Tuesday, 10 September 2013

Untold History : Τηε Λοστ Γρεεκς Ξιϝιλιζατιον ιν Κεδαη

It was written "The Lost Greeks Civilization in Kedah" in ancient Greek's.

Kenape??? x pecaye lagi????


TAWARIKH

Kalau aku nak cerite panjang2 definasi "Tawarikh" mengikut acuan Al-Ijil dan orang2 sezaman dengannye lalu ditiru oleh orang2 barat.. dalam mengklasifikasikan "Sejarah".. tak habis 4,000 pages ni..

So.. sesimplenye aku bagitau = "Tawarikh" adalah "Tarikh".. tu je.  Korang tak payah kusut kan kepalotak korang.

While.. "Sejarah" tu adalah "Ranting-ranting" cerita... or "Hikayat"

Bezanya.. "Tawarikh" dinukilkan dengan tarikh dan tempat, while "Sajarat/Sejarah" tidak dinukilkan tarikh.. tapi tempat.  Kedua-dua nya menceritakan 2 perkara yang sama - berhubung perkara lalu.

So.. kite gunekan definasi orang-orang bijak pandai Arab mcm Al-Ijil tu.. berhubung "Sejarah" yang diklasifikasikan sebagai "Tawarikh" or (tarikh) dalam bahase Melayu.   Then.. kite apply dekat peristiwa dibawah ini :


HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA

Diceritakan dalam Hikayat Merong Mahawangsas bahawa :


1. Pasukan Rom belayar ke Kedah
2. Diserang Garuda yang mengadap Nabi Sulaiman

Dalam Hikayat Merong Mahawangsa.. disebutkan terdapat satu pasukan laut tentera Rom belayar ke China... lalu terkandas di Kedah.

Dia juga menyatakan "Garuda" tersebut berhubung dengan Nabi Sulaiman.

Now.. ko apply definasi "Tarawikh" Al-Ijil tadi atas perkara2 ni :


  • "Rome" diasaskan pada 756 BC
  • Nabi Sulaiman hidup pada 900 BC



So.. 'they' are definitely NOT ROMAN... so.. who the fcuk are they????

Roman datang dari satu civilization yang same lebih kurang mcm dorang.. - Greek.. let's look at Greek's existence :


MATCH!

It was Greek yang hidup sezaman dengan Nabi Sulaiman.

HYPOTHESIS

So.. hypothesisnya.. "Roman" yang datang itu adalah bangsa Greek yang hidup sezaman dengan Nabi Sulaiman.. bukannya "Roman".

Tetapi.. Hikayat Merong Mahawangsa Ver. 1 itu.. ditulis pada zaman "Roman" or zaman 800 - 400 BC. 

Kenape aku conclude "Greek"?

Sebab ini :


Candi Lembah Bujang!!!

Kite dimomokkan bahawa "Candi Lembah Bujang" itu kepunyaan orang Hindu.. sampaikan semua lupe tengok Hikayat Merong Mahawangsa tu menceritekan orang2 Rome (Greek) datang, dan tinggal di kaki Gunung Jerai.. bukannye orang Hindu 

Hikayat Merong Mahawangsa disalin semula oleh penganut Hindu in 1200 AD and incorporated their story into the Hikayat embedded the fact that, their temple was built above the Greek's temple.

Sebab ape aku cakap Candi2 di Lembah Bujang adalah tinggalan rumah ibadat kuil Greek??? sini aku aksi tunjuk :

1.  Orientation 





Hampir kesemua Candi Lembah Bujang dibina mengadap "Timur"... sama seperti Greek Temple :


What's the odd??? 

Ini merupakan graft, julat Greek Temple yang dijumpai and it's orientation :


Kebanyakkannye... mengadap TIMUR

While... kuil-kuil Hindu.. orang yang seagama dengan rakan-rakan Hindu purba yang terkenal di Tanah Jawa mahupun Tharsis pula oreintasinya lebih menghadap BARAT :







Mana mungkin "Hindu-Hindu" di Kedah mazhabnya lain TIDAK MENGIKUT penganut Hindu lain di Jawa Barat??? 

Agak aneh bukan????


2.  DESIGN




Those are Lembah Bujang.. while.. these were the Greeks :








What are the resemblance???? the aeriel photography shows that... those temple was constructed by pillar inside the partico.. dibina dengan tiang di halaman 'hall' nya.. while.. 'ancient' Hindu Temple pulak... yang asalnya dari India :






Sikit HARAM pun takde bentuk rectangular shape mcm dekat Lembah Bujang - yang konon dibangunkan oleh Empayar Hindu

So now.. korang dah nampak ape yang aku cube sampaikan???

