Wednesday, 11 December 2013

Untold History : Kilang Purba Di Tengah Rimba

2nd Series of "Istana Runtuh Di Tebing Danga"

Dah bace kan.. hari ni 24/12/2013.. dalam Berita Harian..



Ihsan dari Irwan Ngadiman.  Dalam 30 hari ni.. dah 3 kali aku masuk paper.. mcm jadik AR Badul pulak aku rase..

and.. this is Today's entry :



Ade yang tak 'kene' dengan statement diatas :

Kamdi Kamil mengatakan :

A.  Kewujudan kilang dan Istana ini TIDAK PERNAH DI REKODKAN..

B.  Then.. Abdullah Zakaria Ghazali.. seorang 'pakar' sejarah cakap pulak.. ; kaji rekod/dokument di ARKIB NEGARA

Now...'tak pernah di rekodkan' dengan selidik rekod is contradiction at the obvious point.  Which is which??? dorang ni tau tak ape dorang buat??? 



Bersambung dari cerite yang tergantung tu... :

Tiiidak jauh dari Istana Runtuh di Tebing Danga itu.. terletak satu structure yang amat besar, wayy too big considering the height of it's chimneys and industrial set up.  Ia di katakan sebuah kilang, existed since 1920's... or way back.

Located in the abandoned oil palm plantation kepunyaan Risda Tebing Runtuh.. this remaining structure yang 1st ko nampak kalau dari tepi jalan :




Part of dinding Kilang berdekatan dengan Chimney.

Berhampiran dengan runtuhan dindin ni.. ade sebuah kolam.. Ianya sebahagian daripada structure kilang yang mana air dari basuhan bahan mentah clay tadi disalurkan dan digunakan semula:



While.. structure dalamnye pulak.. ada satu platform sepanjang 80ft x 10ft x 4ft dibina menggunakan konkrit tuang :





It's like small bridge disepanjang kolam tersebut.. boleh masuk bawah tu


Sebelah kanannya sepanjang :


While sebelah kirinya sepanjang :


Aku estimated 40ft + 40ft.. it could be more lah

On estern part of this remnant, ade pulak structure ni.. dikatekan tempat penapisan raw clay :







While.. chimney area pulak mcm ni :







This Chimney stand tall above 80ft.. tak termasuk half of it dah patah and bertaburan.. Aku boleh estimate tinggi asalnya sekitar 120ft.


PRODUCT

Pak Zainal cakap.. Kilang ni mengeluarkan "Cawan Getah".. So.. dia bagi aku bawak balik 2 sampling dari kilang purba ni :

But, from the looks of it.. aku tau ni bukan 'cawan getah' :




While ordinary cawan getah looks like this :


From baked clay, not from glossy polished ceramic.

The reason aku concluded ni bukan cawan getah :

1.  Wayyy too heavy for Cawan Getah.  Boleh bengkok pokok getah kalau hari2 ko gantung cawan ni
2.  Cawan No. 2 tu pula terlalu cantik utk Pokok Getah... glazed surface, macam tembikar cina
3.  Cawan pertama tu bersepuh kapur.. aku dapat agak sebab bila di cuci, hampir kesemua lapisan 'kapur putih' pada permukaannya terlarut dalam air dan meninggalkan sediment putih pada permukaan. Ada tanda "O" pada dasar cawan disebelah dalam.  
4.  And those perkakasan yang kene air larut ; for sure bukan untuk penyediaan makanan.. klu tak korang sure muntah darah lepas pakai.


KILANG 'BOMBAY'

Macam biaselah.. It was Pak Zainal yang beritahu aku pasal kewujudan Kilang ni.. dia panggil "Kilang Bombay" sebab orang zaman dulu panggil memang kilang "Bombay".. so dia ikut lah panggil kilang ni "Kilang Bombay".. simple je kan??


Sebab.. produk kilang ni di'katakan' di eksport ke Bombay... sometimes 80 tahun dulu.. 

