Monday, 3 February 2014

Untold History : Spine Chilling Quest to Lost City of Gelanggi I

PRELIMINARY

Ni adalah salah 1 dari 4 series "Spine Chilling Quest" to explore Lost City of Gelanggi. Not an easy tasks pade aku considering this exploration ni aku sorang-sorang.

Korang mesti ingat kisah "Raime Che-Ross" yang buat 'kajian' selama 12 tahun.. tak termasuk team of 'experts' dari universiti-universiti tempatan and beberape juta budget utk explore tempat ni pada tahun 2005 dulu dan jugak Minister Rais Yatim jugak terpedaya..  after widely coverages, then suddenly senyap bile tak jumpe.  This ain't gonna happen to me. Malu dong ah.

Aku takde 'team of experts' mcm Raime Che-Ross.. tapi, aku ade access to bunch of brassball peoples, whose initially sparked by boredom to everyday routine, and decided to took an escape journey to this spin chilling route exploring this ancient place. 


LOST MEANS LOST

Kota Gelanggi is the pinnacle, mother-of-all untold histories in Malaya.  Tempat ni berjaya eluded exploration daripada manusia hidup for almost 2,000 years. So.. something 'wrong' with this place lah. it's 'tend' not to be found dengan sengaja.

BUT STILL, ada few people yang dah jumpa tanpa sengaja.. or sudah terjumpa tapi tak tau apebende yang dorang jumpe.

This is collection of those accounts daripada orang yang pernah explore "route to Gelanggi".. and dari cerita aku sendiri yang dah cuba explore tempat ni pada 1st February 2014 yang lepas..


REBUTTAL ISSUE

1st, sebelum aku tabulate aku punye theory, let me rebuke Raime Che-Ross's claim yang "Kota Gelanggi" terletak di Hulu Sungai Johore.

Dia cakap "Hulu Sungai Johor" sebab.. :



Petikan dari Sejarah Melayu sendiri cakap letaknye di "Hulu Sungai Johor".. so.. dia pun cakap lah di Hulu Sungai Johor. Simple. 

But pade aku.. setelah beberape kali terkena dalam "Untold History : Maleische Spraakkuns Unlimited" dan "Untold History : Istana Runtuh di Tebing Danga" aku cube adaptive to permainan kata-kata orang zaman dulu..

Ape yang dorang bagitau dalam hikayat-hikayat lama.. definitely not as what it is. It's a 'mirror image' satu tempat yang lain vs. satu tempat yang popular mengikut assumption/adat biasa.  It could be Sungai lain that has same characteristic as Sg. Johor.

Now.. kita pergi ke definition "Kota" dan "Candi".. mengikut peradaban SEA :

1st... Raime Che-Ross cakap.. ni adalah Kota Gelanggi yang hilang itu, aeriel photograph :


But bila dorang explore.. nothing there.  Then.. Raime Che-Ross tukar statement cakap :


Kota itu terletak di BAWAH empangan Linggiu.  Tiba bab ni..aku agak tergelak.. SEBAB :


Ini adalah Candi Borubudur.. terletak 869 ft dari aras laut dan dikelilingi tasik purba.  So.. korang pilih mana-mana ancient temple daripada Monggolia.. sampai ke Java.. = kesemua Candi dan Kota Lama TERLETAK DI TEMPAT YANG TINGGI.. accessible by waterways

So.. tak masuk akal "Kota" tu dalam Tasik sebab.. takde kota lama Hindu or Buddha dibina di tempat yang rendah / lembah.

Adn then.. sometimes in 2006, Jabatan Muzium Negara dan MACRES telah menjalankan field research atas dakwaan Raime Che-Ross ni.. and found out that :



Nil.. so.. dorang cuba menghubungi Raime Che-Ross namum tak berjaya :


Sejak tu, kisah Kota Gelanggi 'lenyap' bersama-sama Raime Che-Ross yang hilang dalam kemaluan.


UNEKSPEKTED EXPLORATION

Out of my boredom.

