Thursday, 18 February 2016

DAWN OF A NEW ADVENTURE

Dear idiot.. hahahaaa



Lately aku sibuk balas email, whatsap, weechat dgn orang yang tanye bile ade update posting baru.. aku hidup lagi ker... dah masuk lokap ker.. kene sampuk hantu ker.. almost everyone wonder.

Gua hidup lagi siak.


O.G Vs. MAINSTREAM

5 years ago, x ramai yang ade idea gile mcm ni... blogging the unknown. Its seem the bright idea new approach of interpreting history.  Macam biase laa budak Johor.. kitorang buat ape yang orang lain belum buat. We are pioneering the subject sejak zaman berzaman. We the original.

NOW.. many idiot imitating the same approach.. bersepah Blog Sejarah sekarang. Same approached, tukar ayat yang lebih murni dan suci jer. Selit-selit sikit ciri2 keislaman bagi korang kagum dan rase macam bangse terpilih sebab kesucian ko. 

Some pulak tu quote sikit bahase Sanskrit or Jawa Kuno bagi orang kagum, lepas tu tulis BM padehal diri sendiri tak reti eja pundek gune bahase Sanskrit tapi bebual macam hapal kitab Mahabharata or Serat Centhini sampai habis. Make me want to puke. Fcking poser. 

And then, Buku.. final manuscript was ready.. tapi, looking around.. same jugak kes mcm tu, jadik aku rase macam 'mainstream' pulak nak publish2 nih... any idiot boleh tulis buku sekarang. I ain't gonna be the one mainstremer mcm tu.

Too normal. I am abnormal, with abominable brain.

Sebab tu aku senyap.


THEN SUDDENLY..

Came up from a chronic boredom.

Daripada aku merapu dekat sini, baik aku berkhidmat untuk Negara. Going for field work.. get my arse some dirt. Doing little adventure of my own.

So, aku banyak lepak2 sama kawan2 party animals yang abnormal yang selalu "I can't feel my face" bile malam menjelma.. conspiring against the norms:


MELAKA



Now working indirectly assisting Melaka Government in Tourism Dept... in future, ... baru laa boleh bebual locating hidden bunker, ancient beacon tower, old trading route, contesting Orang Benua's theory etc.


PAHANG

Then, going off and able with group2 kerabat Pahang.. orang2 kuat Royal Court, para Bangsawan Pahang yang humble dan separuh gile.. cool bunch of peoples.


They trying to locate Makan Tun Mutahir and Tun Koris. Big Boss Pahang dah cakap ok walaupun atuk2 dorang dulu arch enemies.

Then we planned to locate Lost Istana Beram at Pulau Beram, Exploring "Pahang Tua", solving the "P" Cannon at Pulau Aur etc.

Banyak boleh buat dekat Pahang nih. Korang mesti tak pegi A'Farmosa Melaka kalau tau Pahang lagi banyak best to offer. Bhahahahaaa


JOHOR

Banyiak. Belum habis lagi.

Locating lost Tyersall Palace dengan partner in crime aku yang same gile masuk lalu route baru yang dia buat pakai lutut.

Comparing artifact with existing building built by the same architect, during the same period of time. Matching specimens.


Nanti je details nye aku cerite dlm upcoming posting.

Then..

Aku nak contest Tun Seri Lanang pasal "Jalan Penarikan". And nak prove yang Mr. Harry Lake itu meniru peta Dato' Salleh Perang




Got this new friend, kayak's living legend.  Planning untuk berkayak guna route lama mapped by Dato' Salleh Perang.. possibly old trade route West Coast Malaysia to East Coast Malaysia yang kita guna dulu2.

This attempt has not been done by any man for over 140 years ago. This is first attempt. Revisiting Dato' Salleh Perang's route to the unknown. 

Orang2 Shahbandar, JPS, YWJ semua lpas ni bleh laa ajak aku lepak same2 lg minum teh bebuih bebual pasal sungai.

Satu kerja gila. I gigil for it.

Then,... banyak ah. Tunggu je nanti. Penat aku nak disclose.


SUMATRA

Going global lepas nih.

Few attempt were made to locate istana-istana kerajaan Melayu Sumatra yang musnah mase tragedi Revolusi Sosial dulu.. Say dalam 28 bijik.

Sekarang aku ade alasan masuk Indonesia for a different reason.

Then, berkayak rentas "Sungai Batanghari".. cari "original" Sungai Melayu.. kalau wujud laa.


JAVA

Then excavating "Pulau Cemeti", sampling artificial ancient waterways etc.



DAWN OF A NEW ERA

Apart from my partners-in-crime yang dah biase buat keje2 gile mcm ni... I'll be having Chinese friend helping out kayaking, an Indian.. retired airborne, orang asli's friend yang sama2 hisap ganja dalam culvert and few others yang aku x bleh mentioned dalam ni in this adventure quest. 

I want to bring the original spirit of Bangsa Johor... Sejarah bukan hak 1 bangsa.

So idiot, jangan whatsap, email or PM aku lagi tanye apasal x update blog. Penat nak jawab siak.. Bhahahaaaaaa 


26 comments:

  1. Hidop lagi..... k bro good luck! May Allah bless u!

    ReplyDelete
  2. Salam bro...
    Peh... Ade new adventure laa....
    Macam banyak je nak cover ni bro?

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah!! ada new entry
    as usual, nice read, interesting, 'mo razzi'-standard of wrting
    teruskan bro! semoga pjg umur murah rezeki

    ReplyDelete
  4. waaahhh..tetiap ari kot bkak blog nie utk tgk update tbaru.. finally...

    ReplyDelete
  5. Welcome back Sir..ha ha ha....

    ReplyDelete
  6. bro.. xsalah tun mutahir and tun koris di kuburkan kat bukit timbalan johor. lepas perang saudara xabis2.

    ReplyDelete
  7. yeay !!!!!! cam nak ikut je ... ken kah?

    ReplyDelete
  8. akhirnya..kontol lu kembali NGACENG beb..kasi henjut gila2..
    syabas2..koh3...

    ReplyDelete
  9. Happynye sayaaaaaaa setelah sekian lama menunggu bro hapdet blog!! Warghhhh!! Rasa nak jerit kuat2 happy bebenor ni!!

    Tqsm bro Mo Razzi muncul balik! :-)

    ReplyDelete
  10. Hidup lg ko bro. good job.. Penat nk bukak blog tiap2 minggu tunggu citer baru

    ReplyDelete
  11. Thank you bro.Gila lama tunggu kau menulis.

    ReplyDelete
  12. Teruskan gali dan kongsi Sejarah Bangsa Johor. Allah Berkati Johor

    ReplyDelete
  13. *tears of joy*

    You came back from the Dead!

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah...M0ga segala usaha tuan dipermudahkan Allah swt.....

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah. thanks bro. U r the best rockstar of the JOHOR people,PULAU people. Terbaikkkk

    ReplyDelete
  16. Harap ko cepat mati. Amin.

    ReplyDelete
  17. apa kau doakan org cepat mati ,Allah balas akan kata2 kau

    ReplyDelete
  18. Lama gile menunggu..tp berbaloi-baloi....

    ReplyDelete
  19. hidup lagi ko..... apehal tak masuk cari post dalam tu ?????

    ReplyDelete
  20. Syabas! Moga ALlah terus pelihara dan rahmati usaha2 murni dan bermanfaat, serta kongsi penulisan dengan orang ramai.

    ReplyDelete