Tuesday, 23 July 2019

Untold History : Analytical Approach in Interpreting the Falls of Malacca

Bertahun-tahun aku tunggu, takde orang nak selesaikan.

Yang ade pun, echoing same stupidity over and over again. Kalau korang bace, dorang repeat benda yang sama.. bina ayat cantik2, karang berjela2 sampai 20 perenggan... isinya di ulang-ulang.. korang bace pun syok bile dengar 3,000 meriam, kehebatan laa, kebanggaaan laa.. bile tanye kenapa boleh jatuh... ko salahkan orang lain pulak.. .pundek

".... jatuhnya Melaka sebab 'pengkhianatan', sebab 'pembelotan' etc." Meletakkan kesalahan ke bahu orang lain, lepas tu lepas tangan.





Senang kan?? lepas tangan mcm tu jer...

Nobody fcuking care to do literary review on the "betrayal" issues they popularized : KALAU issue "Pengkhiatan" : macamane cara nya mereka-mereka itu mengkhianat???? Apa salah Perajurit Jawa hingga di hina macam tu sekali??? Kenapa 3000 meriam boleh kalah dengan 12 meriam x 15 kapal?? kenapa 1500 askar boleh menang melawan 22,000 askar??? = dalam bentuk DATA

Yillek. Yang korang tau, bace blog mcm bace majalah Mastika. Tulis ayat panjang2, letak gambar yang takde kene mengene, dilukis 400 tahun lepas Melaka jatuh mengikut imiginasi pelukis... korang bace, lepas tu kagum tak tentu arah.

Tu sebab aku malas nak tulis lagi. Sebab korang lebih suke bende imiginasi macam tu. Hanyut masuk lobang jamban.

So.. kenapa Melaka jatuh????

Aku jawab takdir jer. Takdir yang Parameswara mcm dah takde tempat lain nak pilih buat negeri. Its geographical default. 


A. SEBAB GEOGRAPHICAL DEFAULT

ORIGINAL MALACCA CITY

Identify key point dalam penempatan awal Kota Melaka :

1. Kampung2
2. Kubur Hang Jebat
3. Masjid Melaka
4. Perlabuhan Melaka yang original 
5. Masjid Melaka


There.

Earliest drawing lepas pembinaan tembok Kota Melaka oleh Eridia.




Nampak menara tinggi tu.. haa tu tapak asal Masjid Melaka.

Dapat tangkap ape yang aku cuba sampaikan??? 

Cluenya ada disini :

A.  Kubur Hang Jebat

Hang Jebat died and dishonored. So, taraf Hang Jebat serupa korang semua. Hamba abdi. Sebelum 1800's, adat semua kubur orang Melayu marhaen adalah.. .dalam kawasan rumahnya. Yess. Sebab tu ade term "Tanahairku" or, "Tanah Tumpah Darahku".. i.e tempat dia mati : thus, kubur korang tu mengesahkan pemilikan keturunan korang atas tanah pusaka tu.

Bukan di masjid atau di zon perkuburan yang diwartakan. Itu zaman moden.

B. Kampung Bendahara


"H" marked mosque in 1760 AD is the side of original Rumah Bendahara.

So.. korang dapat A+B : Bendahara + Hulubalang, resided on the opposite side of the Fort. 

So.. dah dapat agak?? belum lagi??


C. Perlabuhan Melaka 



KESIMPULAN : 

Hypothesis 1

Malas aku nak tulis panjang2.. aku lukis k.


Ini kedudukan Original Melaka Port.



Ini pula, kedudukan meriam Melaka Vs. Portuguese.

Berdasarkan faktor kedudukan geography mengikut kontur tembok kota, 80% daripada 3,000 meriam Kota Melaka.. di halakan ke POPULASI SENDIRI. 

Kedudukan kubur Hang Jebat dan Rumah Bendahara menunjukkan golongan bangsawan dan keluarga mereka ketika itu tinggal di LUAR KOTA. Manakala aktiviti seharian mereka bertugas didalam kota. 