It was told by my Tok Guru, Master Craftmen Mister Ripin.. that sometimes in 1970's.. dia berburu di sekitar Hutan Sedeli engan Sifu nya.. Tn. Hj. Anuar dan menjumpai bangkai-bangkai kapal lama dengan tiang sauh masih terpacak di tengah sungai.  Bukan 1.. but many sepanjang Sungai yang kelam tu.. sekarang dah jadik kecik dan sempit. 







Again.. sometimes 1980's.. dalam kawasan 60km radius dari tapak yang dijumpai pada 1970's.. dia menjumpai kubur-kubur lama dan juga tempayan-tempayan besar di pinggir pantai berhampiran hulu sungai.

Again... dalam tahun 1980's jugak.. di jumpai batu-batu besar menyerupai runtuhan tembok di tebing Sungai.. but, tidak dijumpai lagi selepas lawatan kali ke-dua walaupun melalui tempat yang sama.  Zaman tu takde GPS.. munkin dia sesat.

So.. berdasarkan kisah tu.. aku cuba mapping tempat-tempat yang dijumpai ini :

1.1   Dijumpai sometimes in 1980's


1.2  Dijumpai sometimes in 1970's




1.3  Dijumpai sometimes 1980's





So.. it's like a huge puzzle kalau korang cantum kan :




Dalam radius 60 km aparts, this was connected by major rivers and ancient waterways.. and this location infested with ancient relic.. berkemungkinan berkait antara satu sama lain.  .  Banyak lombong-lombong haram dalam kawasan ni.

1.1 connected to 1.2 and 1.3 melalu sungai besar yang bersimpang siur dalam kawasan ni.. like one giant maze.

And suprisingly.. kawasan ni absent from modern map, uncharted territories and oldest gazetted "Hutan Simpan" oleh kerajaan Johor zaman 100 dulu adalah dalam kawasan ni.. macam dibuat-buat pulak.  

So.. aku lebih interested pada kawasan 1.3.


Kawasan 1.3 

Dalam kawasan ni.. selain dinding batuan besar.. terdapat tinggalan 'buritan' kapal besar yang tenggelam di tengah-tengah sungai.  Bukan dia sorang yang pernah jumpa.. but many.

So.. aku cube explore sepanjang Sungai ni.. :





Agak pelik jugak bentuk salirannya.. sebab, ade 2 layer tebing.. :


So.. geography 101 ; A tebing sungai zaman dulu.. while B, tebing Sungai zaman sekarang.. part of dasar Sungai zaman dulu.. 

Sungai jadi kecil due to erosion.. and sediment.  That makes that waterways.. selebar 18ft lebih kurang.  Fit for vessel at any sizes.

Sebelah nya merupakan tebing yang berbatu.. running along this river.. only 1 side termasuk 90 degree slop.. seperti diturap.



Exploration aku tertunda bila aku sampai tempat ni :


Spine chilling area.  So.. sebelum aku sambung, let's go back to our main source.

Raja Chola membinasakan tempat ni dengan beribu-ribu askar. Total wipe out.  So.. Chola empire merupakan maritime power.. dorang ada pasukan Navy nya sendiri.  There' is no way Chola menyerang Gelanggi dengan menaiki gajah.. our terrain wayy to difficult to penetrate.   So.. kapal-kapal tenggelam sepanjang sungai ni is the clue. 


SPINE CHILLING QUEST

Macam biase.. sebelum aku explore.. aku tanye laa orang-orang kat situ.. mostly Indonesian workers.

So.. aku tanye sorang ni.. pernah tak nampak kapal or batu-batu besar macam Borobudur.. "Tak pernah Pak".. dia cakap.. "Tapi.. kawan saya ada jumpa.. di hujung hutan ada bukit berbatu-batu, jauh jugak"

So.. aku tanye dimana arah Sungai tersebut.. dia tunjuk kan.. lepas tu tanya aku "Buat apa ke sana Pak?"

Jalan-jalan je balas aku.  "Gila lhoo??? di Jawa saya berani tidur sama Kuntilanak, tapi disini saya ngak berani rapat ke Sungai itu sorang-sorang.  Bukan saja kuntilanak, kutibapak, kuntiemak and segala bermacam kunti, jin, jembalang semua ada ditebing bukit Sungai itu Pak.  

