Saturday, 9 June 2012

Untold History : Khalifah Al Jauhar

There were 4 ancient accounts, there were told how the "Sultanate" emerge - with recognition from Arabian Caliph.. :


- Hikayat Raja-Raja Pasai
- Hikayat Acheh
- Salalatus Salatin
- Hikayat Hang Tuah


All of those stories told you how their kingdom, at the beginning sending a delegation to Abbasid and Ottoman empire.. the only the could use the title "Sultan". 


The last delegation was send by HRH Abu Bakar, the Sultan of Johore in 1866.  Here's the connection
Bendera Khalifah Othmaniah

Bendera Khalifah Johor (bendera sultan)

Maybe ramai yg tak tau kewujudan Majallah Al Ahkam Johor, dari tahun 1893 sehingga tahun 1914.. sets of written law, yang berlandaskan hukum Syariah seperti Majallah Al Ahkam Al Adliyah, yang digunakan Khalifah Othmaniah Turki...


Salinan "Majallah Al Ahkam Johor" terdapat di Library Petaling Jaya and National Library KL..


Raja Ali Kelana of Johor is a Malay ambassador to Ottoman Court, along with Ungku Majid and few others.  In return, Ottoman Empire sending in few of their official to Johor during the fateful voyage of "Attaghrul" ship whose lay anchor infront of Istana Besar before it sunk at the coast of Japan.  

Now..

Kaitan Johor dgn Khalifah Turki

- Sultan Albert Baker pernah melawat Khalifah pada tahun 1866, 1879 dan 1893
- Khalifah menghadiahkan 2 orang wanita Turki kepada Sultan JOhor = Khadijah Hanim dan Ruqayyah Hanim.. dan dikahwinkan dgn Sultan Albert Baker dan Sultan Ibrahim utk menyambungkan Nasab keturunan mereka setaraf dengan Khalifah Turki
- 1894, Kapal Perang Attughrul dari Turki mendarat di Istana Besar
- Seruan dan doa utk Raja2 pertama kali dignakan apda tahun 1895 mengikut adat dan amalan Khalifah Turki = seterusnya ditiru oleh negeri lain sehingga kini
- 1904 - Pegawai Khalifah Uthmaniah diberikan bintang kebesara kerajaan Johor
- Raja Ali Kelana dari Riau di lantik menjadi Sheikh Al Islam, satu jawatan yg lebih tinggi dari Mufti Kerajaan seperti yang digunakan oleh Khalifah Turki = beliau Meninggal dunia di Johor Bahru pada tahun 1927
- Raja Ali Kelana dihantar ke Turki untuk mendalami undang2 mualamalat dan shariah pada tahun 1883, 1895, 1899 dan 1913
- Syed Hasan dan Syed Abu Bakar Al Attas dan 4 orang pegawai kerajaan dihantar menghadiri persidangan khalifah 1926 sebagai wakil Sultan Johor
- Penubuhan sekolah agama kerajaan Johor diguna pakai dari Maktab Uthmani di Turki
- Kitab2 rujukan mcm Muttaal Badrain yg digunakan oleh sekolah agama Johor adalah ditranslate dari syllibus Maktab Uthmani Turki yang diambil dari versi Patani 

Ini adalah lambang darjah kebesaran Khalifah Othmaniah yg digunakan oleh turki..

Lihat persamaan dgn yang ni :


Darjah kebesaran Johor

Kaitan "Sultan"

- Kite diwar-warkan yang Sultan Ibrahim diberikan gelaran "Sultan" oleh Queen Victoria... fikir semula ; seorang wanita kristian memberi gelaran 'sultan' kepada raja islam??

wrong... British cube memusingkan Fakta disini ;- kerana... Anugerah gelaran "Sultan" adalah pemberian Khalifah Uthmaniah semasa lawatan baginda ke Turki pada tahun 1866..

Lihat sejarah :

- Dalam Buku "Hikayat Hang Tuah".. Sultan Melaka.. Muzaffar Shah ade menghantar Hang Tuah ke Turki untuk mendapat 'recognition' dari Khalifah utk memakai title SULTAN..
- Sama juga seperti Pasai dan Sultan Acheh Iskandar Alam = semua mengadap Khalifah utk mendapat 'recognition' memakai gelaran Sultan.. Johor pun buat mcm tu pada tahun 1866..

