Monday, 24 February 2014

Untold History : Big Quest to Foot the Lost City of Gelanggi II

Aku tak pegi puuun.. aku duduk kt rumah je, selak2 buku dan makan pop-corn. Belum terase utk field research lagi buat sementara waktu ni.. tunggu Land Rover Defender Double Cab baru kluar, baru rase best.. kan?

UNEKSPEKTED INTERVIEW

Remember.. story at "Tyersall Palace" ?? 

Salah satu ayat aku adelah dalam posting tu adalah :


Perserta yang terlibat dalam interview ni adalah :


9W2RI dan juga.. seorang lagi.. Orang kuat Persatuan Banjar SeMalaysia.. apekejadah name dia tuuh.. alaaa aku lupe.. Geng2 MARES.. radio amatur Malaysia mase secret dungeon dorang kt PJ State dulu..

Ada 4 soalan aku dorang berdua ni kemukakan kat Pak Raden ni... aku senyap jee.. sebab orang tua jahanam tu x nak layan aku.  Dia agak remorse bile nampak muke aku.. duduk tak senang.. berpeluh2.

So.. antaranye soalannye ialah "What Lies in Gunung ...........?"

Jawapannye adalah "City with Black Gate".. macam yang aku expect lah, Gelanggi. This 2 guys keep asking him further details.  Aku diam je hisap rokok.

Dalam banyak2 jawapan kemerapuan dia adalah.. :  "Kota ni dikawal oleh Big Foot, 8ft to 12ft tall".. ini replica Bigfoot Kota Tinggi dari researcher di US.. 



NOW.. to verify those statement is.. uniquely unaccepted lah. Aku tak pernah klua cerita tanpa supporting document, only based on 'hearsay'.. or 'cerita kosong taraf kedai kopi'.. BUT, yang ni.. I had no choice.. had to depend on 'cerita kedai kopi'.. so.. to validate cerita aku.. = nama-nama diatas.. either Pak Raden Kepong, yang memang terkenal dikalangan artis tempatan.. or 9W2RI.. semuanya masih hidup segar bugar sampai sekarang.

Korang boleh tanye dorang to verity this story. Betul ke tak.. for I was there. 


ILMU SESAT

It took me 3 years to connect the dot.

Semuanya sebab aku tersesat while exploring Sg. Ambat that day. So.. bile balik.. aku try to justify 'logic' atas kesesatan aku dulu.  No explaination, particularly at Sg. Ambat area.. TAPI.. on south-eastern part pulak.... memang terkenal area kesesatan yang amat dalam.

So.. atas peristiwa kesesatan aku dulu, the whole few weeks ni aku study pasal ilmu 'sesat'.. particularly in that area...

I found that.. KESEMUA kawasan yang berdekatan dengan Lost City of Gelanggi.. terdapat kes kesesatan yang amat dalam, traced back to almost 80 years.. and 100 years after it's gazetted:

1977

1980



2004


2010



2012


And almost hundred kes kesesatan di kawasan tersebut... x larat aku nak trace satu persatu.. ko tanye je lah Ranjer Hutan kt Simpang Perani tuu....

Even ade kes yang hilang dalam hutan Kota Tinggi.. then jumpe di Hutan Gunung Belumut... almost 200km away.. dalam mase 3 hari je.. Puhhhh..


BIGFOOT KONNECTION

Out of many cases diatas.. cuma dilapurkan 3 kematian, 1 akibat dehydration.. and 2 totally lost.

AND... tempat2 yang dorang dilapurkan hilang tu.. is within 2 km radius dari kes2 penampakkan Bigfoot di Malaya direkodkan  seawalnya 1900.. di Kota Tinggi.. di kawasan yang diberi nama 'dedicated' untuk Bigfoot = MAWAI..or Mawas.. mengikut bahase orang Dalam.




NOW YOU KNOW what i am talking about.. these creatures 'guarding' something there. 


