Saturday, 21 March 2015

Untold History : Misconception on Coronation Sultan of Johore I

Ditulis sehari sebelum permahkotaan SI.

Just when I was thought I was out... they pulled me back in!! Guess I can't never retired writing this shit down to last bottom.

Anyway, sape lah aku to critic. Some people just don't learnt.

MISCONCEPTION

Dalam makne yang simple - salah konsep. Its like, wearing sarong with a cowboy hat.

Macam yang kite tau.. SI want to 'revive' adat-adat Johor lama.. good efforts by him. It could be his 'advisor' giving a wrong advise. Instead of 'revive'.. .they seems 'rewrite' thing off. dorang bukan 'mengembalikan' adat Johor lama... tapi.. 'menulis semula' adat baru..

And this I can't keep my mouth shut.

KORONATION

Kepada sesiape yang takde peluang nak pergi coronation Sultan Abu Bakar in 1886, or coronation anaknye HH Sir Ibrahim Brassball in 1895.. or Sultan Ismail pada 1960.. here I give you a glimpse ape yang jadik 130 tahun yang dulu....

1. CROWN

Mahkota DiRaja Johor




Ini yang dipakai HH Sultan Abu Bakar.. despite 'rumors' di 'buat' semula.. actually, Crown ni dibaik pulih sejak 3 tahun dulu.. baru sekarang siap.

"Berat" kerja nk repair bende ni, bertahun2 nak siap.. nak repair je pun.. sebab "berat" tu laa kenape jenazah HH Sir Ibrahim Brassball kene ikut jalan laut instead of using airplant to ferry his corpse back to Johore in 1959.

Berape harganye? some say, USD 30,000,000.00.. some.. his ceremonial dress untuk coronation bernilai :



USD, 10,000,000.00 in 1893 - bersamaan USD 23 Billion in current rate.


MISCONCEPTION TENTANG MAHKOTA JOHOR

Diberitakan orang.. baik dari mereka yang kerja Pejabat Kerajaan Johor, Istana, siap kene interview lagi masuk TV.. sampai yang kerja pam minyak... bahawa :

"Sultan Abu Bakar memcipta mahkota untuk kerajaan Johor sebab persahabatan rapat beliau dengan kerabat DiRaja British"








So.. Sultan Abu Bakar mulakan dulu.. lalu di tiru Sultan Kelantan, Terengganu and Selangor..




Bagi orang-orang yang tak suke anything pasal Johor, JDT.. selalu butthurt bile kite buat bende best sket dari dorang... dorang akan cakap "kite tiru British.. dasar anjing penjajah".. or anything... korang pulak... maki balik... back and fro mcm tu..

Itu perception korang and diorarng... sebab... orang yang 'diamanahkan' jaga adat raja-raja yang bagitau mcm tu.. korang ikut je... so silap sape???


MAHKOTA RAJA-RAJA YANG ORIGINAL

Ko bace ayat tu.. ko penah bace kan ayat tu???


Ini adalah kitab "Mahkota Segala Raja-Raja"... karangan Bukhari Al-Jauhari.. seorang anak Johor yang berkhidmat dalam Istana Johor Lama pada 1630 AD, yang menjadi panduan raja-raja Melayu di Kedah dan Johor.. jugaak, Raja-Raja Jawa yang beragama Islam semuanya.  

Even Belanda pun menjadikan panduan kitab ni... kitab "Mahkota" segala Raja-Raja.

Secara tersiratnye.. "Mahkota" Raja-Raja.. adalah adabnye.. TAPIIII... secara literal... MEMANG asalnye Raja-Raja Nusantara sejak zaman dahulu memakai "Mahkota", lebih awal dari Queen Victoria.. :



















Yang aku betul2 amaze... Mejer Dato' Said dulu jugak pernah cakap... Sultan Abu Bakar membuat Mahkota sebab - mengikut adat Melayu zaman purba, sejak zaman Iskandar Dzulkarnain.. keturunan Raja-Raja Melayu.. dalam unpublished journal dia yang dikarang 100 tahun dulu :



See?????

Dua source.. dua-dua nye ditulis di Johor = Tajus Salatin.. and Chronicle Dato' Major Said sendiri yang bagi dah bagi tau... "Mahkota" tu memang asal dari adat Raja-Raja Melayu purba... lagi korang cakap sebab British... 

