Tuesday, 10 June 2014

Untold History : Sultan Donald Trump of Johore

Hey.. look here:



Sebelum ramai orang yang jadik bodo mcm dia ni, last time YB Nizar.. let us go back to untold episode of the very 1st "Donald Trump" in Malaya.. whose making billions while loose nothing.. Donald Trump jual property dia dapat untung, while this guys jual property = dapat untung, and dapat tanah balik, even the Trump can't match their sneaky acumen.

Sebelum tu.. argument ni datang sebab ramai sceptic ape 'kelayakan' Sultan Johore untuk mentadbir tanah, what merit did they have to 'manage' property.. ain't it?????

Nanti aku cakap, kenapa dorang lebih berhak mentadbir tanah utk rakyat.. daripada anak haram yang ntah daripada mana asal-usul, datang sini telling us 'rakyat' that they were the most suitable candidate sebab di pilih oleh rakyat.. yess.. anak haram boleh dipilih 'rakyat' asalkan cakap dia banyak sedap kononnye disokong 'rakyat'. Which 'rakyat' anyway.. not here. Not in Johore. 

Their argument was only based = on how did they loose Singapore to British. Tu je. 

So.. mari kita jawab argument puak2 dungu ni.. kite start dgn argument puak2 dungu ni:


SINGAPORE CEDED FROM JOHORE

In short.. :



Signed in 1819.. Yess.. Raffles cuma ingin membuka loji, or Perlabuhan utk British.. not even consider to ceded the whole Singapore.. and.. Stamford Raffle sebenarnya baik.. bukan jahat.. dia jujur and sympathetic kepada Melayu.. 

So.. pada tahun 1824, 11 tahun selepas Perjanjian pertama.... British sudah mula greedy.. lalu mengemukakan perjanjian ke-dua :





Senang cakap = dorang dapat gaji lah.. British bagi.

But, kalau dorang nak relinquish tanah, hak dan kuasa dorang daripada Singapore, British bagi lagi banyak.. bayar lump sump

".. 'jika' Sultan dan Temenggung.. ingin berpindah.. British akan memberi pampasan 20,000 + 15,000 Pound.. sebagai timbalbalik.. Sultan dan Temenggung DAN KETURUNANNYA TIDAK BOLEH MENUNTUT ape-ape, yang ada ditanah/kebun/dusun/sungai dan segala macam hartabenda yang ditinggalkan di Singapura"

BOTH OF THEM NOT SIGN THIS AGREEMENT UNTIL 4H MONTH.. 

Sebab : British MELAMBATKAN pembayaran "Gaji" Temenggung dan Sultan.. memaksa dorang sign agreement ni.. 

Kebanyakan orang rasa.. dorang sangat 'fragile' isn't it????? x bayar gaji terus sign.. 

Tapi.. ada sebabnya..  :



  • Orang-orang Temenggung merupakan penduduk asal Singapore.. lebih kurang 150 orang.. kebanyakan Orang Laut
  • Tapak asal kampung mereka adalah di atas "Bandar" Singapore tu sendiri.. sebelum dorang sacrifice untuk berpindah ke Teluk Blangah 4 bulan selepas perjanjian Pertama ditandatangani..:



  • So.. bermakna jugak, dorang terpaksa bergantung hidup dengan Temenggung utk makan, minum dan segala macam perbelanjaan.. 
  • So.. jika duit elaun Temenggung di sekat = mcmana dia nak tanggung 150 orang????
Ini bukan sebab tamak haloba.. but, tricky diplomatic solution practiced by British. Johore 0 - British 1. 


PENJAHAT SEBENAR DIKENAL PASTI 

Bukan Raffles yang wrestled Singapore daripada Temenggong... but William Farquhar dan balacinye John Crawford...


These 2 culprits ni dilantik sebab Stamford Raffles balik Britain. So, perjanjian itu dibuat tanpa pengetahuan Raffles yang menghormati perjanjian dengan Raja-Raja Melayu. 

