Sunday, 1 June 2014

Untold History : The Tall Tales of Gulom Leydam

One of the most celebrated mountain in history... inked its reputation from the time of Solomon in 900 B.C, written in Hebrew's Old Testament, then continue to the time of Tun Sri Lanang..  its reputation in parallel with other holy mountains like Mount Moriah, Jabal Nur, Mount Sinai etc.

In comparison ; The story itself dwarf the other mountains like Gunong Tahan, Gunong Kinabalu, Gunong Jerai dan Gunong Genting Highland.. for it had been recorded for more than 5,000 years.

EL-OPHIRAH

In short, aku malas nak refer dgn bende2 yg korang biase dengar.. aku cuba simplify kan data ni supaye korang senang pikir:

4,000 years ago, Old Tastement mencatatkan :


Timeline dia sekitar 2,973 tahun + 493 tahun more or less penulisan Old Tastement. So.. dalam bab "Kings" mengisahkan pemerintahan Nabi Sulaiman in 973 B.C.

Ok.. let's scrutinize apa yang Old Tastetament cakap :

Gold here, gold there.. ade 2 source where Solomon dapat Emas :

1. Hadiah dari Queen Sheeba
2. From Hiram

Then, selepas itu.. Emas dari Ophir dilapurkan sudah kehabisalullazi.. due to excessive mining mungkin utk keperluan King Solomon

While, sejarah pelayaran Moriah to Ophir pulak :

1. Selepas diterima hadiah King Hiram pulak.. di ambil dari "Ophir"... then, Nabi Sulaiman menyuruh orangnya belayar bersama King Hiram.. 3 TAHUN SEKALI.. to Ophir, untUk mengambil Emas, DAN Kayu "Almug" bagi pembinaan Kuil Solomon

2. Kapal dari "Tharsis".. tempatnya Mount Ophir, belayar ke Ezion Geber mengimport Emas kpd Nabi Sulaiman



So.. ade 2.. dia pergi sendiri dgn kapal King Hiram + kapal dari "Ophir" yang datang belayar sendiri ke Ezion Geber.. tanah jajahan Solomon.


Now.. let's do some literature review :

Issue dekat sini.. kite x pernah decipher clue2 yang ade dalam Old Tastement = sebab.. mentaliti orang Melayu.. bile dengar "Old Tastement" je.. terus takut nak selidik.. dalam hotak cakap itu kitab Kristian.. bace boleh jadik murtad

Lantak korang laa nak cakap ape.. Ahmad Deedat simpan mcm2 jenis injil.. siap hafal lagi.. pade aku this Old Tastement same mcm = Salalatus Salatin.. buku Sejarah.. and it's a good historical book.. ade date, ade name semua bende dan tempat dalam peta 4,000 tahun dulu.. such as :

1. Almug Wood
2. Tharsish

Now.. 2 bende ni associated with "Ophir"..

Almug Wood :


Also known as "Algum" wood..


Pterocarpus Santalinus pulak.. :

 
Tidak asing di tanah Malaya..

BUT, wait.. Algum wood jugak banyak di India, Sri Langka dan Brasil jugak ader.. belum boleh conclude that "Navy of Tharsish" dari sini..

Now.. we go to Tharsish.. :


Ophir = in the south sea.. Then, datang belanda cakap "Kepulauan Solomon"..  while :




Some say in Afrika.. while the other said :


Di Peru pulak.. aku malas nak paste banyak2.. mampus korang nak bace nanti. so.. aku conclude = in the end.. semua tempat kat Dunia ni dorang sangka original Tharsis dan "Ophir".. the list goes on.. 

So.. let's go back to drawing board.. :


In all 5 version of Old Tastament = mengatakan - Kapal Tharshish membawak emas, perak, gading gajah dan burung pikok 3 tahun sekali ke tanah Moriah.. 


So.. bermakna jugak.. PERLAYARAN yang diambil dari "Tharsis" ke Moriah sepanjang 3 tahun pergi dan balik.. 

Tambah dan tolak, mase berrehat, masa top-up bekalan dan air = adalah 2 tahun lah kire2 of full voyage.. 

So.. tempat yang memerlukan 1 year full voyage :

1. Afrika tak mungkin
2. Europe tak mungkin
3. Brasil pun tak mungkin, sebab.. clue nye ada dibawah ni

So, it's left Aurea Chersonese, India and Philipines.. so.. ape chroniclers lain cakap :


  1. Cyrus Gordon = Relate "Tharsish" daripada perkataan Semitic Kuno = translated into Greek as "Thalasos".. bermakna "Laut" 
  2. Bible's Translator = majority dorang concluded that "Tharsish" is = ships sailing on long-distance voyages (takde kaitan dengan nama tempat)
So.. clue kedua mengatakan :

In the Psalms Tarshish is described as being broken by an east wind. This would place Tarshish in the west since an "east wind: blows from east to west.
[Psalms 48:7] THOU BREAKEST THE SHIPS OF TARSHISH WITH AN EAST WIND.


