Wednesday, 25 December 2013

Untold History : Kuburr Sape Di Lereng Bukit sila angkat tangan

Last entry for Tebing Runtuh.


Lagu Tanjung Puteri ni.. macam clue dalam Treasure Hunt..

Kalau korang baca betul2 lagu ni.. it was macam penulis lirik tu.. stay dekat satu tempat.. then tulis lirik ni dari tempat yang sama.. go around it, them kembali ke tempat yang asal... it's like, a travelogue.. ditulis dalam lagu..



Dalam kawasan Tebing Runtuh, betul-betul ditengah Kampung, terletak satu kawasan Perkuburan lama... betul-betul di lereng Bukit.

Ok, now.. almost half of you consider "Hikayat Si Bongkok" ni real story



Kisah Si Bongkok merupakan "Folklore" rakyat Johor.. dinukil dari cerita lisan.. lalu dibukukan.. Cerita ni takde reference dari 3rd party thus make it a par with other fictional character macam Hang Tuah or Ben 10. 

BUT, terlalu banyak version 'Si Bongkok' ni.. ade yang cakap kuburnye di Tg Belungkor.. ade yang cakap near Stulang Laut, either version ; semuanya berdasarkan cerita lisan... and then endingnya di tanah kubur..

But this version, one I am going to present is.. quite different ; berdasarkan 3 faktor :

1.  Cerita dan lagu rakyat
2.  Recorded event from British account tentang aktiviti lanun sepanjang Selat Tebrau / Singapura
3.  Existence of beberapa penempatan which predates existence of Johor Bahru itself

This posting would exposed relation of Cerita Si Bongkok dengan dunia sebenar.. sometimes 180 tahun dulu.  

In short :

Dekat belakang posting ni ada cerita : "Untold History : Siti Bongkok"

1.  Sultan Hussein menyerahkan pemerintahan "Johor" kepada Temenggung Ibrahim kerana Sultan Ali anaknya masih kecil

2.  Temenggung Ibrahim membuat perjanjian dengan British (Untold History : Perjanjian Setan) dengan mengetepikan Sultan Ali as a sovereign ruler of Johore

3.  Now.. Si Bongkok pulak yang marah (WTF??? "siapa" dia kalau nak marah pun.. kan?)

Episode 1

4.  Si Bongkok started the revolution ; act of piracy against British.. assisted by Panglima Mat Derus :

Mat Derus punye territory :


Sesiapa yang familiar dengan hierarki sistem pentadbiran Johore.. tentu familiar dengan ni :


Diambil dari warisan Kerajaan Melaka :


Bila di Johor pulak.. di ubah dengan adanya jawatan-jawatan baru :

1. Dato' Menteri
2. Dato' Dalam (hal ehwal dalam negeri)
3. Dato' Luar (hal ehwal luar negeri)

Sama macam hierarki Majlis Perlalunan Johor Sejagat yang diketuai oleh Si Bongkok.. dalam Hikayat tu dah diberitahu.. Mat Derus bertugas melanun di sebelah "Timur" while Si Bongkok melanun di sebelah "Barat"..

Now.. problemnye.. ape yang ditengah-tengah??? = Nama Hikayat tu sendiri "TANDJUNG PUTERI".. now.. ko relatekan jee lah :


Mat Deris Territory : 

= Dari Tandjung Puteri (Bukit Puteri Istana Besar) sebelah Timur > Stulang > Tebrau > Permas > P. Gudang, Kota Lama, Belungkor ke Sedeli

Si Bongkok Territory :

= Dari Tandjung Puteri (Bukit Puteri Istana Besar) sebelah Barat > Straits View > Danga > Skudai > Sg. Melayu > Sg Perepat > Tebing Runtuh > Tandjung Piai

See????  Heheeee...

Now.. Nong Mutalib ditugaskan membunuh Mat Deris.. diperkukuhkan lagi dengan bantuan pendekar-pendekar dari bahagian TIMUR Johor :

Tamat Episode 1 bile Mat Deris mati.

Now.. Episode 2 Si Bongkok

Yang menarik pasal Si Bongkok, tidak dikerahkan mana-mana pendekar untuk membunuhnya.. tapi ditugaskan kepada ahli keluarganya sendiri.

Ini satu bab yang menarik.. x payah la aku cakap macamane endingnya, sure korang dah baca or tau ending Hikayat Si Bongkok ni.


HISTORICAL RELATION

Hikayat Si Bongkok ni tidak pernah disokong oleh mana-mana reference luar.. "Kalau" betul dia Lanun yang ganas yang menyebabkan British kerugian berjuta-juta, sure ade somewhere direkodkan...

Itu saja problem tentang cerita Si Bongkok ni.. ianya tidak diiktiraf sebagai 'factual'... but now, I am going to rewrite the entire course of Johore history.. tentang si Bongkok.


TAWARIKH 

A.  Konflik ni terjadik selepas kemangkatan Sultan Hussain pada 1835. 
B.  Tandjung Puteri diubah nama kepada Johore Bahru pada tahun 1865

Bermakna... konflik ni terjadik sepanjang 30 tahun, now... British ada merekodkan peristiwa-peristiwa kejadian perlanunan sepanjang Selat Tebrau / Singapore dan kawasan sekitar dalam surat khabar2 dorang.



Bila korang zoom balik, sorted cume kejadian dalam 30 tahun konflik tu.. kebanyakannye terjadik di tempat ni :


Kerja sape?? Heheheee

So now.. does Si Bongkok story began to make sense??? don't they?