MUNGKIN korang refute sebab tiang-tiang kuil Greek amat besar gedabak.  Perlu diingatkan.. dalam Merong Mahawangsa ditulis, angkatan perang Rom (Greek) yang hanyut ke Gunung Jerai.

Thus, dorang tinggal and adapting local environment dgn resources yang sedikit dan jugak tools yang limited. So, bahan binaannya pula adalah simple, mungkin berasaskan kayu dan batu bata kerana tidak ada marble utk binaan kuil yang hebat


3. CLAUDIUS PTOLEMIUS

Ptolemy as you know him. The earliest Greco-Roman chronicler yang mencatatkan kewujudan Selat Melaka.

Living around 90 AD - 168 AD. Dia merupakan bangsawan Roman berbangsa Greek.  How the fcuk did he know Selat  Melaka???? = His ancestor, those who traveled here and resides at Gunung Jerai.


HYPOTHESIS ; Kedatangan Hindu Hindia

Now, kita dah ade date of establishment the ancient Greek's in Gunung Jerai.. around 900 BC - 700 BC berdasarkan Hikayat Merong Mahawangsa.

Now.. kedatangan Hindu ke Kedah pula kira-kira 500 AD - 1200 AD, yang paling awal di Nusantara.  Dibawa oleh Pedagang Hindia.

JADI.. keturunan pendatang Greek yang menetap di kaki Gunung Jerai, berpindah dari Utara ke Selatan (Jambi / Palembang / Johor) sekitar 400 BC - 1 AD atas sebab-sebab... mungkin peperangan. (Lalu... ade sambungan cerite ni#)

Lalu ditinggalkan kuil-kuil mereka di Kaki Gunung Jerai.

500 tahun selepas itu.. kaum-kaum pendatang Hindia menetap disitu dan utilized semua kuil2 peninggalan Greek dan menjadikan nya tempat ibadat kaum-kaum Hindu.

Sebab aku conclude bende mcm ni :


Struktur asas pada setiap candi di Lembah Bujang mempunyai ukuran yang besar berbanding struktur atasnya = menunjukkan... terdapat penambahbaikan pada zaman yang berlainan

While.. TAMADDUN HINDU PURBA JARANG menggunakan bake clay sebagai asas binaannya.. yang biasa dorang gunekan ialah chiseled stone.  Itu yang aku pelik.

Sebab tu.. segala patung dan ukiran 'kuil greek' yang asal telah diubah orang Hindia kerana ditinggalkan lebih 500 tahun.

Ape yang korang jumpe hari ni = patung2 agama Buddha dan Hindu Mahayana... tanpa korang ambil kira orientation, ingredient, structure, layout dan juga catatan-catatan dari purba yang nenek korang tulis tuuu.. walaupun diselang selikan dengan dongeng, ade cluenye yang korang tak pernah pikir.


# SO.. APE JADI PADA KETURUNAN GREEK SELEPAS ITU?

Korang bace "Sejarah Melayu"??

Yang mana dikatekan keturunan Sang Saperba itu dari titisan Iskandar Zulkarnain (Alexander the Great)?? Peristiwa ini terjadik kira-kira 800 AD - 1100 AD dulu. 



Iskandar Zulkarnain (Alexander the Great) adelah orang Macedonia.. ancient Greece.  

So.. ko relatekan cerita diatas antara Hikayat Merong Mahawangsa dan Sejarah Melayu = Both point out to the same source = GREEK

So.. ceritanya berkaitan antara satu sama lain.  Kat situ letaknya 'missing link' Sejarah Melayu dengan Iskandar Zulkarnain.

Orang2 keturunan Greek yang lari dari Lembah Bujang (dalam Hikayat Merong Mahawangsa) = menetap di Palembang sebagai pelarian.  Berkahwin dengan bangsawan tempatan, keturunan mereka melahirkan Raja-Raja Melayu (dalam Sejarah Melayu) yang disebut berketurunan Iskandar Zulkarnain dari Makedonia (Greece) - seperti yang dinukilkan dalam Hikayat Merong Mahawangsa

See the konnection??????








37 comments:

  1. wOw! Hebatnya post nie, tak tercapai dek akal ku - KEEP UP THE GOOD WORK OK!GREAT WORK BY THE WAY..

    ReplyDelete
  2. Wau!