Ahkam Shariah Johor

We knew that Johor become successfully independent sejak tahun 1855.. tapi.. ape sistem kehakiman yang digunakan??? British?? tak mungkin, sebab.. british cume datang pada tahun 1914..

That is the clue.. Undang2 Adat dan Shariah Majallah Ahkam Johor..

Semasa Undang2 shariah ini dijalankan - semua Peguam, persuruhjaya Polis, pegawai dan kakitangannya terdiri daripada Ulamak dan orang Islam SAHAJA.. sebab tu, ramai Melayu yang kerja dgn kerajaan zaman tu di Johor..

Dalam Hikayat Johor.. Hakim2 dan Kadi2 diberi kuasa menghukum pegawai kerajaan yg tak sembahyang jumaat.. begitu jugak yang berjudi dan minum arak di Kasino Wong Ah Fook.. yg diberi kuasa utk melapurkan kepada Kadi2 jika terdapat orang islam dalam premisnya berjudi dan minum arak..

Undang2 Tubuh Negeri Johor

Undang2 negeri ini di sedia kan oleh Rodyk & Davidson.. firma guaman british yg berkerja dgn Sultan Johor. The funny thing is.. firma guaman ini menggunakan set undang2 yang digunakan oleh Kesultanan Lama Riau dan Acheh.. dalam buku Thammarat Al Muhimmah..

Dengan tertubuhnya undang2 ini pada tahun 1895.. secara rasmi Agama Islam menjadi agama negeri.. DAN... undang2 ini TIDAK BOLEH DIGUBAL, DIUBAH, DIPINDA, DIHAPUSKAN selagi ade bulan dan bintang..

Now...

- British source tak pernah sentuh sikit pun pasal hubungan Khalifah Turki dgn Kerajaan Johor..
- Undang2 Malaysia, di guna pakai cara Inggeris kerana 'anggapan' bahawa tiada undang2 yang diguna pakai sebelum Merdeka kecuali undang2 adat... so, klu ade orang expose yg ade undang2 yg berjaya terlaksana dgn tatacara yang baik dan teratur.. tentu undang2 malaysia sekarang tidak seperti ini..



Think PAS Kelantan is the only islamic party in this country?????? Think againn...............

42 comments:

  1. Pahlawan Palawan11 June 2012 at 09:28

    So much win in the last sentence. Anyhow, thanks for enlighten us.

    ReplyDelete
  2. banyak sejarah Johor yang kita tak tahu....terima kasih kerana ada blog Untold History nih...

    ReplyDelete
  3. About those thing at Uncle Seekers blog. Is it true about those allegations?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I knew about harapan ramai.. it was financed by Royal Courts for many years under Tunku Osman and few proxy. and about few things, merely in tandem with few frustrated parties like Uncle Seekers and Jamil Kucing...

      Delete
    2. is it Harapan Ramai jalan masai lama there??

      Delete
  4. for the last sentence : when kelantan get involved with turki? and what the "negeri serambi mekah"?

    ReplyDelete
    Replies
    1. not ever. they just imitate with few exaggeration

      Delete
    2. Sebab tu namanya Darul Peniru...

      Delete
    3. kemana perginye heffner malaya yang dicanang sebelum ini?? mana islamnya disitu?
      islamisasi hanya untuk rakyat?

      Delete
  5. Apa pun yang pernah wujud antara Turki dengan Johor dahulu sudah menjadi sejarah. Lupakan tentang Kelantan, ia tidak penting. Mereka boleh mendakwa diri mereka sebagai serambi apa sahaja. Pokoknya saya minat nak tahu, apakah kini di Johor, dari Istana, Kerajaan Negeri dan Rakyat mempunyai keinginan untuk mengembalikan Johor ke landasan sebenar yang diidamkan oleh Al-Marhum para Sultan terdahulu contohnya menegakkan Islam dalam memajukan pentadbiran, pemerintahan dan urus-tadbir negeri dalam banyak segi? Saya kira bukan rakyat sahaja yang tidak tahu dan faham sejarah sebenar Johor. Bahkan mereka yang bersidai di koridor kuasa Negeri Johor juga kadangkala kelihatan seolah tidak sedar tentang sejarah negeri sendiri.

