Tuesday, 31 March 2015

Untold History : Remapping The Course of History of Malays Origin I

PART 1

Bende yang buat korang.. tak senang duduk kalau dengar.. taking you to uncomfortable situation.. korang akan rase tertipu... aneh.. dan rase di persendakan. But, in the end of this page.. korang akan nampak 'logik' nye.. x perlu decipher bahase-bahase Hindu kuno.. x perlu dikejar2 FBI atau pun yahudi kononnyer 'takut rahsia pecah'.. mcm pundek.... takde bende2 mengarut mcm tu dalam ni... yang ade cume.. logik, yang semua orang akil baligh boleh fikir.. daripada pam attendant Shell, tukang sapu sampah.. sampai ke graduate Actuarial Science. Xde bende2 pelik dan rumit....

Ini adalah zaman 0 A.D.  Korang kene set dalam kepalotak korang.. Melayu zero : takde kerajaan, takde raja, takde tamaddun.. yang ada cuma kewujudan diorang.. laaamaaaaaaa sebelum dorang bangunkan Sriwijaya... 0 A.D alam Melayu. 

But 1st.. aku nak bagi perbezaan Melayu original.. dgn Melayu perasan bagus..


MELAYU ZAMAN SEKARANG

Melayu.. ade, beratus-ratus 'reference' zaman sekarang dalam internet yang cuba mengetengahkan 'asal' Melayu.. semuanya modus operandi yang same : Bangsa dari keturunan yang best dan hebat2, panji2 hitam laah.. Bani Jawi laah..  bangsa terpilih akhir zaman laah... disulam pulak dengan ciri-ciri ke Islaman lebih daripada bangsa Arab sendiri.. asalkan bunyiknye nampak mcm beriman, walaupun terpakse menipu.. kire ok.

Aku menyampah sebenarnye nak bace... aku lanjioo kan jer sape tulis mcm ni.. 


MELAYU ORIGINAL

Kalau aku tulis panjang2.. sampai bile2 pun tak habis..

So.. mari kite tengok "Melayu Original" mcmane  yang pernah diberitakan orang dalam Salalatus Salatin :


  • Hang Tuah mabuk todi..
  • Parameswara bunuh orang... 
  • Bendahara membunuh diri... 
  • Sultan beromen dgn Isteri Tun Biyazid... 
  • Sultan berjudi gadai negeri... so what?

Melayu original dalam sejarah obviously takde akhlak bangse terpilih akhir zaman mcm korang perasan tu.. same je mcm bangse2 lain. So... x payah nak kagum sangat. 




And beratus-ratus lagi example Melayu perangai brassball yang takde ciri-ciri keimanan.

Hampir semua isi 'jalan' sejarah bangsa kita.. xde nilai-nilai yang Melayu zaman sekarang bangga-bangga kan.. yang ade sekarang.. cume penuh ayat2 nak up kan bangsa sendiri walaupun sanggup menipu memainkan agama.. and kite??? kalau orang cerite best.. dah tentu laa korang sorak kan??? 

This is pure history. So... jangan malu-malu.. atok nenek korang dulu semua perangai hancur... jangan perasan konon Melayu bangsa terpilih akhir zaman. 


REMAPPING MALAYS ORIGIN

Kita di war-warkan.. bahawa Bangsa Melayu asalnya disini :



Itu sumber yang kita pegang zaman berzaman.. dari Tun Seri Lanang dalam Salalatus Salatin.


BEHIND PALEMBANG 

Tak lame dulu.. aku dijemput jadi dif kehormat majlis jemputan kahwin member aku di Palembang..

Bapaknye menjemput Ketua Suku Adat Muara Tembesi.. so, ketua adat dorang bagi "gelaran" kat kawan aku suami isteri dengan panggilan "Putero" dan "Puteri"..

And suku adat yang banyak ni.. boleh bagi "pangkat" kat sape2.. even ade member aku orang Malaysia dapat pangkat "Dato'".. yang bagi pangkat tu datang naik  kapchai jer... aku gelak guling2 bile dia print namecard dia ade "Dato'"..

So.. nak dijadikan cerite... dibacalah watikah perlantikan tu gune bahase Kuno Muara Tembesi... 3 jam duduk dengar dia membebel.... pakaian serupa Melayu, makan macam Melayu.. but... bahasa.. no wayyyyyy bahase Melayu..

