Monday, 2 September 2013

Untold History : Orang Laut Invasion Against the Mighty Pharoahs

Kenape?? x  percaye???

ALL the mighty empire.. mcm Roman, Greeks, Goths, Egyption, Mesopotamians, Monggolian... semua.. orang-orang yang hebat-hebat.. dibandingkan dengan Melayu

They built temples, palaces, structure that far beyond our capabilities.

BUT NOW.. All of them become pariah.. Greek become 3rd world country.. Rome, antara paling miskin di Eropah.. Egyptian.. jadi pencacai Israel.. Mesopotamians, same jugak.. Monggolia.. lagi teruk.. tandas awam pun tak ade

All these 'great' people.. jadik jahanam.. x sehebat mane pun dorang.

So.. what makes you thing.. this people.. orang asli yang korang geli nak pegang tu : ORANG LAUT... x pernah invaded Egypt 4,0000 tahun dulu?  Same macam bangsa2 hebat diatas.. sebelum dorang jadik mcm sekarang yang korang nampak... pernah terfikir tak korang ape yang dorang pernah buat pada tamaddun dunia?? 





ORANG LAUT :

Sejarah ringkas.. orang Laut yang kite kenal :

1. Setia nak mati
2. Berkhidmat kepada Raja-Raja Melayu


Orang laut pulak.. terbahagi kepada beberape puak.. antaranye :








Dikatakan... ade 10 jenis orang laut dinamekan orang laut :

1. Suku Kopek (Johore/Singapore/Riau)
2. Suku Senggera (Johore/Singapore/Riau)
3. Suku Selat (Johore/Singapore/Riau)
4. Suku Seletar (Johore/Singapore/Riau)
5. Suku Bajau Laut (Riau/Natuna/Borneo)
6. Orang Laut (Natuna dan Borneo)
7. Suku Biduan (Melaka/Muar/Johore)
8. Orang Mantang (Johore/Singapore/Riau)
9. Orang Tambus (Johore/Singapore/Riau)
10. Orang Kuala (Johore/Singapore/Riau)

Itu.. jenis2 orang laut yang dapat dikalsifikasikan mengikut sejarah 800 tahun = sepanjang penglibatan mereka dengan Melaka... which is, tugas-tugas mereka ialah :




Imagine this :



Penah terfikir?? kenape orang-orang laut yang macam ni dijadikan hulubalang-hulubalang Istana zaman dulu???

Masuk akal??

Ape ISTIMEWANYE dorang???? sure ade.... orang dulu2 je tau kenape dorang ni reliable dalam bab2 menjaga sempadan dan berperang... kt bawah ni aku kasi tau. 

Bile korang bace balik bende diatas.. sejarah Greek, Roman, Mesopotamians, monggolian.. serupa jugak... dorang jahanam pada zaman sekarang kalau nak dibandingkan dengan kehebatan nenek moyang dorang zaman dulu..

Same mcm orang laut ni... 


ORANG LAUT yang misteri DALAM SEJARAH FIRAUN

Terdapat satu misteri dalam sejarah Mesir Purba... kisah orang-orang 'sea people' yang misteri.  Kehadirannya jadi tandatanya.. dan kehilangan mereka pun jadik misteri sehingga hari ini.

Kisah ini dicatatkan di kuil2 Firaun.. 4,000 tahun dahulu... yang mana :




Yes.. masih jadik misteri hingga sekarang... 

4,000 tahun dulu.. TIADA NAVAL POWER yang pernah direkodkan oleh sejarah.. kecuali pada 3,200 tahun dulu.. mase Suppiluliuma II mengalahkan angkatan Cypurs.  

Who the fcuk are these people then???? 


DREADED 'SEA PEOPLE'

Orang Laut yang misteri ini... asal usul mereka tidak diketahui, budaya mereka, bahasa.. tidak dapat dikenal pasti.. sehingga sekarang

Kalau korang familiar dgn research orang europe.. korang tentu tau.. dorang dapat identify, even to the smallest tribes yang pernah wujud di europe.... tapi tidak dalam kes ni.




Dalam laluan penaklukan mereka.. dorang menyerang dan MENGALAHKAN empire besar seperti Greece, Crete, Canaan, Syria etc. etc.... sehinggalah mereka sampai ke Egypt.. 4,000 tahun dulu

Ini adalah peta penaklukan mereka.. tanpa asal usul.. penaklukan mereka start di Syria.. :



Menyerang semua empire persisir pantai.. hingga ke Delta Nile.  

Mereka menyerang Egypt sebanyak 2 kali.. sehinggakan Firaun Ramses II dan Firaun Merneptah goyang akibat dilanggar Orang Laut ni.. 

