Wednesday, 18 July 2012

Untold History : Onseuponataim in Amerikah II

Sambungan dari "Chikago Konnection 1893"..  these set on 1939.. 93 and 39.. how significant.. 

In 1893.. HH Albert Baker built a small palace in Chicago Exposition 





Kecik jee.. lebih2 tu ko carik laa sendiri citenye..


1939 Konnection


Now.. set on 1939, 46 years after the 1st exposition... this magnificent pavilion was built by American builders and supervised by Dato' Onn Jaafar which stayed for 6 months in US mase tu. 














HH Ibrahim takde.. but he comes later mase penutup during his official visit to President Roosevelt.. mase ni jugak laa kluanye cite dia bercouple dgn Mae West had he had been seen dining with prominent Chicago mobs, yg ni aku cite lain kali je. 




Built at cost of $100,000.00 zaman tu, 1,000,000,000 visitors visited the Johore pavillion, including foreign dignitaries termasuk presidents and kings. 







Sangat kontra dari yg 1st.. and much more bigger.  So.. enjoy the view:

























What they display?????








Now... yayasan warisan johor.. get your laazzzzyyy asss and build me back this pavi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hahahaahahhahaaaa

23 comments:

  1. Banyak info yg telah lama hilang. Thanks mo razzi coz dapat share semua ni.eerr... Ade cite pasal keturunan arab kat johor lagi x? I've heard bout someone named al-asagof that opened nong chik.is it true?and can u tell us bout this asagof family or history. Thanks bro..

    ReplyDelete
  2. Did you notice that the Malaysian Flag was flown in front of the Johor State Pavilion (see photo above the Pengantin Photo). Just to prove that the current Malaysian Flag was in use way before Merdeka lagi as the flag of the Persekutuan Tanah Melayu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. it's not 'persekutuan' flag.. it just a hybrid version of johor flag and america flag during roosevelt visit at first to mark some cooperation etc, then it was imitated and later adopted as "Malaysia" flag.. there where it all started..

      Delete
  3. Wow..a rewritten in history about the flag. Thank you sir for your never surrender attitude to bring this info to all Malaysian and Johorean should be proud of their king.

    ReplyDelete
  4. Tahun 1930an dah ada bangunan mcm tu yg serba menarik. Fast forward 2012, takda apa nak tengok kat Johor ni untuk generasi akan datang kenali warisan johor ni.
    Thanks unekspek!

    ReplyDelete
  5. assalamu'alaikum,
    Alhamdulillah, terima kasih atas segala bahan sejarah yang dipaparkan... baru jumpa pagi semalam melalui laman mistisfiles, terus baca hingga ke petang...

    muga sekaliannya beroleh keampunan dan rahmatNya...
    dan Sultan yang mewarisi kini beroleh dan mengikuti petunjukNya dan kekal pada jalan yang lurus...

    masyaAllah laa quwwata illa billah

    terima kasih, wassalam
    zs

    ReplyDelete
  6. Salam,

    Sungguh unpredictable yg negeri Johor telah maju melangkaui zaman. Memang benarlah Johor negeri berdaulat.

    Mungkinkah banyak lagi sejarah dari sisi yg lain yang tidak kita ketahui ttg Johore?

    ReplyDelete
  7. Kelantan terhebat. Anak-anaknya selalu skor dalam UPSR-PMR-SPM. Ramai yang ke belajar ke Uni dalam mahupun luar negara. Ramai yg berjaya dalam perniagaan.

    Orang Johor hanya hebat pada zaman dulu. Generasi Johor sekarang lebih banyak cerita tentang kejayaan orang2 Johor terdahulu, hal makanan. Tak banyak cerita2 kejayaan anak2 Johor masa kini diceritakan.

    English College pun dah tak seperti dulu. Sekolah yang bangga dengan imej terdahulu saja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terhebat? are you sure? adakah anak anak kelantan yang dapat keputusan cemerlang dijamin akan berjaya dalam hidup dan masa depan mereka? are you sure? who do you think you are? ade x kebarangkalian utk anak kelantan ni jadi penagih or mat rempit or gedebe?

      btw.. kenapa ko x suka sangat ngan E.C? ape sekolah ko dah bagus sangat ke?dah banyak hasilkan tokoh? tahun bape skolah ko dibina?cemerlang sangat ke sekolah ko sampai ko nak bezakan ngan E.C?

      mungkin mase ko kecik dulu.. ko bercita cita nak masuk E.C kot.. pastu x dapat. hurmmmm.... kesian ko.

      Delete
    2. kesian kau. takde sape nk cite pasal kehebatan negeri paling asabiah di semenanjung tu. sabarlah ye, nanti adela kot. pungpangla puas2 psl sejarah tiruan dgn harapan org kagum.. tak abes2 ungkit pasal EC.. org johor takde rase pape pon EC tu.. kau sorang je cuak dgn EC..

      Delete
  8. "...seen dining with prominent Chicago mobs"

    ada konnektion dgn 'organisasi' kat Chicago sana kah uneks?

    ReplyDelete
  9. Niat baik memperjuangkan sejarah tapi kesian,anak bangsa dah tak reti guna bahasa sendiri...Penulisan tunggang-langgang.Pergi belajar balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skema. Its only work with people who has jelly brain. I am a rockstar.

      Delete
    2. i support you rockstar.
      hail.. mo razzi!

      Delete
    3. Cara penyampaian yang cukup baik dan berjaya menarek pembaca.. nak hadap mende skema mmg tak la kan.. saket ati tp point kearah bahasa, giler lame.

      Delete
    4. dr semalam browse page2 ni bro...tp aku nk komen selit2 kat sini gak.. hahaha.. skema...way you go rockstar \m/ !! ignore je.. haha! btw...this is the best and rock'ing way to learn about our lagendary state!! skema? big no no no here! kan...lame ass..same as those JDT haters.. ko hadoo page sejarah secara santai?? hihi!

      Delete
  10. Mo Razzi, boleh story sket pasal sejarah bendera persekutuan tanah melayu dan mengapa ianya menyerupai bendera Amerika?

    ReplyDelete
    Replies
    1. later. aku busy skarang ni.

      Delete
    2. Dah setahun bro.. story la... mesti ade bende menarik

      Delete
  11. Mo Razzi: The origin of Malaya flag came from Johor Flag initiatively including its colour. This was told by Datuk Mohd Abid, the descendant of Dato' Onn Jaafar.

    ReplyDelete
  12. good job Mo Razzi.....your Masterpiece is da best......

    ReplyDelete
  13. Gambonye takde bro..

    ReplyDelete
  14. kotey la gambar takde. pavi hape jadah pn tak nampak

    ReplyDelete