Makes me wonder... aku selidik2, bahasa kuno Tembesi, Muarang etc... xde sikit pun serupa bahasa Melayu.. semua lebih kepada Suku Minang atau Bangkinang.... so.. mcmane pulak Tun Seri Lanang ckap Melayu berasal dari Palembang???? 


BEHIND 'MELAYU'

Almost everywhere korang bergaduh pasal dari mana datangnye asal "Melayu".. korang gaduh dengan orang Indonesia.. orang Cina.. orang Hindu... dorang cakap korang pun pendatang : dari Jambi datang ke Semenanjung... korang takde point... ko maki dorang balik... so.. yang nampak bodoh tu korang kan???? 

How about this... Melayu memang datang dari sini.. dari "Semenanjung".. 

Korang dah tak perlu bergaduh2 lagi kan??? 


ORIGINAL MOTHERLAND

Tun Seri Lanang bagitau "Melayu berasal dari Sungai Melayu, di Hulu Batanghari"... and few other 'oral' reference orang-orang Sumatera.. 



How about if, Tun Sri Lanang bagi ko cypher... something yang dia cuba bagitau.. but, tak boleh sebab dalam distressful order - dia dalam tawanan Acheh mase dia menulis Sejarah Melayu.. best thing he could do is.. glorify his enemy's land, dalam mase yang sama.. menyembunyikan fakta dalam bait2 ayat.. 

Korang tau tak.... TAKDE orang yang dapat locate name "Sungai Melayu" di Palembang... tempat ni almost x wujud dalam peta dunia... 


Even di Bukit Siguntang.. bukit keagungan Melayu jugak.. takde name "Sungai Melayu".. yang ade cume... Sungai "Musi".. 

Now... add this :
  1. Orang Palembang dan Jambi purba, takde yang cakap Melayu
  2. Takde name "Sungai Melayu" di Palembang
Now.. where the fcuk is Sungai Melayu??? 


BEST SECRET HIDDEN IN PLAIN VIEW

Now.. mari belajar Geography.. 


Tun Seri Lanang dah bagi 'geographical contour' asal Bangsa Melayu: 
  1. Muara "pangkal" nya Sungai Tatang
  2. Hulunya (yang paling hujung) Sungai Melayu
  3. Dalam (berhampiran) Sungai ada satu bukit, nama Si Guntang
  4. Dihulu (sungainya) ada Gunung Mahamiru
Now.. tengok balik :


Sungai dah ade.. Bukit Si Guntang dah ade... So.. Gunung Mahameru (dihulunya)?


Gunung Mahameru terletak di Jawa Tengah... bukan di 'hulunya', dan bukan di tanah Sumatra.. WTF???   Hahahaa.. korang kene main-mainkan dengan Tun Seri Lanang...

Tak puas hati?? bace balik dari tengah ulang2.. .


ORIGINAL LOCATION OF "SUNGAI MELAYU"

Now.. let's "reinterprated" ape yang Tun Seri Lanang tulis.. considering dia orang Johor.. dari Kerajaan Johor Lama... Sudah tentu dia expert tentang Negeri Johor.. dia Bendahara Johor whattt... 

So... ade 1 "Sungai Melayu" di Johore.. 




Name jer "Johor Bahru".. name "Bahru" tu sendiri diberi untuk purposely misleading korang supaya pecaye tempat tu "Baru"... x purba sangat.... but... looks closely :
  • Prince Takaoka mati di Johor, reportedly in Johor Bahru now... in 865 AD
  • Watak "Bendahara Skudai" tiba-tiba muncul dan berjaya menhalau Portuguese Melaka in 1641 dengan bantuan beribu-ribu orang 'pengikutnya'. Skudai located in Johor Bahru.
  • Sungai Melayu dah wujud dalam Peta sejak zaman Portuguese menjajah Melaka.. dalam chronicle Catenheda
  • Hikayat Ramayana ditulis pada 4th to 5th BCE menyebut.. ada 3 tempat penting di Nusantara :

  1. Suvarnadvipa : Sumatra
  2. Yavadvipa : Jawa
  3. Malayadvipa : takkan Palembang kot... sebab dah disebut dalam No. 1.. no need to repeat lah..

So.. "Malayadvipa" ditempat lain.. - di Semenanjung.. 