TRIBES

Same mcm suku Orang Laut.. Ramses's court wrote that.. there were 10 tribes of 'sea peoples' that defeated :



1. Denyen:
Amarna letters (El-Amarna tablet 151; Amenophis III/IV)Medinet Habu (Ramesses III)Papyrus Harris (Ramesses III)Onomasticon of Amenope (Late 20th-22nd Dynastie)

2. Eqwesh:Great Karnak Inscription (Merenptah)Athribis Stele (Merenptah)


3. Karkisa:Kadesh Inscription (Ramesses II)


4. Lukka:Obelisk temple hieroglyphies (Byblos Obelisk 2000-1700 BCE)Amarna letters (El-Amarna tablet 38; Akhenaten)Kadesh Inscription (Ramesses II)Great Karnak Inscription (Merenptah)Onomasticon of Amenope (Late 20th-22nd Dynastie)


5. Peleset:Medinet Habu (Ramesses III)Papyrus Harris (Ramesses III)Rhetorical Stele, Chapel C at Deir el-Medina (Ramesses III)Onomasticon of Amenope (Late 20th-22nd Dynastie)Pedeset Inscription (ca. 900 BCE ?)


6. Shekelesh:Great Karnak Inscription (Merenptah)Cairo Column (Merenptah)Athribis Stele (Merenptah)Medinet Habu (Ramesses III)


7. Sherden:Amarna letters (El-Amarna tablet 81; Amenophis III/IV)Amarna letters (El-Amarna tablet 122; Amenophis III/IV)Amarna letters (El-Amarna tablet 123; Amenophis III/IV)Stele of Padjesef (19th-22nd Dynasties)Kadesh Inscription (Ramesses II)Tanis Stele (Ramesses II)Papyrus Anastasi I (Ramesses II)Great Karnak Inscription (Merenptah)Athribis Stele (Merenptah)Papyrus Anastasi II (Merenptah)Stele of Stemhebu (Late 19th/Early 20th Dynasty)Medinet Habu (Ramesses III)Papyrus Harris (Ramesses III)Papyrus Amies (20th Dynasty)Papyrus Wilbour (Ramesses V)Adoption Papyrus (Ramesses IX)Papyrus Moscow 169 (Onomasticon Golenischeff; Early 21st Dynasty)Papyrus British Museum 10326 (End of 20th Dynasty)Papyrus Turin Museum 2026 (End of 20th Dynasty)Papyrus British Museum 10375 (End of 20th Dynasty)Onomasticon of Amenope (Late 20th-22nd Dynastie)Donation Stele (Osorkon II)


8. Teresh:Great Karnak Inscription (Merenptah)Athribis Stele (Merenptah)Medinet Habu (Ramesses III)Rhetorical Stele, Chapel C at Deir el-Medina (Ramesses III)


9. Tjekker/Sikila (?):Medinet Habu (Ramesses III)Papyrus Harris (Ramesses III)Onomasticon of Amenope (Late 20th-22nd Dynastie)Report of Wenamun (22nd Dynasty)


10. Weshesh:Medinet Habu (Ramesses III)Papyrus Harris (Ramesses III)



Itu bahase Egyptian.. translated into greek and then into roman.. 

So... nak dijadikan cerita.. disebabkan kajian itu dibuat oleh mat salleh.. so.. dorang tengok konteks yang hampir dgn dorang.. sejarah europe / greek adapted into egyptian folklores...

KONNECTION 

Pasal ape aku conclude "Sea People" yang misteri ni adalah Orang Laut???? meh sini aku kasi tau sebab ape : 

1.  Best secret hidden in plain view = name... "Sea People" adalah name khas yang diberikan oleh Firaun kepada orang2 ni.. menunjukkan.. bangsa dorang.. cume satu bangsa je dalam dunia dikenali "Orang Laut".. yang duduk terbiar di tebing-tebing sungai Johor dan Seletar Singapore tuuu.. lain tempat takde dah.. 

2. Hammurabi, Perdana Menteri Firaun yang terkenal itu mencatatkan, 3,000 tahun dulu:



Suku orang laut ini tinggal di atas kapal... same statement dengan William Farquhar 200 tahun dulu :



Both of them.. lahir 3,000 tahun apart, mencatatkan BENDE YANG SAME... 

3.  Egyptian Painting.. melukiskan.. di dinding-dinding kuil mereka rupa bangsa-bangsa orang laut yang ditahan ini = all depicted non-western civilization.. dengan hidung kemek, berkain sarung... pakai terendak etc. etc. :




So.. cume ade satu je masalah korang.. = nak terima fact.. how the fcuk in the world these Orang Laut travel to Egypt?????????? rite????????

Aku ade jawapan untuk bende ni.....