Perjanjian pertama 1819 di sign oleh Raffles.. while perjanjian kedua pulak 1824 oleh Crawford.. ini kerja dorang berdua.. sebab:




Yes.. William Farquhar PERNAH ditikam oleh orang-orang Temenggung.. sejak tu (Peristiwa ni terjadik pada tahun 1823) dia amat anti dengan orang-orang Temenggung.. 

So.. in 1824.. x sampai setahun lepas kejadian.. dia buat perjanjian itu utk secara halus menghalau orang-orang Melayu dari Singapore.

While Temenggung pulak bengong.. dia dah tau Farquhar tak suke.. makin dia tunjuk keras kepala against Farquhar :


Geng2 Temenggung pun amat anti dengan Farquhar..

Bukan Temenggung jer.. Stamford Raffles pun bengang dengan Farquhar bila dia kembali ke Singapore pada tahun 1822 :


Plus.. Farquhar memang anti dengan adik Raffles :


Ditambah pulak.. selepas tu Farquhar dipecat oleh Raffles dan balik ke Britain :


While.. Crawford merupakan anak didik Farquhar... and this Farquhar jugak lah yang merobohkan "Kota Melaka" dengan meletupkan dengan bomb..

Now you got the full coverage of history kenapa Temenggong terpaksa "sign" perjanjian jahanam 1824... sebab fraction dia dengan orang-orang Farquhar.. 

Still.. Johore 0 - British 1.


TANAH JAJAHAN DAN TAKLUK JOHOR (Yang Original) lah.. 

Ok.. Johor Kalah 0-1 dengan British.. selepas 1824, keturunan Temenggong dah mula jadik bijak mengalahkan yahudi..


Ini tanah Johore yang asal.. kecik je.. seluas 6,000 ft dari Telok Pagar + 1,200 ft inland..

Dalam post2 belakang.. ada menceritakan macamana Sultan Hussein di 'perdaya' oleh British supaya jadik malas.. sama cara dikenakan kepada Temenggong :

  • Both of them (Sultan and Temenggong), di beri concession untuk memasak dan menjual, dan mengutip cukai dari penjualan candu mentah.. ; kire dilantik jadik tokan bertauliah lah.. 
So.. now.. jerat British sudah dipasang.. dan hasilnye :

A. Sultan Hussein jadi penagih candu tegar... lalu berhutang dengan Chetty.. and the story goes on..
B. Temenggong pulak.. menjual semua hasil kepada another Chinese concession.. dan mengutip cukai daripada hasil jualan tersebut.. 



Daripada sini lah.. kisah 'tergadainya' Muar dan Kesang.. heavily indebted, some inherited daripada bapanya Sultan Hussein, pada tahun 1855, apabila Sultan Ali relinquish dia punye right over Johore in 1855.. dan akhirnya Kesang pada tahun 1877.. 

Now.. daripada 'negeri' yang besar seciput.. atas urus tadbir yang bijak dan licik dalam menangani British.. Temenggung terus dapat negeri yang besar gedabak.. Johore 1 - Singapore 1


Sekarang.. :


Johore.. 1855.. daripada tiny state yang sebesar Kg. Baru KL, wrestled state land sebesar Hollywood.. 

Now..

1862... :


Pahang (Dibawah Tun Mutahir) menyerahkan sebahagian negeri Pahang.. daripada Utara Sg. Sedeli, hingga ke Selatan Sg. Endau kepada Johor = Dengan syarat.. Johor membantunya dalam Perang Bendahara melawan Tun Ahmad..

Anyway.. daerah Sedeli, Mersing dan Endau diserahkan kepada Sultan Abu Bakar sebab - Sultan Abu Bakar mengahwinkan anaknye.. sebagai hadiah mas kawin lah kirenye.. utk menyedapkan hati rakyat Pahang..

