Thursday, 18 June 2015

Untold History : Exposure Imminent of Negara Johor


Betul ke bende diatas tu???

Jawapan aku : Tak!. Dan Yes.

From the 1st glimpse, sekali pandang je dah tau that statement klua dari orang yang xde legal background. Copy and paste viralously throught the Web.

How about... aku cakap bende ni.. the biggest "illusion" ever perpetrated.

Mcm David Copperfield "hilangkan" tembok Cina, watch by thousands. Tapi dorang.. bukan 'hilangkan".. tapi wujudkan 'illusion' yang sorang pun x perasan hampir 60 tahun ditayangkan setiap 31 Ogos tiap-tiap tahun.

BOLEH KE?

Boleh ke perjanjian terbatal?

BOLEH!

Contohnya : Malayan Union. :



There. Bace tu.

Waittt... Bukan sekarang. Next week.

Tapiiiii.... Ape yang aku akan disclose will effect the long standing strategy play by Royal Court.

I'm gonna expose issues yang selame ni jadik kepelikan korang. Pasal agreememt, pasal air, pasal tambak etc.

And those yang kene played, lepas bace exposure aku ni....dorang mungkin akan ubah strategi. And kite maybe hilang Ace card, and they gain an upper hand dalam masa akan datang.

So.... Audiences. U choose. 

33 comments:

  1. Bring it on....

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah.keluar posting baru.tertanya2 gak bila mo razzi nk komen pasal isu hangat ni.terima kasih

    ReplyDelete
  3. Hmm..elok ko simpan je dulu apa yg ko nak ceritakan tu..tapi kalau ko nak ceritakan juga, buatlah secara sambil lalu je..atau berlapik cerita ko tu...jadi orang yg faham akan faham..yg tak faham, nasib la kan..boleh?

    aymy8888

    ReplyDelete
    Replies
    1. agreed, remain secret or berlapik-lapis

      Delete
  4. Bhai MO..Semua raja-raja melayu ada Perjanjian berasingan dengan pihak British semasa terima Residen British. Pembentukan Persekutuan Tanah Melayu asalnya mengikut acuan Negeri-Negeri Bersatu, Selepas itu Di Masukkan Negeri-Negeri Tak Bersatu dan akhirnya Negeri Negeri Selat.

    Sebab itu setiap Negeri ada perbezaan Kanun Tanahnya. Cuma Negeri Bersatu jer yang Kanun Tanahnya agak sama..Kuasa Melantik Menteri Besar Masih lagi jadi kuasa mutlak Sultan... kih kih kih..

    ReplyDelete
  5. Ala.. next week ke? isu tengah panas sekarang ni.. tak sabar2 nak tau!

    ReplyDelete
  6. please we need the enlightenment

    ReplyDelete
  7. Duduk kat negeri2 tanah melayu, laman sendiri, kampung sendiri, kebun sendiri kenapa nak kene patuh pada perjanjian orang asing? Kita tak boleh ubah ke? Kalau diorang cabul camana pulak?
    Orang asing datang atas nama british india company dll ambik hasil, kutip cukai, bawak lari emas dan segala mcm khazanah negara patutnya kitalah kena claim balik dgn orang hakmilik dan bahagian kita. Kalau nak ikut perbuatan tu dikira curi, tipu, rompak dgn jalan salah.
    Orang luar dtg tempat kita patut kenelah hormat tuan rumah. Cuba kita pegi masuk rumah Ah Kok atau Scott makan minum umah dia tak mintak izin, main playstation anak dia sampai pagi, ambik sikit duit dia buat belanja, pakai sikit laman dia buat reban khinzir, dia suka tak?

    ReplyDelete

  8. Kenapa singapura boleh keluar Malaysia
    Kenapa Johor tidak boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab singapura bukan suka2 nak keluar, dia kena tendang keluar. ke apa kata tuan pemilik blog?

      Delete
    2. kerana Singapura adalah barah dalam Malaysia. Di mata doktor, sekiranya barah di kesan, tahulah nasib si barah itu nanti... gelap masa hadapannya...

      M_M

      Delete
    3. Kena tendang bukan..
      suka2 keluar pon bukan..
      itu port 'east yahoodie',dlm 'quarantine period'..
      orang yg penuh badan dgn penyakit tokak.lepra etc..
      mane boley berkumpul dgn org yg sihat..sekadar contoh..
      samalah kesnya cam singapork..
      bg mrk naik tinggi2 dulu..
      biar mrk rasa cam mak bapak 'copet' mrk baguss sgt..
      tgu masa yg cantek utk 'hempas' mrk cukup2..
      sampai barai pas nih...

