Monday, 27 August 2012

Untold History : Onseuponataim in Amerikah III

Episode 1 : Untold History : Syndicated Johore - Chicago Konnection 1893
Episode 2 : Untold History : Onseuponataim in Amerikah II 1939

Now.. 3rd Episode... taken place sometime in 1934





WHO THE F**K IS COMING???


Written in unpublished Kronichle Dato' Said's No. 5... it was recorded that :




HRH Ibrahim diberi 21 gunsalute di Majlis yang dia tak tahu.. and was it was arranged by Major of Chicago to welcomes him to American soils. 

1934 is the year mase dia mengelilingi dunia.  Namanya termasyhur di Tanah Amerika apabila disambut secara besar-besaran di China, Jepun dan Hawai semasa perlayarannya tahun itu.. so.. Mayor of Chicago dah dapat tahu awal, di jemput HRH Ibrahim ke majlis pembukaan World's Fair, dan dia jadi satu-satunya Royal dignitary yang merasmikan World's Fair di tanah Amerika.


Peristiwa itu merekodkan, bukan sahaja memberi kejutan kepada Johore's Entorages, tapi jugak 200,000 rakyat Amerika yang datang melihat perasmian World's Fair itu..





Official commentaries kerajaan Amerika menyatakan.. Johore adalah "independent state".. bukan jajahan takluk British (1914).  So take note.

Peristiwa pelik ini di rekodkan daripada 3 sources yang berlainan.. Dato's Said Kronicles.. , Johore Courts Diamond Jublee's and Chicago and Illionois Archieve.


Chicago & Illinois Archieve jugak ade mengambil gambar HRH Ibrahim bersama Frank Buck.. his closes friend in  Untold History : Most Formidable Hunter in the World





dan jugak.. Penganjur Majlis.. dan Commander of Troops, Col. Morris Keck





5 tahun selepas Chicago... Frank Buck membuka mini Zoo di New York Exposition dengan di supply oleh HRH Ibrahim.. to be continued in Onseuponatain in Amerikah IV

10 comments:

  1. Sultan memang kaya, tapi rakyat je belum kaya2 lagi. Jalan raya kat Johor pun dah macam kolam renang. Sultan nak lalu baru lah sibuk nak turap jalan.... Untunglah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kat johor sultan selalu buat aktiviti luar pegi ke kampung2 tiap2 tahun ader kebara mahkota... tiap2 tahun ada jalan yang diturap... bukan selesa untuk sultan aje.. kan kita juga yang lalu kat jalan tu

      Delete
  2. salam kenal. Fantastic, this is the blog that I am looking for. Keep on updating

    ReplyDelete
  3. Kenapa HRH pegang botol **** dalam gambar pertama dan simbol tangan satan dalam gambar kedua ???

    ReplyDelete
  4. gambar 1st.. UPACARA PERASMIAN utk kapal.kira mcm adat.botol tu akan dipecahkan.bukan utk minum.

    gambar 2nd.. kebetulan je tu.takkan la sir sultan nak wat ngan sengaja kot.

    huhu..

    ReplyDelete
  5. because he freemason maa

    ReplyDelete
  6. Hrh sultan ibrahim is a freemason.dia initiated on 9th july 1960 in Empire Lodge no 2108 london.sultan idris ibni sultan iskandar shah is a masonry too.tunku abdul malik ibni sultan badlishah sultan kedah pun sama masons cuma dia initiated dekat lodge kat ipoh.tu semua sultan yang ada kaitan dengan freemasons.tanda setan tu just salah satu daripada tanda masons yang kalau korang google banyak lagi tanda dia handshakes semua.bush,obama,semua pernah buat.kamal attartuk pun pernah buat.dekat dengan thistle hotel jb ada lodge masons kalau korang pandai cari.

    ReplyDelete
  7. kalau ada budak kecik yang baru kluar dari perut ibu tepeleot tangannya dan membentuk satu simbol, mungkin ianya anak dajal... atau mungkin petanda bahawa kampung kelahiran itu akan menemui dajjal...

    sekiranya kita melalui jalan hutan, dan terlihat beruk2... perlulah jangan diberi pisang kerana saya pernah mengambil gambar sebelum ini, tangan beruk2 itu membentuk simbol2 dajjal...

    ReplyDelete
  8. HRH tinggi besar saiz badannya mat salleh pun kecik.. Tapi apsal keturunan HRH kecik-kecik saiz sekarang

    ReplyDelete