Sunday, 15 January 2012

Untold History : 2 Mahmuds and Pontianaks

Beware orang2 yang bername "Mahmud".  Anda menjadi tarikan Pontianak 

MAHMUD NO. 1

Majority believed, Puteri Gunomleydam bukan manusia, but a fairy.. or sekaum dgn pontianak.1300880900

Sometime, dia bertukar menjadik Nenek Kebayan..

Her ridiculous request brings mental conflict of Sultan Mahmud Malacca.. :

  • 1 jambatan emas dari Melaka ke Gunung Ledang.
  • 1 jambatan perak dari Melaka ke Gunung Ledang.
  • 7 dulang hati nyamuk.
  • 7 dulang hati kuman.
  • 7 tempayan air mata anak dara.
  • 7 tempayan air pinang muda.
  • 1 mangkuk darah Sultan Ahmad, iaitu anak Sultan Mahmud Shah, dan yang masih kanak-kanak lagi.

His affairs weakened his reason and logic, bring end to Malacca's Kingdom which later colonized by Portuguese in 1511.  Mahmud ni kalah dgn pujuk rayu pontianak.

MAHMUD NO. 2

Lagi ganas dan sadis.

Mahmud II, or better known as "Sultan Mahmud Mangkat Dijulang" adalah generasi terakhir Kesultanan Melaka, also involved in unholy affairs dengan Pontianak.

Beliau menjadi Sultan pada umur 22 tahun.

SADISTIC MAHMUD

Rekod yg aku ade, dari catatan* Captain Hamilton.. 1st British explorer to East Indies yg pernah besua muka dan hidup dgn Sultan Mahmud menyatakan:



all his madness = attributes to... FULL MOON

Cerite 1

Sultan Mahmud ni.. peliwat tegar.  Sehinggakan Bondanya terpaksa menyuruh dayang yang paling cantik dan mantap menunggu Sultan Mahmud dibilik tidurnya dengan berpakaian g-string dan tube.  Datang dia hendak beradu, dipeluk dayang cun tadi dari belakang trying to seduce him.. tapi di bantai oleh Sultan Mahmud.. dan dipatah2 kedua2 tangannya disitu juga kerana memeluknya.. 

Bonda nya tak boleh cakap ape2 lagi melihat ketegaran semangat keliwatan Sultan Mahmud.

Cerita 2

Pistol.  Dihadiahkan Captain Hamilton sepucuk Pistol kepada Sultan Mahmud.  Ditest oleh Captain Hamilton pada alang tiang Istana.. kagum, lalu diberi kepada Sultan Mahmud untuk dicuba.d

Instead of point it to hardwood, Sultan Mahmud menembak salah sorang pengawalnya.. hanya kerana ingin melihat mcmane Pistol tu boleh bunuh orang.

Cerita 3

Captain Hamilton mencatatkan, dari kenalan Istana dan pedagang2.. yang Sultan Mahmud beristerikan Pontianak, yang hanya akan menjelma bila bulan mengambang.

Ini adalah antara sebab 'kegilaan' Sultan Mahmud.

CERITA LAIN

Bila relate balik semua kegilaannya itu, dan isteri "pontianak"nye itu dengan adat Melayu.. ade few amazing facts yang interrelated :

Kucing Bertanduk

Dalam catatan purba, "Kucing Bertanduk" Sultan Mahmud pernah wujud.. kucing hitam yang bertanduk.  Selalu dilihat dikawasan Istana pada siang hari... pada malam hari dia jadik ape??????????????? hehehehehhehe


Makin pelik pulok, kucing tersebut mati 7 hari sebelum/selepas Mahmud mangkat.. dan 'Kucing' tersebuk dimakamkan.. dengan 2 batu nesan 

Dang Anum

Sejarah cakap.. Dang Anum dibunuh dgn dibelah perutnya hanya kerana seulas nangka.  Then, kite pun angguk..

But.. thru the ages, atuk nenek kite selalu cakap.. = pelesit makan ape??? - uri kanak2 baru lahir

Now.. I tend to believe, Dang Anum dibunuh kerana awek pontianak Sultan Mahmud ni dah lapar sangat... dibunuh Dang Anum untuk persembahan setan.. 

kalau tak.. sure dia boleh carik mane2 pempuan dlm negeri dia utk dibunuh.. tapi, bini Megat Seri Rama jugak dipilihnye sebab ----- rumah dia dekat, pontianak dah lapar sangat, x bleh tunggu

AFTERMATH


2 orang Mahmud, 2 orang Sultan from Malacca lineage, 2 orang Pontianak yg bleh shapeshifting.

