Monday, 21 April 2014

Untold History : The Biggest Fraud in The Making at Pulau Nangka

Sorry guys, banyak kerja.

Tengah sibuk collect ref. psal Datin Melba dari adik aku kt Tenesse, then stumbled upon this articles :





Then, as the stories heated :


"Wow".. itu aje expression aku..

I began to wonder.. make makes them conclude ;- Pulau Nangka???

THEORIES :


Biar aku paham kan ;

- Macamane Sultan Mahmud bawak jongkong emas bertan2 tu ; dirahsiakan.. 'tapi' mereka tau (??? WTF??)

- Sultan Mahmud wrestle back Melaka dari Portugis = sebab kekayaan yang ditinggalkan??.. again.. WTF punye alasan

- Fernao Lopes de Castanheda.. 

So.. bagi menjawab persoalan diatas... aku sediakan beberape jawapan yang paling senang.. korang pun boleh rujuk sendiri at Leyden, Boston U, or UM :

1.  SULTAN MAHMUD LARI

Hari ke-3 Perang.. Sultan Mahmud lari.. pertahanan Melaka roboh dari hujung "Balai." :


So.. details nye :







Tu cerita kejatuhan Melaka.. and how Sultan Mahmud dan Sultan Ahmad lari;

1. Sultan Ahmad lari ke Hulu Muar
2. Sultan Mahmud lari ke Batu Harupar
3. Bendahara sembunyi di Lubuk Batu

Now.. cube korang remapping the route:


Antara 3 tempat yang dinyatakan dalam Sejarah Melayu, cume 2 sahaje di kesan:

1. Hulu Muar ; di Bkt Kepong, Muar
2. Lubuk Batu ; di Segamat
3. Tempat ke 3 ; Batu Harupar tidak dapat dikenal pasti

Makam Lubuk Batu :


Ketiga-tiga Manusia penting ni - melarikan diri mengikut jalan DARAT towards inland

So.. soalan aku kepada PERKIM dan orang-orang terlibat = How the fcuk did the treasure ended di Pulau Nangka yang bertentangan dengan kota Melaka.. yang ketika Perang tu the whole sea route was blocked by Portuguese armada?????

bersambung.. 


25 comments:

  1. Perkim ke Perzim? ^_^

    ReplyDelete
  2. Peh... misteri Nusantara neh...
    Ade berkait dengan teori 'mirror image' macam Tebing Runtuh tak?

    ReplyDelete
  3. Batu Harupar - ni typo kot. Mungkin Batu Hampar kat Segamat, atas sikit Lubuk Batu.

    ReplyDelete
  4. they make some diversion to hide the actual place... kebetulan pulak lepas kehilangan MH370... tapi kenapa sekarang baru ia dihebohkan?...

    ReplyDelete
  5. rahsia itu hanyalah untuk ahlinya sahaja..
    mana yang bukan ahli...makin digali rahsia itu..makin cetek jadinya.
    lazatnya,para ahli hanya cuma memandang sepi lagi poyyo akan rahsia itu..
    jika ditanya mengapa....belum masanya lagi...

    ReplyDelete
  6. Kalau Batu/Bukit Hampar....kt Segamat, sama jugak dengan Lubuk Batu...dua2 di Segamat, camna aku tau..sebab Sekolah aku dulu Sek. Rendah. Kebangsaan Batu/Bukit Hampar

    ReplyDelete
  7. ini harta..Ahmad Albab yg punya!!!

    ReplyDelete
  8. Elok gak kalau sesapa rajin...cari rahsia atau siapakah Ahmad Albab

    Macam2 citer pasal harta dan kekayaan yg tersembunyi..ada tapi tak leh dizahirkan, atau ditunaikan, atau lum sampai masa..macam2 alasan.
    Alasan sebenor rasanya..semua harta ini adalah Ahmad Albab yg punya!!!

    ReplyDelete
  9. ape nk di hairankan harta karun...pegi la jumpa semua org yg suka cari harta karun ni, ade yg senang? ade yg kaya? semua akan cerita benda yg sama, dh dpt keluar dia bertukar jd tembaga la, langgar pantang la, bkn keturunan nye la...senang citer cr harta karun tu buang masa... kalau kira harta karun la kan yang katanya keturunan aku pny la kan ade 8 tempayan emas, kayakan aku. tak jugak tetap berusaha mencari rezeki, tetap susah payah mcm org lain. lupa kan org melaka nk cari harta mmg tk dpt, usaha la tulang 4 kerat, lg berkat dr cari harta yang tak tau asal usulnya.

    ReplyDelete
  10. As-salam...