Kalau bapak ngak percaya, tengahari nanti bapak boleh cium bau orang masak nasik, lauk suma dari dalam hutan tu.  Jangan Pak."   

It's make me puzzle lah, gelak pun ade.. hantu ape makan lunch time tengahari kan?? .  So aku tanye lebih lanjut.. dia agak keberatan.. cuma dia bagitau :

"Ramai pekerja Indonesia mati lepas bunuh ular dan hilang dalam kawasan tu".. di iyakan oleh rakannye.. So.. tengok muka dia sedih dan sayu.. maybe kawan dia yang mati.. aku pun malas tanye lagi. So.. aku masuk.

Sebelum masuk tu..  ambik detail IC aku etc. Mcm masuk kem tentera pulak. And yang paling aku tak boleh lupe, dia suruh aku tinggal no telepon waris terdekat.  Siut je. 

So aku berjaya snap beberapa gambar, and travel about 30 km deep start pukul 9.00 pagi.

So.. bila sampai di kawasan Air Terjun sekitar pukul 10.00 pagi.. (Gambar last) tu merupakan kawasan Air Terjun. Aku turn untuk pulang keluar dari tempat tu sekitar jam 11.00 pagi.  This is where these spin chilling quest started. 

Aku jenis susah nak takut.  Ape lagi kalau bab hantu jembalang.  But this one.. wayy to hardcore for me.  

So.. biru adalah "Waterways".. while kuning adalah "jalan offroad".. jalan kebung lah senang.  


So.. Point "X" adalah air terjun. Mase aku datang.. ade 20 bijik kete orang Serawak lepak dengan family dorang.. Aku wonder macamane dorang sampai sana siap dengan kete masuk dalam kebun that fit for 4WD only.  Dorang siap buat khemah and panggang ikan. So.. ramai orang... aku brani la explore air terjun ni dalam sejam.  


POINT OF NO RETURN

From point "X" air terjun.. aku cuba ikut jalan balik.. jalan kebun 101 : selalu ikut jalan/denai yang tak semak dan ada tanda-tanda selalu dilalui.  Disebabkan banyak kete masuk air terjun tu.. so obviouslah jalan tu. 

So.. aku ingat jalan balik.. the only road yang tak semak dan banyak kesan tayar.. bila nak balik..
Ditengah jalan pulak.. terkojot den.. ade sekor ular hitam melintang tengah jalan, then lari masuk semak..

But.. lepas 10 minit je baru aku perasan.. that path leading me away to the north masuk ke arah hutan tebal.. terus ke puncak bukit gondol.. tempat yang aku sure tak lalu sebelum ni. 

So.. logically pada sesape pun, termasuk aku.. aku pusing balik another 15 minutes ke tempat "X" air terjun tu.  Bila sampai, ramai lagi orang bersuka-ria disana, aku stay dalam 10 minit ingatkan balik jalan pulang.  So.. dekat situ ade simpang 3., aku ikut simpang yang agak bersemak sikit dan tak nampak banyak kesan tayar lalu, contradictory daripada apa yang aku praktikkan selama ni.

Dalam 10 minit, baru lah jalan tu 'nampak'.. aku tau la that road memang aku lalu sebelum ni.. terrain, pokok-pokok, pondok etc.  So happy lah mase tu.  

BUT... dalam 15 minit perjalanan.... dekat kawasan bertanda "Point of no return X"aku jumpe BENDA YANG SAMA :


- Air terjun yang sama
- Crowd yang sama
- Kereta parking yang sama
- Same junction with 3 simpang

Everything sama sebab nampak dari tepi jalan. WTF?????????????????????????????????

Aku hampir terbabas bile tengok the same crowd yang sama dari kawasan "X" ada dikawasan "Y".

It's wayy fcuking unbelievable.  Terkedu, jantung aku mcm nak luruh, cuak, takut semua ada mase aku berhentikan motor. "I've been played" dalam hati aku.  Aku macam tak percaye ape aku nampak depan mata.

So.. took me a while to digest peristiwa pelik ni.. so.. aku calculated 2 bende :

A.  Either lokasi "X" or "Y" adalah yang real.  Now, kene test.. sebab mase di lokasi "X".. aku tak tegur sesape.. so, aku tak tau "X" or "Y" yang real or ilusi.

