Sunday, 19 January 2014

Untold History : Signature of Johore Architecture Redefined III

Puhhh.. It took me 1 years to sambung cerite ni..

Sometimes in 1986.. Tok Guru kepada Tok Guru aku, Misterr Ripin, Tn. Hj. Anuar Hj. Jalil.. master craftmen and avid hunter.. one you can find in the 1st posting dalam Blog ni.. owner kpd "Dead Men Diary" tuuh.. spent RM 14,000.00 untuk membina sebuah tangga batu depan rumah dia di Felda Ulu Tebrau, Tiram. Dia cume satu-satu orang yang aku kenal pernah pergi berburu dengan bawak 2 bijik peluru then bawak balik 22 ekor ayam hutan, dalam mase 2 jam. Bukan sekali.. but setiap Hari Raye mcm tu. Gile. He's a best hunting buddy of Tunku Abdul Rahman.. adik Sultan Iskandar... hobby dorang suke berburu.  Often seen sekitar Kota Tinggi in 1970's. So.. no wonder laah.

Rumah orang tua ni kayu je.. tapi tangga kene klassss.. X betul orang tua ni aku pikir.. Something yang aku tak paham mase tu.

In 2010, mase aku nak hantar adik aku pegi Vanderbilt.. baru aku dapat tau 'clue' dalam pembinaan tangga besar tu.. aku penah bukak thread pasal "Stairs to Nowhere".. but deleted due to some reason... nanti je aku tulis balik.

So.. bile aku study balik rumah simple bertangga batu.. Aku perasan something.. yang korang jugak sure perasan tapi x pernah ambik tau.. senibina ni popular and digunakan secara meluas sepanjang tahun 1855 - 1960'an di Johore.

Aku bukan nak cerite pasal tangga.. tapi pasal 'Hidden dungeon' dalam senibina Johore.  

Rumah kepunyaan Tn. Hj. Anuar Hj. Jalil ni terletak di puncak bukit.. sebelah padang bola.. while bahagian bawah 'kolong'nye di korek dalam ukuran 4ft kedalam tanah.. while another 3ft dibiarkan berada pada aras tanah.  Aku takde gambarnye.. so korang gunekan imiginasi korang.. dulu aku selalu lepak sini.. sejak Tn. Hj. meninggal on 2007.. aku baru sekali pegi sana.. Missed dia punya cerita-cerita adventure versi untold yang x terdapat dalam movie or mana-mana buku...

At 1st.. aku assumed.. cuma rumah dia.. BUT, the more aku observe.. almost 2/3 population di Ulu Tebrau berumah seperti itu.

Ok. Maybe trend orang sana.

BUT.. in 2010.. lepas explore Jln. Belukar sorang2 and kene hambat keluar oleh something yang aku x nampak dlm hutan tu.. aku pusing2 bandar JB.. and found notable 'signature' pada rumah-rumah lama sekitar bandar JB... its have similar 'signature'.. of hidden dungeon digged 4ft below the main hall... same macam binaan penduduk Ulu Tebrau.

Binaan ni takde sesape yang punya 'signature'.. binaan ni UNIVERSAL.. digunakan oleh mana-mana true Johorean from 1855 to 1960's. 

1ST RECORD

Written in 1877 by Annie Brassy yang jadik tetamu Sultan Johore.  Annie did recorded the 'missing' Istana... berkemungkinan besar.. Istana Bukit Zaharah yang hilang itu (dalam Untold History: Istana Bunian Sultan Abu Bakar)

Eh.. sorry.. Annie Brassie x duduk dlm Istana.. but lepak kt Yatch dia je.

Description pasal 'hidden dungeon' ni ade dalam : Duke of Sutherland's Voyage Journal


Recorded in 1889... Duke diberi bilik mengadap Laut.  Its could be Ground Floor... sebab :


Saloon and Ballroom berada di tingkat 1.  Bilik Tidur HH Abu Bakar berada di Tingkat 1.. mengadap padang.. out of curiousity.. one must wonder.. kat Istana2 macam ni.. mane Tandas nye kan???

There.. bathroom under their room with sliding stair..






I have every reason to believe.. Istana Besar ni adalah 3 1/2 Tingkat which Lower Ground Floor/Basementnye sudah di 'seal' untuk menambahkan kepelikkan korang.

Sama macam :


Didalam Dewan Istana Besar ni.. ada sebuah pentas Singgahsana... kepada sesape yang pernah masuk lah.  Dont be mistaken by it's appearances.  Bangunan ni BUKAN 1 tingkat.. tapi 2 tingkat. 

Dibawah Pentas Singgahsana tu, (ditengah-tengah bangunan tersebut).. ade satu bilik.. same binaannye.. 4ft under.  Accessible from the back of the Throne... Aku cakap sebab aku pernah masuk.. mase tu dornag jadikan store simpan karpet.  Pity.

BERSAMBUNGGGGGGG............. besok lah. Lapar pulak.












17 comments:

  1. Memang bgus citer2 tuan,,saya mengikutinya x sanggup terlepas....teruskan tuan...

    ReplyDelete
  2. aduyai..bsmbung lak..
    wt saspen je..

    ReplyDelete
  3. sambung2..... jgn x sambung

    ReplyDelete
  4. betul tu admin bawah pentas singgahsana tu mmg ada 1 bilik... kwn pernah masuk mase gi melawat muzium... masa tu pintu bilik tu terbuka..so kwn masuk tngok... bnyk jgak bnda2 dlm tu... yg pling menarik ada patung besi or tembaga yg menyerupai topeng barongan dlm tu...rare giler...

    ReplyDelete
  5. adoi tengah2 syok2 baca bersambung pulak. potong stim! anyway good job bro. wa suka blog ni. bookmarked!

    ReplyDelete
  6. Satu lgi entry menarik..x sabar nak tunggu sambungan.

    ReplyDelete
  7. Architecture zaman HH AB yg plg menarik...
    xsabar tunggu sambung..

    kalu rumah dah xde... tinggal tangga je, same cita umah lama2 kat melaka. :D

    ReplyDelete
  8. Teringat, masjid abu bakar pun camtu, rasae unik nak g amek air sembahyang turun tangga banyak..
    And teringat gak satu rumah kt london ni, bukak pintu-turun tangga-oh toilet rupenyer..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa wa dulu jalan2 dkt luar Windsor Castle. Cari toilet, rupanya kena turun tangga kat underground. Bersihnya ya amat.

      Delete
  9. Rumah tn hj anuar tu dkt je ngan umah kwn..

    ReplyDelete
  10. Btol tu..time keje kt hospital sultanah aminah,salu solat jumaat kt masjid sultan abu bakar..nk p amek wudhu kene turun tangga..bro,ade cite best x pasal hospital sultanah aminah..

    ReplyDelete
  11. Ni macam dewan sekolah Victoria Institution kl la kan

    ReplyDelete
  12. Sama macam kat turkey... Toilet kat masjid ada kat bawah tanah.. Mula2 pelik tp fikir balik, mesti ade sebab... Hurmmmmm,....

    ReplyDelete