Monday, 26 May 2014

Untold History : Pirate of Karribian III : Who The P?

Posting kali ni akan buat ramai yang tak boleh duduk diam.. and many would say "what the P?".. but, in the end.. something is best left forgotten.. let your curiosity kill you.

Ai'te.. if you familiar with "Pirate Carrebean" connection with Malay antiquity yang pernah aku published dulu2, then copied and reposted berkali2 oleh berlainan blogger claiming credit.. lantak dorang lah.. but for sure, setakat itu je lah dornag tau, dorang tak tau ape yang aku tau... heheheee

Sambungan dari : Untold History : Pirate of Karribean II "The Beginning"

Aku rase... aku dapat identified dimana kapal Jack Sparrow berkubur and sape dia sebenarnye... 

Let's recap :



To conclude this case, kite perlukan pelakun utama.. character "Jack Sparrow" was unknown sampai sekarang.. so.. ramai yang cakap aku mengarut..

BUT, in the movie itself dah dibagitau dengan NYATA.. that kalau ko tak kenal "Jack Sparrow".. ko boleh check dengan :


So, for somebody yang tak kenal Jack... boleh check letter "P" branded in his arm. That is Jack Sparrow, one and only. 


It was 'secretly' show in the movie, even dialogue nya pun tidak dinyatakan why kena branded except 1 line : "Jack has a little run with the East India Company"..


So.. ape kaitannye kan????

This "P".. is mysterious mark of unknown ship sunk near Pulau Aur, Mersing Johor.. detail nya ada di "Untold History : The Cursed Canons of Pulau Aur"

So.. missing link dia :

In 1849.. JT Thompson reported that.. 1 canon in house of tribal leader of Pulau Aur

In 1948.. CA Gibson Hill reported that.. 4 more canons buried at coast of Pulau Aur

In 1860's.. Pahang Chronicle reported that.. Tun Ahmad taken 4 canons to Kota Beram Pakace.. which 2 lost at sea.  

In 1982.. HMS Raja Jarom Frigate = ordered to take 3 canons.. 1 were left at Pulau Aur 

To sum everything.. :

1 + 4 + 4 + 3.. total of 11 canons in Pulau Aur  

But.. record in 1948 saying 4 canons.. while HMS Raja Jarom reported that in 1982 only 3 canons.. who take another 1 canon?? 


Semua orang melapurkan 'banyak' cannon di Pulau Aur.. di jumpai tak jauh dari pantai.. dari unknown shipwreck in undisclosed location..

Takde sape tau origin kapal tu.. almost nobody know kecuali penduduk kampung tu yang cakap ade kapal dulu tersadai tak jauh dari pantai..

BUT...

Bila aku traced kesemua location meriam tu.. something not right.. part of the report aku post kan di sini :  "Untold History : Unsolved Cases of Meriam Phuake"

Meriam yang dilapurkan oleh JT Thompson, CA Gibson dan lain-lain.. bukanlah bertanda "F".. but "P"



NOW.. most of you began to think kan???? what's the connection...

Pusing-pusing.. dalam blog ni rupenye semua connected.. kan??

That "P" is not a mark.. but "brand" of something that belong to the original Captain Jack Sparrow.. macam brand LV, or Levis etc.. it was 'brand' belong to 1 entity and 1 entity only.. takde LV 2 or Levis 4.. semua Levis and LV adalah same.. 1 brand. 

Tapi sape punye???

To answer that.. kite kene carik other ancient artifact buried deep in the sea branded with "P" then only we can connect the missing link in our history..  Jumpa "P".. jumpe lah sape sebenarnye "Jack Sparrow"

Err.. kalau korang jumpe lah...

........ bersambung (sebab dah jumpe) heheheheee

24 comments:

  1. P...Peihoo???

    ReplyDelete
  2. dead men tell no tales...

    ReplyDelete
  3. Piet Van der Humm

    ReplyDelete
  4. ada satu lagi satu meriam nun atas bukit pulau aur. hak ni takde orang usik lagi, kalo aji relik ke meryam sinun , man buleh kabakan ( aku guna bahasa orang pulau la....)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuu lah. Aku ade diving trip nih kt sne

      Delete
  5. lamanya tunggu...... lega... ari tu lord of the ring... ari ni pulak pirate of the karribien....... apasal yg dorang terbalikkan citer pasal tanah melayu ek?

