Thursday, 12 February 2015

Untold History : Unfortunate Fate of the Most Elusive Istana Danga

Erggh.. aku langgar pantang aku puase making new post sampai bulan 5 due to this reason..

Pernah nampak sesuatu yang menarik.. tapi korang tak tau ape dia.. then, bile korang dapat tau.. revisit that place.. semuanya dah kene timbus?? pernah rase bengang yang meluap-luap??


It was there.. hujung jari jee.. boleh pegang, sentuh, cium baunya.. dengar angin, pokok2... mirage. Suddenly je semua hilang.


There.. itu lah nasib the most celebrated Istana in history of Johore.. 






NOSY PRICK

"When in doubt, always follow your nose".. pernah dengar kata2 tu?? itu je sebenarnye.

In live, ade certain peristiwa yang mengeluarkan 'bau'.. distinctive smell ;- bayi baru lahir, orang2 tua,.. orang baru kawin etc. It's could be hormon, or, it's could be.. anything lah.. itu pada orang.. while..

Same jugak 'tempat'... ade certain tempat.. kalau korang biase explore tempat2 jin bertendang.. rumah2 lama.. kubur2.. ade satu 'bau' yang korang tak boleh describe... bau tu connected with feeling.. ko tercium bau tu = ko akan rase, seram.. rase pelik.. rase something wrong lah etc.

Same jugak.. = mcm ko pergi hutan.. some hutan ade certain 'bau'.. hutan yang jarang orang masuk.. lagi kuat baunye.. while, hutan yang selalu orang masuk.. agak kurang menyengat.. try ko pegi hutan blakang rumah.. get the feel.. same jugak sungai, bukit dan gunung.. ade certain distinctive smell kalau ko hidu betul2...

Istana2 Johore jugak ade certain bau.. aku panggil bau 'purba'.. mule2.. aku ingat aku sorang boleh bau dorang punye kepurbaan.. but nooo.. ada lagi. 

DANGA CASE

Exploration yang dulu pasal "Istana Runtuh" giving no definite answer.. ramai yang speculate lokasi "Istana Danga" yang sebenar.. ada yang cakap depan Bukit Serene.. ade yang cakap di tebing Sg. Skudai.. ada yang cakap di Tebing Runtuh etc. sampai aku pun tertipu.. 

While, ade jugak yang cakap x wujud.. sebab.. banyak sangat sources.. sampai.. aku give up nak dengar and biarkan je bende tu unsolved.

3 hari lepas.. ade orang Whatsap aku.. gambar "Istana Danga" yang sebenar.. :


Bile tengok gambar.. baru aku teringat.. Aku penah pergi tempat ni in 2003, cari kepah, siput sedut dan.. siput nipah.... mase kene outcast dulu.. tempat ni jadik tempat aku lepak carik lauk buat makan dengan Atoi Senai... 


Memang jelas dalam memori ade Jetty batu kat sini, siap bergayut atas tu.. carik kepah bawah jembatan ni.. .. but.. leading to nowhere.. kawasan lapang.. hutan kecil. That was not far back dulu2.. 2003 A.D. 

EXPLORASION

Dekat JB, ade 2 guys yang jadi partner-in-crime aku.. selalu explore tempat2 yang manusia xmau pegi.. hobby dorang. Dorang ni rockstar mcm aku.. 

Sorang ni, name dia Syauqie Assegaff. It was him yang explore this unchartered restricted territory. While aku?? aku gune guts je to locate sambil kaki atas meja, tangan atas dahi memikir kerumitan kes ini..


2 hari punye kerje.. dia explore sampai bintat2 kaki gebu dia.   So.. dia pilih satu kawasan pembinaan.. lapang.. nothing special. 








But wait.. aku cakap.. aku suruh dia tengok horizon, kaki langit, seberang tambak, gigi air... aku suruh dia pejam mate.. "dengar" bunyi angin.. "bau" keadaan petang2 tu.. ;- dia cakap.. cantik, nyaman.. dan menenangkan.. walaupun panas terang kawasan lapang.. 

Back to basic :- ape reason Sultan buat selalu Istana Hinggap?? = untuk berehat.. rite? Dia xkan berehat kat tempat yang mengusutkan kepala..

That's 160 years ago.. keadaan persekitaran berubah.. tapi.. 'ambiance' nye tetap sama.. 'bau', 'aura' tempat tu still sama mcm dulu2 zaman ade Istana dekat situ... itu yang aku cuba explain..

That's make.. 40% correct je cerite aku tu, belum conclude lagi.. so.. another approach.. dia tau ape nak buat.. dia tanye orang yang kerja kat tapak pembinaan tu.. ade tak jetty batu lama kat sekitar tempat tu..