Pak Zainal begitu pasti sebab.. Atuk dia pernah jadik Supervisor kt Kilang ni.. and he was 61 years old now... ko add plus and minus umur atuk dia +60 lagi.. it's about sometimes in 1950's?


PLAUSIBLE FINDINGS

Ko dah bace dari atas sampai bawah kan?? there's something doesn't add up :

1.  "Produk" kilang ni di eksoport ke negara yang memang terkenal sebagai pengeluar utama seramic.. it's like.. Malaysia mengimport Minyak Sawit dari Vietnam while Malaysia memang pengeluar utama minyak sawit... stupid isn't it?? 



Bombay adalah PENGELUAR UTAMA ceramic dunia sekitar tahun 1860 - 1950'an.. it's artistry and compatibility memang terkenal cantik, murah tahan lama.  Kenape pulak dorang nak 'import' jauh2 rite???

Kalau 'cawan getah'.. aku lagi doubt.. Bombay bukan pengeluar getah dunia.. WTF they need this cup??


2.  "Global Maritime Log" from 1880 to 1930's menunjukkan tiada traffic cargo in or fro dari kawasan tersebut le Bombay except pada tahun 1868 oleh Captain Joseph Osborn :





3.  Kawasan kilang ni wayy too big ahead of it's time.  We are talking 100 years ago, satu kilang yang seluas2 padang bola complete with two 120 ft chimneys and 8ft' x 80ft concrete slab

In comparison, some 45,000km away.. ade kilang yang sebijik macam ni pernah dibina di Liverpool :


Sama jenis pembuatannye.. buat ceramic cup je.


LOKASI


There... sama macam Istana Runtuh.. kilang ni only accessible via Sg. Perepat.

Menurut orang Tebing Runtuh.. zaman dulu2, ade kapal 'dari' Bombay selalu masuk ke Sg. Perepat.  Disebelah Kilang ni adae satu jetty or Pengkalan untuk memunggah barang ke Kapal tersebut lalu dibawa terus ke Bombay.

Runtuhan masih ade lagi but, terlalu cerun dan amat menyeramkan utk aku pergi jenguk.. silap2 masuk Sungai.


NAMA KILANG 

Orang panggil kilang ni KILANG BOMBAY.. sebab.. barang tu dikatekan di eksport ke BOMBAY.. which I doubt that due to the above reason.. = Bombay adalah pengeluar seramic.. no wayyy dia mengimport ceramic dari luar.. it could be this :


BOMBAY MALI

Nama "Bombay" ni sinonim dengan Sejarah Johor..... look :


Ada sebijik Kapal yang bernama "BOMBAY" yang memang laluannye dari Britain - JB.. dipunyai oleh armada kapal-kapal Pacific & Oriental (P&O).

Bile aku check World's Maritime Log.. HMS Bombay kepunyaan P&O ada 3.. both serving its way on and fro Johore :


That is the 1st "HMS Bombay" in 1852.. after that.. in 1895.. another "HMS Bombay" milik P&O di rekodkan.. in fact.. aku pun tak tau P&O ade berape HMS Bombay.. could'nt be 1 dlm satu-satu masa..


Ape kaitan P&O dengan Johor pulak??? :

Ko bace ni "Untold History : Perjanjian Setan" 

Bahagian hadapan Telok Blangah dijual lalu digantikan dengan hak kekal kawasan Telok Blangah kepada Kesultanan Johore.

Bahagian yang dijual ini ingin digunakan untuk docking kapal P&O :



Sejak tu.. Syarikat Kapal P&O mempunyai hubungan baik dengan kerajaan Johore.. antaranya.. infamous visit to Riena Cristina Hotel in Spain via Kapal P&O :


He's one of the regular customer kapal P&O.. no wonder.

Berbalik kepada "HMS Bombay" tadi tu... aku percaya.. kilang tu bukan nama "Kilang Bombay".. but rather.. "HMS Bombay" yang selalu singgah ke Kilang tu melalui Sg Perepat.