B. Either aku kene patah balik ke lokasi "X".. 15 minit perjalanan dari lokasi "Y" to make sure

So, aku panggil makcik sorang ni.. duduk dibelakang kete tengah panggang ikan.. aku tanye dia mana jalan balik?? sebab aku sesat..

Orang tua tu buat bodo jee mase aku panggil.. ambik ikan dia, terus masuk khemah dengan ramai-ramai orang tu, buat macam aku tak wujud.    

DAMN.  This one. Yang depan aku ni bukan yang real. For sure punye.

Lepas aku decide mcm tu... aku tak berani tengok dorang lagi.. aku duduk dekat seberang jalan away from their crowd to figure out jalan balik, or nak patah balik ke tempat "X". 12.30 pm out of nowhere.

That time, memang aku lupe semua doa.. buntu mase tu.  THEN aku teringat ape yang Wak Indon tu cakap mase aku nak masuk sana.. mase tu memang time 'dorang' lunch.  And.. semakin tengahari.. semakin galak pulak ketawa 'dorang' tepi sungai tu.. Shiiiiiiiiiiiittt!!!!!!!!!!!

So.. depan aku ; crowd yang memang sure bukan manusia.. while belakang aku.. point of no return.  Aku tau.. aku patah balik go to area "X"... I will be ended up travelling this road up and down until kingdom comes. Hilang mcm tu je. 

So, aku decided to take 'road less travel' macam mase aku sesat pukul 11.00 pagi tu.. it's either do or die experiences.  

15 minutes after.  Aku jumpe jalan keluar. Ngam2 azan Zuhor.  Puuuhhh... lega.

So.. Kota purba ni aku masih belum jumpe.. only in theory aku tau lokasinya dimana.. to prove that.. I need evidence, gambar.. and yang lebih baik aku cari sendiri tanpa heret orang lain... TAPI... these bone chilling experiences buat aku goyang.. the quest is still on.

So.. don't try this at 'point of no return'.

53 comments:

  1. Mo ape sambungannyeeee??????

    ReplyDelete
  2. naik apa masuk situ? jauh tu 30km..

    aymy8888

    ReplyDelete
  3. woww.... ni baru betul pengembaraan ke alam ghaib... tapi den raso ko ni dah ponat merayau dalam hutan tu.
    Ada bau-bauan dalam hutan yang buat ko halusinasi kat area situ.
    Next time sebelum masuk hutan, buat preparation utk hadapi apa yg mata kasar tak nampak.
    Harus ada 'benda' yg dah ditanam oleh orang purba utk mengaburi mata orang biasa.

    ReplyDelete
  4. Salam Bro, Orang Putih Linehan Pegawai kolonial British kata Kota Gelanggi mungkin kat Jerantut....cuba bro explore kemungkinan apa yang dipercayai oleh Linehan. Anyway post bro kali ini lebih menarik, suspense dan mistik. Saya menunggu post bro yang seterusnya.

    ReplyDelete
  5. oh naik motor.. awat jam waktu blog ko malam tapi ni sekarang tgh siang..aku ingatkan ko upload mlm tadi..

    aymy8888

    ReplyDelete
  6. wow..gua baca bgn penoh ghairah..mohon diteruskan..

    ReplyDelete
  7. Salam bro...
    Betul2 adventurous nk jejak Kota Gelanggi tu..
    siap jumpe makhluk laen tu.. kalo dah terjumpa ulor hitam tu memang soheh ler..
    Cume sib baek bro x kaco ulor tu... Mau panjang citer nanti...

    As Wan Zamzuri said, Kota Gelanggi kat Jerantut tu maybe another version of Kota Gelanggi yg berkait dgn sejarah Pahang..

    Tapi kat Johor ni maybe Kota Gelanggi yg laen plak... so nk relate between 2 lokasi ni agak sukar la.. kene ade something yg boleh connect to each other...

    Kawan penah sampai kat Kota Gelanggi di Jerantut tu.. somehow lebih kepada kwsn gua n berbukit... ade org cakap gua dlm kota gelanggi tu ade terowong yg boleh sampai ke pulau tawar ( sape tau bleh bgtau info ni).. masa zaman Mat Kilau, Tok Gajah n others..