      Delete
    4. ...sebab kita takut pada waktu itu si mata sepet Lee seperti barah dlm Tanah Melayu...

      Delete
  9. sdr blogger,

    aku pn nak tau jugak, terutamanya dari segi syarat2 tu (hak air,tanah, kuasa raja) background dia, dan paling penting, betul ke conditions tersebut wujud semasa perjanjian malayan union 1946, perjanjian ptm 1948, ataupun perjanjian merdeka 1957?

    selamat berpuasa.

    ReplyDelete
  10. Bro,msa tu kwn ada pegi stu seminar oleh MPM (Majlis Perwakilan Melayu).diaowang ckp dlm perlembagaan malaysia,tak ada halangan mana2 negeri or negara utk keluar dr persekutuan tanah melayu.betol ke? Kalo tak betol mean kita org kene kencheng la gan pakchik2 pencen tu....

    ReplyDelete
  11. Hmmm...
    Dari gambar dan petikan kat atas tu
    Juga petikan ini,

    " Akan tiba suatu masa, di mana rakyat Johor
    perlu membuat keputusan demi kebaikan masa depan
    kita dan generasi yang akan datang. Kita akan bersatu
    dan membuat keputusan tersebut sebagai Bangsa Johor,
    untuk menempa masa depan kita. Bersatu kita teguh,
    bercerai kita roboh."

    See something..??? Ulas sikit bro..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bangsa Johor? Negeri lain taknak buat ke.. Bangsa Melaka, Bangsa N9, Bangsa Pahang, Bangsa Trengganu, Bangsa KL, Bangsa Kedah etc etc.... :P

      Delete
    2. Ape ke peliknye bangsa kl ahahaha Pernah dengar ke sekolah2 ke majlis2 rasmi sebut nyanyikan lagu negeri johor?? Nyanyikan lagi bangsa melaka@ bangsa N9??
      lagu BANGSA JOHOR mmg diterapkan sebelum kewujudan otak mark zuberk lagi. Sebelom ko lahir pun. Dari lahir2 dah berkumandang lagu bangsa johor. Mohon simpan sifat JAKUN utk anak cicit peninggalan k. Pity on u ☝��️

      Delete
    3. Negara J......

      Delete
  12. kamonnn....secoet je bro? aku rindukan kupasan itu..nih, meremang nih

    ReplyDelete
  13. Rasa mcm pernah terbaca ... semasa pemerintahan temengung ibrahim.. kawasan pemerintahan beliau tidak lah sebesar sekarang... tetapi dengan bantuan dan pengaruh british.. beliau dapat memperluaskan kawasan pemerintahannya.. jadi kalu betul nak keluar dari malaysia.. pulangkam semula daerah yg diperolehi semasa pemerintahan temengung ibrahim. ...

    ReplyDelete
  14. Aku mmg enjoy dgn blog ni - sungguh! tapi komen budak baru sunat ni - yg asalnya dari 'cucu-cicit temenggong yg cheers dgn british' - sejarah apa yg dia tau..? Bapak lu pun keluar dari cipap mat salleh - cakap byk! Sudah-sudah la perasan bagus..

    ReplyDelete
  15. aku ase laa admin.. johor nk lancarkn new world order freemason..kn?

    ReplyDelete
  16. takku paham...anak johor kawin dgn anak negeri lain...satu koje pulak dipisah2kan...zalim zalim...jawa johor dgn jawa selangor pun sama jawa...dimana relevannya bangsa johor ni...

    ReplyDelete
  17. MO Razzi layan ketum

    ReplyDelete
  18. Salam,aku rasa berbesar hati dpt baca topik serta kupasan topik dr blog ni...buatkn aku makin cintakan sejarah,subjek yg plg aku benci masa kt sklh dulu...jutaan terima kasih buat smua

    ReplyDelete
  19. JOHOR - Kambing Selatan..? hahaha ( tak tahan nak gelak siut!) - macam salah sikit - patut nya Lanun Selatan..hehehe

    ReplyDelete
  20. Satu masa nanti akan dikembalikan kepada yang HAK.

    ReplyDelete
  21. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete