Thursday, 31 July 2014

Untold History : Tangga-Tangga Ke Alam Bunian - Masonic jokes or more sinister purposes???

Let me take you to.... alam bunian.

The place of "Istana Bunian" korang dah tau dalam ni :  "Untold History : Istana Bunian Sultan Abu Bakar"



This is one of few things yang aku tulis tak masuk akal. But, it is amusing.. I enjoy it. I've been there, and came back in one piece.

This place is excessible by public, even yang selalu pegi situ pun tak perasan what lies in the other realms.

Korang boleh pegang, touch and feels... boleh hidu, except... x boleh communicate je, nanti made org cakap ko gile.

Located di tengah2 bandar JB, this place macam : orang tua.... Orang tua yang dah lama hidup, been there done that.., ade satu "bau"... klu korng perasan.. bukan bau yang tak menyenangkan, but smells of tragics, survival and fighting spirits, faded by time, thus meninggalkan bau.. then, ko compare dgn bau bayi baru lahir.. dlm 41 hari kelahiran. Bau yang sama.

Sama macam tempat ni, the air, the breezes, the sounds it's makes... like they stucked in time... 180 tahun dulu. And whoever been there, live in that place and died... masih "hidup" and effect the surrounding.

Susah aku nak explain, but.. korang try pegi kubur. Perkuburan baru, dengan perkuburan lama. Feels the air, the smells. Mcm tuu lah.

Aku tunjukkan cara, aku tunjukkan arah... the rest.... ko tanggung sendiri ;)


TANGGA

Let say.. kalau ade satu runtuhan, which people claiming jumpa runtuhan bekas "Istana Johor".. 1st thing aku akan inspect ialah = Tangga..


All this istana, mempunyai satu characteristic yang sama.. iaitu "Tangga".. kalau ade 1 binaan tangga which come out of no where di tengah2 laman.. that is belong to Johore

Mula-mula aku ingat, this is characteristic of the builder, a signature of him.. which most in this cases is Sultan Abu Bakar.. then, lama-lama.. it leads to a sinister findings.. so aku 'keluarkan' character ni dari series "architectural behavior" of Gilded Age Johore.

Yes. Dia yang selalu bina 'Tangga' ni.. not HH Ibrahim and his descendant sampai sekarang..

To what purpose??? aku tak tau.. and sure ramai yang cakap = ofkoss laah for walkways you dumb idiot. So.. aku sure kene tembak balik.. 

BUT.. let us see :


ini salah satu contoh... normally korang AKAN JUMPA 2 anak tangga :

1. Tangga yang ada 1 ade leadway... while..
2. Tangga yang lagi satu.. takde leadway.. TERLETAK SEBELAH MENYEBELAH..

Bukan 1.. tapi banyak...

And.. tangga ni come up out of nowhere.. semacam sengaja diletak disitu...



This is few collection yang aku ambik mase 'technical visit' sorang2.. just to feels the air.. MUCH TO MY SURPRISE.... this kind of tangga scattered anywhere.. 

Some even leading to NOWHERE.. ko ade tangga.. but ended up pergi dinding concrete.. ada tangga ended up pegi directly dekat pagar, pangkat pokok etc... DOESNT makes sense at all.. mcm ni :


This one of the oldest structure in that parks. Victorian ornamental steels. Ada 3 lagi on its sides.

At 1st visit.. aku x boleh digest and keep thinking about it.. then aku datang balik the next day repeat.... starting from that small stairs depan Istana Besar...

Here..






Sebelah tangga ni.. ade lagi satu tangga with leadways.. So.. aku guna tangga yang takde leadways sekitar taman ni.. Semua aku pakai.. 

Its lead me to..



Makin eerie.. 1.00 pm in the afternoon ditengah-tengah bandar rase mcm dekat kubur..

That tangga all those tangga to nowhere.. membawa ko pegi ke sini :


Nampak cantik.. and yess.. aku redah sorang-sorang.. sebab.. kalau ramai-ramai, bunian malu nak jumpe.. hehehee

Aku pergi dengan adik aku before he depart tu US.. dia pergi Museum.. aku pergi merayap kat luar.. sampai laa ke perigi buta ni..



At 1st.. aku aku ingat perigi.. so.. x suspense sangat laah.. BUT then.. aku rase 'perigi' ni adalah KUBUR.. sebab :


Perigi ni tak berlubang.. and.. ade orang tabur bunga atasnye.. fresh flowers.. wangi gile..  walaupun pukul 1 tengahari.. something not right.. 

Ramai believe perigi ni merupakan 'modern' structure.. well.. aku pun suspect mcm tu jugak.. BUT WHEN aku belek2 document aku.. this perigi dah wujud sejak 150 tahun dulu :


Taken in 1930's.. sedikit pun tak berubah.. lepas aku tengok ade bunga tu baru keadaan jadik seram sejuk..