TRIANGULATION METHOD

Now.. let us triangulate penampakkan Bigfoot yang pernah dilapurkan sepanjang sejarah yang aku boleh collect.. :

1900's : Mawai, Kota Tinggi by NST
1940 : Mersing Endau Rompin by Mdm. Tan Hong Qiau
1942 : Mersing Endau Rompin by Mr. Liew Chiew Lim
1960 : Mersing Endau Rompin by Mr. Teo Han
1970 : Endau Rompin by Harold Stephens
1990 : Lukut, Kota Tinggi
2005 : Kota Tinggi and Endau by AFP
2005 : Kampung Punjut Kluang by Amir, Ah Long and Alan
2006 :  Kota Tinggi by BBC
2006 : Bkt Samsu, Kota Tinggi
2007 : Semenchu, Kota Tinggi by Hj. Sid Ampah
2009 : Perani, Kota Tinggi by Telekom Technician



Recorded by pencinta Bigfoot tapi vegetarian dalam http://www.hungzai.com/the-sightings-of-bigfoot/ dan Vincent Chow dari BFRO.








So.. :

A. : Ko dah ade dari posting yang lepas, kawasan tinggalan kapal dan runtuhan benteng lama
B  : Ko dah tau area 51 tempat kawasan orang selalu sesat
C  : Ko dah tau area Bigfoot sighting


A : 1.1, 1.2 and 1.3 : adalah kawasan dari posting pertama pasal Gelanggi
B : X, adalah kawasan area tempat orang selalu dilapurkan hilang/sesat
C : B, adalah kawasan penampakkan Bigfoot

ALL RUN'S IN PARALLEL con-incidence??? ikut logic.. tak mungkin.. 

Dimana orang dilapurkan hilang.. disitu dilapurkan pernah ada penampakkan Bigfoot.  And how did they do it?


THEORY KESESASATAN

None of the lost cases dalam hutan dikawasan-kawasan bertanda "X" berakhir dengan kematian. Cuma.. dorang drifted away dari laluan...

Classic example : The recent case, 8 Singaporean missing for 3 days.. dijumpai SEBAB.. dia dapat buat call and SMS to Singapore.. asking people to look for them.. WTF???

Dalam hutan dapat line telephone?? Yess... dorang tak sesat.. dorang cume drifted away dari laluan sepatutnya.. and tak jauh pulak dari penempatan manusia sebenarnye.

Out of all 'missing' cases dalam hutan Kota Tinggi.. aku jumpe 1 absolute theory : the physical sighting dan bunyi keadaan sekeliling berubah.. make them drifted away.  


PELAJAR SEKOLAH TEKNIK KOTA TINGGI 1998

Cikgu Lepau, kelas Automotif... aku + 31 lagi geng2 sekolah aku masuk hutan looking for 80ft air terjun, on left towards north-west air terjun Kota Tinggi sekarang.. (Ada lagi 1 air terjun deep in the jungle)

- Jalan sepanjang sungai, almost 4 hours jalan.. tak jumpe2 Air Terjun walaupun dengar bunyi air mengalir tak jaun dari trail.
- Return balik jalan yang sama.. landscape totally changes. Cemas dan terkejut.
- So.. instead of going forward.. kitorang jalan mengiring toward river...
- About 30 minutes, then, betul2 jatuh dari tebing 12ft kedalam Sungai

Orang-orang yang ikut trail ni.. masih lagi hidup, Arman Ayes, Ekok Air Tawar 5, Din, Lan Kalis Perling, Aki, Ramzi, Ajit Junget and all others pelajar Sekolah Teknik Kota Tinggi yang degil2.

And now.. in 2013.. aku dah dapat theory, how these 'guardian's of forest' making people sesat dala hutan :

They change the landscape. They make noise imitate the nature. They drift us away. 

2 Kes melibatkan orang hilang di Kota Tinggi.. then suddenly dijumpai di Gunung Belumut, almost 200km away, dalam masa 3 hari sahaja:

Kedua-dua orang ni bangun tido di tempat yang berlainan. Something carry them away.