TAPI... Tun Mutahir kalah perang.. so.. another perjanjian dibuat antara pemenang Perang Bendahara (Tun Ahmad).. dengan Sultan Abu Bakar :

1868... :


Johor mengembalikan Tioman kepada Pahang.. while ceded the rest seperti perjanjian asal dengan Tun Mutahir.. now.. :


Sedeli, Mersing dan Endau jadik tanah jajahan Johor.

Let's go back macamana Sultan Abu Bakar mengenakan British.. untuk membalas 'permainan' British pada tahun 1824 dulu tuu..


JOHORE'S RETALIATION IN 1862

Hampir 40 tahun Johor kehilangan 'hak' atas Telok Blangah.. Sultan Abu Bakar come up with ingenious way to counter British..



British memerlukan tanah yang lebih luas tidak jauh dari Telok Blangah, which happened to be tanah Temenggong.. British direly in needs of those land utk bina Station Master.. so.. Sultan Abu Bakar bargained something... dengan Perjanjian 1824..

Perjanjian 1824.. TERBATAL.. dan Telok Blangah kekal sebagai tanah Johor.

Due to what reason??? agak misteri buat aku.. sampai sekarang aku tak tau kenapa British buat keputusan yang merugikan diri dorang sendiri...

So now.. Johore 4 - British 1

ANOTHER TANAH JAJAHAN :

Sultan Abu Bakar beli 64 acre tanah di Tanglin.. pada tahun 1862.. but only developed it in 1890 dengan membina Istana Tyersall.


Lebih2 nye ko bace dalam "Untold History : Complete History of Tyersall Palace" 

Now.. Johore 5 : British 1

But, this land was later acquired by Singapore State under compulsary land acquisition act.. hanya tapak Istana sahaje yang tidak di ambil..

jadik.. Johor 5 : Singapore 2

RECAP :

This guys.. dorang tak KELUARKAN MODAL a single cent investment.. BUT, gune otak to acquire lands.. daripada sebesar negeri yang hanya kampung di Telok Blangah.. hingga 'menakluk' tanah besar dan sebahagian daripada negeri Pahang..

So.. ape 'merit' ko ade to compete these???? kaya??? yang critic semua tu tak kaya mana.. satu rumah pun x mampu beli lagi..


REAL PROPRIETOR 

Getah taban, then they move to Cengkeh.. lepas tu Nanas.. lepas tu getah.. lepas tu Kelapa Sawit etc... over almost 150 years expanding.. yang lebih2 tu korang boleh bace sendiri..

But.. here, aku nak bagitau acumen dorang dlm bidang Property :


This guy.. pernah 'menyewakan' Istana Bukit Serene for Malcolm McDonald.. while dia sendiri duduk Pasir Plangi..

TETAPI..


Malcolm McDonald ni ditakuti oleh Raja-Raja lain.. sebab Malayan Union etc... and dia jugak kawan baik Sutlan Ibrahim.. while itu berita standard journalist.. while sebab 'untold'nye pulak :



Dia tetap MENGHALAU Malcolm McDonald dengan cara ; memotong bekalan air ke Istana.. SEBAB = McDonald ade satu tabiat buruk.. dia bawak kawan Dayak dia tinggal di Istana.. while pengawal Istana memberitahu Sultan Ibrahim yang kawan Dayak McDonald ni pakai cawat dalam Istana - duduk di kerusi dan tilam Sultan.. 

Berita tu buat Sultan Ibrahim hangen.. lalu memotong bekalan air ke Istana dan suruh Malcolm McDonald berpindah dengan segera.

WTF??????? Johor 6 : British 2


Ini pula merupakan.. sebahagian daripada statement dalam unpublished document dalam "Sejarah Johor Fasal ke-5"..

HRH Ibrahim mempunyai 20 rumah di kawasan Straits View yang MEMANG DISEWAKAN sejak tahun 1920... talking about the real realtor... WTF are you to compare anyway??? 

And..


