Thursday, 25 July 2013

Untold History : All Hail Rockstar King!!!!!!!!!!

Posting ni bakal menjadik laharan insan-insan yang konon kamil.  But, to hell I care... despite distasteful chain reaction, knowledges must be served and appreciated.  Halal, haram, dosa, pahala bukan aku yang bagi.. itu Dia yang kasi.  Zaman tu pun dah banyak Ustaz2, Pak2 Kiyai2 yang lebih power dari imam selebriti TV sekarang... So... chill.. jangan jadik jakun sangat. 



108 years ago... terdapat satu 'urban legend' dikalangan orang-orang Johore... yang Sultannya badan bertattoo... dari kaki sampai ke badan.  You may asked anyone yang berumur at least 80 tahun sekarang... betul ke tak bende ni..nescaya dia akan berkata iye.. 'mengikut apa yang patik dengar'.. sebab.. dia sendiri tak pernah nampak. 

Diberitakan.. melalui cerite lisan.. sepanjang 1886 hingga 1920'an.. Sultan Ibrahim suka memburu.. terdapat beratus-ratus mangsa buruannya seperti yang tercatat disini : Untold History : Senarai Mangsa-Mangsa Pembunuhan Sultan Ibrahim




Cerita Pertama

So.. cerita lisannya... bagi setiap ekor mangsa.. dia akan tattookan gambarnya di badan.. macam warrior Red Indian.. so.. korang add in kan je lah.. kalau dah beratus2.. berape banyak?

Hinggakan penuh badannya dengan tattoo.


Cerita kedua pulak

Maybe ade yang familiar dengan paper aku tentang "Bapak Segala Kongsi I" dulu.. 

The envoy of ast Emperor of China visited Tyersall Palace in 1892.. antara banyak2 hadiahnya.. tongkat kuasa, dragon medallion, baju, jed kuasa.. dan.. juru tattoo DiRaja China.... hadiah yang lebih last longer = Tattoo 2 naga



So.. Sultan Abu Bakar, instead of having himself kene tattoo... decline sebab dah tua.. tapi sebab taknak kecilkan hati Emperor China.. di tattoo kan tatto naga tersebut di badan dan lengan anaknya Sultan Ibrahim.. 

KONNECTION

So.. aku ingat.. it just rumors.. dari orang2 tua yang takde keje invented dark humor or legend... But then, I stumble into a record that he was well knonwn and famoust amongst the international royalty yang mempunyai Tattoo.. walaupun pada zaman itu terlalu tabboo utk keturunan raja-raja, even raja2 eropah mempunyai tattoo... 

The best story amogst european ialah.. Prince Edward sendiri yang zaman tu terbang ke Jepun semata2 utk membuat tatto naga di lengannye.. while his adversaries HH Ibrahim dah pun dapat tattoo naga decades before, from Emperor himself.



Bile dengar Prince Edward buat kat Jepun.. dia pun pergi Jepun buat jugak 

And beside him.. beberape lagi tokoh lagenda and dignitaries yang bertattoo.. which pada zaman tu agak odd and tabbooo utk royalty mencacah tattooo.. mcm tak kene tempat, even in Europe.



HIDDEN

Selama zaman tu.. cume rumors dari orang-orang yang pernah berjumpa HH Ibrahim secara bersua muka or.. berburu.. or.. mandi swimming pool.. otherwise, pada hari-hari biasa.. dia biasa kelihatan berbaju lengan panjang walaupun berseluar pendek.

Sebab tu rahsia ni remains rumors tanpa bukti sehinggalah.. seorang reporter dari Australia melapurkan tattoonya ditangan pada media massa :



Bile aku belek2.. ade satu gambarnye yang pakai lengan pendek dan jelas kelihatan tattoonya di lengan kiri dan kanan.. ntah mane aku simpan skarang.. nanti aku cari balik.

... dan..hari ni aku bukak cerite Sultanku yang rockstar despite any holier-than-thou mongering.. why the f**k should i care.. 

8 comments:

  1. Haha..aku gerenti punyalah ramai yg kondem pasal entry ni.tp xpa bro..rilek2 je.abaikan outsiders yg jaki dgn kesultanan johor ni.huhu.

    ReplyDelete
  2. kalo dpt jmp semula gambar jangan lupa post bro..bminat sgt nak tgk..

    ReplyDelete
  3. Aku tak tau samada para ulama di sekeliling sultan pada masa tu ada tegur atau tidak berkenaan tatoo ni...

    Teringat aku satu kisah seorang imam astana negara kena penampau sebab tegur sultan pakai gelang kuning seakan-akan emas yang terkenal tu...

    Jadi bagi aku, ada atau tak ada teguran tu tak penting kerana perbuatan tersebut tidak menjadi panduan kepada ulama di kemudian hari dalam mengeluarkan hukum atas sesuatu permasalahan di zaman mereka...

    Berbeza dengan perbuatan Nabi s.a.w. samada Baginda suruh atau tegah mahupun mendiamkan diri terhadap perbuatan para sahabatnya yang itu boleh menjadi pedoman kepada para ulama kemudian hari...

    Any way, tahniah atas new info yang belum pernah dibaca di mana-mana...

    Teruskan usaha gigih anda...

    Kami suka membacanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kata hj api....kenapa kau bagi penampar pada quran tuh?...

      Delete
  4. bro,kalo ada jmp smula gmbr jgn lupa post kt sni..

    ReplyDelete
  5. Ko bkn idup zaman die pown. Toksah bangga sgt n perlekeh org len.

    ReplyDelete
  6. apa2 pon aku yakin zaman dulu diorg punya ilmu yang sangat tinggi berhubung hal2 yang melibatkan KETUHANAN! skrang ni kita beragama sebab mengikut2 orang dan tidak paham kenapa agama itu diadakan kepada manusia..sbb tu dahulu orang MELAYU itu sendiri punya peradaban kebudayaan dan kefahaman atas perbuatan mereka.

    ReplyDelete
  7. HH Ibrahim tinggi besat dari org eropah heran keturunannya skrg keik je

    ReplyDelete