PLACEMENT 

Now.. mari kite bagi date, berdasarkan rekod lokasi-lokasi yang memang wujud disepanjang Selat Tebrau sepanjang 200 tahun dulu :


Itu adalah penempatan2 yang pernah di rekodkan di sepanjang Selat Tebrau.. but, how about Tebing Runtuh???


TEBING RUNTUH 

Dikatakan.. keturunan penduduk asal Tebing Runtuh datang dari Riau-Lingga-Kampar.. satu kerajaan Johor lama sekitar tahun 1650 - 1700's sebelum pembukaan Singapura.

http://familikudpr.blogspot.com/2010_03_01_archive.html

That make them.. existed since 200 years ago.. while cerita pasal Si Bongkok only started in 1835.. berpusat di kawasan tersebut..

Diceritakan jugak.. ade askar Jepun yang beragama Islam dikebumikan disitu semasa Perang Dunia Ke-2..

BERMAKNA JUGAK.. lepas ko baca dari atas sampai ke bawah ni..... kalau Kampung ni existed since 1700's...  it was there Si Bongkok berkampung... dan mati... dah takde tempat lain dah sejak zaman dulu.. sebab territorinya di kawasan Barat Johore.. 

While kuburnya masih lagi di lereng bukit.. tapi aku tak pasti yang mana...  see:


Kubur ni terletak di tengah-tengah Kampung Tebing Runtuh.. Out of many tombstone.. cume ni satu je yang menarik perhatian aku :


Bernesan kan kayu.... YANG TAK REPUT.. and Pak Zainal bagitau.. Kubur tu dah ade sejak zaman Atuk dia lagi.. and Atuk dia cakap kubur tu dah ade sejak zaman Atuk Atuk dia lagi..

While.. sesetengah kubur-kubur yang lain pulak.. gaya nye macam ni :


Kalau korang biase geledah kubur.. korang mesti dapat compare yang kubur-kubur ni sama macam batu Nesan di Telok Blangah, Singapore :


Obvious connection.. isn't it??

UNFORTUNATELY... Kawasan ni jugak akan di sodok.. and kubur-kubur ni jugak akan di gali dan di pindahkan... 

There is no other place.. dalam negeri Johor.. dalam 1 tempat, linkungan within 2 KM radius YANG ADA BANYAK tinggalan Sejarah macam Kampung Tebing Runtuh... pity..

20 comments:

  1. semakin lama semakin banyak yg terbuka sejarah johor nie....

    ReplyDelete
  2. batu nisan kayu yang tak reput... menarik nih

    ReplyDelete
  3. bro....takde link kan ke sejarah tempat ni dengan Sultan Johor?Sultan Johor takkan tak tau...takkan Sultan taknak pertahankan tempat moyang2 dia punya ni?

    ReplyDelete
  4. paling menarik........ isu PENGKHIANATAN.........itulah perkataan yang selalu timbul bila anda mengkaji sejarah........

    ReplyDelete
  5. may be ada sejarah yg cuba dilenyapkan oleh penjajah???

    ReplyDelete
  6. Sangat menarik pencarian anda. teruskan usaha anda Mo Razzi. Terlalu banyak andaian yang tidak pasti berlaku sebenarnya sebab tak de fakta yang sahih dari mana mana sumber sejarah dahulu. Pada pengetahuan saya yang cetek nie, sejarah negara kita dah jauh tersimpang dari landasan yang sebenarnya. Molek benar saudara Mo Razzi nie cari asal usul negara kita semua agar dapat diketahui dan berada di atas landasan yang sebenar.

    ReplyDelete
  7. slm beb,

    luar tajuk skit..cuma berkongsi info:-
    https://www.facebook.com/photo.php?v=589735331075098

    serampang banyak mata,
    ada apa2 komen bro?

    ReplyDelete
  8. Pengkaji kayu boleh check ke jenis kayu sama ada pokok tu dari Malaysia atau bukan, pokok tu masih wujud atau tidak..DNA pokok tu pun boleh dikaji...

    ReplyDelete
  9. Tengok blog nie.....

    http://latiptalib.blogspot.com/2007/07/pusara-si-bongkok-tanjung-puteri.html



    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu ko tanye aku.. aku jawab maybe kubur 'Mat Derus".. ally Si Bongkok yang dicatatkan dengan terang dan jelas tanpa petunjuk melalui "mimpi" yang dia melanun di sebelah Timur di Tg Belungkur.. hehee

      Delete
  10. assalam.. yg kubur besar berkain kuning tu sapa pulak?

    ReplyDelete
  11. Assalam bro ...
    Arwah embah lanang dan embah wedhok saya berpesan agar nisannya diperbuat daripada kayu dan bukannya batu sebagaimana kelazimannya. Persoalannya adakah Si Bongkok ada bloodline dgn keturunan jawa? Dgn bersandarkan nisan kayu miliknya...

    -jln ledang ke kg.gelam-

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. Kesian kat hang...

      Sampai ke sini hang bawak penyakit haktuih tu noo?

      Delete
    2. yakkkk......habis blog sejarah kena air liur hang......ish..ish...

      Delete
    3. Jeles ler tuh...

      Delete
  13. Jeles ler tuh...

    ReplyDelete
  14. Assalam bro,

    Soalan lari jauh dari post ni tapi mintak bro komen sikit lah kalau boleh.

    Raja Norjan Shah tu kenapa confident sangat gelar dia sultan, siap bawak nama ICJ lagi.

    Cemana agaknya?

    ReplyDelete
  15. Jadi Siti bongkok dan si bongkok lanun adalah org yg berbeza?

    ReplyDelete