Ko bayangkan scenario ni :

80 Tahun dulu... Kapal Merchant HMS Bombay lalu depan kampung ko.. Kg. Tebing Runtuh.. tepi kapalnye ade tulis HMS Bombay.. yelah.. zaman tu tak semua orang reti baca.. those yang reti baca dia panggil mesti panggil "Kapal Bombay" dah lalu.. 

Bile dia punggah barang kat Kilang tu.. mesti orang Kampung ingat utk di bawa ke Bombay.. a simple mind of Malay could think no further.. thus tercipta lah nama "Kilang Bombay" ni...

Itu theory aku....

SEBAB.. aku masih belum jumpe kegunaan cawan2 tuu.... it's definitely bukan untuk menoreh..

So.. bile aku buntu.. aku mintak pertolongan Tok Guru aku yang paling Senior and paling ampuh, a Master Craftsman and avid Hunter.. Misterrr Ripin di Blok 9 Tenggaroh 1,.. dia cakap tu 'tembikar tanah'.. sangat popular 140 tahun dulu.. untuk construction.. it's like.. a.. precast concrete zaman sekarang to support tiang.. or anything aku pun x paham.. 




While.. seramic-seramic lain ada 'signature' dan chop nya sendiri.. example :





This one.. none..  lepas tu dia suruh aku selesaikan sendiri masalah ni..

.........on which I still searching.........


43 comments:

  1. Terbongkar lagi satu cerita...sangat hebat

    ReplyDelete
  2. suka bca posting anda...terbaekkkk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju,, aku suka baca posting blog ni much more than posting from srikandi,,bahasa yg santai tp tak jejaskan apa bro razzi nk sampaikan. keep it up bro.

      Delete
  3. If jawatan Pengarah Yayasan Warisan Johor tu open post, bukan untuk JCS je, aku mohon supaya Mo Razzi dilantik sbg Pengarah YWJ. Sure banyak rahsia2 sejarah Johor yang akan terbongkar!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku mintak keje despatch kt sane pun dorang reject... ni kan pulak Pengarah. Tenggelam telur dorang sume nanti aku suruh pikul cangkul gali setiap ceruk negeri.. kalau tak jumpe jangan balik opis.

      Delete
    2. bebudak kat YWJ masih isap nenen mak dia org lagik.manja nak mampos..
      bukti sejarah depan mata pon dia orang main baling2..sepak2 jer..apa lagi nak wat katalog rujukan cam 'NL' kat singatipu..
      tapi aku pelik laa...APASAL SEPET KAT SEBERANG BOLEY SIMPAN PUNYALAH BANYAK GEDABAK INFO SEJARAH JOHOR??? CIBAI tol laa dia org..rajin cam yahudie.
      MoRa..lu dah surf habis dlm 'NL'..info siap gambar..rajah..rujukan dan segala apekelancau [seawal 1800++]ttg kita semua dia org ade..Damm!! pretty shit.

      Delete
    3. Dorang sume bapok dude, menari zapin tergedik-gedik reti laa... bab2 ni dorang tak tau nak buat ape. Hahahaahaaa

      Delete
  4. Perghh!! this siteee!!! awesome sehh!! Best gila style ayat....tak perlu pening sangat macam site sejarah yang lain!! yeay! one more site of ilmu.....
    I am a proud Johorean....so...its more awesome!!! keep it up!!

    *malam ni nak stalk semua entri!

    ReplyDelete
  5. brader, kalau struktur binaan pakai batu bata jenis nipis (ketebalan 3.0cm) tu, anggaran dibina tahun berapa? kat terengganu ni banyak betul struktur guna batu-bata jenis nipis, terutama kawasan makam dan batu nisan.

    ReplyDelete
  6. Writer blog ni mcm org umah aku.dia suka tanya dan nak tau sesuatu perkara yg kdg2 buat aku kusut nk jwb.cth mcm nie. .
    Bila aq bwk dia jalan2,dia nampak ada rumah tinggal..dia akan ckp sapelah yg pernah duduk sini..knp dia tinggalkan umah ni...mesti ada sebab dia pergi...syg rumah ni tinggal...mesti ada penunggu di umah ni kan bang??bla..bla..bla...smpaikn dia kdg2 sggup pergi library awam dan buat research..ptutnya dia kena amek historical bkn geogaraphic n meterologi.