    ReplyDelete
  6. Bro..aku tgk perangai Jack Sparrow dlm citer tu sebijik mcm org Melayu dulu2..dari segi kelicikannye nk lpskan diri dr musuh..jd sbb tu aku rase Jack Sparrow sebenarnye adela org Melayu..hopefully aku btolla..

    ReplyDelete
  7. P ..tu One Piece!!!!

    ReplyDelete
  8. Sungai Kesang air nya tenang
    Banyak berlabuh perahu Bugis
    Jangan kau sangka hati ku senang
    Dalam ketawa aku menangis

    ReplyDelete
  9. JOHOR BAHRU 29 Mei - Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar hari ini menitahkan kerajaan negeri menubuhkan pasukan khas untuk memfailkan rayuan bagi membatalkan keputusan Mahkamah Kehakiman Antarabangsa (ICJ) berkaitan Pulau Batu Putih.

    Menurut baginda, walaupun hal ehwal luar negara terletak di bawah kuasa Kerajaan Persekutuan, adalah tidak wajar jika kerajaan Johor tidak dimaklumkan atau tidak dibawa berunding dalam perkara yang melibatkan kepentingan Johor dan Singapura.

    "Bukankah orang Johor lebih memahami tentang jirannya berbanding orang di Putrajaya? Bagaimana pihak Persekutuan lebih tahu tentang keperluan atau kehendak negeri dan rakyat Johor?" titah baginda.

    ‎Sultan Ibrahim bertitah demikian ketika perasmian persidangan Dewan Undangan Negeri di Bangunan Sultan Ibrahim, Bukit Timbalan, di sini hari ini. - UTUSAN ONLINE

    DAULAT TUANKU....

    ReplyDelete
  10. Awang pendek.....

    ReplyDelete
  11. Panda kot....hehehe.

    ReplyDelete
  12. Parameswara mungkin?

    ReplyDelete
  13. Panglima hitam

    ReplyDelete
  14. Si Bongkok Tanjung Puteri?

    ReplyDelete
  15. Panglima awang ni kalau baca dr melaka..nama omputeh enrique of malacca

    Malaga di spain ada kaitan dgn asal usul panglima awang (melaka)

    ReplyDelete
  16. "1+4+4+3 total is 11 cannons in Pulau Aur"

    Bro MoRazzi, mohon mencelah...aku kira 12...mohon pencerahan bro..11 ke 12 ?

    ReplyDelete
  17. Replies
    1. semua salah. menurut teori aku

      P adalah huruf ke-16 dalam turutan. jika ko kira dari belakang dia dok huruf ke-11. jika ko campurkan 11 dan 12 akan jadi 23. tapi kalo ko campur 16 dengan 11 akan jadi 27.
      7+2=9
      9+27=36
      3+6=9
      1+1=2
      11+1=12
      23+11+12+16+9+36+9+2+12=130
      walau bagaimanapun,130 ini bukan tahun kejatuhan kerajaan melaka. ia juga bukan nombor kapal portugis yang mendarat di pulau aur bagaikan aur dengan tebing. sama-sama bermuafakat akan membawa berkat. jadi meriam yang bertanda "P" adalah sama dengan huruf "P" di dalam turutan abjad. namun begitu jika kita berada di bahagian muncung meriam, kita akan mendapati huruf "P" menjadi huruf "d". "d" adalah abjad ke-4 dalam turutan dan jika 4 dicampur dengan 130, ia akan menjadi 134. 134 ini bukanlah nombor rumah laksamana hang nadim, tapi ia hanya sekadar nombor yang insignificant dan a"d"abi adalah rempah kari sajian istana di zaman silam, adabi melazatkan, adabi menyelerakan, mengandungi "P"elbagai rempah, melazatkan kari dan kuah. nampak tak huruf "P" dalam lagu adabi dan abjad "d" dalam perkataan adabi. jadi rahsia jack sparrow boleh diperoleh dari tokey adabi

      Delete