    Bro, dalam petikan di atas aku terbaca satu nama yang agak misteri...

    Laksamana Khoja Hassan...

    Kalau ada Laksamana tentulah ada tentera lautnya?

    Namun ketika Melaka dikepung Portugis dari arah laut, di manakah Laksamana dan tentera lautnya?

    Boleh tolong ulas sikit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu xsilap laksamana khoja hassan merupakan menantu kepada hang tuah yg berkahwin kepada anak isteri kedua tun sirah .

      Delete
  11. .. jika didasarkan kepada lapuran syarikat tersebut, proses pengesanan adalah melalui imbasan dan mendapati ada bilik bilik disebalik dinding setebal 3.5m,... ini bermakna ruang tersebut tidak dibina secara tergesa-gesa dan memakan masa bertahun... dari segi sejarah, kekuatan ketenteraan pada masa tersebut banyak bergantung kepada kekuatan maritim sehingga diadakan jawatan Laksamana.. jika teori ini diterima, bermakna khazanah negara lebih selamat disimpan dipulau dari di istana memandangkan pertukaran kerajaan sering berlaku dalam pemerintahan raja-raja nusantara pada masa tersebut. oleh itu sebagai langkah berjaga-jaga maka sebahagian khazanah terbabit disimpan di pulau dan tidak diistana. Apabila pihak luar datang menyerang Melaka, dari segi logistik, adalah lebih mudah untuk lari ke Kesang melalui jalan darat bagi memudahkan pergerakkan dan susah untuk dikesan, berbanding mengikut jalan laut kerana perahu terbabit mudah dilihat pihak musuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Kalau" itu memang indah... but, where the fact??? nil. yillek. Semua berdasarkan 'assumption KALAU', but in reality. Nothing.

      Delete
    2. Salam Mo Razi.. semua innovasi & teknologi zaman sekarang dimulakan dengan teori dan perkataan 'KALAU' pada satu ketika dahulu ... yang perlu adalah usaha untuk menjejakinya, teknologi internet yang sedang digunakan sekarang dimulakan dengan kalau... mulanya hanya dari Alaxander Graham Bell guna elektrik untuk menyampai maklumat dari satu tempat ke tempat, dalam konteks Pulau Nangka, 'KALAU' tersebut sedang diterjemah dengan usaha gigih, masa yang panjang, jentera dan dana yang mungkin sudah cecah jutaan ringgit... samada berhasil atau sebaliknya, namun proses sedang dilakukan..

      Delete
    3. I beg to differ. "kalau" certain Melayu lebih kepada 'something that suit him'.. bende yg dia nak dengar and harap akan terjadik - while the fact is ; nil, even sampai sekarang = so.. they keep dreaming. So wake up.

      Delete
    4. Anon 4 may 2014 19:58

      Saya curious dengan "dinding setebal 3.5m". yang saya nampak adalah blok2 batu yang terbentuk secara semulajadi (yang drill tu granit). apabila dua blok bulat duduk sebelah2, mmg la ada ruang yang terbentuk secara semulajadi. tak semestinya ada gua. back to the basic science, jelaskan data yang diorang dapat dari teknik imbasan itu, dan open it up for argument and interpretation.