Andaikan peperangan terjadi, tergamak kah mereka megebom keluarga mereka sendiri yang tinggal di luar kota????? Ini adalah sebab utama kenapa kota Melaka yang dipertahankan dengan 3,000 meriam gagal.

While, 

15% pula, dihalakan keluar kota di bahagian BETING PASIR yang sejauh 500 to 800 meter ke Pantai Melaka. Jauh dari trajectory effective destruction.


Let test this theory. Kita buat simulation cannon trajectory. 


ini Meriam Portuguese.

Versus


Meriam Melaka
6 to 26 Pound Cannonballs


Material : Cannon
Panjang : 3 Meter
Diameter : 36 cm
Bore : 8"
Cannonball : 38 pounders
1 pace : equal to 0.76 meter

Effective range : 770 paces x 0.76 metre = 554.4 metre
Range in Max : 2000 paces x 0.76 metre = 1,440.0 metre

Ini tabulation for 17th century Cannon, if 15th Century.. lagi rendah bacaannya. But never mind. Let translate into simulation:


Menjadikan : Hanya 5% daripada keseluruhan 3,000 meriam Melaka (kalau sizenya 3 meter 8" boring diameter) yang betul2 mengadap vantage point tempat kapal2 Portuguese berlabuh.

So 95% lagi useless.


B. SEBAB 'PENGKHIANATAN' DAN BAGAIMANA

Macamane pulak issue 'pengkhinatan' ditimbul kan???

Ingat 3 name ni..

1. Raja Mendeliar
2. Utimuraja
3. Nena Chettu
4. Si Kitul

Kat mane dorang duduk?


There.. rumah dorang betul2 tempat mendaratnye Alfoso. Kampung Keling, Kampung Jawa.

Mari kite memperhalusi pengkhianatan mereka.

Day 1. 

Commentaries of the Albukek.

This marked the 1st assult by Portugese. Dekat mane? bace betul2.


.... Stood close to the edge of the shore.. Albukek mula membakar Perlabuhan Melaka:


Day 7

Not day 2, actually hari ke-enam selepas Albukek membakar godown at Malaka Port.


Albukek sent 2 ships laden with cannon targeting Malacca defence.

Day 13

Actually 5 days after the 2 ships attacked, :


Albukek station 2 batallions untuk menyerang Jembatan Kota.

1. Jao De Lima dan ketumbukan kapal menyerang Beting Pasir berhadapan dengan Masjid Melaka
2. Albukek sendiri mengetuai batalion mendarat di Upeh terus ke Jembatan Kota



Day 14

Cut short everything:
  • Team A Albukek menyerang beting pasir berhadapan dengan Masjid pada subuh hari
  • Sultan Mahmud discharge his elephant and counter attack dekat masjid
  • Team B Albukek attacked the bridge's stockage
  • Tuan Bandar with 700 jawa discharge towards Albukek's stockage
  • Jao De Souza menyerang 700 jawa dari arah utara. 
  • Pasukan Tuan Bandar terputus lalu terjun ke laut
  • Team A Albukek menyerang mereka di laut


Disini juga terbit nya cerita 'askar jawa lari perang'... bukan sebab mereka penakut, tapi sebab terputus bantuan.

Day 15


So, 2nd Batallion yang dekat Beting Pasir berhadapan Masjid Agung mula memasang palisade sepanjang sungai melaka dan mereka membakar Kota Melaka, termasuk pangkin pengantin yang mempunyai 30 tayar.


So, next details aku akan terangkan dekat area mane yang concerntrated with meriam.

So.. disinilah BERMULA cerita 'pengkhianatan' badigol-badigol tersebut.

Day 15 - Malam


Akibat kepenatan membina stockade, Albukek menghantar 70 orang pulang ke kapal untuk berehat. Sementara ketumbukan lain bermalam, mereka diserang oleh pasukan Melaka dengan hebat pada malam itu.

Team A dan Team B lari balik ke kapal... sambil MENGANGKUT 50 MERIAM BESAR YANG DIRAMPAS DARI ATAS JEMBATAN BAHAGIAN STOCKADE MELAKA (EXIT KG UPEH)

There... tu cluenye kenapa meriam2 melaka tidak digunakan.. = sebab muncungnya di halakan ke rumah sendiri

Apa yang terjadi seterusnya agak  menghairankan...


