Sunday, 15 January 2012

Untold History : Harta Qarun Pembesar Firaun pernah dijumpai di Johor

Now, ini bagi jawapan, kenape Albert Baker, Ibrahim and their descendant kaya raya.. x payah pakai duit rakyat utk joli katak.. 'cluenya' ada ditulis.. pada  pagi hari.. 6th February 1887.. 140 tahun yang dulu

Siape yg beri 'clue' itu????


Salah sorang org yg dihormati... keturunan Nabi.  

Nama2 besar seperti :

- Al-Sagoff
- Al-Kaff
- Al-Junaid
- Al-Habsyi
- Al-Attas

Dorang merupakan Arab descendant yg bertaburan di nusantara yg datang straight dari Mekah.. terutamanye di Singapore.. name2 yg besar dari keturunan itu juga, mcm Syed Habib Noh Al Habsyi, Syed Muhammed Husin Al Habsyi, Syed Umar Al-Junaid, Syed Abu Bakar Umar Al-Junaid, Syed Salim Mohsin Al-Attas, Syed Muhammad Abdul Rahman Al-Sagoff dan berpuluh-puluh lagi name besar yg hidup 150 tahun dulu... semua itu tu jugak merupakan keturunan Nabi.. 



TAPI...kite tak kenal SEBAB :

Core dorang adalah = PERNIAGAAN....bukan dakwah seperti yg di tanamkan dalam fikiran ore melayu isle.. klu sebut keturunan nabi je = pendakwah.. Silap tuu.. kayu ukur klu sebut keturunan Nabi ni = orangnye mesti "Syed".. dan kaya-raya tapi tidak kedekut... pemurah dan beragama... 

di JOHOR

Orang2 itu lah yg diberi kepercayaan utk membangunkan negeri.. bukan cina towkay.. dari kukup.. sampai ke endau.. dari kulai.. sampai ke Muar.. semua di cartel oleh keturunan Arab...




TIBALAH SATU HARI...

Syed Hussin Muhammad Al Habsyi... tokoh perniagaan dari singapore.. berasal dari Palembang.. yg berkait rapat dgn Habib Noh Muhammad Al Habsyi... 

telah datang dia dan menulis sepucuk surat kepada setiausaha kerajaan HH Albert Baker.... yg bunyinya amat pelik....:



Isinya menulis.. yang harta si Qaron itu, tertanam di bawah :


- kaki gunung Ledang
- istana hinggap Bukit Surga (Soga) batu pahat
- sempadan tanah Kukub

tertanam sedalam 40-60 hasta kedalam tanah...



Rujukan Surat asal masih tersimpan di Johor.. 


KALAU....

Kalau yang menulis surat itu.. pak lebai hassan, ataupun.. pawang ngah.. aku tak ambik pedulik... tapi... yg tulis tu surat tu adalah Syed Husin Muhammed Al-Habsyi.. keturunan Arab dan descendant dari Nabi... aku pun curious..

DITAMBAH PULA

...dengan cerita Nabi Sulaiman dan Tharsis dan Gunung Ledang.. bolehlah disimpulkan.. cerita Qarun sebenarnya adalah dari daerah sini

Sekian melapurkan.

8 comments:

  1. maknanya Harta Qarun yg digembar gemburkan tu kt dunia..ade kt negeri johorlah ye???betul2 xdsangka2 kewujudannya....hrp teruskan kajian

    ReplyDelete
  2. Salam beb,

    ...dengan cerita Nabi Sulaiman dan Tharsis dan Gunung Ledang.. bolehlah disimpulkan.. cerita Qarun sebenarnya adalah dari daerah sini...

    Maaf beb,penyataan ni sangat salah..ko tak habis bace nampaknya surat Syed Hussin Muhammad Al Habsyi ni.
    Pun sangat bersalahan dgn tafsiran al-quran yg menjuruskan tentang kisah harta si qarun dizaman nabi allah musa a.s.
    Buat sedikit cross reference.


    ReplyDelete
  3. peliknya, harta Qarun di zaman nabi Allah Musa yg bermain di kawasan tanah Arab boleh sampai tanah Ajam..keh keh keh ..belek la quran..skali skala laraskan kajian dgn al-quran..takut dipesong oleh nafsu dan shaiton..

    ReplyDelete
  4. Qarun sebelum dibinasakan stash harta dia dalam MH047 utk dilarikn keluar dari Alexandaria..tetapi pesawat itu terhempas di Gunung Ledang.

    ReplyDelete
  5. xkan harta Qarun tu hanya di tanah arab atau afrika je ? dikatakan 70 ekor unta or kuda just bawa kunci utk gedung simpanan harta dia sahaja, so x mustahil ianya bertebaran dan bertaburan di serata dunia, wallahualam...

    ReplyDelete
  6. karun ni ada fomular tesendiri untuk buat emas mcm fullmetal alchemist kih3

    ReplyDelete
  7. sebab tu nama negeri johor org panggil jauhar...clue dia memang ada...

    ReplyDelete
  8. org melayu mmg ada alchemist. yg menukar tanah liat dan batu grewel yg hina dina tu menjadi emas. tapi sayang kitab formula tu dibawa lari ke muzium china dan russia. kerajaan kuasa raksasa plak tu

    ReplyDelete