Kenapa dia tertidur?? sebab.. sepanjang jalan dalam hutan tu.. ada banyak buah-buahan.. eating them make you sleep.  After you sleep.. they carry you away.  And infact... kalau aku tak silap lah.. it was them yang letak makanan sepanjang jalan orang sesat tu.  To keep them alive, and to keep them away from something.

So.. what happened to these 'guardians' from 1900 to 2009.. dorang dah 'bersepah' ke hulu hilir hingga ke Endau??? Dah 'takde bende' yang nak di jaga ain't???

Hehehee.. akan bersambung on 3rd Episode of "Gelanggi : Black Gate of Mordor"

27 comments:

  1. salam bro.kwn org kota tinggi.kalo pasal citer bigfoot kt gunung panti rasa2 kwn tk pelik.sbb citer tu mmg penah kecoh masuk paper.kwn penah baca last entry bro pasal previous sultan johor mmg pernah lepaskn dlm hutan tu dulu.gunung panti bnyk citer mistik jugak sbnrnye..seram pun ada...mcm2

    ReplyDelete
  2. Sesat dijalan yg terang ;) best2..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum bro,

    ko ada joint brader nie ker?
    http://panggilanpertiwi.my/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=38&id=29497&Itemid=337

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry Budin. Aku one man show.

      Delete
    2. wah...
      ko mmg hebat bro..
      Good Luck

      Delete
  4. Salam Bro,
    Makin menarik citer pasal lost city of Gelanggi neh.. good job bro!!

    ReplyDelete
  5. "They change the landscape"..macam mana tu? Takkan mereka boleh ubah bentuk muka bumi atau letak pokok pasang siap?

    Mawas/bigfoot ni macam manusia gak ke boleh berfikir? Mereka ikut perintah siapa? Pemberi perintah mereka ni masih hidup dan mengawal mereka? Bagaimana mereka mengawal mawas?

    aymy8888

    ReplyDelete
  6. sorry lupa nak tanya tadi..kalau bawa gps agak2 boleh selamat dari sesat tak di situ?

    aymy8888

    ReplyDelete
  7. Kalau ex-Renjer Hutan..agaknya ada cerita yg menarik...syabas dah update pun.....tak sabar nk tunggu Part 3....

    ReplyDelete
  8. thorrrbaekkkk bro!!

    ReplyDelete
  9. kota tinggi kota gelanggi,
    kota disebalik pokok dan tanah yang tinggi,
    kota yang menjadi tumpuan para pencari,
    kota yang didalamnya penuh misteri...

    pintunya ada bukan di siang hari,
    kerana kota itu dikawal rapi,
    yang menjaga bukanlah musuh yang dicari,
    kerana yang menjaga raja ular berapi...

    pintunya hilang bagai purnama,
    yang menjaga sisi bukanlah ilusi,
    laluannya ada jika tidak terlena,
    takut tersesat terus berilusi...

    yang ada di istana bukanlah sultannya,
    dia waris bendahara untuk menjaganya,
    kota tinggi dijadikan anak tiri,
    kerana dia tahu akan ada yang kembali...

    mawas itu pemalu,
    dia bukanlah musuh kamu,
    mawas itu pandai berlagu,
    supaya kamu tidak mengadu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm cantik jer Bait2 ni,muga ada ada panduan di dalamnya!

      Delete
    2. mendalam maksud bro,
      tinggi amat kias ceriteranya..sampai kwn ter......
      sampaikanlah lagi.