Aku tak nak tulis panjang2 dengan reference2 hindu yang berbelit2.... remember.. this is 0 A.D dalam peradaban Melayu.... takde kerajaan, takde raja. All fight to survive. Aku nak kasi fahamkan kisah Sg. Melayu, Bukit Siguntang, Gunung Mahameru etc.

Let's go back a while.. tengok ape yang Tun Seri Lanang Tulis... and kita apply balik dekat Peta Moden :


Tun Seri Lanang dah bagi 'geographical contour' asal Bangsa Melayu: 
  1. Muara "pangkal" nya Sungai Tatang
  2. Hulunya (yang paling hujung) Sungai Melayu
  3. Dalam (berhampiran) Sungai ada satu bukit, nama Si Guntang
  4. Dihulu (sungainya) ada Gunung Mahamiru

Mathch isn't it???? Hehehee

Mesti ramai yang tak puas hati.. .but wait... 

Si GUNTANG

Kenapa Bukit Serene aku conclude Bukit SiGuntang??? looks closely :


Guntang dalam bahasa Melayu original purba adalah... pelampung nelayan... While Bukit Serene asalnye pulak ialah :



Yerr.. tapak Bukit Serene yang asal adalah Kampung Nelayan purba Orang Laut, orang yang jaga Istana Melaka dan jadi tentera raja-raja lain zaman purba dulu... dipindahkan ke Bakar Batu Permas Jaye mase HH Ibrahim nak bina Istana Bkt. Serene sometimes 1930's.. 

Actually.. ade point salah dlm article tu.. yang relocate "Orang Laut" and Kg. Orang Asli dekat Bukit Serene ke Bakar Batu Permas adalah HH Ibrahim... 


YES... itu kawasan asal "Orang Laut"... yang "Pelampungnye/Guntangnye" ada di atas Bukit..

So.. to sum everything... :

  • Orang Melayu > adalah Orang Laut
  • Orang Laut / Melayu > pulak.. DNA tracenye sampai ke Maldive dan Hawaiii sebab.. dia "orang laut".. 
  • Sebab "laut" jugak... dorang sampai ke Palembang.. dan dirikan kerajaan disana

So.. lepas ni tak payah nak gaduh2... Asal Melayu memang dekat Semenanjung.  


Kalau ade yang bangang tanye aku : kenape takde prasasti2 kuno yang ditinggalkan di Johor Bahru :

aku jawab... 

  1. 0 A.D.  Zaman atuk nenek korang tak  tau ape. 
  2. And.. Nabi pun bina Tamaddun Islam di Madinah.. bukan di Mekah tanah kelahirannye... so as other great empire builders...  ko nampak ape yang aku cuba sampai kan??? 

OPEN CHALLENGE

So.. to test my theory... aku open for rebuttal on the following term:

So.. if you have  "Sungai Melayu" yang lain ko jumpe dalam Peta > yang mengalir dalam Sungai yang lain > berhampiran Bukit yang ada connection dengan Nelayan... > yang di hulu Sungainye itu ada Gunung... come back and rebut me. Take this challenge. 

Ada sapa brani??? 

36 comments:

  1. good info... totally new input....

    ReplyDelete
  2. Betul2 mbuka minda..sel otak kembali bhubung sejak uneks kmbali mnulis..

    ReplyDelete
  3. arghhhhhh.............sesak otak aku bro!..berdegap-degup jantung aku baca, cuba faham dan seakan mengembara dalam alam yang ko bawa..rasa nak menangis pon ado!!..sebab ngapa bebal benor selama ini. dapat buku sejarah baca gitu je, engkau la antara manusia yang diberi 'gift' oleh Allah SWT untuk singkap balik sejarah melayu..walau bukan aku yang selidik, tapi ko telah bantu bukakan satu lagi pintu untuk aku 'masuk' ke dunia lalu..terima kasih banyak2 razi..

    ReplyDelete
  4. Bro, post la lagi citer2 macam ni. Ko punya info mmg terbaik laaa. takde dalam buku sejarah!!

    ReplyDelete
  5. Patot la kalau duduk kat bukit serene tu boleh hidu bau purbe macam yang tuan post tu.memang dalam kawasan istane tu ade perkuburan orang2 kampung dange.tapi dah dipindahkan ke tanah perkuburan bukit alif baru2 ni.orang melayu kan suke mistik2.banyak hal2 mistik atas bukit tu...