Kalau korang study betul... bukan saje kubur.. malah Masjid, Kuil, Gereja, Sekolah and segala macam property untuk social development 'dihadiah'kan utk rakyat sejak dahulu lagi....

Talking about the property again eh... Who TF are you to compare anyway??? 

And.. 







Few from many lands YANG DIPAJAKKAN SULTAN JOHOR kepada "pelabur" asing.. berjumlah, beratus-ratus ribu ekar..  sejak 150 tahun dulu.. .

Talking about the property again eh... Who TF are you to compare anyway??? 

And.. 





Contoh.. this land.. belong to British Broadcasting Corporation dulu.. selamba je dia ambik balik and bina Permas Jaya.. same goes to Al-Sagoff, Wong Ah Fook and hundred others..

Talking about the property again eh... Who TF are you to compare anyway??? 

Korang patutnye risau pasal investor2 tu daripada 'rakyat'.. sebab.. dah jadik resam sejak zaman berzaman dari dulu.. - yg invest akhirnye yang rugi.. while dia.. enjoying his 'investment'.. better than Donald Trump. 

Huahahahahaaaaaaa

Akhir kata.. ingat balik ape bapak dia cakap on Thursday, 11 May 1989.. :


43 comments:

  1. Pleaselah, very amateurish... kalau nak membodek no.1, comparing Apples to Oranges, sekarang nih orang Malaysia punya info lebih dr. info yang ko bagi nih. very emotional and the references tu salah plak. Bile masa Raffles nak tolong Melayu, please refer to the Javanese War..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try to deny fact that it was Crawfud and Farquhar that ceded Singapore eh??? and.. are Javanese and Malay the same?? WTfffffffffffffffffffffffffffffffffffff

      Delete
    2. Bravo Mo Razzi...sapa lagi yg komen mcm org bengong ya bukan kah Tun Mahathir pun join sama. What the fuck to Britishhhh n those org darah benua Keling...Hidup Sultan Johor..Daulat Tuanku

      Delete
  2. Bertabahlah..orang2 politik murahan memang modalnya air liur je...

    Btw idea sultan masuk dlm lembaga ni idea sultan ke? Dia x kisah ada perubahan sebelum dibentangkan semalam?

    ReplyDelete
  3. Ramai yg komplen. Antaranya Tun M dan TS Ali Hashim. Mereka ni dah tak hormat sultan johor ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dorang rockstar, sama mcm Dato' Onn dlu.. and Sultan pn rockstar, return critic with sarcasm. Aku pn rockstar, sbb posting besok akan menggegar Johor, destroying myth yg aku under payroll wt istana

      Delete
  4. Zaman Kesultanan Melayu Melaka dulu, Melaka jadi kuasa maritim terbesar dengan sistem kesultanan Melaka.

    ReplyDelete
  5. Salam bro Razzi,
    Dah bleh agak entri bro kali ni bakal menggegar,
    Macam da tau je ade org2 yg komen pasal pe Sultan Johor nk takeover
    semula pasal tanah..
    Sultan ade income sendiri..watpe nk mintak duit rakyat,
    Think positive side.. banyak yg dah diberi kpd rakyat Johor sejak berzaman
    cuma sedar x sedar je... Yg negative side tu biar antara die dengan Allah.. tak perlu sibuk2 nak jadi hakim..

    ReplyDelete
  6. Salam bro,
    Bab treaty nie... British sebijik mcm Singapork skrg.. mane ade yg derang xuntung... melayu mesti yg rugi bro...?
    Misteri apa yang diberi HH AB sampai British mau lepas... tu mesti ade kait jugak dgn harta gelanggi... korek lagi bro..!!

    Sultan II ni byk pro n cons... tp xkisah.. dia pun manusia gak.. ade penyakit manusia gaks
    Kalo dgn rakyat taraf "bangsawan" sultan nak compete... tu org ramai xkesah
    Tp jgn la rakyat bawah2 yg susah pun sultan nak tibai... lama2 kena sanggah...

    terus korek misteri bro!!