    Luaskan "kuasa"mu.

    ReplyDelete
  3. Hmmm... patut lah ada nama wan malini kat palembang tu...

    ReplyDelete
  4. sejarah yg semangkin terungkap

    ReplyDelete
  5. http://hmm-asal.blogspot.sg/ - website ni membuat analisis yang panjang tentang hikayat merong mahawangsa.

    ReplyDelete
  6. dok senyap lama buat kajian..ambik le assistant supaya sebulan boleh keluar 10 artikel ke..

    ReplyDelete
  7. Betul bro..Dari segi saintifik pulak, memang DNA orang melayu ade peratus persamaan tinggi dengan orang Greek. Ku lupa apa sumbernya, tapi memang ku baca dalam research, yang dibuat melalui saiz sampel dan saintifik method. harap somebody dapat carikan artikel tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ade. It was called "Helen Gene" hypothesis. Where Hellenistic empire launched thousands ships around the world during the ancient greek = hasilnya, few genetic (1 out of 100,000) found Malaya and Australian's aborigines.

      Delete
  8. Menarik gak hipotesis ko ni.. Kalau nak dijadikan teori kena ada sokongan fakta menyilang dari ahli sejarahwan yang berkaliber dari seluruh dunia tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul.. if only i born in US.. klu kt sini.. lupekan je. hehehee

      Delete
    2. Why not?! Proud to be malaysian kan.. walaupun... tabek la kt u !!

      Delete
    3. boleh buat rujuk silang dengan srivijaya tak. srivijaya ni sangat misterius malahan dikatakan asal dari tanah melayu kemudian turun ke palembang..

      Delete
  9. oooo...melayu ni asal dari greek la ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde statement yg ckp melayu ni asalnye greek.. yang ade cume - keturunan raja-raja ni asalnye dari keturunan alexander the great (greek) as written in A. Merong + B. Salalatus Salatin

      Delete
  10. but, only this time your source came from wiki???

    ReplyDelete
  11. Bukan Cyrus ka??
    Mana satu yang betul nih?
    ada yang kata Iskandar itu alexander(greek purba), ada juga yang kata Iskandar itu cyrus(parsi purba) yang mana satu daa??

    ReplyDelete
  12. Sekolah Agama Johor dulu memang belajar subjek Tawarikh tapi x taula klau skrg dah tukar

    ReplyDelete
  13. history should be rewritten. archeologists found earliest civilization in south east asia in sungai batu, kedah.
    http://www.nst.com.my/life-times/sunday-life-times/heritage-380-bc-bricks-1.265774

    ReplyDelete
  14. Hari tu aq terjumpa link page ni kat Facebook aq, dengan tjuk rumah hantu villa kat JB tu. Pas abis baca tu, aq baca post yang lain2 lagi. Bro, aq rsa hang patut jadi lecturer atau penulis, macam Muhammad Alexander (Wisnu Sasongko), aq tgok dia macam hang juga... suka tulis buku ttg cerita yang org tak pernah buat, macam Armageddon: Antara Petaka dan Rahmat, Yakjuj & Makjuj: Bencana di Sebalik Gunung dan Alexander adalah Zulqarnain dan Luqmanul Hakim adalah Socrates Berkulit Hitam. Tapi hang, mmg hebat la bro. Aq budak U ni tak dapat nak fikir sampai cam ni sekali... pergh dahsyat hebat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku just a simple man live like a rockstar

      Delete
    2. nasib pompuan if lelaki mmg join hampa utk benda2 history mistik cenggini..awesome lah

      Delete
  15. bila bce ni teringat pulak kt fb dulu femes org dok share keturunan apakah kita berdasarkan bentuk kaki... time tu x percaya la sebab dr bentuk kaki cakap dr keturunan greek, dok pikir dari mana datangnya greek dalam sejarah melayu... sekarang baru paham.. thanks bro.. :) ur blog seems to be interesting. semakin diterokai semakin terbuka ttg sejarah. keep it up... will be waiting ur next update.
    ni link rujukan ttg bentuk kaki tu... http://infovaganza99.blogspot.com/2013/09/gambar-bentuk-jari-kaki-berdasarkan.html

    ReplyDelete
  16. Assalaamualaikum...tahniah...satu kupasan yang menarik...saya pernah menetap di India...dah pernah cuba mencari perkaitan antara India dan Tanah Malaya...yang paling hampir seperti yang ramai tahu...Negeri Kedah sudah terpahat dalam sejarah Semenanjung India (a.k.a Bharat) sebagai "KADARAM" di sebuah kuil hindu di bahagian selatan India. Dikatakan juga ukiran nama "KADARAM" telah terukir sejak kurun ke 2 masihi.