    Kalau Kota Gelanggi yg dekat hulu sg johor tu.. kawan takde ape2 info..

    Bro mo razzi... mmg crowd yg bro jumpe tu org2 Sarawak ke? Bro xde snap gambo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku aware pasal ni.. Gua Gelanggi etc. in that area.. dekat Jengka x silap aku.. Tapi aku lebih convince di area ni sebab.. nama-nama Sungai dan tempat kawasan ni around 60km radius.. semuanya ada clue pasal "Gelanggi", some masih mnggunakan bahase sanskrit lama.. bukan 1.. but many. Nanti je aku disclose on 2nd series yek

      Delete
    2. Kota Gelanggi Jerantut tu rasanya kerajaan lama yang berbeza. Tidak berkaitan dgn Kota Gelanggi Johor. Xp sy xsure jugak. kena cari sapa2 yang dah pernah explore pasal sejarah kota lama tu..

      Delete
    3. Ms aku cite wassap dgn kwn aku td dia trkjt...adik dia tourist guide kat gua gelanggi phg. Ada satu maghrib ada sorg tua dari jhr kata nak msk gua tu, org tua tu kata ada bdk muda dlm bas tiba2 bg tau tntng gua gelanggi phg. Ms tu org tua tu dah hmpir putus asa nak cari psl gelanggi ni. Adik kwn aku tu kata mlm lmpu dlm gua tu x buka tp org yua tu ttp nak msk. Jd trpksa bnrkn ats risiko sndri. Esoknya sblm mgrb org tua tu kuar n tnya prnh x msk gua kota gelanggi? Adik mmber tu ckp ni la guanya tp org tua tu kata bkn. Dia kata gua tu luas n ada kmpng bunian n kat jhr pun ada. Adik mmber ni kata ni la satu2nya kota gelanggi...org tua tu ttp kata kat jhr pun ada. Trs mmber aku private wassap kat aku. Wassap yg pertama tu dlm grup kwn2 lama. Mngkin ada kaitan. Or mngkin tmpt yg sama sbb ada morazzi prnh cite dulu kan dari sedeli smpi endau tu tnh phg...skrg jd tnh jhr mngkin ada kaitan..

      Delete
  8. Sambung bro...ni baru real experience..bukan setakat teori je..tp kena aka bukti sohih....post yg ni buat aku berdebar sebab aku dh byk ikut citer Kota Gelanggi dr blog yg lain...semua citer samar2 je...takde kepastian. Kalau bro dpt expose kat sini..fuh bro mmmg power mower.....he..he

    SE

    ReplyDelete
  9. jang ko kalau nak poie ke sini sok rojer den....den bawak pakcik den skali...otai lamo...

    bahrombaharin@gmail.com

    ReplyDelete
  10. den nk ikot..den ni suke bab2 cam ni..jin ke apo den tolak tepi..hehe..talipinggangkertas@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan ekau sorang nak ikot, satu jolobu kalu boleh nak ikot. Tapi den tak brani.. takut ekau hilang, payah den nk kasitau ocu ko nnti

      Delete
    2. eleh..hutan belakang uma den siap den tobas haa..kurang2 pon den ade kelengkapan tuk msuk utan..gps, joran, bla bla..sbnarnya nk msuk kna buat dua bnda bro bru jadi..heheh

      Delete
    3. Den bawak bijik kental den jo. Hahahaaa

      Delete
    4. haha..pape pon keep updte bro..wa tggu lu pnyer posting..lgi citer gelanggi wat giler siot aku..

      Delete
    5. org tua2 kata kalau sesat dlm hutan, baca surah Ad-Dhuha... ulang ayat ke 7, 10kali...

      Delete
  11. FUHH...aku pon dok seram baca awak nyer post ni, alhamdulillah awak berjaya kuar, memang kental ler jiwa. semoga dilain kali x berlaku begini, mujur x panic sangat. sedap bau ikan bakar dalam hutan kan awak?..kikiki

    ReplyDelete
  12. huish...macam novel thriller ramlee awang murshid kott..mendebarkan..