    ReplyDelete
  7. Ha ha ha...Bhai..
    Is this the current Guy is good as his great-great grandfather......ha ha ha..let this our Mr Razzi to elaborate more on it ..ha ha ha.

    ReplyDelete
  8. Apsal orang luar suka sangat sibuk pasal Johor? apa dia orang tahu pasal Johor ? bile orang luar sibuk pasal Johor apa yang jadi ? Tunku Abdul Rahman - Singapore keluar Malaysia. Tun Dolah - Pulau Batu Putih dapat kat Singapore.
    Tun Dolah - Jambatan tak jadi buat. alasan "Orang Johor Tak Nak Jambatan Ganti Tambak Johor". Aku tuntut pak lah mintak maaf pada orang Johor dan cakap "SAYA SEORANG PENIPU".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju sangat. Orang Johor terutamanya Sultan lebih peka dan tahu tentang negeri dan rakyatnya

      Delete
  9. Negara Johor akan jadi maju setaraf singapore. Sultan Johor baru jual RM4.5B to China based company. Proposal to develop high end properties yang mana rakyat Johor pasti membelinya terutamanya yang tinggal di kawasan Kampung Majidee dan sewaktu dengannya.
    Hidup Melayu.

    ReplyDelete
  10. rase sedih bila tgk tepi2 laut dr danga bay smpai ke stulang laut dh kene tambak..even tnb pnye tanah pn dh di buat vantage bay..yg beli tycoon singapore peter lim..satu persatu tanah melayu diambil..even KFC under jcorp dan tebrau teguh developer under johor govermnt dh di jual pd lim kang hoo..sparuh hartanah kt johor ni x silap dia dh pegang..mcm mane nasib bangsa melayu akan dtg..hmm..renungkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, sedih..dan dulu tak boleh disamakan sekarang. Sepatutnya sikap dengki tak patut ade, iri hati biasa lah manusia, tapi harus bantu-membantu dan percaya pada wakil yang dapat menaikkan bangsa.

      Delete
    2. abih tu nk tunggu ko beli? duit pon x de...no money no talk la bro...kalau ko xnk sultan jual kt org luar..ko beli la...klu ko x mampu beli sbb x de duit...bole pegi mampos same ko la

      Delete
  11. Ramai juga dari 'persekutuan' buat statement bodoh rupanya..

    ReplyDelete
  12. dorang takut semua sultan ambik alih la tue....

    ReplyDelete
  13. Aku dengar/baca sultan banyak jual tanah jb..macamana ye sultan yg lebih terer dr donald trump tu nak counter balik tanah2 yg dah tergadai?Aku tahu memanglah tanah dia,dia punya suka tapi dari sudut kepentingan Melayu dan sultan sebagai payung negeri dan Melayu,macamana agaknya aku nak jawab sebab banyak orang tanya nih.Aku cuma cuba nak back up sultan dari soalan2 bertalu2 orang luar ni.Cuba razzi ko bagi peluru yg ampuh2 sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko pgi bce kanun tnah johor

      Delete
    2. bro kanun tanah johor xde bro..kanun tanah negara 1965 adalah..digunakan utk semenanjung malaysia..

      Delete
  14. Walau apa pun,aku tetap dgn pemerintah Johor!cuma aku berdoa rakyat Johor tidak terabai dan terpinggir macam skrg ni!dan paling takut bak pepatah melayu "Lepas mulut Buaya masuk mulut Rimau!Minta dijauhkan,Aaminn!