    ReplyDelete
  7. terbaik la yop....

    ReplyDelete
  8. Ok maklumat dari aku orang Kampung Sungai Melayu, kilang tuu ialah kilang buat pinggan atau kilang buat batu bata

    ReplyDelete
  9. antara produk yg memerlukan pembakaran adalah arang batu..dan kita import arang batu dari indonesia..

    ReplyDelete
  10. Bro, ayah aku pernh bwk blik blok batu dri tinggalan lame. Xsure la kubu ke istana ke ape. Aku xingt dh. Yg menariknya batu ni adalah batu karang. Molek potongan batu ni bentuk empat segi, saiz ala2 kotak kasut. Kawasan kota tinggi, xsure la sungai johor or sedili. Bro agk ape kisah batu karang ni? Laut mne diorg kerat n potong2 then bwk naik kapal ke kota tinggi. Tolong kaji bro. Trimasro, a

    ReplyDelete
  11. 2 teori sama ada untuk tujuan arang kayu atau gudang lada hitam.

    ReplyDelete
  12. pasal kilang je pon... apa yg history nyer.. kilang atok aku since 1956 dah brapa kali pindah, n brapa puluh kali renovet.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha so funny.. Zzzzz

      Delete
  13. bro wa nak request post pasal status sabah dan sarawak. adakah sbg rakan kongsi atau berstatus negeri. btw nice post bro.

    ReplyDelete
  14. TERBAIK BRO MO RAZI.......TERUSKAN BONGKAR........

    ReplyDelete
  15. Assalam Tuan , Mohon Sangat untuk Tuan membongkar pula kewujudan Bangunan Freemason yang berada di pandai Lido , Sejarah kewujudannya dan peranan bangunan tersebut . seingat sya dahulunya bangunan tersebut sudah usang dah tidak berpenghuni tetapi sekarang jelas nampak bangunan itu sudah befungsi kembali & boleh di lihat pada hari sabtu banyak kereta flat singapore & J,W disekitar kawasan itu . dan semasa sya berjln distu kelihatan mereka berpakain lengkap jaket hitam dan bow hitam seperti ahli-ahli freemason.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Err... bangunan tu memang terpelihara dari dulu... cuma x cat je..

      Bangunan usang tu maybe sebelah dia kot.. bdk2 E.C lama panggil white house.. tp skrg dah kena roboh..

      Yg tinggal bangunan freemasion tu je..

      Delete
    2. ohdem bangunan tu dah cat baru woo..

      Delete
  16. kat muar jalan junid tu pun ada masonic hall.
    kadang2 byk kereta mewah kat situ. nak kata dorg buat parti tak mungkin le sbb sunyi je.

    ReplyDelete
  17. BOOKMARKED! gile besh entry2 lu bro.. kenapa baru hari ni aku tau blog nih.. tak buat keje aku dok belek entry 1-1.. haha..

    ReplyDelete
  18. mule² tengok paper tadik, teros terkeluo dari molot .. "weh, dia tiru blog untold history la!!".
    da habes baca, skali dia x tiru la . da ade tulis nama blog ne kt ujong cerite . kikikiiiii

    ReplyDelete
  19. Terima kasih kepada Bro Razi yg turut mencetuskan minat saya untuk menulis mengenai kisah ini. Mungkin tanpa nukilan bro Razi ini, saya tak boleh nak ketengahkan isu ini, Kredit kepada bro Razi atas nukilan yg sangat hebat. Saya dan rakan saya menulis story ini kerana bimbang khazanah warisan bangsa ni disodok oleh pemaju yg mungkin akan membuat pembangunan di kawasan bersejarah ni. Kalau tak diketengahkan di dalam akhbar, takut pula warisan ini hilang selamanya tanpa sebarang kajian. Harap kita akan terus bekerjasama. Tq - badrul kamal zakaria, Berita Harian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaahh.. you and Fahmi. Tq for given such widely coverages.. aku buat ikhlas utk penduduk Tebing Runtuh yang dah tinggal beberape kerat je tuuh.. while some yang berkerja keras mempertahankan tempat tu dah meninggal, so rase macam terpanggil sambung perjuangan dorang. Anyway, great write up!! keep up the good werks guys!