On the way back.. mase aku turn balik.. aku berjaya lah snap satu lagi gambar.. it turn out that "something" greet me at the end of the road ;)




Ignore je ape yang ko nampak :) Heheheeeee.. Hellowww

It doesn't stop me there.. take left.. jumpa lagi satu tangga.. and aku sampai kat kawasan ni :




Ini adalah bekas private garden HH Sultan Abu Bakar.. ini tempat favorite aku.. korang boleh 'rasa' dia punya 'kepurbaan'nye dengan duduk je dekat situ.. feel the air, breezes and the birds singing.  Aku boleh rasa, aku boleh 'bau' that place is alive... at night ;) hehehee 


URBAN LEGEND

There are 3 commanding summit mase Temenggung buka JB, bukit timbalan, bukit iskandar and bukit bintang. And there are reason dia pilih tempat ni, out of 3 commanding summits, bukit bintang yang paling rendah. Most structure there dh wujud sejak JB dibukak.

Either 1 of these 2 :

They are Masonic masters.. munkin this architecture they built to reflect their 'wills to govern'... or munkin 'teka-teki' for later generation.. each of them ada cluenye tersendiri.. we don't know... But 1 thing for sure.. mesti ada 'kegunaannye'..

The other "Urban Legend" ialah..

Someone told me that.. bila Sultan Johor yang baru dilantik.. pada malam coronationnya.. he has to step in ALL these stairs-to-nowhere sampai ke satu tempat on the other realms.. dekat situ di tabalkan lagi sekali by 'others'.. then only he fit to be king mcm HH Abu Bakar and Brassball Ibrahim.  Itu urban legendnye.. x mesti betul..

That is the reason we have plenty of "stairs to nowhere" mcm nih... it was made for entity which not living kind, but the deads... to avoid korang berselisih or terlanggar dorang..

WELL.. aku dah tunjuk jalannye.. And disclose you untold episode hidden in public.

UNFORTUNATELY.. kawasan semua diatas telah ditutup for good.. 2 minggu lepas aku pergi sana...

So.. korang boleh imagine je lah, following my journey to the unknown. Good day. 

37 comments:

  1. Alamakkkk apa ni bro... Baru nk stimmm..
    Terencat siol.. Sambung sambunggggg...

    ReplyDelete
  2. Excessible...salah ni...ejaan betul accessible..

    adjective

    1.

    (of a place) able to be reached or entered.

    "the town is accessible by bus"

    synonyms:reachable, attainable, approachable, within reach, available, on hand, obtainable;

    ReplyDelete
  3. ERGHHHH....jangan la potong stim gaya ni... tak syok!! hahaha! cerita habis plsss!!

    ReplyDelete
  4. Taman bunga~~ istana besar~~

    Jam 6.00 petang je semua kena keluar dari situ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waktu melawat dah tamat. Lagi pun dah pukul 6 ptg. Ayam pun tau nak balik reban.

      Delete
  5. bukan bau
    tapi
    aura

    ReplyDelete
    Replies
    1. aura lain maksudnya...apa yg dimaksudkan penulis ialah "bau"...tempat2 lama mcm ni mmg ada satu bau yang susah nak dijelaskan..hanya yg mengalaminya dan pergi shj yg dapat menghidunya

      Delete
    2. bau kawasan lame...macam kawasan yg ade bangunan yang dah tumbuh
      lumut

      Delete
  6. Thumbs up!.
    Always tertunggu-tunggu posting terbaru dr bro Mo Razzi nih.
    Terima kasih sebab cungkil benda2 gini utk pemalas cam sy nih.

    ReplyDelete
  7. nampak apa??tak nampak pun,bagi klu please

    ReplyDelete
  8. aku nampak orang tua berjanggut panjang lambai kat mo razzi......

    ReplyDelete
  9. betulla bro,dekat peta lama dalam untold history : istana bunian tu pun ada marking perigi...perigi yang sama kan?

    ReplyDelete
  10. Bila lagi Muzium tu nak dibuka....kalau org mata tak berhijab..apa la agaknya yg dia Nampak...Puteri..Hulubalang....menarik..

    ReplyDelete
  11. "..UNFORTUNATELY.. kawasan semua diatas telah ditutup for good.. 2 minggu lepas aku pergi sana...
    So.. korang boleh imagine je lah, following my journey to the unknown. Good day...."

    WHY AFTER YOU?? Ada yang memberitahu ke?? :'( teringin nk join bro 'jalan-jalan' ambil pengalaman dan kaji benda ni secara fieldwork... :"(

    ReplyDelete
  12. betol bro, dr kecik taman ni jadi kawasan mainan n jogging.. da pergi da semua tpt ni include the perigi area.. and yes rasa tpt dier ada aura len mcm sikit.. and sgt byk tangga2 yg ada tp xde hala tuju and mcm pointless, xpasal2 ada tangga, out of nowhere.. almost every area in the park.. mohon selongkar misteri ini dan kongsi..

    ReplyDelete
  13. Tangga2 from one terrace level to another. Biasa je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inspired from hanging garden design??