Depan mate dorang, asal Johor,.. kerja Istane Johor.. tapi bende basic ni pun tak tau... lepas tu dorang pegi misleading lagi orang ramai supaye pecaye temberang dorang... mau aku x bengang...

So.. bile cakap Melayu je.. korang terpikir Melake.. x pernah dengar Sultan Melaka pakai crown kan??? korang silap :



Sultan Muzaffar Shah, anak Sultan Mahmud yang lari ke Perak selepas Melaka dilanggar Portuguese membawa lari "Mahkota" kerajaan Melaka...

Tapi "Mahkota" tu terpakse dibuang ke laut.. bace lagenda Beting Beras Basah...

Sejak zaman tu.. keturunan direct decendent Raja-Raja Melaka dah takde "Mahkota"... sebab dah tenggelam.. dulu-dulu memang ade.. mcmane rupenye... aku tak tau.. yang aku tau.. bende tu 'berat'.. same 'berat' mcm Mahkota Johor mcm aku cerite kat atas.

So.. silap besar yang cakap "Mahkota" Johor ditiru dari British... British yang tiru Johor.. Bhahahahaa


2. ADAT BERSIRAM

One of the reason aku tulis posting ni sebab.. petang tadi.. member-member aku yang kerja JMF sibuk selfie gambar SI tengah bersiram.

Aku expect lain... tapi.... lain yang aku tengok..




Ini bukan "revive" adat dulu-dulu... ini "rewrite" adat dulu-dulu jadik adat zaman moden...

130 tahun dulu... Pancha Persada dibuat khas, dengan SATU DESIGN yang SAMA, dibuat pada SATU HARI yang SAMA dengan coronation.. dan di SATU TEMPAT yang SAMA digunekan HH Abu Bakar dan HH Sir Ibrahim Brassball..


Bentuknye pulak.. mcm gambar Coronation HH Sir Ibrahim Brassball pada tahun 1895:


Tempatnye pulak.. di :


Antara sebab Pancha Persada dibina tinggi, dipayung kain 7 lapis adalah sebab... xkan ko nak orang nampak Sultan ko mandi weh... simple jer..


ADAT YANG ORIGINAL 

So... mengikut catatan purba dari karangan Major Said... :

  • Pancha Persada dibuat 7 tingkat, atau sekurang-kurangnye 5 tingkat
  • Balainye 8 segi
  • Atapnye kain kuning berkajang 7 lapis berombak-ombak
  • Airnya dipancur dari mulut naga di 8 penjuru puncak Pancha Persada
  • Mandinye diiringi Nobat
  • Istiadatnye bermula jam 3.00 petang
  • Diiringi dayang-dayang istana disetiap tingkat Pancha Persada
  • Ditiap penjuru Pancha Persada itu dikawal oleh lelaki dengan obor api
  • Diluarnya dikawal oleh JMF disekeliling Pancha Persada
  • Pengiring-pengiring perempuan dari keturunan Raja mengiringi dari kaki tangga Istana Besar
  • Ditarik dengan kereta kuda sepasang ke Pancha Persada
  • Bila sampai, diletupkan Meriam dari JMF Headquarters dekat Bkt Timbalan sebanyak 21 das
  • Sebelum mandi di tepung tawar 7 orang kerabat lelaki
  • Lepas tu baru mandi
  • Then, baru di tepung tawar dari kerabat perempuan
  • Bila siap, di iring oleh sekelian orang kembali ke kaki tangga Istana Besar
  • Diiringi dengan 21 tembakan meriam dari Bkt Timbalan lagi tanda tamat






Yang paling aku concern ialah.... bukan sebab dorang tak ikut adaat purba... tapi... bende ni :


Ahh sudahh...

Adat persiraman hari ni dibuat di Pavilion Bukit Bintang...


The very same pavilion yang HH Abu Bakar bina untuk lihat 'bintang'.. :



Nak roboh tempat ni???? Think again... dorang 'rewrite' adat... bukan 'revive'...

Aku dah sampai kan... still dorang taknak dengar... bukan aku yang kasi warning.. tapi... penghuni hutan Jln. Belukar Istana Besar.. the one I traded my soul with.. nowww you know.. be warned. 

42 comments:

  1. Thorbaek lah! Dah lama ko tak menulis ni bro. Ada gmbo gmbo dlm artikel lepas lepas yg dah xpired...tlg tgk tgk bro...