    ReplyDelete
  6. aku ada tgk gambar wanita kurniaan kerajaan uthmaniyah pada sultan johor..ia berbangsa rusia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wanita2 yg dikurniakan oleh khalifah kepada sultan Johor berasal dari sebuah negeri kecil bernama Georgia, yg pd ketika itu masih sebahagian dari empayar uthmaniyah.
      Khadijah Hanim dan Ruqayyah Hanim adalah adik beradik, dan merupakan anak saudara khalifah sendiri. Mereka bukan org Rusia. Salasilah keluarga keturunan Ruqayyah amatlah besar kerana Ruqayyah telah berkahwin 3 kali.
      Yg pertama dengan adinda Sultan Johor, Engku Abdul Majid, dan dikurniakan 2 putera iaitu Ungku Abdul Aziz (menteri johor ke-5) dan Ungku Abdulhamid (bapa kepada Chancellor UM Ungku Abdul Aziz). Setelah kemangkatan Engku Majid, Ruqayyah berkahwin dengan seorang pedagang dari Betawi iaitu Syed Abdullah Al-Attas. Mereka mendapat seorg anak lelaki, Syed Ali Al-Attas (ayah pada Syed Hussein dan Syed Naquib).
      Perkahwinan itu tak kekal dan mereka bercerai. Ruqayyah pulang ke Johor dan mengahwini Menteri Besar Johor iaitu Datuk Jaafar dan dikurniakan 7 org anak, di mana salah seorang adalah pengasas UMNO iaitu Dato' Onn (dan ayah kepada Tun Hussein Onn, PM Malaysia ke-3).

      Harap maklum.

      Delete
  7. mana post baru ni? dah nak masuk Julai tapi takde update..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko tau nak aje. Ingat senang ke nak dapat info? Apa sumbangan ko pulak?

      Delete
    2. sumbangan aku? aku tolong share jela. nak buat research dalam-dalam terus terang aku cakap aku tak mampu.

      Sebab ada blog camnila baru ramai orang tahu sejarah Johor yang sebenar, yang kita tak belajar kat sekolah.

      apa-apa pun yang menyumbang untuk blog ni memang aku ucap banyak-banyak terima kasih. Tahniah..Teruskan menulis!!

      Delete
  8. "Think PAS Kelantan is the only islamic party in this country?????? Think againn..............."

    Dah kalau bangga sangat dgn Islam di Johor, 100- 200 tahun dulu, kenapa pulak sekarang dah tak ada Islam kat Johor, tidak di martabatkan, mcm MB Kelantan buat, roh Islam ada di Kelantan, tapi di Johor, bangga dgn keturunan ??? mcm itu ??? Sekarang mcm mana pulak ada ke Sultan bersama ulamak di Johor ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roh Islam cmne tu?? Adakah Roh Islam dengan cara menyanyi dikir dangdut dengan memakai baju ketat dan skirt singkat sambil menari ghairah?? Atau Roh Islam seperti yang diguna pakai oleh pelacur bertudung di Jalan Hamzah, Kota Bharu?? Atau Roh Islam seperti yang diguna pakai oleh ayam-ayam di Kg Limau Manis??

      Delete
    2. Tengok Sultan Kelantan dan Sultan Johor la macamana...haishh

      Delete
    3. hek eleh kelantan punya islam adalah rekaan sesetengah pihak yg menggelar diri mereka ulamak. islam yg sebenar adalah progresif, dan berpandukan al-quran (kalam Tuhan) sebagai satu2nya panduan yg valid.

      btw, MB kelantan (skrg dh arwah) dulu sebut dia lagi bangga dgn agama dr bangsa, tapi orang kelantan lagi assabiyah dgn org negeri lain yg seagama macam mana?