Exactly around 3,500 to 4,000 years ago... keadaan laut tenang... there is wide migration from west to east.... termasuk yang ni :


How these Melanesian tribes spreads to Hawaii???? same mcm diatas.. .by naval migration... Impossible????

Kalau impossible.. how the fcuk did our DNA ended up in Hawaii then?? rite??

HYPOTHESIS :

But this Orang Laut tribe doesn't stop at Hawaii.. they bypass South America across Atlantic into Gibraltar pass, entering Mediterranean untuk mencari jalan pulang ke Malaya.. then..

They stuck at Aegean sea, plundering and invaded Mediterrenean seashores untuk survive.. then try to enter Egypt using Nile River for hope it can reach Arabian sea.

Sekian.


28 comments:

  1. Saya suka, suka, suka...

    ReplyDelete
  2. tak puas baca sekali. banyak kali baca. pastu baca balik..
    baca la banya kali pun tak bosan...TERBAIK!
    tahniah kepada blogger blog ni.

    : )

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum saudara.
    Artikel yang amat bernas mengupas ttg orang laut.
    Namun saudara tertinggal satu. Oarng laut banyak di borneo jugak. Bajau laut. Bahkan bangsa di borneo panggil orang melayu sarawak sebagai Anak Lawut = Orang laut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf ya.. saya bukan tertinggal.. tapi sengaja meninggalkan fakta tersebut kerana - mereka terkenal sebagai lanun dan orang yang tidak boleh dipercayai.. written fact, while 'orang laut' dari kawasan riau, sumatra dan johor = Memang selalu direkodkan penjaga sempadan negeri dan juga pahlawan WALAUPUN mereka miskin dan tinggal diatas perahu SEBABNYA : mereka tidak pernah tertarik pada kuasa dan kekayaan.. tapi kesetiaan. Itu sifat semulajadi mereka yang membezakan "Orang Laut" riau dan "Orang Laut" Borneo.

      Delete
    2. "mereka terkenal sebagai lanun dan orang yang tidak boleh dipercayai.. written fact"

      sekali baca macam pundek pulak ayat kau kat atas hehe, tapi betul dulu lanun banyak di borneo yg terdiri dari kaum2 asal belah pilipin sana, those were the real lanun yang menjarah pesisiran borneo. last pirate attack was in 1862, mukah.their last port was in kidurong destroyed by the locals+brooke army. asal gelaran "orang laut" kepada melayu sarawak diberi oleh kaum dayak yang tinggal di pedalaman berbanding orang melayu yang tinggal di persisiran, of course we all know that but i just can't see how melayu sarawak tinggal atas air dan lagi kaitannya dengan Hikayat Merpati Jepang menyukarkan imaginasi aku. And don't forget about Sea Dayaks too, they were the tribes that has helped the Brooke's ended the ngayau era. very much known for loyalty and totally not a lanun, but that's another story. i just wanted to explain the the details of so called orang laut borneo.

      but that's what so far i know, if u have earlier untold documentary regarding this orang laut borneo do make a new post yeah.

      Delete
  4. salam,
    just nak inform. Ada sekolah kat batu pahat dah kibarkan bendera pesuruhjaya negeri dan daerah batu pahat sempena 31 Ogos. Ada cerita pasal bendera-bendera daerah kat johor ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti Anonimous. Masenye akan tibee

      Delete
    2. tak sabo x tunggu citer selanjutnya...

      Delete
  5. terbaik punya info dari uneks.. keep it up tuan!

    ReplyDelete
  6. Salam saudara... Artical ni memang DASYATLAH. GEMPAK.
    Blh x nak mtk idea dan cadangan skit mcm mna nak support 'Org Laut' dlm SEKTOR PEMBANGUNAN di kawasan darat (jauh dr kws laut/pantai/sungai/etc)terutamanya di kws Selatan Semenanjung.
    SEKTOR PEMBANGUNAN : kemudahan penenpatan/perumaha,kemudahan komuniti,fasiliti dan related dgn sgla prasarana yg wujud di Malaysia skrang, dan lain-lain...
    Klu ada isu yg kukuh sy akn cuba utk buat tesis, design the Special Bldg utk Org Laut ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang laut is orang 'laut'. Dorang akan mati lepas klu duduk darat. so.. bangun kan laut, then bangunkan dorang indirectly.

      Delete
    2. so, bangunkan laut dr sudut mcm mna??

      Delete
    3. Loh.. aku skolah pun tak lepas, sampai tingkatan 3 je. Ko plak yg nak buat thesis ni tanye soalan rumit mcm ni.

      Klu ikut aku senang je. Ikut logik lah.. Caspian, Sardinian etc. memang pelaut sejak dulu.. sekarang, tidak lagi. So.. ape dorang buat?? - buat Yatch, export exotic fish, buat manned submarine utk recreation etc.