    ReplyDelete
  13. lenkali snap gambor crowd tu. diorang picnic bawak kete proton plet number serawak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tau ko skeptikal mcmane aku tau dorang budak serawak. heheee.. kan aku ade cakap aku kene 'register' mase nk masuk tempat ni... so.. aku nmpak lah list yg masuk haritu semua ICnye tulis kod serawak. Easy je kan.

      Klu ko x pecaye.. ko sendiri boleh pegi.. nme tempat tu Felcra Sg Ara.. depan BP simpang Tenggaroh. Ade post guard situ.. ko register kt situ. Good luck!! ;)

      Delete
    2. tempat tu nama Felcra Seri Mersing dlm Gugusan Felcra Sungai Ara...so mmg btl la mcm pernah Nampak batu tu

      Delete
  14. Fuh... mujo Bro Razi selamat. Kalu dak, xdapat la nak baca citer tu. Serius, kaedah Bro ni membuka minda saya.. lain dari biasa. Thanks Bro.

    ReplyDelete
  15. Bro sure dah snap gambar geng serawak tu, kasi tunjuk lar nanti. Cuba bro tuka google map tu utk tengok 'terrain', nanti dapat kenal pasti kawasan yg bertanah tinggi dan rupabentuk sungai purba serta saiznya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tau ko skeptikal mcmane aku tau dorang budak serawak. heheee.. kan aku ade cakap aku kene 'register' mase nk masuk tempat ni... so.. aku nmpak lah list yg masuk haritu semua ICnye tulis kod serawak. Easy je kan.

      Klu ko x pecaye.. ko sendiri boleh pegi.. nme tempat tu Felcra Sg Ara.. depan BP simpang Tenggaroh. Ade post guard situ.. ko register kt situ. Good luck!! ;)

      Delete
    2. Aku rasa dia ada snap tapi dia tamaw tunjuk atas sebab-sebab tertentu kerana ni bukan blog alam misteri. Huhuu.

      Tak pon memang tak snap gambar sb tak penting. Bila bro Mo ni sedar yg 2nd experience tu ialah yg alam lain. Tak kan lah nak snap. Baknya rosak kamera tu kannnn.... kannnnn.

      Aku pernah termasuk 'tempat lain' sewaktu tidur di sebuah bilik yg 'keras'. Kat tgn kanan aku ada jam G-Shock aku yg baru pakai 7 bulan. Kat sebelah kiri ada jam silver yg cantek berseri tah mana datangnya. Masa tu aku tahu yang aku bukan di alam aku. Aku jerit suruh hantar aku pulang. Pendek cerita....bila aku terjaga jam G-Shock aku pon rosak. G-Shock kowt. Wallahualam. Sekian

      Delete
  16. salam... dah try susur sungai sedili ke bro? try susur... sbb situ dulu heavy defended by brits... mungkin sampai kat kwsn2 yg bro jelajah tu sbb byk x jumpa lagi kubu2 diaorg ni... katanya nk hold japs army... tp japs takda pun lalu sini... tp ada 1 catatan dri genaral brits army ww2(lupa baca kat mana)... dia sendiri x tahu situ ada kubu2... so mcm ada sesuatu diaorg ni cuba sorokkan kat kawasan ni... sbb bro kata radius dlm lingkungan 60km kan... just my doplohsen punya pendapat..

    ReplyDelete
  17. assalam...rasanya ni area2 sungai yg memisahkan daerah KT & Mersing...belah2 Felcra Sg Ara,Tenggaroh & Sg Ambat
    ku ingin yg seterusnya.....

    ReplyDelete
  18. bro..ade cite yg org smpaikn pd saya tp x dpt nk d sahihkn coz saya x tgk sndri..kwn saya ade britahu dlm kwsn kebun sawit area dkt2 sungai ambat..dlm kebun tu ade sungai yg dh jd parit tp ade mcm binaan jeti..mohon ampun kalu beliau tipu maka tipulah saya..jeti tu di buat dr batu..fyi kwn saya tu kontraktor..