    ReplyDelete
  6. Salam bro Razi..
    Huih... ade rahsia Tun Seri Lanang menyelitkan contour peta dalam tulisan die.. suruh kite kaji dan berfikir ape yang die tinggalkan dalam buku die.. mau banyak lagi yang nak digeledah ni.. kalau camtu negeri Palembang tu memang kat Johor sini la kan?

    ReplyDelete
  7. Sebagai salah seorang yang banyak menghabiskan masanya di Kg Melayu Jey Bee sejak...saya sendiri tak perasan tak tahu sejarah ini !!! terima kasih kerana menyedarkan diri dan minda saya...

    ReplyDelete
  8. Padang Penjaringan macam mana pula?

    ReplyDelete
  9. dekat sarawak pun orang melayu kena panggil orang laut....

    ReplyDelete
  10. "Melayu.. ade, beratus-ratus 'reference' zaman sekarang dalam internet yang cuba mengetengahkan 'asal' Melayu.. semuanya modus operandi yang same : Bangsa dari keturunan yang best dan hebat2, panji2 hitam laah.. Bani Jawi laah.. bangsa terpilih akhir zaman laah..."

    Persoalannya... Kenapa diorang ni semua nk cakap yg bangsa melayu ni dari keturunan yang best dan hebat2, panji2 hitam laah.. Bani Jawi laah.. bangsa terpilih akhir zaman??? Apa motif utama??? Kalau tipu, kenapa diorang yg tulis pasal benda ni semua nak menipu?? Apa sebab munasabah diorang nk tipu pasal kegemilangan melayu zaman silam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerana bagi perspektif penulis, mereka yang mengatakan bangsa bahawa Melayu merupakan keturunan yang best2, hebat2, panji2 hitam, bani jawi.... mereka ini menggunakan alasan2 sejarah Melayu dan juga alasan2 agama Islam sebagai platform untuk pride... utk stim ektasikan jiwa bangsa Melayu... yang ketika ini lemah dan malas serta inferiority complex.... secara mudahnya penulis menyampah dengan mereka yang menyuntik angan2 Mat Jenin kepada Melayu.... yang dapat dilihat sekarang yang tidak setara dan tidak selayaknya dengan bukti masa kini dan juga masa lalu... sebagai bangsa yang best2, hebat2, panji2 hitam, bani jawi, bangsa pilihan akhir zaman dan segala bagai...

      Delete
  11. Bhat Razzi...Sungainya dah ada, bukit pun dah ade, gunung pun dah ada...padang humanya mana?

    BDW, selamat menulis kembali..Buku per cite Bhai?

    Ha ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kg Sawah kat kaki gunung pulai??? hehe

      Delete
    2. bhuahaha..
      BUMI jhohor penuh dgn KEJUTAN!!!!!
      yang tak rase tubuh diri tuh jhorian..
      gua ucapkan kirrim sallam..untuk lu KEPALA GOYANG!!!
      bhuahaha!!!!...

      Delete
  12. Mo Razzi, tapi kalau betul lah Melayu berasal dari johor, mcmane Sri Tri Buana tak tahu tentang temasek sedangkan ia berada di seberang tambak je? Dia land dekat Telok Belanga, bukan kat daerah woodlands? Dia pun nampak temasek dari tg Bemban kat Kepulauan Riau. Buat ape Dia gi jauh2?

    ReplyDelete
  13. Tempat lahirku... Kampung Sungai Melayu

    ReplyDelete
  14. Sejarah Melayu penuh dengan kata kata kunci yg perlu dipecahkan.

    ReplyDelete
  15. Raz keep on writing........its never calm when you are around.

    ReplyDelete
  16. mengarut...tp kalau penulis dan keturunan dh sakai laut bukuit seren nk buat cam ne?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko ni sepatutnya ko keluar kan hujah debat ko, bukannya condem orang

      Delete
  17. kalo tak silap, kg bakar batu ada dua kat jb tu, satu kat pinggir sg tebrau dekat permas jaya dan satu lg kat pinggir antara sg danga & sg skudai. rasanye yg asal dr bukir serene tu ada kat kg bakar baru sg skudai & sg danga sana. nak masuk kg ni kene masuk lalu tmn sutera perling.

    ReplyDelete
  18. It is just a typical theory....