      --usah sesat dijalan yg terang--

      Delete
  10. another brilliant post! keep it coming bro...wa dah hardcore fan lu punya blog! :)

    ReplyDelete
  11. bro,selain mawas kat area sana gajah pun top juga..nampak juga macam koincidence dengan kota gelanggi..memang banyak dengan saiz yang lebih besar dari yang korang tengok kat zoo...ada yang lebih tinggi dari rumah double storey,kalau bernasib baik boleh jumpa gajah putih...ni apa yang orang2 area sana cerita......kalau gunung panti,memang misteri..kalau tanya aku,aku boleh cakap atas gunung tu ada 1 bandar yang maju..aku dah alami pengalaman masa atas sana..

    ReplyDelete
  12. Apa agaknya yg 'guardians' ni jaga supaya org tak trjumpa benda yg dijaga tu..?

    ReplyDelete
  13. Bigfoot :- Hantu jarang gigi.

    Gigi jarang. Tapak kaki terbalik (semacam pengkar). Boleh dikawal jika tahu isim asal-usul kejadiannya. Hidung tak ada batang, pesek. Kalau hujan lebat perlu berlindung di bawah belukar yang ada daun lebar. Bahagian belakang lengan ke siku keras dan sedikit tajam - mudah digunakan untuk menumbangkan atau menghancurkan pokok kayu. Bau hamis seperti kencing kucing. Bergerak sendirian di kebanyakan waktu. Banyak kawasan kampung di hulu2 bahagian utara dan timur Johor sekarang dibuka antara lain hasil khidmatnya.

    Ini bukan aku cakap. Ini cerita orang Asli Bekok yg aku pernah dengar. Benar atau tak, aku pun tak tau.

    - Pak Kondot -

    ReplyDelete
  14. satu je beb, antara hutan kota tinggi dgn gunung blumut tu tak sampai la 200 km, paling2 pun 60-70 km je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. 60-70km tu jarak atas peta yop....

      Delete
  15. klo btul org yang sesat tu sbnrnye kne lencong ke tmpt lain dan di kaburkan pandangan, mungkinkah kwsn yg dilindungi tu sebenarnya tidak dpt dilihat dengan mata kasar mcm dlm cerita Harry Potter yang mane kwsn skolah Hogwart dipagar dgn force field yg dpt melindungi skolah itu dan dikaburkan dari pandangan muggles? Mungkinkah kwsn yg dilindungi itu mempunyai sesuatu yang dijaga dari pengetahuan org ramai supaya tidak jatuh ketangan pihak yang akan menyalah gunakan sesuatu itu? mungkin kah Raime Che Ross pun dh tau rahsia disebalik apa yg dicari tapi cuba berselindung dgn memberi kenyataan yang tergantung demi menjaga apa yang sebenarnya dilindungi itu? Jika En Mo Razzi sudah dapat merungkai dan menemui Kota tersebut, apakah En akan menyebarkannya juga di sini atau En akan berubah fikiran setelah mendapat tahu sesuatu yang dilindungi itu tidak patut dihebahkan dengan kenyataan tergantung demi menjaga sesuatu yang dilindungi sejak berpuluh tahun lamanya? apapun, saya sgt teruja dengan cerita dari En ini. saya doakan En selamat dalam mencari jawapan kepada persoalan tentang kota ini.. good job.

    ReplyDelete
  16. best posting ko yg nih uneks...

    ReplyDelete
  17. Mayb itu KHAZANAH TANAH MELAYU yg sangat2 bernilai.... cuma "orang tertentu" jer yg berhak utk masuk ke kota tu... BIARKAN IA TERUS MENJADI MISTERI... ASALKAN SELAMAT DARIPADA DI TARAH OLEH ORANG2 YG TIDAK BERHAK. Satu hari SEMUANYA PASTI Kita semua bakal tahu nanti.

    ReplyDelete
  18. So any progress dlm cite nie....

    ReplyDelete
  19. http://www.thecontroversialfiles.net/2014/06/huge-mystery-footprints-found-near.html

    ReplyDelete
  20. Nak cerita pasal sains dgn mistik.
    Apa yang didengar air terjun tu betul..tapi otak kita di tune oleh sesuatu kan agar dilihat itu betul tapi bkn betul.

    ReplyDelete