Koincidence?????????????? think again

18 comments:

  1. Hi! Where may I get Hamilton's book? This is for research. Thanks

    ReplyDelete
  2. Errr... hang ada bini pontianak ke?? Sampai hang buleh percaya ckp omputeh ni??
    Omputeh kata wujud dracula hang percaya ka?? Sampai la ni aku tak pernah jumpa berita org mati kena bunuh dek pontianak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Grow up! don't let your tiny brain constrain your idea. Cerita tu dicatatkan dalam Salalatus Salatin yg Sultan Mahmud beristerikan "Peri".. and later confirmed by Captain Hamilton. SO.. rajin2 laa selak Salalatus Salatin yek.

      Delete
    2. Pontianak, "Peri", pari-pari adalah sejenis jin. dan jin itu wujud dan diceritakan dalam al-Quran. Ada jin Islam dan ada jin kafir. Jika tuan percaya Quran, tuan kena percaya kewujudan jin.

      Delete
  3. Sulalatus Salatin sebenarnya ditulis oleh tali barut British. Cuba buat kajian lagi ya.

    ReplyDelete
  4. BODOH!!!ungkapan yg seswai pada siapa yg percaya citer mngatekan sultan mahmud tuh gay?...jgn jadi moron..fakta dari org putih nih bnyk menyimpang...percayalah..melaka terkenal sbg tempat tersebar nyer ISLAM ke nusantara...aduii...jgn percaya dakyah omputih wahai penulis blog ni..kaji lah dulu..ini mengakibat kan org yg bace pertama kali terpesing pemikiran nya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. So.. klu dia 'bukan' gay.. sape yg cakap??? ade rujukan?? and.. apasal dia kene bunuh pulak klu perangai dia tak jahanam.. and apasal rakyat tak memberontak sultan dia kene bunuh kalau dia baik sangat???? meh tengok sape yg bodoh skarang.. kasi laa tau.. come on.. x kan tak tau kooott..

      Delete
    2. NK BUAT KAJIAN BIARLAH BERPANDUKAN PADA AL-QURAN DAN HADIS... ITUKAN PEGANGAN UTK UMAT ISLAM....

      Delete
    3. 1. Kalau nk ckp pasal Islam.... Mengapa awak cakap kami yang percaya ini Bodoh? Kn Nabi kita bertegur dengan baik....
      2. Sila berikan beberapa cerita atau ungkapan dari kajian Anda yang menggunakan AL-QURAN DAN HADIS tentang Isu ini.... Baru saya boleh percaya tentang pendakwahan Anda
      3. Saya pun belajar sejarah.... Jdi, saya pun tahu tentang cerita ini... Memang Ada info yang salah pada blog ini....namun, Bukan semua kan?

      From me: the mystery one

      Delete
  5. Dari kajian y saya lakukan setakat ini mendapati Sultan Mahmud berperilaku buruk sehingga mendapat tentangan pembesarnya. Pembunuhannya mungkin satu konspirasi pembesar yang ingin menyingkirkan Sultan Mahmud

    ReplyDelete
  6. dan terjadilah 5 kerabat diraja baru iaitu negeri sembilan, selangor, pahang, terengganu dan johor.
    konspirasi dengan penjajah,menjatuhkan khalifah islam iaitu raja melaka dan memburukkan cerita(benda yang sama terjadi harini dalam era politik kotor dajjal) dan menghapuskan keturunan khalifah..

    ReplyDelete
  7. This is one spoilt prince.no wonder kena bunuh camtu.tp bro razzi boleh confirmkan x yang pangli a bentan turut mati lepas bunuh si mahmud ni.katanya kakinya terluka sikit akibat terkena keris yang dilempar oleh mahmud.then terus mati, daulat la kononnya.