    ReplyDelete
  19. tahniah ada aritkel terkini..teruskan lagi tuan

    ReplyDelete
  20. why must Palembang? So, apa yang cuba disampaikan asal orang Melayu dr area Johor ke apo? What if yang dok blah utagha etC? mind blowing betul...

    ReplyDelete
  21. beb..
    gua nk bg suggest kit..
    mende ngarut tahap dewa kakarod...
    open ler kaitan penguasa,johorian dgn NAGA..
    hati gua asyik berdetik NAGA..semenjak-dua menjak nih...
    napentah..
    adiossa

    ReplyDelete
  22. maksudnya...org2 melayu tetiba tumbuh dari tanah kt johor ke mcm mana? ...

    longgar sikit la teori ko ni unekspekted..i dont buy this.

    anyway,

    tak kiralah dari mana kita datang, yang pentingnya, di mana kita berakhir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul bro, tp, bukn di mana kita berakhir, mcm mana kita berakhir nnt..

      Delete
  23. Itu sumber yang kita pegang zaman berzaman.. dari Tun Seri Lanang dalam Salalatus Salatin.--Nak gelak kan ko kang ko terasa plak bro.Aku suka cara ko mengkaji tapi sebenarnya ko sendiri kena tipu rujukan ko tue...sori bro,gua terpaksa cakap gak walaupun pedih.tapi pada gua, lu belum cukup ilmu untuk tulis semua nie...harap yang baca dapat tapis betul2 segala maklumat k...sori bro...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lah cerita mana yg salah, bagi fakta utk sheikh kita fikir balik. Kalau setakat tulis nak gelak tak bak share mcm mne...

      Delete
  24. Prince takaoka mangkat di Negara LAOTSU in Japanese History. Laotsu is considered Johor, now. Some Japanese historians think Laotsu is near Patani area.

    ReplyDelete
  25. SORRY! Bukan Raotsu, RAETSU is correct. Minta Maaf.

    ReplyDelete
  26. Srivijaya mmg asalnya dari Semenanjung.. mula di chaiya n bergabung secara aman dgn funan, kedah n tan-tan (kelantan / tatang?) pastu bari tawan jambi n palembang...

    teori takashi suzuki:
    https://www.kaskus.co.id/thread/54dd3e1a0f8b464f328b4567/sriwijaya-sudah-terbukti-berpusat-dan-bermula-di-semenanjung-tanah-melayu/

    ReplyDelete
  27. ok, this is going to be a long comment but i'll break it into few comments so u guys can digest it. I'm not a historian but this blog is so interesting it makes me read the salalatus salatin.i will be writing in informal style so forgive me any of you felt insulted.

    1. Biological approach (genetic).
    Bro, lu cakap lu melayu tulen, that is by meaning (A PURE BREED MALAY).Pure breed ni retain their genetic material from their ancestors x kire berapa generasi. No changes at all because no other genes from other genes pool yang alter. Can u reassure yg datuk nenek moyang kau dulu2 tak pernah sangkut ngan mane2 pedagang luar or penjajah?. Even aku susah nak trace balik bloodline aku. kate melayu ni orang laut, suke merantau, x kan la tak de mix marriage langsung, and zaman kesulatanan melayu melaka dan johor ni mmg famous sebagai tempat berdagang so banyak la foreigner. Only orang asli saje yg dpt retain most of their ancestral original genetics because they are isolated, geographical isolation by dense rainforest. tak de orang arab, china ke mat salleg masuk hutan tebal nk merisik anak orang asli.that is why they are so distinct in their physical appearance. but us, we are genetically diversified, ade melayu yg mata sepet cam cina, ade yg bulat, ade yg rambut lurus, ade yg kerinting ade yg ikal. melayu tulen or pure malay breed akan retain their original characteristic because of their gene. considering xde mix marriage, each of us akan nampak same, every fertilization yg berlaku akan menghasilkan anak yg ade characteristic melayu tulen. No differences unless the gene pool is being disturbed by other factor. mix marriage between chinese and malay. Gene mata sepet cina is dominant while mata kuyu melayu is recessive and thus anak yg kluar will be mata sepet anak tu is mix not pure breed. So, are u really pure breed malay? nampak seiras macam ahmad dani Dewa 19 la bro.. anyway, if u are a pure breed malay and malay origin is semenanjung. Your DNA might be really close related to the PERAK MAN, he has been here since 10000 years ago. the oldest fossil ever discovered in Malaysia.

    ReplyDelete