      Sebab.. dorang tau.. klu dorang hidup kt 'darat'.. dorang mati lemas... might as well continue whatever left from their culture and pride, and adapt it into modern living

      Delete
    4. Nak tolong orang laut...mungkin tuan Aizi boleh tolong sedarkan agensi2 gomen yang tdo dok biarkan kapal2 pukat bermaharaja lela pada masa nie...kite yg bukan orang laut pun sakit hati nengoknyer...

      Delete
  7. ok... xpe, dah fhm. at least, dah dpt sdikit gambaran tntang xtvt dieorang hr ni... ok, thanks...

    ReplyDelete
  8. Boys of Straits adalah gelaran mutlak milik orang laut / orang seletar bukannya penyokong-penyokong JDT. sekian.

    ReplyDelete
  9. Gila best posting ni!

    ReplyDelete
  10. Kt johor orang2 laut ni pun digelar Orang Kuala..

    ReplyDelete
  11. Bro.lu punye koneksion memang mantap.
    Kat potian ramai beb!
    Tapi kesian laa tengok dia org skrg.

    ReplyDelete
  12. info yang awak bagi sangat menarik. tq
    so, orang2 yang tinggal di kawasan pulau2 di mersing etc pulau aur, pulau pemanggil, pulau besar dll tu penduduknya orang laut la? then dialek dorang macam mana? ade bunyi-bunyi macam orang sarawak sikit2.

    ReplyDelete
  13. info yang bagus. sebagaimana saudara kita Melayu Sarawak komen, terdapat Orang Laut di kepulauan borneo. seperti di Sabah, orang laut ni kita panggil Orang Pala'u, dan mereka ni termasuk di dalam kategori 'stateless citizens" kerana tidak ada negara yang mahu menerima mereka. Adakah dorang ni pun berada di dalam kelompok 10 jenis orang laut yang saudara nyatakan?

    ReplyDelete
  14. wehh..cbe tgk balek gamba2 Sea People ni..
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pulasti_(Philistine)_and_Tsakkaras_(painting).png
    kat atas kepalanya ditutup..tak nmpak mcm orang laut kita..dan yang ini..
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/Seev%C3%B6lker.jpg
    tak tahulah kalau yang ni perang dgn Sea People but kalau prasan,sampanya ad byk perahu and takde atap..

    ReplyDelete
  15. Salam Tuan Rumah. Interesting read. Cuma bab diorang cross dari Pacific ke Atlantic ikut South America tu pening sikit. Laut dekat selatan Argentina tu bukan calang calang. Naik sampan/perahu susah nak lepas tu. Possibly that's why malayo-Polynesia nie sampai Hawaii / New Zealand je. Sekadar komen je.

    ReplyDelete
  16. org laut ni spesis org melayu ke ape sebenarnya?

    ReplyDelete
  17. Memang ada dinyatakan dalam Sejarah Nabi Musa membawa Bani Israel melintasi Laut Merah di Genting Terpendek iaitu 1.5 Km. Penduduk asal Mesir tua ialah orang Sino-Semite dan asal orang Melayu ialah dari Ur suatu daerah di Iraq tempat lahir Nabi Allah Ibrahim. Memang benar kenyataan saudara. Suatu artikel yang bermakna. Kebanyakan Orang Laut sudah ramai yang bercampur dengan orang Melayu. Suatu hari Islam akan bangun dari timur. Jadi Islam itu penting. Orang Laut sekarang pun sudah maju. Jadi kita mendoakan semua beroleh hidayah Allah.

    ReplyDelete
  18. Orang Laut ialah penduduk asal wilayah Mesir Purba sebelum kedatangan Bani Israil dan Firaun. ia ada kaitan dengan teori hanyutan benua iaitu semasa banjir besar dizaman Nabi Nuh. Ada kajian seterusnya...

    ReplyDelete
  19. Aku suku biduanda di darat N9 dan suku aku juga berada di air adat termenggung.......orang laut & bugis bukan rakyat johor, itu suku pendatang di johor, pribumi hanya suku melayu johor.....

    ReplyDelete
  20. "Sea People" yang menyerang kerajaan pesisir mediteranean pada zaman tersebut rasanya bukanlah Orang Laut dari Nusantara... byk fakta yang dikongsikan dalam artikel ringkas diatas samada tidak tepat atau tidak lengkap.
    10 kumpulan/tribe Orang Laut yang disenaraikan berdasarkan sejarawan Barat di atas juga kurang teliti dihuraikan dalam artikel saudara. Memang Sea People yang menyerang kawasan Mediterranean pada zaman itu tidak diketahui asal usulnye. Tetapi sekurang2nya satu nama, Peleset, memang telah dikenalpasti sebagai Palestin.

    ReplyDelete