Perlayaran armada Tharsis dimajukan oleh angin Timur.. kalau dari Brazil.. dorang gostan balik x boleh berlayar utk sampai ke Moriah, land of Solomon.

Now.. kite dah boleh conclude.. Tharsis :

  • Berada di Timur
  • Berada dalam jarak 3 tahun perjalanan pergi balik
  • Berlayar menggunakan Angin Timur
  • Tharsis ada "navy" nya sendiri.. or armada perlayaran
But who???

So.. ko dah bace dari atas kan.. they concluded that, daripada 2 source berlainan, one Hebrew.. the other one King Courts of Pharoah.. :
  • They are seafaring people
  • They are dark skin

Anyway.. aku dah pernah tulis artikel ni dulu.. so.. korang pusing2 kt sini jugak rupenye.. Heheheee

It was :



Full account in : "Untold History : Orang Laut Invasion Against the Mighty Pharoahs"


  • 1175 B.C, dorang datang mideterrenean and wreck havoc to all Egyption Kingdoms selama 2 dekad.
  • They makes peace with Ramesess II
  •  973 B.C, di zaman King Solomon, King of Hiram berlayar dari tanah Tharsis membawa emas
  • Then King Solomon sendiri menghantar armada ke Tharsis selang 3 tahun.. 
  • Then the story ended. 

Now we have connection.. between the mysterious seafaring peoples with the "Tharsis".. this discovery belum di explore lagi oleh mat salleh.. so.. kerja korang laah ni.. pepandai korang lah. 


CONCERNING GULOM LEYDAM



This is Gunomleydam.. as what Eridea's describe in ntah ape buku name dia..

But here.. aku bukan nak kasitau ape yg korang dah dengar.. but, totally different.. taking from 'other' source yang aku carik sendiri, touch and feels :

  • Trip to Gunomleydam started at 8.00 am on 31/05/2014






Ascend with 9 paxs + 2 guests.. sampai atas cume 8 orang.. aku failed at 900 metre T-Junction Bukit Botak Bypass (CP 7).. 3 kali naik kinabalu, lepas tu failed at homeland.. malu seeyyhh

7 original explorers : from far left = Najad II, Roskam "Ske", Najad I, Mat botak, Najad III, Ikhwan Ee, Ungku Farid and Jai. 

On my way descend, daripada trek Bukit Botak T Junction to Sungai.. dalam 30 minit laa.. aku jumpe Guide ni.. nama dia Mc.D

Satu-satunya keturunan orang asli Muar yang jadik Guide dekat Gunung Ledang.. atuk dia duduk situ, bapak dia duduk situ.. and bapak dia pulak memang Tok Batin situ.

So, I would recommend sesape yang nak naik.. carik Mc.D.. you'll find most amazing stories yang dia simpan zaman berzaman. 

So, at river crossing.. dalam pukul 2.00 pm aku started interview Mc.D.. aku throw 3 soalan :

  1. Tun Mamat naik dari mana?
  2. Hang Tuah naik dari mana? 
  3. Tentang Orang Benua
Those answer I kept for myself lah. 

Ape yang aku nak sampai kan dekat sini.. mainstreams sejarah Vs. my own from research, and expertise aku dalam Geography and interview aku dengan Mc.D:






CP 5 to CP 7 = adalah lokasi yang aku suspect Puteri Gulom Leydam selalu lepak..

Now.. let's go back to Tom Pire's Suma Oriental


Ditulis few months selepas penaklukan Melaka.. this is the closest resource yang kite boleh rely upon :

.... Bersambung



20 comments:

  1. Gunomleydam tu Gunung Ledang ke bro? So ophir tu kat melaka ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mount Ophir - nama lain bagi Gunung Ledang. Letaknya kat Johor tapi jadi sebahagian daripada cerita lagenda Melaka.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Ophir

      Delete
  2. alamak... bersambung le pulok....

    ReplyDelete
  3. yop 7 tempayan air mata anak dara ni air mata anak dara yang nak kene ehem2 kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak.. considering anak dare yang kene rogol zaman dulu ramai yg tak hidup.. semua di tikam mati. So, can't get 7 tempayan klu ramai yg mati.. kan??