      Delete
  9. anon 27 August,
    ko ckp biar baik sikit. Islam x dimartabatkan di johor? bodoh ke apa? sekolah agama rakyat yg ada smpai sekarang tu apa? tunggul? Ada satu lg cerita drp johor..salah satu sbb kenapa johor bukan dibawah pemerintahan british? Sbb sultan time tu panggil ulama duduk kat istana..ulang alik dr muar utk berzikir (salah satu cara utk jauh kan pihak british drp mengawal johor). Dan negeri kami maju ok..dunia wal akhiroh.. bukan bising2 cakap mengamalkan islam sana sini? ada islam suruh jadi miskin..jadi mundur?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab itu Johor antara negeri melayu yang tidak bersekutu... Johor tidak menerima residen British...

      Delete
    2. Maju ko ckp, maju mendenya..mana ada bangunan org melayu, cuba kau kaji sikit berapa percent dah tinggal tanah melayu kat jhr ni...

      Delete
    3. Termasuk ko anon 8 Nov 2012 07:14, ada ko beli tanah? Bangunan? Bising plak. Dah x mampu, apsal banyak bunyi? You should get involve in biz and reclaim what is yours! By the way, JCorp merata di bumi Malaysia. PKNS? Kohilal? Hahaha... You make me laugh la...

      Delete
  10. aku bukan nak benci kepada negeri tertentu

    tetapi kebanyakkan orang melayu dARI plat D nie terlalu dengki dengan negeri lain dan bangga dgn negeri mereka dan orang plat D..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang plat J pun kalau diperhatikan sama je. Orang luar ni tengok plat J, T dan D ni gitu2 je la. lebih kurang je saling mengata. Cuba la sikap patriotik ke negeri tu dihalakan ke arah yg lebih baik.

      Delete
  11. Assalam. Camni la, dr kita duk sibuk kata org ni, org ni duk kata kita, adalah lebih baik kita sama2 bersangka baik. Kita sama2 fikir ttg masa depan islam dlm diri kita, keluarga kita, masyarakat dan seterusnya negara kita. Bukan islam syumul, bukan islam sekular, bukan islam hadhari, bukan islam liberal tapi Islam yg betul2 dtg dr Penghulu kita Nabi SAW. Islam sekarang da byk campurtangan logik akal manusia yg bertuhankan nafsu dan dunia semata. Betul AlQuran mmg Allah da janji akan dipelihara hingga tiba masa diangkat kembali ke sisiNya. Peraturan, perundangan Islam sebenar tu yg masih belum dilunaskan. Nak menjaga akidah kita sendiri pun amat payah. Menolak hukum Allah sama menolak Allah itu sendiri. Syirik namanya. Sabda nabi SAW " syirik itu umpama seekor semut hitam, di atas batu yg hitam, di malam hari yg gelap". Fikirkan wahai saudara2 seislamku..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro yg aku pernah dengar "ikhlas itu umpama seekor semut hitam, di atas batu yg hitam, di malam hari yg gelap".
      Sila, berhati2 jika mengguna hadis dan alquran dan rujuk kpd org yg ahli seblm menggunakan nya.....

      Delete
  12. idup noh gadut

    ReplyDelete
  13. pertama ucapkan alhamdulillah, syabas kepada pemilik blog ni, kita yang dapat berkongsi maklumat ni pulak, jangan bertelagah dan bergaduh, ada sesuatu yang harus kita kerjakan selepas membaca maklumat ini, kalau awak nak tahu, para penjajah datang ke wilayah kita ini, alam melayu ini satu ketika dulu, kerana kita telah muncul sebagai wilayah yang cemerlang dalam banyak segi, cemerlang kenapa, kerana Islam yang telah memunculkan wilayah ini menjadi hebat, dari langit turun ke bumi, yang diperut bumi juga keluar untuk dimanfaatkan oleh umat yang menggunggulkan Islam dari setiap segi, tapi itu 500 tahun yang dulu, dan mubaligh barat tidak boleh duduk diam apabila mereka megetahui wilayah ini muncul hebat kerana ajaran Muhammad, bayangkan mulanya Portugis, lepas tu Belanda, lepast tu British, hah tahun-tahun ini penting 1511, 1824, 1875 untuk membuktikan bhawa agenda mereka memang hendak menghapuskan Islam total dalam wilayah ini, dan usaha mereka itu tidak akan berhenti selagi Israfil belum meniup sangka kalanya yang pertama! so, jika kita hendak mematahkan cita-cita besar mereka itu, kitalah generasi baru yang akan mengembalikan kegemilangan itu! InsyaAllah. amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik rabiah kerja dgn YWJ ker?? penah apply tapi haram tak dapat.