    ReplyDelete
  15. Dia selalu yg gelabah benda ni semua org2 politik. Pasal dah tah takde sumber nak dijual. Tu yg meroyan kat sultan tu.
    Kalau nak kira taik diorang mana2 negri pun ada. Jual nama sultan. Kalau tak caya cuba tgk envelop diorang kerajaan umno,pkr, ni semua ada Urusan Seri Paduka. Tak busuk nama raja ke tu?
    Cuba suruh mek atas tu huraikan pulak keluarga lim trump, nuar rokefeler, pada rakyat. Brp byk diorang dah sapu duit tanah rakyat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini yg aku cuba terangkan kt org luar tapi rmai yg x faham dan xmau faham...
      Politikus2 yg dipilih rakyat sblum nie lah yg bnyk letgo aset2 negeri..semata2 takut sokongan undi hilang...
      Sultan mna la boleh masuk campur..sbb dh dibagi 'ufti' dek 'Urusan Seri Paduka Baginda' tu....
      Skg bila Sultan nak takeover sbb nk selamatkan aset negeri , sultan plk kena backfire skg..

      Delete
    2. sultan tu pun bukan la baik sgt pun semua pun org pun tau kaki togak ada main awek pun ada. tapi politician2 lam umno pkr pas dap lagilah palat. semua guna alasan kuasa rakyat. kau rasa berkuasa sangat kau pegi lah simbah air banyak2 lam empangan selangor tu utk hidup rakyat kau. ada kuasa? yg aku tau tanah melayu ni mmg tuan tanah dia raja2 melayu. kemudian diubah pinda dek british tambah lak demokrasi parlimen. dari zaman tok nenek dulu mmg raja yg buat keputusan, bukan bendahara atau temenggung. diorang gerakkan orang dan masyarakat bolehlah. hari ni semua nak ikut british walaupun dah lama merdeka. dalam Islam mana ada sistem parlimen dan pungut undi. sistem beraja dari zaman Nabi Daud lagi dah ada, sampai kat tanah melayu pun buat sistem sama pasal tu ada dlm Quran. tapi aku taktau lah org skarang ni, mungkin diorang ni ada malay blood english heart kot.

      Delete
  16. MEMANG PON.....SEKARANG NI ORG YG MENUMPANG PULAK NAK PIJAK KEPALA TUAN TANAH......BENDA NI DAH BERPULOH TAHUN BERLAKU...SEDAR DGN TAK SEDAR AJA....PULANGKAN BALIK AJA LA KUASA KAT SULTAN.....AKU LAGI RELA SULTAN BUAT SUKAATI APA PON KAT TANAH NENEK MOYANG DIA.....AHLI POLITIK PUKIMAK LAGI LA CELAKA....KITA BAGI DIA MANDAT DAN KEPRCAYAAN TAPI DORANG PULAK LELEBIH.....DAH KALAH KUASA SULTAN PULAK....GI MAMPOS LA DGN AHLI POLITIK.....PULANG BALIK SEMUA KUASA PADA SULTAN......KORANG YG MENUMPANG NI KENA SEDAR LA....SEDAR LA...SEDAR LA.....

    ReplyDelete
  17. Wahhh. Argument penuh info. So da brapa bnyk tanah sultan johor skrg da ceded n da brapa bnyk untung? Nk tau jgk sbgai rakyat persekutuan malaysia. Johor kn hebat serba serbi, gah satu dunia. Pls share mista rock star. Tq

    ReplyDelete
  18. Jual atau pajak selagi boleh. Hidup kn untuk selama2 nya. Luaskn kuasa mu sang Soltan. Kami bangga walaupun skdr tgk dari jauh. Pacal 2 sekalian teguh diblkg smpi kiamat. Idop2

    ReplyDelete
  19. Selamat Di mahkotakn wahai sang sultan. Patik pacal mohon tunku jd sultan yg adil dan saksama. Tunjukn keluhuran budi pekerti yg mulia, secocok dgn taraf tunku sbgi payung rakyat. Teladan yg baik pasti diikuti. Yg kurang baik tk usah Di tonjolkn. Sekian

    ReplyDelete
  20. Isu yg sensitif..jgn la smpai nk maju cpat,tp tanah tergadai..biar la Iskandar naik perlahan,tp kepentingan melayu di utamakn drpd cepat m'bangun,tp melayu di pinggirkan..

