "Secret 4th Floor of Istana Besar", "What beneath Istana Bkt. Serene?", "Lost Port of Penggerang", "Johore Konnection in 3rd Reich", "Sultan Ibrahim and His Tattoo", "Jungle Secrets and Mados Cover up", "Barges full with Diamonds", "Perjanjian Theodore Roosevelt", "Himpunan Raden-Raden Ampuh", "Lost Treasures of HMS Panti", "Kota Tinggi's Shipwreck Graves" etc will soon emerge."

    ReplyDelete
    Replies
    1. uihh.. bnyak lagi assignment aku blum siap rupenyerr

      Delete
    2. hahahaha katoi exam... x buat assignment

      Delete
  24. Salam bro...
    ko punye bahasa kaw2 punya ...sama yg mcm zaman aku sekolah dolu2 ...kawan aku asal pahang kecik ati ...& dia conclude org johor proud & cakap besar nak selalu menang... kita ignorent tentu bsebabkn? tahun demi tahun kawan tu ddk & menetap di jb ....aku lak tcampak di melaka ... menyambung keturunan allahyarham tun ghaffar baba...
    anyway ... good job bro .....teruskn dedikasi mu & kawan yg di oman pun turut ikuti blog ni.

    -jln ledang ke kg.gelam-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Dude.

      -jln Belukar ke Bkt Bintang- jer

      Delete
  25. hmmm istana ni , ni ke yg diceritakan telah dijumpai oleh pengkaji2 sejarah tu

    ReplyDelete
  26. Biar saya teka..
    Pengkalan Kota, Muar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. The 1st Pos Office in Malaysia, tanjung surat?? ehh xjgk..istana kan... ??? hmm..

      Delete
  27. bro....ni kawasan johor lama atau nak ke pengerang tue ke area felda air tawar...tak salah ada satu situ...

    ReplyDelete
  28. area mersing-rompin??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haiyyoooh. makin jauh. bukan

      Delete
    2. Kuala danga??

      Delete
    3. Dlm lirik tanjung puteri...

      Tanjung Sekijang nun di kuala
      Tempat nelayan mengail gelama
      Istana Hinggap di Kuala Danga
      Pantai berkelah keluarga diRaja..

      merah silu ada buat lawatan ke tanjung belungkur la pulak...
      http://merahsilu.blogspot.sg/2012/02/kembara-johor-riau-mencari.html
      clue nya adalah "Kalau cari sendiri tanpa tahu kedudukan denai dan bahagian mana belukar patut dituju memang susah nak sampai".

      http://merahsilu.blogspot.sg/2010/01/pengembaraan-al-rasyid-ke-selatan_21.html

      Delete
  29. Errrr....Kuala ya?

    Kuala Gandah letewwww....

    ReplyDelete
  30. Kui..kui..kui...
    Makin ramai yg meneka..semua termasuk aku dah x leh tahan..
    Cepat la uneks..
    Huhuhu..

    ReplyDelete
  31. hahaha tuan punyer blog dah tukar profile pic...

    ReplyDelete
  32. kuala kt johor ni rasanya xbnyk pn..kt kuala sedili ke?mmg kt area sana kerabat2 ada tanah kt sana...

    ReplyDelete
  33. Aku rasa kat area kota tinggi, sebab nyer 1. makam Sultan Mahmud Mangkat Di Julang ada kat sebelah masjid,
    2. sultan pg solat jumaat xkan dari tempat yg jauh? 3. Kota tinggi xde istana kan?
    4. setahu aku klu penduduk kat area tu islam mesti akan ada masjid, rumah ketua kampong atau pemerintah kan??

    ReplyDelete
  34. Aku rasa kar area Kota Tinggi, sebab nyer 1. Kota tinggi xde istana kan? Tapi ada Kota yang bernama Kota Panchor pulak ?? 2. Makam sultan Mahmud mangkat di julang ada kat area masjid kota tinggi, baginda solat jumaat kat area situ so possibility nyer istana mesti lah berdekatan dgn masjid. 3. Kat felda sungai sayong ada kota jgk Kota sayong? 4. Org dulu2 tak panggil rumah sultan tu istana ke? Kota?? Kubu? oh confuse..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya zaman tu istana masih lg kayu..

      Delete
  35. Kawasan hutan simpan Kuala Sanglang, Benut? Betul?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maram Kerapu Maram Skeper3 December 2013 at 19:34

      !!!....Kuala Segamat.....!!!

      Delete
  36. Tempat ini disebut dalam lirik lagu TAJUK JOHOR dan hanya 10 minit jaraknya dari pejabat-pejabat pembuat dasar dan keputusan-keputusan Kerajaan Johor. Telah dibangkitkan beberapa kali namun masih gagal mendapat perhatian wajar kerana mungkin ada pihak tidak menghargai warisan sejarah atau mungkin ada yg sengaja mahu menutup aib dan silap pihak tertentu. Maka tempat ini hanya tinggal sebagai lagu... Samalah Pantai Lido menjadi Danga Bay dan Country
    Garden. Itu lah nasib Istana Singgah di Tebing Runtuh......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ade beberape theory, one of which is dispute within the Royal Court, the Istana left abandon, sold, then retake before destroyed in one faithful event. Sekejap, ade few thing I need to reconfirm. Will be ready within this week Insyaallah.

      Delete
  37. salam, this is first time entry from me.
    Alangkah kaya kita dengan sejarah tempatan yang penting dalam konteks global. Saya sendiri sedang berusaha menubuhkan 'muzium desa' yang takde kena mengena dengan institusi muzium. Boleh buat sendiri kan? Macam yang banyak wujud terutamanya di Eropah.
    https://www.facebook.com/pages/Muzium-dan-Galeri-Seri-Cheding
    Ada tak contoh sedemikian di mana-mana. Boleh berutus sapa.
    Terima kasih

    ReplyDelete
  38. admin. boleh share tentang kerabat asal johor yang ada dekat muar? nak tahu juga sama ada sebarang bukti atau tidak.? ada dengar kerabat asal Johor ada di muar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa..... sedangkan negara chempa pun di hapuskan dari peta. Apatah lagi istana mcm ni. Mmg senang laa mereka lupe kan. Memang ramai keturunan asal raja johor lama di muar dan batu pahat. Cuma ditinggalkan dan dilupakan.. ermmm..

      Delete
  39. Alhamdulilah bangga jadi ank jati kg tebing runtuh...

    ReplyDelete
  40. Alaaa..... sedangkan negara chempa pun di hapuskan dari peta. Apatah lagi istana mcm ni. Mmg senang laa mereka lupe kan. Memang ramai keturunan asal raja johor lama di muar dan batu pahat. Cuma ditinggalkan dan dilupakan.. ermmm..

    ReplyDelete