    ReplyDelete
  8. hi guys... umh sy tepi makam laksamana bentan... sy dh dgr ctr nie dr kecik lgi... sultan mahmud bujang belum berkahwin dan x berkahwin dgn mn2 jin... baginda ade kebun di hulu kg panti... baginda mntk org yg jga kebun persembahkan buah nangka yg msk ranum... dlm perjalann ke istana sultn mahmud si penjaga kebun nie lalu depn umh laksamana bentan dn secara kebetulan isteri laksamana dang anum mengidam nk mkn nangka... di minta seulas nangka tp tukg kebun x berani nk beri takut sultan murka... tp seleps dipujk rayu akhirnye si penjaga kebun menebuk nangka tersebut diberi ulas nangka kepada dang anum dan kulit nangka ditampal semula di tempt yg ditebuk... lalu dipersembahkan kepd sultan... semasa sultn membelek buah nangka baginda ternmpk kesan ditebuk lalu murka... dgn ketakutan si penjaga kebun menceritakan hal sebenar kepd sultan... sultn memerinthkan dang anum dtg mengadap... semasa ditanya kepd dang anum kenapa begitu biadap menjamah buah yg hendak dipersembahkan kepada sultn, dang anum menjawab bukn dia yg nk mkn tp anak yg dikandungkn yg nk mkn... sultn yg x pernah berkahwin tidak tau tntg mengidam dan memperlekehkn dang anum dan menuduh dang anum cube menipu baginda... dang anum tetp membela diri dgn mengatakan ank dlm kandungan yg nk mkn... sultan murka dan berang lalu dibelah perut dang anum dengan pisau tp dengan kuasa Allah ank dalam perut dang anum senang memegang seulas nangka... klu difikirkn logik xkn dang anum telan seulas nangka ... mesti la dikunyah lumat tp baginda sultan dan seisi istana nmpk bayi tersebut memegang seulas nangka... sewktu kejadian laksamana bentan pergi berperang... balik dr medan perang didapati isteri yg mengandung tiada dirumh dn rumh mcm dh lme dibiarkn kosong... akhirnya laksamana bentan mendpt tau isteri beliau telh dibunuh oleh sultn... beliau ingin membalas dendam... laksamana menunggu sultan balik dr sembhyg jumaat... laksamana bentan melompat ke atas julang dan menikam sultan... sultn mencabut keris yg tertusuk dan dibaling ke laksamana bentan lalu terpasak di ibu kaki laksamana bentan secara bersumpah tujuh keturunan bentan x bolh jejak kaki ke kota tinggi... sultan mangkat dijulang manakala laksamana bentan menderita sakit utk sekian lame kemudian meninggal dunia.

    ReplyDelete
  9. Kucing bertanduk ni ada kena mengena dgn "kau tunggu la sampai kucing bertanduk.."???

    Saya penantian yg menyeksakan, yg tak tahu bila akan tamat???

    ReplyDelete
  10. Teori lain...Sultan Mahmud ini ada affair dengan isteri laksamana Bentan semasa dia bertugas. Bila dia balik mungkin dia dapat tahu affair ini. Kerana marah dia pun bunuhlah si Sultan ini. Lazimnya sultan-sultan ini dari zaman dahulu hingga sekarang semasa muda berperangai playboy. Tugas penulis cerita sama ada Sejarah Melayu atau yg lain-lain, adalah menagung-agungkan serta meromantiskan hal-hal mengenai Sultan-sultan. Pernahkah anda semua terbaca penceritaan kembali kedatangan anak raja ke Bukit Si Guntang oleh Shahnon Ahmad ? Teks asal kata ketika kedatangan mereka padi berbuah emas dan berdaun Perak serta disambut dengan gembira oleh penduduk setempat. Walhal realitinya mereka datang menjarah kampung dan memperkosa wanita dan anak-anak di sana...Cuba-cuba fikirkan..

    ReplyDelete
  11. Kisah Sultan Mahmud Syah II menjadi bukti bahawa jatidiri asli orang Melayu sebenar tidak akan bertuankan mereka yang menyeleweng, menindas dan zalim. Tapi Melayu sekarang??? Memanjang ditakutkan dengan Cina akan jadi pemerintah sedangkan yang berbuat onar adalah Melayu itu sendiri! Insaflah...contohi orang Melayu Johor Lama!

    ReplyDelete
  12. Um... As I learn, the sultan mahmud shah II get the throne when he was 10.....he get the throne by his grandfather, laksamana tun Abdul jalil..... That is crazy-cray about the bendahara's job, tun habib Abdul majid........ And there's another story about sultan Mahmud blackmailed a poor commoner to give his handsome son to him....(as a concubine I think) if not, he will harrest him.... Hmmm he's sure a cray-cray person with a stinky heart

    ReplyDelete