Thursday, 1 August 2013

Untold History : The Highlander Duncan "Nakhoda Bijaya" MacLeod II

So.. korang dah familiar dgn cerita : Hang Nadim di Link lepas 

Terlalu banyak name "Hang Nadim" direkodkan hidup dalam masa 300 tahun dalam sejarah, dicatatkan di Temasik, Melaka dan di Kepulauan Riau di 3 zaman berlainan, selepas itu dia hilang... seakan2 Hang Nadim ni tak mati2.. 

Now..  prior to Hang Nadim.. ade lagi seorang yang direkodkan susah nak mati.. nicknamed "Naodabeague" or.. maybe Nakhoda Gila.. or Nakhoda Bijasura etc. seperti yang dicatatkan dalam :




Pada 1509, dia merupakan salah seorang hulubalang Melaka yang menyerang Portuguese dan menawan kuncu-kunci Lopez De'Squera.. 

Pada 1511, armada Albuqueque dalam perjalanan menyerang semula Melaka dan membebaskan orang-orang Lopez De'Squera..  "Naodabeague" dihantar utk menyiasat ke Pasai, and armada Albuqueque juga singgah di Pasai utk mengambil bekalan.

"Naodabeague" bergegas kembali ke Melaka, tapi di kejar oleh Aires Pererra dan mereka berperang di tengah laut.

Di rekodkan :



Kapal Melaka ditawan oleh armada Albuquerque, ramai yang mati.. tapi.. "Naodabeague" ni tidak mati2 walaupun badannye ditembusi peluru dan mata pedang.

Tidak ada satu pun darah mengalir dari luka-luka yang dialami "Naodabeague" semasa ditangkap.. dia berhenti melawan bukan sebab luka.. tapi sebab penat.



So.. Portuguese striped semua baju-baju dia.. dan perhiasan dia... gile di tanggalkan GELANGnya.. yang bersalut emas sumbi tulang itu.. LALU.. mengalirkan darah dari luka2nya itu.. dan dia pun mati... mayatnya dicampak ke laut mcm Osama Ben Laden.. Al-Fatihah.

Albuquerque merasa takjub akan kesaktian Gelang hikmat tu... lalu dihadiahkan kepada Albuquerque...

Dan.. Albuquerque memakai gelang itu semasa berperang dengan Melaka. Hinggakan, kemengangan dia menawan Melaka adalah kerana Gelang hikmat itu.

HILANG

Gelang tersebut hilang dalam cerita "Untold History : Pulau Tikuses Puaka!!"



So.. disini ade konnection antara Nadoabeague.. dan.. Enrique De Malacca yang terkenal didunia ini.. on which aku sambung lain kali jee nanti.. 

11 comments:

  1. tak paham kenapa org melayu suka sangat dengan benda2 tangkal khurafat nih....

    ReplyDelete
    Replies
    1. munkin kamu bute huruf.. ataupun tak reti bahase inggeris tapi malu nak mengaku agaknye. Cube bace balik.. yg 'percaya' tu melayu.. ke Portuguese???

      Delete
    2. kalau si Naodabeague x percaya, kenapa dia pakai tangkal tuh?

      Delete
    3. Same mcm ko.. ko rase ko 'pakai baju' polo.. ko rase handsome??? pade ko yelah.. pade orang lain maybe hodoh.

      Delete
    4. Bro..lu mmg hensem di minda. Kahkahakah..pakai baju polo rasa hensem, pakai superbike rasa kebal..

      Delete
    5. apa pulak org melayu.. ini catatan Portugis, mat saleh tu lah yg kagum dan perxcaya

      Delete
  2. Jawapan ko.memang mendalamlah..keh..keh.
    Tapi orang Melayu ni terkenal dengan tangkal dan azimat..malah dalam perang moden sekarang pun...ade je alat/perhiasan yg digunakan untuk menaikkan semangat kepahlawanan. Orang Fiji pun kalau tak buat 'war dance'...tak conteng muka..agaknya melepek kalah lawan ragbi. Tak perlu pertikai kepercayaan, cuba tengok dari sudut sains..fungsi emas dan tindakbalas kepada badan manusia.
    Sama je macam 'body armour'....

    ReplyDelete
  3. Apa pendapat pasal tulisan kt blog nie....

    http://tangisanmelayu.blogspot.com/2012/06/nusantaraku-mereka-kembalinyahlah.html

    ReplyDelete
  4. Salam.

    Macam mana nak dapatkan soft copy buku tersebut.

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  5. weiiii...kena carik balik weiii..itu gelang...

    ReplyDelete
  6. Weeeiii...kena carik balik weiii itu gelang....setan dia kuat wooo...

    ReplyDelete