      Delete
  14. hihi best3. orang jcorp kne jogging kat tmn ni tetiap minggu. teringat memori dulu2

    ReplyDelete
  15. mmg ada kuburan pun..
    jenazah walawpun dimumiakan still berbau.. yelah jauh berjalan kan..? avoid sana sini.. malu lagi dgn daulat2 yg lain...

    others cerita, mmg ada...nie xleh cita.. mcm pelik gile n xlogic dek akal ?

    ReplyDelete
  16. PREDATOR yg nyambut engkau nanti...
    gua segan sikit dgn tempat cam ni...
    sobab kerja gua bukak kebon..
    hehe...

    ReplyDelete
  17. Waktu kecik dulu sya pernah ke tempat ni .. Taman yg last tu ( favourate park Almarhum ) dulu di penuhi dengan pokok pokok cactus berduri n cengkerang cengkerang laut . ada 2 atau 3 kolam petak 4 segi . Tempat ni mmg selalu dingin ngn sejuk jer walaupun waktu tengah hari .. n byk lumut lumut ... Masa tu zaman 80's

    ReplyDelete
  18. Salam Bro Razi..
    Private Garden HH Sultan Abu Bakar tu last kawan pergi around 1999 or 2000 kalo tak silap.. Memang agak sejuk n segar sikit tempat tu kalo pegi time rembang tengahari.. Rasenye ade 1 taman Jepun kat atas tu kan?.. Tak tau ler masih wujud lagi taman Jepun tu sebab dah lame tak jejak kat puncak bukit tu..

    ReplyDelete
  19. Salam Braderped
    private garden yg gambar d atas ni kedudukan dia selepas taman jepun .. ( masih lagi wujud sampai sekarang) . klu kita menyusur jalan belah kiri selepas air pancuran patung kanak2 tu . kedudukan taman ni bersebelahan tetapi kita kena turun tangga ke arah bawah klu nk ke Taman private Tunku ni ... ada 2 atau 3 kolam air kt taman ni . Taman Bunga Istana Besar d perbaiki baru baru ini sempena
    pertabalan Sultan Johor

    ReplyDelete
  20. Terima kasih bro kongsi info

    Bila baca bab perigi tu, teringat pada satu 'perigi' di tanah perkuburan berhampiran kawasan rumah skrg ni. Lepas tanya org lama yang ada, diberitahu bahawa di dalam 'perigi' itu sebenarnya adalah kuburan sepasang suami-isteri yang mewakafkan tanah perkuburan tersebut.

    Tak pasti kenapa dibuat kuburan sebegitu... kalau tgk dlm 'perigi' tu mmg kosong tak bertanda mcm kes dlm gambar dlm posting ni juga

    ReplyDelete
  21. Menarik..
    Aku pasti ada makhluq Allah lain yang menghuni disitu..dengan suasana dingin disitu..ia sesuai dengan persekitaran makhluq2 ghaib..

    Cuma yang aku risau..

    Apa yg ko sangka tempat ni.hidup pada malam harinya ialah..
    Hidup dengan aktiviti maksiat.

    Chop! Aku tak cakap tempat ni tempat ni port maksiat..

    Tapi aku khuatir kalau2 ada anak muda yg terlalu berani untuk mencemar taman2 ini dengan perbuatan tetkutuk tu..nauzubillahimin zalik.

    Pada aku..baguslah..bila ia ditutup.

    Atleast kita dah tutup ruang dan peluang untuk org buat maksiat kat situ.

    WaAllahualam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dude.. aku ade kawan, budak JB.. few of them yang berani beromen kat Kubur Mahmoodiah. BUT here.. "no way!!.." dorang cakap.

      Asked around.. takde sape brani masuk tempat ni lepas pukul 6 walaupun tak berpagar. X percaye.. ko boleh try sendiri.

      Delete
  22. Kawsan msh tutup... xtau bila buka blk.. ada sekali mai redah masuk... kena halau siap escort smpai luar... huhuhu

    ReplyDelete
  23. hahaahha..green prophet ...wtf....lucky u bro otherwise u become 'someone'

    ReplyDelete
  24. Allah maha kuasa, makhluk lgsg xde kuasa. Lu mmg anak Joho bro! Gua respek!!

    ReplyDelete
  25. Salam, alahai, kenapa dh xdpt tgk pic?

    ReplyDelete
  26. hey bro,like ur UNTOLD STORY...keep going!

    ReplyDelete
  27. Waktu sekolah dulu... Sy dn keluarga selalu jogging kt situ.... Memang nyaman kt situ... Udara dia lain...
    Tp skrng tempat ni telah ditutup...

    ReplyDelete
  28. Document??? Boleh tahu x nama document awak tu??? I want to check

    ReplyDelete
  29. Sri Sultan Kembar Udara30 August 2017 at 13:41

    menarik, orang biasa boleh masuk ke bro ? :)

    ReplyDelete