    Jadi, secara dasarnya saya boleh kata hypothesis saudara dalam isu ini ada benarnya...Malahan, cerita susur galur melayu berdarah dari Iskandar Zulkarnai juga MUNGKIN ada kebenarannya kerana...kempen tentera Greek untuk menjajah ke Asia terhenti di bahagian Barat India...sebab itu...banyak bukti2 sejarah mengatakan pelayaran kapal dari zaman greek (sezaman dengan Nabi Isa atau sebelumnya) pernah dicatatkan dalam beberapa kajian sejarah di India...semua ini boleh diperoleh di arkib Goa, India...Wa'Allahu a'lam...sekadar berkongsi pengetahun

    ReplyDelete
  17. tapi iskandar zulkarnain ni adalah cyrus the great bkn alexander the great. cyrus n alexander keduanya individu yang berbeza

    ReplyDelete
    Replies
    1. According to who? = According to seorang Indonesia, yang dpat geran kerajaan Malaysia sebanyak 2 juta untuk 2 jam dokumentari SAHAJA.. and belen yang lain2 nye dibuat joli di kampungnya.

      Delete
  18. Dating batu-bata Lembah bujang lebih awal dari zaman Alexander the great; bermakna tamadun itu telah wujud sebelum Alexander the great....dating lebih mendekati zaman Nabi Sulaiman a.s. . Jika baca Sulalatusalatin, Iskandar Zulkarnain berkahwin dgn anak raja Kida Hindi atas syariat Nabi Ibrahim a.s. . Jadi besar kemungkinan keturunan Melayu ialah dari Iskandar Zulkarnain dr zaman Nabi Ibrahim a.s. .....mungkin juga Zulkarnain yg sama dlm al-Qur'an. Wallahua'lam

    ReplyDelete
  19. Fuh kalo geran 2 juta tu yg dianugerahkan pada seorang Malaysia...kau ke..Srikandi ke.....barulah hebat pengkisahan sejarah...kalau 2 juta boleh siap satu galeri dgn keris...tombak...harta mahsul zaman silam...upah bomoh tarik duit tu sikit je...tak habis 200 ribu....In lah pemikiran pemimpin..asal org luar..gaya mcm bagus je..terus lembut hati bg juta-jutaan. Kalo pengamal sejarah tempatan..terbongkang makan megi je lah tengah bulan..hadui...

    ReplyDelete
  20. tabik spring lah!!!!mmg lama dok cari nukilan2 yg mcm ni!!hoo3..boleh balik goreng adik beradik sedara mara cikebung2 ni!!apa2 pun trimaz fo da info..teruskan perjuangan..

    ReplyDelete
  21. aku ada few kawan org Greek masa kat UK dulu.. perangai diorg memang diorg ni mmg saling x tumpah mcm org melayu

    ReplyDelete
  22. Salam Tuan,

    Rom zaman dulu sangat luas. Kesan peninggalan Rom ada di merata Eropah dan Utara Afrika.
    Paling biasa kita ingat Coloseum Rom Itali. Turki dulu juga merupakan sebahagin dari Rom
    Pada pendapat saya Greek pada zaman dulu memang sebahagian daripada Rom.

    Terimakasih.

    ReplyDelete
  23. Ko tengok la perempuan2 kita betapa 'sihat'nya mereka. Kau tengok patung dewi aphrodite yang diukir oleh orang greek ni, 'sihat' melampau adanya.

    ReplyDelete
  24. Dalam Al-Quran apa yang dimaksudkan dengan'Rum' adalah tamadun Parsi hingga ke Greek. Orang Rome mengambil dewa-dewi orang greek dan Parsi sebagai sembahan.

    ReplyDelete
  25. kalau ikut turutan empire..rasanya greek dulu baru roman..Roman ambik stylo greek...

    ReplyDelete
  26. kajian dah cukup hebat dah cumanya pd pandangan sy, kalau ikut nama dlm Al Quran Zulqarnain aja. xde Iskandarnya, dan one thing fr sure Zulqarnain dan Alexander the great totally 2 diff person. teruskan kajian, tapi jgn lupa fact dr Al Quran.

    ReplyDelete
  27. I wish you could write a paper and publish in international journal.
    Assalamualaikum.

    ReplyDelete