That' guy yg bawak excavator tunjuk lokasi jeti batu tu.. betul2 bawah tapak kaki dia.. : Dorang timbus jetty batu tu and doing reclamation works 40ft dari gigi air yang asal.. and lift permukaan tanah dengan menambak 4 kaki tebal pasir laut...

There.. sekelip mate je semuanya hilang..

NOW COMPARE:


Kat hujung tu jee x lame dulu.... kite bertengkar tanye kat mane, ade yang putus sedare, ade yang putus kawan debating this issues.. rupe2nye... dulu depan mate.. x pedulik..  sekarang dah takde.. baru nak menyesal.. 

UNFORTUNATE FATE of BANGSA JOHOR

So.. kepada Bangsa Johor... lagu "Tajuk Johor" tu.. lagu jatidiri korang.. lagu yang melahirkan Dato' Onn dan beratus-ratus lagi pejuang bangsa untuk Malaysia. 

Monument lagu tu dah tertimbus, bukan sebab bangsa lain, bukan sebab duit dan kekayaan.. tapi sebab semangat "Bangsa Johor" yang bangga dengan tanah Johor dah lame takde dalam diri korang.. kalau tak, tentu korang concern pasal bende ni lame dulu, bende yang dulu ada kat hujung mata korang, now korang toleh - dah takde ape2 lagi.. 

And kepada yang telah dipertanggungjawabkan menjaga warisan Johor.. maaf cakap.. nothing benefits from you so far. And nothing we could hope from you... for so long you neglected pride of Johorean. 

And kepada Tunku, saya..  like the rest of Johorean zaman berzaman, x pernah ade seorang dari kita yang menolak kemajuan. Atuk nenek kamilah yang dulu berjuang belakang nenda2 Tunku bukak negeri.. atuk-nenek kami lucut keris, parang diganti kan dengan pensil dan kapur tulis untuk kemajuan. Tidak pernah kami menidakkan usaha Tunku dan nenda2 Tunku. 

Tapi.. kami amat berharap, yang ada berdiri itu dapat di jaga, yang tertimbus itu dapat digali, yang kini ditempat orang pulak dapat dipindahkan.. lalu bina lah semula seperti keadaaan asal walaupun di tempat yang berlainan.. kami tak kisah.. kami cuma nak tengok tunjuk anak cucu kami melihatnye keagungan Bangsa Johor, yang dulu mashyur dibawah  perintah Tunku dan nenda2 Tunku. 

Akhir kata.. farewell Istana Danga.. 




Kepada Allah Berserah

42 comments:

  1. Tahniah tuan...sangat lama menanti...tp sedih...kenapa rakus sngt mnusia ni...pringatn dmi pringatn sudah dbri....tolngla amik point ckit dr mrhain mcm kmi ni wahai yg kat sana tu.....tahniah tuan mo razzi....

    ReplyDelete
  2. kalu 'tunku' bena balik kat tempat lain....Wallahualam..
    Tp dulu-dulu ade beberape org yg bena balik sesetengah istana untuk tatapan anak-cucu-cicit buat kenang2an.. Cuba cari

    ReplyDelete
  3. Alkisah.."tungku" nak ambil alih High School Muar sbb building tu monument signature architecture HH Ibrahim paling beso
    kalo tgk picture lama2.. banyak benda buat kat situ b4 fully operate as skul 2day

    ReplyDelete
  4. yeah!!! ada jugak post baru!!

    ReplyDelete
  5. I've read all your entries with great interest. They are all eye opening. I just can't wait for more true informative entries from you. Langgar pantang pun langgar jer lah. Keep up the good work and ignore negative comments. The truth shall be told...

    ReplyDelete
  6. Ca ya la bro...lama gua berpuasa

    ReplyDelete
  7. adakah di sini lokasinya? bekas tapak istana yg telah ditambak...

    http://www.instantstreetview.com/@1.463067,103.705052,89.43h,-4.98p,1z

    ReplyDelete
  8. Ade cerita baru....terbaik. bro mo razzi

    ReplyDelete
  9. Sy pernah ke sana thn 1993. X sangka, dh lbh 20 thn keadaan masih sama gak....... dan jeti tu masih teguh berdiri

    ReplyDelete
  10. Salam Tuan

    Where and when can I buy that book of yours?
    Lama dah tunggu ni

    ReplyDelete
  11. Terbaekkk bro!..lama dh kwn tggu entry blog ni diupdate.bile buku nk kuar??

    ReplyDelete
  12. Welcome back bro!