      Delete
  14. Satu pertanyaan bonus yg baik. Cuba tanyakan langsong dengan yg mengaku keturunsn Almarhum Sultan Abu Bakar yg sebenar yg bertahta di johor sekarang. Adakah mereka itu benar-benar keturunan atau pencuri atas nama Almarhum Sultan Abu Bakar yg sebenar. Perjanjian Almarhum Sultan Abu Bakar yg tulen ada kena-mengena dgn orang2 bugis. Kerna sumpah taat setia diantara orang2 melayu dan orang2 bugis menjunjung tinggi selagi ada bulan dan bintang mereka akan tetap bersatu. Almarhum Sultan Abu Bakar lah Sultan yg pertama yg menciptakan Undang2 Tubuh Negeri setelah kembali dari Turkey.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan ke Maharaja Sultan Abu Bakar yang disebut di atas ini dilahirkan dengan nama Daeng Abu Bakar, adalah keturunan adik beradik Bugis 5 saudara yang merampas kuasa Johor dari Bendahara Jalil dan Yamtuan Raja Kecik yang bertelagah. Kenapa pula dikatakan tak ada kaitan dengan Bugis.

      Delete
    2. Tuan, baca betol-betol. Almarhum Sultan Abu Bakar tdk pernah menggelarkan dirinya "Maharaja" Sememangnya, ianya adalah Sultan Abu Bakar dari Ayahnda beliau Raja Ahmad@ Mat Daeng Ibni Almarhum Sultan Sulaiman Badrul Alam Syah II. Orang orang Melayu dan Bugis bersatu.

      Delete
    3. Err.. yg kwn tau la ye.. sultan abu bakar ibni daeng ibrahim ibni daeng abdul rahman.diaorg ni bloodline temenggong.dan title temenggong diaorg dpt sebab tok diaorg mmg de pertalian ngan sultan.

      Sultan abu bakar pakai gelaran sultan lepas perang jementah.sebelum pakai titel sultan..dia mmg dah sandang gelaran seri maharaja temenggong.

      Utk lebih memahami, sila selak page2 kat blog ni. ('',)

      Delete
  15. salam...berkenaan dengan gelaran yg diberi oleh Queen Victoria..itu..saya da terbaca bahawa gelaran tersebut diberi kepada Sultan Abu bakar namun bukan gelaran sultan tetapi gelaran Maharaja Johor kepada Sultan Abu Bakar selepas Perjanjian Persahabatan Sebelum Kematian Sultan Ali...kalu Saya x silap saya...kalau Saya salah harap perbetulkan

    ReplyDelete
  16. sebab tu warga johor amat menghormati dan saling memahami dengan sejarah johor ni....
    apa yang dikatakan oleh blog UNTOLD HISTORY....ternyata benar...syabas!!!...

    ReplyDelete
  17. sebab tu la warga johor amat menghormati dan saling memahami tenatang sejarah johor.....
    memang apa yang diperkatakan oleh penulis blog ini....syabas!!.....

    ReplyDelete
  18. Think PAS Kelantan is the only islamic party in this country?????? Think againn...............

    When I think, I find that UMNO KILL the ISLAMIC SOUL OF JOHOR.. and that is why everything only "TINGGAL SEJARAH!"

    ReplyDelete
  19. naissss Anonymous25 March 2014

    who kill Tulisan Jawi? Which party? Think again.....

    ReplyDelete
  20. Johor sekutu rapat kpd british. Sebab itu british tak payah susah letak residen ke ape dan hanya letak penasihat. Singapura johor dah bagi percuma pd british. Ape lagi british mahu. Sejarah si bongkok juga tidak banyak yg tertulis kerana melawan british dan sultan johor. Aku tak percaya pd keturunan ahli freemason ni.

    ReplyDelete