    ReplyDelete
  2. kawan kena block bila post link ni kt page johor southern tiger.hahaha

    ReplyDelete
  3. tiap mggu tggu posting lu bro....mengharap n akhirnya.. Alhamdulillah

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Salam...Pencerahan yang amat baik. Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ustat bad pun follow. Hihi.. tak sangka. Blog ni menarik betul tak ustat..

      Delete
  6. Sbb2 mcm nila blog ni dinamakan 'untold history'..thumbs up utk lu bro..

    ReplyDelete
  7. Ha ha ha..Mr Razzi

    Moga hari ini dipermudahkan urusan....

    ReplyDelete
  8. terima kasih bro sebab terus menulis walau ko macam dah fedup je sebenarnya. kami nak tau lagi dan lagi.

    ReplyDelete
  9. Terbaik la bro.Lu mmg best.Byk info dpt dari blog lu.Keep up the good work bro!!!

    ReplyDelete
  10. Tangga istana besar jangan di lupa brader Mo Razzi. Ad cerita terbaru pasal tangga tu x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teringin sangat nak tahu..apakah maksud or cerita or fakta ttg pasu seramik berlantai marble yg berada di center tangga menghadap laut istana besar.tangga(ruang lega ke dewan santapan dan ke singgahsana)tangga tu biasa menjadi tempat bergambar tuanku bersama tetamunya.tq en.Mo Razzi

      Delete
  11. tahniah tuan artikel baru...dah lama tunggu :)

    ReplyDelete
  12. Sapekah yg dimaksudkan dengan penghuni hutan Jln. Belukar Istana Besar?

    ReplyDelete
  13. USD, 10,000,000.00 in 1893 - bersamaan USD 23 Billion in current rate.

    Aku rasa angka 23 billion tu cm over plak.. Mana kau dpt???

    kalau x silap aku current rate dlm lingkungan DUA RATUS JUTA LEBIH JER..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul la tuh.. contoh jika 1893 dgn usd 10,000,000.00 bolelh beli 100tan emas...sekarang perlu 23billion utk harga 100 tan emas..

      Delete
    2. 100 Tan Emas pebende yg kau ckp ni..

      usd 10,000,000.00 <-------- angka ni SEPULUH JUTA.. aku ulang lg skali SEPULUH JUTA..

      bukan 10 Billion...

      Kalau dia ada 23 Billion sekarang.. Xpayah lah dia jual tanah semua..

      Agak agak la nk ckp 23 Billion..

      Kalau ko malas kira..

      Cek kat sini.. http://www.westegg.com/inflation/

      Delete
    3. cuba kau fikir 10 tahun lepas rm50 kau boleh beli macam-macam tapi sekarang rm50 tu boleh dapat apa je? inikan pulak drpd tahun 1893 hingga sekarang. berapa cepat rate naik

      Delete
    4. Dia xtau latu million dgn billion

      Delete
  14. re-write and not revive ....you're damn intelligent!! keep up the good job bro. I'll keep on pray for your success .....Amiinnn.

    ReplyDelete
  15. terima kasih tuan...

    ReplyDelete
  16. Terbaik dari tuan M.O..

    ReplyDelete
  17. 1. Melaka, srivijaya, majapahit = kerajaan besar = ada mahkota
    2. Kerajaan2 sekarang = serpihan = ada tanjak sbb x setaraf the lost empires.
    3. Albert Baker nk jadikan johor sbg kesinambungan empayar2 lama jadi dibuatkan mahkota?

    ReplyDelete
  18. tunggu je lah... Daulat SI pun nampak kurang

    ReplyDelete
  19. terbaek la bro... input yg bagus..... pricesless....

    ReplyDelete
  20. Owh, coronation start patut dlm 4.30pm hari yg sama dgn bersiram tabal... Abis la kena sial majal

    ReplyDelete
  21. Salam MO ...
    Hamba minta tumpang lalu
    Di manakah gerangannya utk mendapatkan kitab karangan tuan hamba?
    Puas mencari tp tak berjumpa
    Dah ramai peminat yg bertanya pd hamba ...
    Ke kena order direct pd tuan hamba?

    -jln ledang ke kg.gelam-

    ReplyDelete
  22. Welcome back bro..... Kembali menulis jugak akhirnyaa...

    ReplyDelete
  23. Nak tanya.
    kenapa Sultan Johor tak pernah pakai tanjak@tengkolok?ke saya tak terlepas pandang.
    Yang Sultan Johor selalu pakai tu panggil apa?
    Dan kenapa?

