Tuesday, 29 May 2012

Untold History : Flat WWW1 Vs a Fleets of Firetruck

Loooooooooong before Sultan Johore place a bid of RM 520,000 rengget for a registration plate, which created an outcry to puak2 Liberal... his grandfather has donated A FLEET of Lorries to Australian Fire Dept. in Perth

6 state of the art multipurpose vehicle at that time.




SI follow his grandfather generous act by donating 8 Harley Davidson.. and 9 Holden Supercars to PDRM




Again... Nizar should really do his 'research' 

20 comments:

  1. what do u expect, Nizar jd MB pun pasal DYMM Sultan Perak tak berkenan dgn plan DAP nk jadikan bekas posmen sbg MB. Bottomline, semua wakil PAS sekolah tinggi atau rendah mmg confirm hampegh tahap gaban, jadi keldai tunggangan DAP aje...

    ReplyDelete
  2. Supplied to the Sultan of Johore? Meaning he bought it for Johore?

    ReplyDelete
    Replies
    1. He was blocked from entering Brisbane due to 'white only' policy in Australia sometimes 1930's. So.. he threw the immigration officer to sea, these incidents cause diplomatic stir amongst the British protectorates. Australian diplomats apologised, in return, he bought 6 carrier and donated back to australian local councils.

      Delete
  3. Salam Bro,

    saya rasa saudara tersilap pasal nizar. Dia tak sentuh pun pasal kekayaan atau sumber duit utk bida nombor tersebut. saudara tentu lebih bijak dr puak2 yg meroyan pasal itu. tulisan rpk jauh lebih keras dan kurang ajar bebanding twit nizar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ......... read between that line "nizar should do his research".. obviously he's stupid. Typical for people 'like' him

      Delete
  4. Pahlawan Palawan11 June 2012 at 08:26

    Salam,

    Kenapa dalam Utusan Malaysia melaporkan Istana Pasir Pelangi sebagai 'Kediaman Rasmi Sultan Johor'? Istana Bukit Serene bukan Istana rasmi untuk Sultan sekarang?

    ReplyDelete
  5. Saudara, selaras dengan tweet Tengku Mahkota Johor tentang wang yang digunakan oleh Ayahandanya untuk bidaan nombor plet WWW 1 ialah wang yang bukannya diperoleh dari elaun yang diterima oleh Sultan dan Kerabat Johor dari Kerajaan, serta kenyataannya bahawa elaun yang diterima oleh Sultan dan Kerabat Johor digunakan untuk membantu pentadbiran Kerajaan Negeri dan Rakyat Johor, saya telah mencari di talian akan laman web kedua-dua Yayasan Iskandar dan Yayasan Ibrahim sebelum ini.

    Hasilnya saya telah menemui website Yayasan Sultan Iskandar Johor di http://www.ysij.org.my/default.html.

    Terdapat pernyataan tentang pemberian biasiswa tertentu dan bilangan penerima biasiswa yang dikurniakan. Namun saya tidak ketemu sebarang maklumat tentang jumlah pendapatan dan perbelanjaan Yayasan ini secara umum. Di mana agaknya kita boleh semak tentang perkara itu? Adakah saudara boleh membantu? Bukan apa, saudara kelihatan memiliki akses kepada sejumlah maklumat yang baik dari sudut sejarah dalam bentuk berdokumen.

    Carian saya terbatas hanya di dalam talian dan saya fikir ianya tidak begitu menyeluruh.

    Ingin benar saya tahu berapa jumlah elaun yang telah para Sultan dan Kerabat Johor disumbangkan kepada Yayasan ini dan bagaimana ia diurus / dibelanjakan. Ini baik untuk mengelak sebarang fitnah berterusan terhadap institusi berkaitan.

    Selain itu, carian saya untuk melihat website Yayasan Ibrahim / Yayasan Sultan Ibrahim Johor di talian gagal menemui sebarang website di bawah kedua-dua nama itu.

    Adakah saudara tahu sejak bila ia ditubuhkan dan apakah link untuk website rasmi Yayasan Ibrahim yang dikatakan oleh TMJ dalam tweetnya beberapa minggu lepas?