      Delete
  12. .. berkaitan dengan perang beratus tahun, ..
    .. jika kita kaji dari segi strategi dan demographi negeri Johor pada tahun 1800, dikalangan bangsa Melayu kita akan mendapati 3 ras utama menduduki tanah johor barat, iaitu keturunan Bugis di sebelah laut dari Sungai Burong sehingga ka Rengit, di pisahkan dengan keturunan Melayu Temmengung dan keturunan Jawa disebelah darat, ketiga-tiga kaum ini memainkan peranan penting memakmurkan negeri Johor, kaum Jawa bercucuk tanam (penyediaan makanan & peralatan), kaum Melayu jadi pentadbir dan kaum Bugis kelaut ( kepakaran laut & ketenteraan) ... , kaum pendatang Cina pula lebih fokus kepada tanaman tertentu untuk ekspot.. , disebelah pantai timur pula, kita dapati industri buat perahu oleh melayu terengganu... , Johor mula makmur pada awal 1900 lebih 50 tahun berdasarkan strategi ini, dan jika berlaku perang dalam tempoh yang panjang, strategi ini tidak memerlukan dana luar yang banyak bagi menanpung kos tersebut..
    .. mungkin yang tidak diceritakan disini ialah bagaimana nama Pontian Kecil & Pontian Besar terjadi, dan bagaimana sungai tersebut boleh bertembung di tanjung air hitam, yang mana dari segi logistik pada zaman tersebut, amat sukar untuk tentera British & Belanda mengejar askar Johor yang menyerang kapal dagang mereka di Pulau Pisang yang membawa kekayaan dari kepulauan Riau, Kalimantan, Sulawesi, Sulu dan Jawa ..
    .. kemungkinan sistem yang sama terjadi semasa perang sebelum ini... jika teori ini benar, maka tiada keperluan untuk menghabiskan hazanah yang telah terkumpul sebelum ini... selain dari itu, selain di Pulau Nangka, terdapat tempat kemungkinan terdapat bilik simpanan lain berhampiran banjaran titiwangsa di hujung sungai kesang, bertemu dengan sungai muar & sungai temerluh... perlu diingat pada zaman Hang Tuah melarikan tun Teja dari Pahang, beliau mengunakan laluan tersebut.. secara logic, tentunya pembesar melayu pada zaman tersebut telah memikirkan strategi ini... semasa dharurat, mengambil khazanah dari pulau nangka mengunakan kapal bukan lah satu tindakkan yang baik kerana mudah dikesan oleh banyak pihak... kita perlu ambil kira kedudukan Pulau Besar pada masa tersebut yang dijadikan tempat melatih pahlawan pahlawan terbilang Negeri Melaka... dan dari segi logistik, pahlawan pahlawan ini mampu menjadi penjaga Pulau Nangka pada masa tersebut.. kerana jaraknya sangat dekat dan dengan lindungan waktu malam boleh dicapai hanya dengan berenang dengan mengunakan pelampung buah kelapa tanpa dikesan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. It would be helpful pada aku, and others 'kalau' cerita 'kalau' ni di support by genuine references and account.. zaman bersandarkan 'cerita kedai kopi' dah habis, not here, not in this blog.. blog merapu lain maybe ko boleh.. but not here. This is now beginning of new chapter berdasarkan logic akal and supporting by documented account

      Delete
  13. As Salam...dr pandangan saya sejak mengikuti blog ini lebih2 lagi bab crita Pulau Nangka ni...apa yg boleh saya katakan ialah syarikat yg membuat pencarian di sebalik batu2 yg bertan-tan berat nya tu lebih kepada kepercayaan cerita yg tidak sahih lagi merepek...siap boleh jumpa lak 2 keping duit emas di saat2 tempoh masa kontrak nak tamat...kalau dari mula guna akal dan hasil kajian terperinci dr sumber sejarah yg sahih kan lagi molek dan lagi menunjukkan cerdik...ini tidak duduk bertapa kat situ bertahun hasilnya masih tak nampak lagi...jgnlah ditebuk pd benda yg tak pasti...sbb kalau niat hati dr awal lagi dah tak betul dan tak ikhlas maka apa jua usaha dan cara pasti tidak mendatangkan hasil...tak percaya...mohon doa dr Allah agar kita semua dilapangkan fikiran dan iman...

    ReplyDelete
  14. bravo bro..you are genius.i always wondering where the heck you got all this amazing references..salute..maybe you should become a lecturer.or you already did.

    ReplyDelete
  15. Dalam teks petikan menyatakan Ulu Muar dan Penarikan.. yang menariknya Penarikan berada di Bahau N.9 dan Ulu Muar merupakan salah satu mukim yang terdapat di Kuala Pilah.

    ReplyDelete
  16. Bro Razzi..saya bersependapat dgn anda...apabila bab sejarah ni perlu ada bukti sokongan kalau tak ianya jadi cerita mulut ke mulut yang kan ditokok tambah. Information can be filtered into 3 stages..primary secondary dan tertiary. Mengenai bahan melaka saya ada contact library portugal dan mereka membenarkan mana2 pengkaji sejarah utk dapatkan bahan dari library mereka.

    ReplyDelete
  17. sejarah kena sahih document yg support... kalu xder document... it more like legenda or mitos... so... mana2 statement xder true evidence support... mmg susah nak percaya aar....

    ReplyDelete
  18. sbb org skrg ni sgt percaya dgn mistik2...jumpe tok bomoh utk cari kawasan yg ade harta karun emas.. kt indon dh byk kali jumpe harta karun zaman dulu2.. tanpa guna atau pikir mistik2...siap ade pakcik tua tgh korek2 tanah blkg rmh terjumpa duit syiling emas.. zaman dh canggih..otak x canggih.. sejarah tercatat dh ade..teknologi baru dh ade.. bodo piang xnk guna combined 2gether this 2 thing... tggu la aku beli kelengkapan metal detector dr a-z.. ����

    ReplyDelete