      Delete
    2. jadi betul la cikgu BM ak ckp dulu tu....mmg air mata anak dara yg kene rogol....haha

      Delete
  4. taman orkid liar tu ada di kawasan pertengahan jalan dari puncak ke asahan (melaka), bukan dari puncak ke sagil (segamat). Kawasan dia jauh sikit dari trail yg orang biasa guna. Kami (aku n kengkawan 4 orang) dah pernah pergi, orang tempatan yg kami jumpa kat puncak yg bawa, tapi masa tu orkid2 tu tak banyak bunga, ada la bergambar sekeping kat situ... tak jauh dari situ ada gua harimau (tak pergi, tak berani, diorang cakap keras... jadi tempat org bertapa..) dan tapak kaki atas batu (diorg cakap tapak kaki hang tuah). Masa aku pergi tu tahun 1993-1994 (tak ingat), naik dari sagil dan turun kat asahan (masa tu masih boleh lagi, belum ada resort, kena bayar bagai kat sagil tu..)...

    ReplyDelete
  5. Bapak gua naik gunung ledang 45 kali. 2 kali naik sorang. Ntah ape dia buat pun xtau. Suruh dia cerita dia ckp kene pg sendiri baru tau ape ade kat sana =.="

    ReplyDelete
  6. Tengah syiok gila kentang baca sekali bersambung! Tak sabor nak tunggu sambungannya endut!

    ReplyDelete
  7. jadi siapa keturunan puteri gunung ledang ni? di mana waris keturunan mereka? orang asli situ ke? lagi satu macam mana sultan tu boleh termimpikan puteri gunong ledang ni? magic? atau sebenarnya sultan nakkan harta yg ada di gunung ledang tu?

    ReplyDelete
  8. Salam Bro Mo,

    Tun Mamat sebenarnya tidak pernah berjumpa dengan Puteri Gunung ledang atau nenek kebayan. Tun Mamat pun tidak mendaki Gunung Ledang. Semua syarat-syarat Puteri Gunung Ledang kepada Sultan Melaka adalah rekaan Tun Mamat semata-mata kerana mahu Sultan terus melupakan Puteri Gunung Ledang. Apa terjadi selepas itu? Oleh kerana Tun Mamat bimbang jika penipuannya akhirnya diketahui oleh Sultan maka Tun Mamat bimbang nyawanya akan terancam bila Sultan murka maka Tun Mamat telah melarikan diri ke Ulu Tembeling, Pahang disebuah kampung bernama Serendah Sekebun Bunga ( Ini nama kampung lama yang tidak lagi berpenghuni ). Waris Tun Mamat pun masih ada lagi di Ulu Tembeling. Kubur Tun Mamat pun ada di Ulu Tembeling.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jiran aku ckp, president Obama tu Adik dia. Same2 membesar kt Bota Kanan. Bile aku mntak copy surat branak... smpai skrng Takde. Catch my drift?

      Delete
    2. hahha.....kalau cakap tp x de bkti atau fakta...bole pegi mampos...x pe bro razzi...lantak p sama poyo ni

      Delete
    3. Why so mean and what with the sarcasm? That's his opinion la. Gosh!

      Delete
  9. Bersambung...mendebarkan jelah baca history kat sini..

    ReplyDelete
  10. Bintang bintang berkelip-kelip
    Malam berseri bulan purnama
    Berbilang sayang bersuap dahaga
    Dalam mencari insan terluka..

    nek kebayan nak jumapa semua..

    ReplyDelete
  11. tempat yg kene panjat guna tali tu macam manmade je.

    ni bro gua jumpa ophir kat australia. gold reserve jugak. http://golddetecting.4umer.net/t2905-ophir-goldfield-reserve-pics

    ReplyDelete
  12. '7 dulang air mata anak dara' bebaskan kota Melaka dari maksiat pelacuran. '7 tempayan air pinang, 7 dulang hati nyamuk, 7 dulang hati hama', kehidupan diluar tembok istana amat tak terurus penyakit mudah merebak. 'jambatan emas dan perak ke gunung ledang', pembahagian kekayaan tidak seimbang antara golongan aristokrat dan orang kebanyak, kepadatan penghuni kota Melaka amat tinggi, pemerintah patut membuka kampung dan menghubungkan kampung-kampung supaya tidak terlalu bergantung pada askar upahan bila ditimpa musibah perang. Itu adalah pendapat saya mengenai syarat perkahwinan dari PGL, cume waktu tiada siapa mahir dalam menafsir maksud jika ada pun tiada berani untuk menengahkan buah fikirannya kerana ia dikelilingi serigala lapar (pembodek sultan).

    ReplyDelete
  13. member aku cakap masa pic tu amik ko tak sampai summit pun kan bro?heheheh

    ReplyDelete