    ReplyDelete
  24. Expecting something yg lbh mistik n private pada majlis siram tabal tu. Dissapointed bila tau siap viral lak dlm watsapp. Pada awal ingatkan siram tabal dibuat kat kolam2 area jalan ke blkg zoo sblh bendera tu, tmpt yg paling eerie area situ. Tapi bro, xtau la kebetulan atau sumthing, lps je siram tabal, hujan lebat selebatnya jb, setelah berminggu x ujan lebat..any comments on 'daulat'?

    ReplyDelete
  25. Jika tdk salah tuanku permaisuri zarith sofea pernah menceritakan.. bahawasanya almarhum ayahndanya tuanku permaisuri.. menamakan zarith bersempena peristiwa sultan melaka mencampakkan mahkota ke laut kerana kapal yang dinaiki tidak mampu bergerak.. walaupun setelah semua barang telah dibuang.. ( zarith ganga ).. sekadar berkongsi..

    ReplyDelete
  26. Huhu menangis aku slps Encik mo kembali menaip, lg menangis sbb bersungguh2 dia mencr sumber utk menerangkn kpd semua, always support u bro

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum bro. Boleh share cerita bangunan freemason dekat dengan padang Seri Gelam JB tu tak bro? Terima kasih

    ReplyDelete
  28. Bertuah ko Uneks .. apa2pun tahniah.. apa yang ko buat.. aku ucap terima kasih.. mereka hendak menerima atau tidak biarlah mereka itu.. aku hanya mampu memerhati..

    AB

    ReplyDelete
  29. Sorry bro, aku rasa lain sebabnya kenapa Dinasti Temenggong tak bertanjak/bertengkolok. Kesultanan Johor adalah waris Kesultanan Melaka, selain Perak. Dari Sultan Johor pertama hingga ke akhir (Sultan Ali di Muar) adalah waris keturunan kesultanan Melaka. Aku rasa ada kekosongan yang tak diceritakan kepada rakyat. Sultan Ali tak diiktiraf Inggeris, Temenggong serah Singapura, Temenggong jadi Sultan Johor baru yg diiktiraf Inggeris. Kenapa sultan johor perlu pengiktirafan Inggeris dan bukan rakyat johor sendiri? Kenapa Sultan Ali dan warisnya disingkirkan? ada pencerahan? terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. benda yang sama bermain difikiran saya juga... kalo boleh tolong jelaskan tuan tanah...

      Delete
    2. Klu tak silap... Dinasti Kesultanan Melaka... sampai Sultan Mahmud Mangkat dijulang.... Kemudian Dinasti Bendahara > Sultan Abdul Jalil ( Kononnya sbb Sultan Mahmud tiada Waris .. Tapi ada Riwayat get its ada war is Raja Kechil... Tapi Dinasti Bendahara tetap nak memerintah....)

      Dan Dinasti Bendahara ni Tamat 1909 to Riau sebenarnya... perebutan kuasa Sultan Abdul Rahman Dan Abangnya Sultan Hussin yg memecahkan Empayar Johor-Riau ...

      Sultan Abdul Rahman terus tadbir Riau ....Dan Sultan Hussin tad bit Johor, berpusat di Singapura... ( Sultan2 Tanah Melayu pun dgrnya tak terima Sultan Hussin sbb lebih sokong Sultan Abdul Rahman do Riau).

      Dan mungkin sedan tiada Daulat... Sultan Hussin ditimpa pelbagai Masalah Dan hutang... spt dlm ni

      untoldhistoriesofmalaya.blogspot.my/2014/06/untold-history-sultan-donald-trump-of.html?m=1

      Akhirnya Dinasti Bendahara ( Johor ) jadi lemah.. Andai kata Dinasti Temenggung tak ambil alih... rasanya sejarah mungkin lain Jadinya ( Mungkin British yg beli terus Tanaz Muar dan kesang dari Waris Sultan Hussin , yg menangung hutang tu.)


      Delete
  30. Setahu saya Sultan Ali di Muar adalah berketurunan bendahara, keturunan Melaka di Johor berakhir dengan Sultan Mahmud mangkat dijulang yang tidak meninggalkan waris sah.

    Adakah keturunan bendahara lebih berdaulat dari keturunan temenggung?

    ReplyDelete