    ReplyDelete
  19. You've got 2 big brass ball man hanging between your legs ! !
    Next time get some friends thats has 2 big brass ones as well to tag along.
    Congratulations for the info

    ReplyDelete
  20. bro ramai nak ikut... apa kata buat pakej aje..letak aje harga by kepala..lepas tu siap sain surat 'apa-apa hal tanggung jawab sendiri' setiap jumpaan kredit kat lu aje..hahahah baru ada income buat rolling story lain...gua pun nak ikut...biar lagi ramai dari group serawak tuuu hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. If only aku ni jenis suke ambik untung. But no. These take only 5% of my time. The rest 95% aku buat bende lain.. totally different from this whole pages.

      Delete
  21. Ceriter lu macam biaser dengar kat area kaki gunung ledang la bro. Orang citer kereta besar-besar masuk tapi tak keluar-keluar...konpius jugak reramai dorang nak pegi mandi air terjun parking kete kat maner ntah? Misteri.....

    ReplyDelete
  22. tiap-tiap hari bukak blog ni sebab nak tengok dah hapdet ke belum. seksa jiwa menunggu..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Some of those series, took me more than 1 year to update ;) Semuanya mengikut tahap keboringan aku. Klu betul2 boring xde keje nnti aku update ye. Hehee

      Delete
  23. hantu ape makan lunch time tengahari kan??........... The answer to this question, is the hantu yang Bro nampak tu la kan....

    ReplyDelete
  24. salam bro...kalo kwsn ni ta silap saya tau...kwn saya keje bhgn mapping ngan sykt tebang hutan kwsn tu...kalo ta silap tu kwsn seri mersing...sbb tgk batu kat jeram tu mcm sama ngan air terjun dlm kwsn felcra seri mersing tu...diorg kata nak try cari kat area tu esok...

    ReplyDelete
  25. Mcm tak sabar tunggu next episode...Last year ada gak mmbr pg Sg Ara tu siap bwk bomoh utk amik emas...last2 masa balik bomoh tu diam je n besoknya ckp srh cari org lain utk kluarkan emas tu...huwaaa!

    ReplyDelete
  26. terbaik bro.. bru stage satu... bondo biaso tu...

    ReplyDelete
  27. mana raimy che ross sekarang?

    ReplyDelete
  28. Aku akan cuba untuk pegi ke sana. InsyAllah

    ReplyDelete
  29. terfikir tak gelanggi mungkin covers a vast stretch of area dari jerantut to hulu sg johor...kot laaaa...

    anyway kan...apa pasal la ko tak tanya jer trus lunch crowd tu the whereabout of gelanggi :D...jgn marah hihihi...

    ReplyDelete
  30. Huhuhu... terkesima kwn.. rasa mcm nak join awk...

    ReplyDelete
  31. Tempat yg tuan masuk tu bukan adalah di pertengahan empangan...sebenarnya SG tebak Dan anjung batu tu terletak jauh di hulu....hanya org tertentu saja yg boleh masuk kesana...saya sendiri sudah lebih 15 tahun berulang alik memancing disana...tapi klu tuan betul hati kering saya bole bwa kesana...mmg hebat cabaran Dr makhluk ghaib..

    ReplyDelete
  32. bro

    jom buat trip mcm ni lagi
    sapa2 nk buat contact sya please

    ReplyDelete
  33. Tgk tgk selanjut nya... Almost amazing.... Best part ni..

    ReplyDelete
  34. Kota Gelanggi adalah tanah jajahan kerajaan Sri wijaya..... Kerajaan Hindu..... Only time will answer..... Somehow the truth sure will comeout......its all matter of tme

    ReplyDelete
  35. Apa yang dimaksudkan makan 'tengahhari' tu sebenarnya makan malam. Cuba korang buat perkiraan mengikut kalender islam tahun baru/hari baru di kira selepas maghrib. Selepas subuh menanda hari dah nak malam bagi makhluk ghaib ini. Cuba korang bayangkan morazzi masuk waktu malam kat tempat tu korang pikir dia jumpa sekumpulan manusia atau sekumpulan bigfoot@genderuwo?

    ReplyDelete
  36. Salam bro..mmg minat cerita bro ni..
    Saya prh dok tenggaroh sbb ayah pegawai felda.
    Hari2 lalu kota tinggi tenggaroh nk tau cerita kat ulu sedili ni.

    ReplyDelete