Sunday, 15 January 2012

Untold History : "Iskandar" Puteri Karut dan Scottish Mabuk

pade aku laa.. this is the biggest fabrication in modern history.

TANJUNG PUTERI

Earliest record were etched in Sejarah Melayu name asal Johor Bahru were "Tanjung Puteri" to marked the beauty of Puteri Mayang Selida.



It end there.. takde lagi mane2 reference yg menunjukkan name lain sehinggalah tahun 1886.. 


MEMORYLANE 

Temenggung Ibrahim membuka "Tanjung Puteri" and HH Albert Baker yg menamekan semula "Tanjung Puteri" sebagai "Johor Bahru" in 1866.




Bandar "Tanjung Puteri" asal merupakan Bukit Kastam, yang berbentuk tanjung... coastal line were much outer sebelum reclamation works di kawasan Kastam dan Tambak Johor... thus the name 'tanjung' were derived.


FABRICATION

Bile gomen mewujudkan "IDR" in 20th century... name "Iskandar" pun muncul out of sudden.

TAKDE DALAM SEBARANG RECORD = even sebelum R.O Winstedt or anything from dari zaman dulukale 1600's sampai kezaman moden tahun 2000... wujud name "Iskandar Puteri" di Johor Bahru... korang bleh check

The name were fabricated sebab ingin bodek Sultan Iskandar Mahmud... but he know better... sebab tu dia suruh ganti name jadi Bandar Rahman Andak... sudah kantul... dibelit pulak yg name tu MEMANG DAN WUJUD sejak zaman dulu.

Since then...... ramai yang angguk2 yang name "Iskandar Puteri" were the ancient name for Johor Bahru

ORIGINAL 'ISKANDAR' PUTERI

Only in 1860's... then only wujud satu tempat bername "Iskandar" di tanjung Puteri... TAPI.... tempat ni dimiliki sorang Scottish... bukan orang Melayu.

Rumah rasmi kediaman Dato' James Alexander Meldrum merupakan istana besar yang terletak di atas ancient bukit Tanjung PUteri yang asal = yang sekarang terletak hotel Grand Bluewave.



Rumah tersebut dinamekan "ISKANDER HALL".. remarkable palace on commanding summit, built sometimes in 1860's.

There were few record keratan dari english newspaper memangil rumah Dato' Meldrum sebagai "Iskander Hall".. bukan "Alexander Hall".





I began to believed, sejak itu.. "Iskandar" sebagai name rasmi sebuah tempat telah pun mendapat iktiraf oleh bangsa2 asing dan digunapakai sebagai name tempat. 

NOw... bile aku dah tua.. and anak cucu aku tanye nanti "Taikorr... sape yg bukak Iskandar Development Region???".. aku akan jawab... "Drunken Scottish!!!!!"

Hahaahahahahaaaaa

4 comments:

  1. Salam...
    Anda mungkin hanya menyemak dan mengkaji dokumen2 serta sumber peninggalan penjajah tetapi terlupa menyemak dokumen dan sumber2 tempatan...sekiranya anda pengkaji sejarah yg hebat tentu sekali anda aka berjumpa dengan bukti tentang wujudnya nama Iskandar Puteri, tetapi bukan dari sumber2 penjajah...cari dan gali dan anda akan terjumpa dengan bukti tentang wujudnya nama Iskandar Puteri..sekian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau anda mempunyai sumber rujukan tersebut, berkongsilah.... Bukankah kita disini untuk bertukar pandangan.
      Tanpanya ilmu kita tak bertambah...

      Delete
  2. I remember the speech yg Almarhum Sultan Johor cakap ini semua mengarut. Tak ingat secara jelas apa yg Arwah mention but the words were priceless!

    ReplyDelete