Wednesday, 23 April 2014

Untold History : The Biggest Fraud in The Making at Pulau Nangka II

Sambungan dari Episode 1, korang dah tau.. why Pulau Nangka bukan tempat Sultan sembunyikan hartanye..

Portugese blockage menyebabkan armada Melaka lumpuh, and Sultan lari ke arah darat hingga ke Muar.  Jangan pulak ade yang gilebabi cakap Sultan ade bina terowong sampai ke Pulau Nangka, memang ko gile.

So.. 3rd theori pulak, berdasarkan karangan Fernao Lopes de Castanheda



This guy, cume singgah Melaka pada tahun 1530.. almost 20 years lepas penaklukan Melaka.. BUT.. tulis cerita ni pada tahun 1551 - exactly 40 tahun SELEPAS KEJADIAN.. now.. how the fcuk did he know Sultan Melaka sembunyi harta kt Pulau Nangka yg terjadik 20 tahun lepas???

DOOMED MALACCA

Now... mari kite start dari awal quest ni.. ON THE FAITHFUL NIGHT karamnye Frol De Lamar



Ade 11 kapal Portuguse yang menyerang Melaka :

1. Frol De Lamar
2. Santa Caterina
3. Joia
4. Santiago
5. Trindade
6. Anunciada
7, Santo Antonio
8. Santa Cruz
9. Bretao
10. Taforeia
11. Enxobregas

Tidak termasuk kapal-kapal pengkhianat Melaka dalam "Untold History : Talam Banyak Muka Traitor", while sambungannye dalam "Untold History : Apa Jadi Pada Malam Kejatuhan Melaka?"

Kapal-kapal Traitor ni yang berlabuh di pulau-pulau berdekatan Melaka menunggu Portuguse menawan Melaka... termasuk Pulau Nangka

That is why I am amazed macamane so call 'expert' termasuk PERZIM concluded that Sultan pergi Pulau Nangka??


DONGENG CASTENHEDA

Now.. let's scrutinize and do some literature review dari ape yang Fernao Lopes de Castanheda tulis, nasib baik aku ade buku ni :





So... ape content nye?





Ade something yang tak kene disini...

Albukek menggantung James Mendes dan rakannye yang lari pada waktu malam sebab mereka ingin menakluk Melaka terlebih dahulu daripada Albukek ; dengan alasan melanggar perintah.

 Seems Albukek tamak.. ade 'sesuatu' yang dia nak di Melaka.







Castenheda has confirmed that :

1. Mosque
2. Malacca Palace

Have made of stone, while secured by fortification.  So.. Museum Melaka (depicted as Istana) now kene roboh lah.. inaccurate gitu.



This infamous story of Nakhoda Bija was recorded dalam siri Untold History aku : "Untold History : The Highlander Duncan "Nakhoda Bijaya" MacLeod II"



So.. details penaklukan Melaka :





Total war of 9 days + 3 days plundering.. Portuguese menang sebab Sultan Alaudin lari dan gagal menolong.

Well.. many version = semua datang dari Portuguse chroniclers.. ade cakap 3 hari, ade cakap 5 hari, even some cakap 30 hari Perang.

BUTTTTTTTT... aku tak jumpe single sentences pun yang stated bende ni :


Itu yang aku musykil... dan yang paling memusyikil kan pulaak.. 2 kompeni ni : Smart Partnership International (M) Sdn Bhd... yang dikatekan ditugaskan mencari harte karun, tanpe tander kerajaan.. not even involved in archeology and salvage

I began to wonder.... there is another fraud in the making..


LOKASI SEBENAR

So.. bile dah bace habis.. tentu tak puas hati klu tak tau dimane harte bende tu SEBENARNYE berade kan??? 

Ko dah bace siri 1??? semua Sultan lari ke Muar kan??? 

Now.... ko relate dengan cerita ni : "Untold History : King Solomon & Laksamana Mamat Mines Co. Pte. Ltd"


Whereas mencatatkan ; Laksamana Tun Mamat pergi 2 kali setahun, mengambil 10 pikul emas tulen, setiap kali lebih kurang 100 bugels (1 bugels = 60kg)

Selama 140 tahun orang-orang Melayu berperang dengan Portuguse dengan kapal-kapal kayu cengal bersela emas padu.. denga harta yang sama menggajikan askar, memberi makan, beli senjata, meriam.. ; continously selama 140 tahun.. even Amerika pun boleh pokai kalau ini macam....

So.. dari mane dorang dapat??? 

Cume Laksamana Mamat tahu.. rahsia ni mati selepas Laksamana Mamat mati, in 1657 A.D.. 

So.. jangan bermimpi 

15 comments:

  1. JAZAKALLAHU KHAIRAN BRO ...
    Semoga diberkati Allah selalu. Harapannye penulisan ini membuka banyak ruang kebenaran yang sekian lama tersorok.

    ReplyDelete
  2. Ke tempat tu nak dijadikan penempatan tentera...

    ReplyDelete
  3. Laksamana Mamat... macam cerita Puteri Gunung Ledang hehehe.. Mmg banyak emas sultan sampai boleh bina jambatan... kalau bukan masanya... then biarlah kan jelah orang lain yang nak buang masa menebuk.. pulau nangka tu...

    ReplyDelete
  4. Bro, Tun Mamat to keturunan Nabi Sulaiman ke?

    ReplyDelete
  5. Bro, Tun Mamat tu hidup sampai 140 tahun ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keturunan tun mamat incharge. Tun mamat mati sbb pmpuan, blum kawin. Xde waris thus, berkubur bersama rahsia

      Delete
    2. Kirenye last person yg incharge tu memang Tun Mamat eh? ke ade adik beradik laen yg amik alih bawak harta utk belanja perang?..

      Delete
  6. hehe..
    mo ra..gua nak tanye lu skit..kira kes ngarut la ni..
    mcm mane nak kow tim ngan puak2 yg berselindung didalam bayangan ledang.
    dpt seketul dua 'barang' pun..erkk..alhmdallah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat seketul dua barang tp ada yg mengikut pun payah jugak...

      Delete
  7. Ataupun Pulau nangka memang tempat rahsia simpan kekayaan kesultanan Melaka sejak zaman parameswara?

    ReplyDelete
  8. http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/04/28/nangka-island-malacca-treasure-sultanate/

    Komen skit bro.. Tks

    ReplyDelete
  9. pulau nangka nii.. citer cume cam ekor cicak laa,,-diversion- untuk kucing2 yg kecur nak menggentelnya.
    tapi ledang..kira cam cicak....orr rank buaya 'bujang senang' atas sikit lagi..ada naga pulak yg kecur nak menggentelnya.
    agaknyer.....

    ReplyDelete
  10. Kesilapan adik beradik Laksamana Mamat ialah tidak memacakkan bendera kebesaran kesultanan Johor atau Terengganu di Pulau Spratly dan membina pengkalan tentera di sana. They were merely visionless leaders in their own time.

    ReplyDelete
  11. konpius skjp. nama kapal tu flor de la mar @ frol de lamar. bro tulis frol, dlm gmbr flor. typo kot

    ReplyDelete