    ReplyDelete
  13. Bro, thanks for another interesting update.... actually browsing for latest info on your book....

    By the way, any comment on villa nabila movie yg main baru ni?

    ReplyDelete
  14. Masa zaman sekolah menengah kami pernah main kayak dekat jetti tu.

    ReplyDelete
  15. Yes...... lama giler nk tunggu citer baru... tahniah.. terus kn usaha.. i follow u.. hehehe

    ReplyDelete
  16. bro, u r back..i'm really glad..thnx, brother..tp, sedih bile tgk warisan kite hilang/jahanam cmtu jek..

    ReplyDelete
  17. selamat kembali menggegar...

    by the way ape cer kilang "purba" tu dulu...

    dah kena sodok juge ke?

    ReplyDelete
  18. eee....rindunya akak kat blog ni..

    ReplyDelete
  19. Bro Mo Razziii!!!

    Happy & excitednya saya bro muncul balik!! Nak tunggu bulan 5 tu rasa mcm seksa memendam rindu dendam kat hati ni haa. Haha

    Tiap2 bulan selang beberapa hari saya dok buka blog ni dengan harapan bro muncul & akhirnyaaa.. penantian yg tak sia2. Yihaaa!! Saya komen dulu sebelum baca new entry sbb terlebih eksaited bro muncul awal. hihi

    Welcome back & tqvm muncul awal bro Mo Razzi :-D

    ReplyDelete
  20. Tahniah Mo Razzi..keep on writing..I miss your celoteh and once a while will pop in your site to check whether u will end your mogok

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum..
    Good to be back Bro Mo Razzi..
    Ramai sungguh yang menunggu ceritera
    Sekali kao menulis.. kao tetap akan terus menulis...
    Tak kira berapa lama kao betapa @ berehat untuk menulis..
    Satu hari nanti kao akan tulis jua...

    Reader cam kitorang ni akan tetap support bro ..
    Hail Mo Razzi !!!

    ReplyDelete
  22. assalam bro..kitab mane kitab? nk beli ni..

    ReplyDelete
  23. finally... aduss... rindu woo ngan artikel2 ko... project kitab camner? always support ko bro....

    ReplyDelete
  24. Becinta nak tunggu penulisan yg lain dari yg lain mcm ni. Teruskan usaha Bro Mo Razzi....saya tetap setia membaca bait demi bait rulisan anda.

    ReplyDelete
  25. Thanks bro untuk entri baru.(komen dulu baru baca),hihi!

    ReplyDelete
  26. Please.....dont let the others "warisan" gone too... Its all our Johorean identity..... =(

    ReplyDelete
  27. Salam En Mo Razzi, just nk tanya bangunan dalam gambar ini https://super325.files.wordpress.com/2011/09/jbudara.jpg di tapak bangunan MBJB sekarang ni ape ye? nampak seperti kompleks bangunan yang bersambung sambung, bentuknya jugak nampak menarik...adakah pejabat kerajaan?

    ReplyDelete
  28. Welcome back bro! Please jangan tinggalkan tempat ni berhabuk. Nanti masuk jeans susah~ Keep it up!

    ReplyDelete
  29. Selamat kembali dari suluk mu bro Mo Razzi. Sokongan padu untuk mu....

    ReplyDelete
  30. selamat kembali...murungku menjadi segar semula. terima kasih tuan mo razzi

    ReplyDelete
  31. Tahniah bro. Anda telah menjalankan tugas dgn baik. Terima kasih

    ReplyDelete
  32. SETIA BERSYARAT
    DERHAKA BERSEBAB
    KEPADA ALLAH BERSERAH
    JANGAN KITA CEPAT MENGALAH

    Perjuangan belum selesai...

    ReplyDelete
  33. Gua tetiba sebak baca perenggan-perenggan akhir tulisan lu bro,as a Johorean..
    -stargazer-

    ReplyDelete
  34. bro boleh contact sy di alamat email:husnasweet84@gmail.com.. ada satu cerita yang harus saya ceritakan

    ReplyDelete
  35. boleh hubungi saya di alamat email:husnasweet84@gmail.com ada sesuatu yang saya perlu ceritakan pada awak

    ReplyDelete
  36. And kepada yang telah dipertanggungjawabkan menjaga warisan Johor.. maaf cakap.. nothing benefits from you so far. And nothing we could hope from you... for so long you neglected pride of Johorean.

    suka ayat kat atas... sy ade rs nk pegi cri2 tempat2 gini..tp xde geng.. nampak x sempat nk korek sejarah..olang dh..xpe.. nnt kita korek kt kota tinggi sbb rs mcm byk x terungkai lg..

    ReplyDelete