      Delete
  20. Tak pasal2 aku join quest kau punye .. aku ade certain info on bricks gmbr fish.. Somewhere aku berjaya follow certain bricks collector blog di UK.. bricks tu dari Newcastle milik Lister & Co., 'W. Colville Gibson'. Try cari cross reference hubungan Lister & Co dengan P&O shippings. Source: http://www.flickr.com/photos/97926191@N08/9542884359/in/photostream/

    ReplyDelete
  21. Trade mark fish brick.. belongs to Lister W. Co.. salah satu syarikat yang di daftarkan dengan East India Company. The rest tak dapat cari..

    ReplyDelete
  22. Trademark marbrow..
    In 1871, John Marbrow of Newton Solney near Burton was employing 6 men & 1 boy at his Newton brickyard. He produced bricks, tiles, drainpipes & kiln tiles until 1890. The works had been founded by John's father-in-law, William Hopkins in 1811.

    http://www.penmorfa.com/bricks/england15.html

    ReplyDelete
  23. Pemes ko bro..patut boleh jd lecturer pelawat utk IPTA yg ade subjek Sejarah..Kalau tidak pun..penceramah di Sekolah Menengah. Aku bukan ape bro..bila tengok result calon temuduga lepas SPM....selain Matematik dan BM...Subjek Sejarah adalah subjek paling kantoi sekali.....maknanya diorng ni takde minat terhadap sejarah...mungkin disebabkan buku Sejarah yg tak menarik atau cikgu sejarah yg kureng. Bila org yg bodo sejarah ni pegang jawatan..agak dia peduli ke ttg sejarah...
    Kalaulah setiap negeri ade klon Mo Razi..makin byk penemuan sejarah yg selama ini terbiar dalam semak belukar...keep it up bro.
    Shaif-

    ReplyDelete
  24. mengikut dari pemerhatian aku......kilang ni mungkin kilang melebur emas @ timah???? kalau ya patut la kerajaan johor kaya........... betul x Mo Razzi.

    ReplyDelete
  25. Terima kasih, bro!
    Ko lebih best dari cikgu sejarah aku dulu.
    Aku rasa ko patut buat training pada akak2/abang2/pakcik makcik YWJ kita.
    Training untuk bukak mata dorang yg lesut terhadap warisan2 Johor ni.
    Isk isk isk.. aku dah rasa ko ni cam Indiana Jones pun ade gak. Versi Malaya. Hehehe..

    ReplyDelete
  26. Replies
    1. Harrktuiih ko tak memudaratkan aku puuun... tu je ko mampu buat?? helpless

      Delete
    2. Budak poyo haktuih ni kaki troll bro..dalam blog al-semantani pun dia ada..habih semua komen blog dia reply dengan "haktuih" dia

      memang jenih budak tak matang takder life langsung

      Delete
    3. aku kalau jumpe mamat "keturunan nabi adam" di aku cili mulut dia guna cili burung... menghaktuih merata2 tempat.
      Xder adap pengotor, Dia ingt tanah nie bapak dia yg punyer ker? sedap mulut jer nk haktuih org

      Delete
  27. terbaik lagi uneks... terus lagi...

    ReplyDelete
  28. cuba cari 'gutta percha'....
    rasanya itu kaitan mangkuk tu dan di situ sebenarnya asas kemewahan sekarang.........

    ReplyDelete
  29. Seriously cawan getah mmg ada yg polished..parents aku ada kebun getah dkt pontian & aku pun turut sekali turun padang pungut ojol..tp majority pakai cawan getah yg spt gambar2 diatas..

    ReplyDelete