Sunday, 15 January 2012

Untold History : Istana Bunian Sultan Abu Bakar

2 Persoalan pokok:

Unknown Origin : Sebab... tiada reference bertulis.. or bukti bergambar tentang kewujudan this magnificient Palace.. not event one.. tak tau siape bina.. tahun bile dibina etc.

Vanishing Istana : The existance of this magnificent Palace once recorded dalam peta PWD Johore early 1902.. the only surviving record tentang Istana ni..


CASE OF MISTAKEN IDENTITY OF "BALAI CENGKEH"

Ramai sangka "Balai Cengkeh" adalah "Istane Bukit Zaharah".. even bile korang google.. sure korang dapat result yang same = menunjukkan "Balai Cengkeh".. bukan "Istana Bukit Zaharah" yang sebenar








UNKNOWN ORIGIN


In local account stated that "Balai Cengkeh" dibina SEBELUM pembinaan Istana Besar (1865).. maknanya.. Istana Bukit Zaharah dibina lebih awal.. tapi tak tau bile.

But... ade beberape account dari orang2 yg berlainan contradicted to each other.. :

1.  Dikatakan.. Istana Bukit Zaharah dulu dibina sementara menunggu pembinaan Istana Besar siap...
2.  Dikatakan jugak.. dibina selepas Istana Besar siap untuk keluarga Sultan Abu Bakar yang berpindah dari Telok Blanga




AMAZING CO-OCCURRENCE :


Lihat baik2.. :

Konnection with Tyersall-Woodneuk : Remember kisah "Tyersall" mistakenly identified as "Woodneuk" dalam thread aku yg lepas? = same mcm kisah "Istana Bukit Zahara" ni.. typer "Tyersall.. dapat result "Woodneuk"

History repeated itself... but, luckily.. Tyersall palace ade gambar dan peta untuk reference.. so.. kite dapat bezakan bentul dan kontur tapak asal.  But, not the case of "Istana Bukit Zaharah".

Konnection with Istana Besar-Dewan Cina : Now.. setiap "Istana" sultan Johor.. built separate with "Balai/Dewan".. built in adjacent to each other..

Same macam = Istana Bukit Zaharah-Balai Cengkeh... and jugak Tyersall-Woodneuk.. cume "Woodneuk" bukan considred as "Dewan".  

Semua bangunan ni.. in later time.. menggunakan.. purposely.. or mistakenly identified dengan nama yang sama.. to confuse public for unknown reason.  


PLAUSIBLE FACTS  


1.  Semua orang mistakenly identified "Balai Cengkeh" adalah "Istana Bukit Zaharah"

2.  Tiada rekod, penulisan dan gambar tentang 'kewujudan' Istana Bukit Zaharah ni.. cerita sebab2 ditinggalkan or dirobohkan etc.

3.  Foreign account... dipetik dari diari San Speur.. Ms. Falconer.. or Duke of Sutherland in 1870 - 1880's =TIDAK PERNAH mencatatkan binaan "Istana Bukit Zaharah" semasa lawatan dorang.. BUT.. Istana-istana kecil yang bersepah di keliling Istana Besar macam "Istana Marble" tu jugak dorang buat reference... and mention dlm buku dorang.. mcm istana ni 'invisible' dari mata kasar dorang.  


SEBAB APE AKU CAKAP 'INVISIBLE'??? 

Korang perhatikan betul2:



Hahahahahaha

-unekspekted melapurkan dari alam bunian-

10 comments:

  1. tempat jogging lama saya.. dari kecik dibesar kan dgn bermain dikawasan nieh.. tak pernah nampak istana zahrah, balai zahrah (juga dikenali org Johor sbg Sekolah Agama) mmg slalu amek gambar kart situ.. bole mintak original peta tanpa hitam2 tak? di sini mmg byk penjaga.. pernah 3tahun lepas pergi dgn 8 org kawan ke kawasan Balai Cengkih pukul 2pagi, sorg dari kami melihat ada seorang nenek tgk jea kitorg.. and at the same night before polis smpai ada mawas besar kat atas pokok pun tgh dok pratikan kitorg..

    ReplyDelete
  2. Nak tahu apa cerita di sebalik cerita bagi Balai Cengkih ni? Kenapa Balai ini dibiarkan usang dan terbiar padahal ianya di dalam kawasan istana? Harap tuan boleh inform saya melalui emel saya. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. it was build for the deaths. and the deaths won't leave. hahahaahaa

      Delete
  3. saya pernah sekolah di sana... batch terakhir sebelum pindah ke sekolah agama yg baru..... hampir semua ceruk dalam bangunan saya dah masuk....

    ReplyDelete
  4. kt pelan lama tu bawah ada tulis tangan nama Kadari Karto. itu wak kadari kg pasir tampoi ke?

    ReplyDelete
  5. Salam.. sekadar bertanya, marking yg dihitamkan dlm peta lama tu adalah istana-istana kecil Sultan ke? kalau betul boleh tolong dirungkai kenape dah hilang?

    ReplyDelete
  6. Saya belajar di Sekolah Agama Bukit Zaharah antara tahun 1969 hingga 1973. Pernah satu ketika binatang buas terlepas dari zoo dan berkeliaran sekitar sekolah. Bangunan ini patut dipulihara dan jadikan aset pelancongan. Patut buat filem berlatarkan kawasan sekeliling.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikr. Bangunan macam ni patut dipelihara and dipulihara bukannya di biarkan sampai semua buat assumption macam2. Bunian lah mistik lah apa lah. Istana lama is istana lama. Royal buildings ni semua patut boleh buat tarikan pelancong kalau dah tak tau nak function kan as what. Boleh jugak buat set filming untuk filem sejarah. Baru productive. Haish~ typical Malaysian.

      Delete
  7. Mmm x thu la.. Just cari yg betul je

    ReplyDelete
  8. siapa tau bila taman ini akan dibuka lagi?

    ReplyDelete