    ReplyDelete
  21. Gua tau la lu nak cakap yang sultan ni bijak, gune akal bukan untuk jadik sultan but more of a property investor and player...dan tanah2, kemudahan2 ape jadahnya tu cuma nikmat dan ehsan sultan bagik pada rakyat johor..so rakyat ni yang tumpang nikmat sultan..TAPI masalahnya bro..FUCK YOU...sebab sultan tu sebelom die ade modal, sblom ade duet, spe yg bagi die jadik raja? spe yg angkat die? air mata sape? keringat spe? lancau la bro..Raja yg menumpang rakyat bukan rakyat yg tumpang raja..ye sultan johor memang bijak, tapi bijak PEMBELIT leher melayu, kaki putar, Oppurtunist! Puiiii!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nenek lu pernah kene penampar dgn dia ker?? marah benor.. hahahahaaa

      Delete
    2. Haku pelik kenapa org2 termasuk pemimpin politik pencadang n pembangkang ketakutan benor dgn kuasa Sultan Johor. Yg sure puka2 dorang nie lah yg membengkrapkan n mengaut hasih mahsul Johor n takut miss soru...or duit tarak masyuuk. I would really prefer Sultan Johore to rule and run the state.

      Delete
    3. maybe dye x baca blog yg di postkan smpai habis..meroyan plak..haha

      Delete
    4. WajaSakti, sila baca n kaji kekayaan Sultan Johor seblum nak kata apa2... Baca sejarah Johor sblum dan semasa Sultan Sir Abu Bakar modenkan Johor... Sultan Johor kaya sbb Sultan bijak dalam urusniaga dengan org asing...

      Delete
  22. Ketakutan ahli politik ke atas LPHJ sama macam ketakutan British atas perlembagaan undang-undang Johor yg menidakkan Malayan Union.

    ReplyDelete
  23. Hal dengan lawyer Kamal Hisham tu camne bro? Takkan masing-masing nak bertekak kat fb je?

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum..

    Lease tanah Kampung Melayu Majidee dah nak dekat habis ni? Apa kata bro tolong tanya2 kan kat pihak istana, JCS, dsb.

    Muzium Johor tu bila nak siap? Dah tak sabar nak tengok khazanah Johor lama..

    Bulan lepas dalam The Star ada keluar artikel pasal Johor ada 'bukti' owner Batu Putih. Yang inform tu Dr Hashim Yusof, alahh yg rumah besar tepi Court Mammoth tu.Dia cakap bukti tu terjumpa masa kemas fail2 lama kat pejabat tanah. Bila JCS nak bawak bukti pegi Fed & ICJ.

    Kami rakyat Johor ni perhati je dari jauh mengharap. Pulau Pisang pun boleh tahan jugak yu..

    ReplyDelete
  25. Bila Sultan Johor nak tabal ni?

    ReplyDelete
  26. Dalam ni ramai Melayu mulut berkompang dan longkang.

    Sultan nak rule negeri Johor la..Sultan nak lindung Melayu..Sultan nak lawan Singapore la. Sultan nak buat rumah utk rakyat Melayu la..Sultan nak hiburkan Melayu dgn football la.

    Lelah aku dgn Meleis ni kalau bercakap.

    ReplyDelete
  27. Sultan Setan...uncle seeker yg cakap, bukan aku..:)

    ReplyDelete
  28. Salam,

    Setahu saya dulu Segamat adalah salah satu dari "negeri" di Negeri Sembilan. ada source yang ceritakan macam mana Segamat boleh masuk ke Johor? Tapi dalam sejarah negeri sembilan segamat dulu besar, termasuklah kawasan Pasir Besar di Tampin.

    Ada source macam mana boleh Segamat masuk ke Johor?

    ReplyDelete