DAY 16


Albukek kembali memperkuatkan stockade yang ditinggalkan malam tadi dengan meriam-meriam dari pertahanan Melaka dan memasang Frisian Horse sepanjang beting pasir di bahagian Masjid Agung.

Why the eff Melaka not invading their stockade malam tadi mase dorang berundung ke kapal.. jgn tanye aku. Aku tak tau. Theoretically, kalau dorang rampas stockade Portuguese mase dorang lari malam tadi, sure Portuguese takkan jejak kaki ke Melaka lepas tu.


Maka datanglah Utimuraja, seorang Jawa yang tinggal di Upeh (Tempat serangan Albukek) merasuah Albukek dengan bantuan 5000 hamba abdi dengan balasan kawasan dan perniagaan dia tidak akan diganggu. Albukek bersyukur lah rasanya menerima pengkhianat jawa tersebut.

7 hari lamanya Utimuraja - Albukek - Sultan Mahmud - Utimuraja balik bertukar-tukar bargain. Akhirnya Sultan pun bersiap-siaplah untuk 2nd assult pada kedudukan Portugse di seberang sungai.


Day 23


Albukek mengarahkan 2 Galley besar dan tinggi, untuk rapat ke tembok Kota Melaka bagi meletakkan jembatan merempuh ke dalam Kota di bahagian Masjid Melaka.

Tetapi.. kedua2 Galley tersebut tersadai di Beting Pasir. Melihat keadaan itu, Sultan Melaka mengarahkan perahu-perahu disiapkan dengan kayu api lalu dibakar dan di hanyutkan dari Ulu Sg Melaka ke arah Galley Portuguese yang tersadai di muara Beting Pasir tersebut. Sultan guna taktik ni selama 9 malam berturut-turut.




Day 32



Pada hari Jumaat, tepat jam 5 pagi. Albukek memulakan offensive strike yang menyasarkan Jembatan Melaka.

Dia arahkan semua kapal perang berlabuh ketika air pasang menuju ke Jembatan Melaka.

Pasukan A di stockade Jembatan dan Kapal-Kapal Perang mula memasuki dan mengebom pertahanan Melaka.



DAY 34

Urban warefare bermula.

Portuguese berjaya menawan stockade jembatan Melaka dalam kota lalu mara ke Masjid Agung.

Pertahanan Melaka tinggal 3,000 orang berundur ke balik bukit. Resistance bermula dari rumah-rumah didalam kota. 



DAY 35

Bila tentera Melaka berundur, bermulalah 10 hari kemusnahan Melaka, dari senjata-senjata Melaka sendiri yang dirampas disepanjang tembok berhadapan dengan Kg. Upeh.



Day 45

All but ashes.


CONCLUSION

A. Faktor Pengkhianatan

Diberitakan oleh Albukek dan Sejarah Melayu, melihat pada pangkat dan topography, boleh lah di ringkaskan bahawa :

1. Raja Mendeliar
2. Utimuraja
3. Nena Chettu
4. Si Kitul

Raja Mendeliar
Berkhidmat sebagai Shahbandar dan bertugas dikawasan landing site Portuguese di Perlabuhan Melaka. Berkemungkinan dia yang membuka pintu perlabuhan bagi Portuguese untuk menyerang Upeh.

Utimuraja
Bangsawan Jawa yang menyerahkan 5,000 hamba abdi bagi menolong Portuguese semasa 1st assault hari ke 16.

Naina Chettu
Chetty india yang menolong Arojou dan orang-orang Portugeuse semasa dalam tawanan Melaka dan menjadi spy dalam Istana Melaka

Si Kitul 
Tidak diberitkan dari mana-mana. Suspecting dia berbangsa Melayu asli.

B.  Faktor Topography

Sejumlah besar meriam Melaka di halakan ke penempatan Kg. Upeh - tempat letaknya kediaman keluarga perajurit dan pembesar Melaka.  Disahkan, oleh Albukek sendiri pada hari ke -15 dia merampas 50 biji meriam besar dari stockade Melaka sebelah Kg. Upeh.