    Terima-kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tidak sangka betapa busuknya hati org melayu (atau org malaysia??) seperti si bongkok di atas yg kelihatan sangat tidak berpuas hati dgn kenyataan wang elaun sultan diberikan kpd yayasan sampaikan nk tahu semua rekod perbelanjaan dll...

      mungkin dia tidak fhm doktrin YAYASAN itu apa dan semua undang2 berkaitan dengannya termasuk fungsi lembaga pemegang amanah dll.

      kalau hendak ikutkan mmg byk rekod malahan dlm blog saudara pon ade betapa sultan johor pernah menderma wang,kapal terbang perang, kenderaan (termasuk utk askar) dll lain2 yg mana bukanlah sesuatu yg 'menghairankan'...track record bak kata org jawa :p

      tak salah pon jika org kaya hendak berbelanja selayaknya...nak beli mcm2 ikutlah hatinya...tp masyarakat sekarang atau masyarakat politik sekarang tak habis2 nak paksa org lain ikut ckp mereka plak...
      pada masa yg sama kawan2 ex-MB Nizar ni boleh plak ade ferari dan kereta mewah lain yg tiada pulak nizar nak ckp'dari beli ferari baik derma kat org miskin...'

      --sniper--

      Delete
  6. 'donating' to PDRM....bukan ke itu memang tugas Sultan kepada negeri dan rakyat....kenapa pemberian itu dikatakan derma sedangkan itu memang dah tugas depa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. persoalan yang tak perlu dilayan..

      Delete
    2. PDRM = Polis Di Raja MALAYSIA.

      Delete
  7. eekekeke..mati2 bekap soltan ko tuh..tak yah la bekap sgt..tak lama dah akan tubuh RM..hahaha

    ReplyDelete
  8. Kebiasaannya komen-komen sinis kepada Sultan Johor datangnya dari rakyat luar(bukan rakyat Johor). Memang patutlah Almarhum Sultan Ibrahim tidak berapa berkenan dengan cara kemerdekaan Tanah Melayu dahulu.

    Johor BUKAN terbentuk "dari usaha pergi ke London dgn sebahagian sumbangan duit rakyat, minta sign terus merdeka". Wujudnya Johor dari pemikiran, tekad, tegas, beraninya our great ruler Almarhum Sultan Abu Bakar dan waris-waris berikutnya.


    -Johor diutamakan, Malaysia dikemudiankan-

    ReplyDelete
  9. Aku dah agak, puak-puak Pakatan Liberal pasti akan BUTTHURT dan cuba menyampuk... Bandingkan antara Sultan Johor dgn Future President of Malaysia yang korang agungkan tu... Sultan Johor sejak dulu lagi sudah mempunyai kekayaan melimpah ruah... Future President of Malaysia yang korang agungkan tu hanyalah seorang HAPRAK... Hanya kaya dengan angan-angan Mat Jenin... Setakat elaun yang diberikan kerajaan yang tak seberapa tu apalah sangat jika nak dibandingkan dgn kekayaan yang diturunkan hingga ke anak dan cucu... Sampai 7 keturunan pun takkan habis... Korang patut query duit siapa Al-Jub pakai untuk sewa jet peribadi tu? Korang patut query duit siapa Khalid Al-Gagap pakai beli bas mewah tu?? For sure korang akan terus membutakan mata, memekakkan telinga dan merelakan mereka merompak duit rakyat bagi memenuhi tuntutan nafsu serakah mereka...

    ReplyDelete
  10. Di mana2 constituency. Samada memilih lawmaker (ahli parlimen) atau ADUN (KERUSI DEWAN NEGERI) utk PRU13
    Saya cadangkan agar kita pangkah hanya calon2 melayu / bumiputra shj.samada dia umno pkr atau pas. Umno n pas xnk gabung xpe. Kite guna kuasa yg ade utk satukan mereka di balik tabir..Adakah demografi mengizinkan? Melayu adalah undi penentu dgn syarat kita bersatu pilih org kita. Selamatkan kuasa pentadbiran n politik melayu (ekonomi dah habis dia sapu). Selamatkan undang2 dr digubal ( murtad n keistimewaan melYu n islam sbg agama rasmi)..selamatkan sisa2 tanah (melayu dok flat) yg ada...Selamatkan survival anak bangsa n agama. Pertahankan kedaulatan tanah melayu dan kesultanan melayu. APA YG SAYA RS bleh dibuat la.k tq

    ReplyDelete
  11. Johor jadi sebuah negara..huhuhuhu..bestnye

    ReplyDelete
  12. Johor jadi sebuah negara...huhuhuhuhu...bestnye

    ReplyDelete
  13. Johor jadi sebuah negara...huhuhuhuhu...bestnye..

    ReplyDelete
  14. Johor jadi sebuah negara..huhuhuhuhuhu...bestnye..

    ReplyDelete