Thursday, 13 August 2020

Anecdotal History of Original Yahudi - Blackcard of Unlimited Withdrawal

Ape aku bagitau ko hari ni, adalah lebih licik dan licin daripada Rothchild and Rockerfeller combined. Stories how you multiply your wealth without creating a global conflict. Just ride them free. Forever. 

Segalanya bermula disini : 


Batu Pahat



Antara perusahaan Tan Swee Hoe adalah pengangkutan antara peninsular to Sumatra. Dia juga founder kepada Ho Hong Bank. Dia adalah salah sorang daripada 4 orang pengasas OCBC Bank. 


Kwong Yik Gate 1913

Before Ho Hong Bank came into premiereship, Terdapat satu bank senior yang diasaskan oleh Wong Ah Fook pada 1904 dinamakan, KWONG YIK BANK (the 1st), sebab seminggu selepas original Kwong Yik Bank liquidated, another Kwong Yik Bank (the 2nd) incorporated in Kuala Lumpur (Kedua-duanya bannk yang berlainan, walaupun nama sama).


Terdapat kegusaran pasaran pada tahun 1913 disebabkan Kwong Yik Bank (the 1st) gagal menge'cashkan akaun milik pelaburnya menyebabkan pengguna beralih kepada bank mat salleh. liquidation Kwong Yik Bank menyebabkan beberapa "merchant bankers" mengambil keputusan bergabung. 


Kegagalan tersebut menyebabkan :

1. Tze Hai Toi Bank +
2. Kow Thong Bank +
3. Chinese Commercial Bank +
4. Ho Hong Bank

Bergabung menjadi OCBC Bank you known today pada tahun 1932. 


Segalanya indah sehinggalah tahun 1942. WW2 erupted. 


Banks, museums, villas and mansion were looted by invading armies. Opportunities presented itself. Hehehee...

Semasa Singapore diambang kebuluran, HRH Ibrahim mengurniakan 300,000 ekar tanah di Endau untuk dijadikan "Food Bank" rakyat Singapore. 


Ingat name "Lim Boon Keng" ni? Dia adalah salah sorang pengasas OCBC Bank, manakala Yeo Tiam Siew (Sorang lagi partner) berpura-pura menjadi pemabuk sepanjang WW2. OCBC fell in the state of disarray sepanjang WW2. 


Kwong Yik Gate 1945

Ingat Kwong Yik gate 1913?




Kenal ini orang? Dia merupakan mastermind dalam moneygame sejak 1930'an. Chinese businessman je tau macamane dia punya licik. Dipanggil "Sultan Tua" oleh orang2 cine walaupun bapak dia hidup lagi, sebab dia punye seniority dalam moneymaking.  Dia jugak yang mengkayakan Robert Kuok. Dia laa jugak yang menyusun DEB dari dalam. Tapi ramai tak tau. Dia senyap, mcm sleeping buddha. 

Similar situation befell to OCBC Bank after WW2. They unable to cash-out their clients. Sensing their distress, he came smiling. 

Offering "cash" from royal coffer to bankrolled the operation. Out of nowhere, OCBC cashflow were stabilized manakala bank-bank lain di Singapore selepas WW2, nazak dan banyak ditutup. Dalam mase 5 tahun, they emerged as global financing solution. 

Legendanye.. 

To honor their cooperation and loyalty, OCBC issued 2 "Blackcard" of unlimited withdrawal. How their ledger the accounting aku tak tau laa. but, itu yang aku pernah dengar. 1 to bigboss, 1 to TMJ. 


Honor the Fallen

In return, boths honoring each other, HRH Ibrahim purchased ancestral land of Tan Swee Hoe and upkept it. Cadangan untuk dijadikan taman peringatan keluarga Tan Swee Hoe dan masyarakat cina setempat. 








Reading Hint


Dude, in short, kalau ko bukan "player".. tak kire laa ape jenis game..  badminton ke, tennis ke, ko nk bukak gelanggang ker??? unless ko memang playernye yg yakin selalu menang dalam gelanggang ko sendiri, tau selok belok and mane nk cari untung. 

Paham ckp aku? 


17 comments:

  1. Terima kasih, abang Mo Razzi. BEEN A LONG TIME LOVE IT

    ReplyDelete
  2. Yeahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  3. Damn , lama mana tunggu baru muncul balik , kemon Mo jangan menghilang lama sangat

    ReplyDelete
  4. Pehhh....keluar jugak brother Mo Razzi. Banglo lama peninggalan sejarah tepi jalan Batu Pahat tu lama dah terbiar. Tapi skrg nampak memang sedang dibaik-pulih dan dipulihara utk tujuan apa yg Bro tuliskan tu.

    ReplyDelete
  5. setelah sekian kalinya... thanks bro

    ReplyDelete
  6. Gila babi lama x munculll... Rindu doh artikel ko...

    ReplyDelete
  7. kalau baca apa yg tuan mo razzi tulis teros rase semangat nak jadi org pandai dan gesaan nak ambik tau tentang sejarah tanah melayu makin kuat tersemat dalam hati ini. terima kasih sir

    ReplyDelete
  8. mantap.. patut la ada keluar berita sultan Johor nak buka bank.. fuuhh.. fuuhh..

    ReplyDelete
  9. Terbaik bro!!! Selamat kembali semula. We want more!!!!

    ReplyDelete
  10. terbaik mo razzi... tq bro..

    ReplyDelete
  11. yeayyyyy..thanks bro share knowledge

    ReplyDelete