OVERLAY KAWASAN PEPERANGAN








End. 

17 comments:

  1. Good to know that you are back again writing. Keep it up.

    ReplyDelete
  2. Finally u are back!!!!

    ReplyDelete
  3. satu ulasan dari perspektif yg berbeza. Tapi yang pasti bangsa melayu dikhianati sejak dari dulu lagi. Sikap terbuka dan menghormati orang lain yang dibanggakan telah menjadi senjata yang memakan diri sendiri. alangkah malangnya nasib orang melayu yang sebenarnya hebat hebat tapi akibat dari pengkhianatan maka segalanya berakhir..ADAKAH SEJARAH INI AKAN BERULANG????....

    ReplyDelete
  4. Tq bro atas perkongsian fakta sejarah.

    ReplyDelete
  5. Tq bro.melayu dan khianat berpisah tiada.

    ReplyDelete
  6. Muncul semula selepas berkurun menunggu. Terbaek bro. Sebab musabab Melaka tewas kpd Portugis dalam perspektif elemen-elemen berfakta di mana pengkaji2 sejarah lain tidak tercapai dek akal. Teruskan uraikan simpulan2 sejarah lain bro. Makam2 Lama Sungai Sayong di Felda Sungai Sayong, Kulai - Makam Laksamana Bentan dan Makan Cik Siti Aminah katanya diceroboh dan digali oleh musibat2 celaka manusia durjana. Siasat bro. Tkasih.

    ReplyDelete
  7. uiks ada update

    ReplyDelete
  8. welukum my bradah...so lung nu ccc uu..memang haram jadah lu punya kupasan..inzal si sry candy lu bikin..bhahaha..lu memang chebye tahap dewa bro..jalan truss..

    ReplyDelete
  9. Betuljuga kan. Sultan Melaka tak sangka serangan akan datang dari laut..

    Mungkin tujuan baginda halakan meriam kearah Kampong Upeh adalah disebabkan baginda tidak percaya rakyatnya sendiri, dan sebagai persediaan jika berlakunya pemberontakan rakyat. Tambahan pula banyak kes dalam negeri, macam kes amukan dan sebagainya. Di samping itu, baginda mahu rakyat memandang tinggi baginda, dan meriam disusun mengadap kampung upih berttujuan simbolik kemegahan pemerintahan baginda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. that raja has poisoned his own father before ayahandanya depart to Mekah nak buat haji.

      Delete
  10. Why on earth a maritime state like malacca ni mula kan defensive war from day 1 dari darat? mana pergi kapal perajurit melaka masa serangan berhari-hari tu? Mana pergi Laksamana yg setahu aku selaku ketua turus perang kapal2 melaka? Catatan Albukek ada kata they only get news about Laksamana melaka (as they wrote was an old man with abnormal capabilities) hanya selepas melaka being captured? The Laksamana sent a letter to Bukek to pay loyal to Raja Portugis as written in that commentaries. Last location said Laksamana hold position di Muar then just vanished.

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah.. Penuh huraian.. Sy dilahirkn dimelaka. Dan smpi skrng sy trtanya tanya apa gunanya gabenor melaka yg bukan brasal dr melaka tu??..

    ReplyDelete
  12. gladly, you're still remember this page and all followers. Keep posting, please!!!

    ReplyDelete
  13. Syabas dan tahniah atas usaha gigih mencari bahan-bahan bukti sokongan. SIAPAlah agaknya sejarawan yang berani mengesahkan atau menidakkan dapatan ini. Selagi tiada satu wacana ilmiah, ia masih merupakan satu andaian semata-mata. bagaimanapun saya kagum dengan minat dan komitmen tuan setelah agak lama menyepi. KIPIDAP bro !

    ReplyDelete
  14. Unexpected.. thanx God.!!!
    2 years ago ,I thing u are dead.
    Ha hahaha

    ReplyDelete
  15. Unexpected.. thanx God.!!!
    2 years ago ,I thing u are dead.
    Ha hahaha

    ReplyDelete