Sunday, 15 January 2012

Untold History : Si Bongkok Kerabat Sultan Johor

Siti Bongkok Ibnu Almarhum Seri Paduka Sultan Mahmud Shah Alam

That make her… - adik beradik Sultan Hussein yg dirajakan di Singapore.

Clue :



Sultan Mahmud Alam Shah melahirkan :

1. Sultan Husin Singapore
2. Sultan Abd. Rahman Riau/Siak/Lingga
3. Siti Bongkok*..
4. Tengku Putri Bulang – bini Sultan Terengganu

Now.. * adalah seorang yang tidak bernama… dilapurkan.. ‘bayi’ ini mati setelah 1 jam dilahirkan tanpa sempat diberi nama.

Tetapi….. 

Ini adalah Makan DiRaja di Pulau Penyengat.. TIADA makan bayi tanpa nama disini.. thus makes this missing link proven :



Theory : 

Kecacatan Puteri Raja ini disorokkan dari pengetahuan Istana.. dan dibawa lari ke Tanjung Puteri Johor.. dan dibesarkan disana.

Reluctant Fighters







Temenggong dan Sultan Ali tak pernah surpress Si Bongkok mcm dia Surpress Tunku Ahmad Pahang dan geng2 suliwatang..

Dorang tak pernah hantar gunboat utk hancurkan geng2 pirate Si Bongkok = thus make name Si Bongkok absent dalam catatan orang British… 

Royal Bloods:

Si Bongkok cume bermusuhan dgn Temenggong Abd. Rahman dan Ibrahim.. tetapi tidak dengan kerabat Sultan Ali = kerana mereka sedara seibu sebapa…

ANOTHER CLUE :

Korang ingat lagu – Nenek Si Bongkok Tiga

Nenek nenek SI BONGKOK TIGA
Siang mengantuk, Malam berjaga
(Bongkok itu seorang Perempuan,
Siang dia tidur, malam melanun)

Mencari cucu dimana ada,
Nenek nak kawin dgn anak Raja,

(Bongkok mencari cucu cicitnya yang dipisahkan sejak kecil
dan Siti Bongkok harap dapat kawin dgn anak2 Raja lain.. sebab dia pun berdarah Raja)
Lagu satu lagu :

"Menara Si Bongkok Di Lereng Bukit
Di Tepi Pantai.. Tanjung Puterii..."


Yes.. kubur Si Bongkok... ade  2 clue disini .....

1.  Di Bukit Kastam di Stulang.. ade satu kubur bernesankan Royal Tombstone.. tapi tak tertulis ape2... dipercayai.. disini lerr Si Bongkok dikuburkan.



2.  Di Bukit "Tanjung Puteri".. iaitu Bukit Timbalan sekarang.. di lereng2 bukit tu pun ade kubur lame.. tapi nesannya bukan royal tombstone.. cume clue lokasi 'dilereng bukit tanjung puteri' ni point out this place

30 comments:

  1. Si Bongkok & dua orang lanun pernah bersembunyi di Pulau Sajahat (Singapura). Salah seorang lanun itu telah dibunuh oleh seorang penduduk Pulau Ubin (Singapura). Juga kaitan Tun Ahmad, Tun Mutahir dgn Pulau Tekong Besar (Singapura).
    Bnyk lagi kisahnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh dapat infonya diamana? Terima kasih

      Delete
  2. In Pulau Tekong.. there are 1 lost kampung name "kampong Pahang".. still visible in the old maps.. i believe the modern map were also stated. It is where Tun Ahmad and his follower resided before the Pahang War brokes.

    ReplyDelete
  3. Keluarga ibu saya berasal dari Kg Pahang (Tekong), jadi saya tak rasalah kampung tersebut 'lost'. Tetapi mmg permulaan kg2 lain di Tekong bermula dari situ. Diriwayatkan Tun Ahmad & pengikut2 beliau yang membuka kg tersebut, tetapi yg nyata kemudian waris2 Tun Mutahir pula yang lebih ramai di sana. Jadi kemungkinan Tun Ahmad hanya menetap sementara sahaja di sana.
    Di masa yg sama 'Kg Pahang' juga dibuka di Bt Purmei (S'pura) & Johor..

    Yg ceritakan kisah Si Bongkok adalah bekas penduduk Pulau Tekong. Skrng sana dah out of bounds, army dah take over. Sayang sekali.

    ReplyDelete
  4. my late father ada story, kubur sibongkok dulu kat stulang
    then dah kena alih entah kemana
    napalah dia org nak sorok fakta kan
    sejarah patut dijaga dan diwawarkan pada rakyat jelata
    tidak perlu dimalukan dgn sejarah yg ada

    keep it up
    tuan blog utk memberi fakta sejarah yg patu sudah lama kita
    sebarkan
    tahniah

    ReplyDelete
  5. Siti Bongkok atau Si Bongkok Tg Puteri? Yg mana satu?

    ReplyDelete
  6. "Bongkok" Tg. Puteri is actually a princess, outcasted from Johore Palace in Lingga and live at Tg. Puteri..

    ReplyDelete
  7. sorry bg hujah sikit....yg saya baca dari sejarah2 si bongkok...die nie penyokong sultan hussein singapore utk jadi sultan Johor....but then...masa tuh sultan yg berkuasa ialah Temengung...dengan sokongan British....jadi die nak halau british dari kawasan nie..(johor dan singapura)...die serang kapal dagang british di perlabuhan....owh....its mean,,banyak yg kita tak tau dan tak faham...huhuhu....=D

    ReplyDelete
  8. salam jumaat :) keep it up! As a johorean its truly good and entertaining too knowing the untold stories

    ReplyDelete
  9. tq 4 d info.. x tau pula ada puteri 'bongkok' yg menjd rahsia slma ini. Yg x spttnya dirahsiakan...

    ReplyDelete
  10. tanjung puteri....siapa yang puterinya...hehehe???

    ReplyDelete
  11. Kubur si bongkok yang dikatakan telah dialaihkan ade di Tanjung Belungkor... saye penah peg sendiri bersama org2 kampung.. Ialo nak tau peg je rujuk dgn org2 kampung di Tanjung Belungkor Kota Tinggi

    ReplyDelete
  12. Salam.. Korg ingat lg tak dgn lagu Tanjung Puteri.. Dlm lagu lirik lagu ni ada megatakan yg pusara si bongkok tanjung puteri.. Selama ni aku tak perasan pon..(ambik tak kesah) ni lirik dia klu2 korg rindu gan lagu ni..hehe..

    Tajuk Johor Tanjung Puteri

    Selat Tebrau airnya biru Di Pantai Lido tepian mandi Sepanjang masa di hari minggu

    Atas bukit Tanjung Puteri Taman hiburan indah berseri Pemandangan menawan hati Jalan tambak hubungan negeri

    ( korus )
    Tanjung Sekijang nun di kualaTempat nelayan mengail gelama Istana Hinggap di Kuala Danga Pantai berkelah keluarga diRaja

    Dari Tebrau orang berakit Singgah Stulang membeli kopi Pusara Si Bongkok di lereng bukit Di tepi pantai Tanjung Puteri

    ReplyDelete
  13. As salam. Petang tadi saya mendengar lagu Tajuk Johor di Best 104. Apabila sampai ke lirik....'Pusara Si Bongkok di lereng bukit, Di tepi pantai Tanjung Puteri...', ianya telah ditukar ke '...Kenangan indah bukan sedikit, Di tepi pantai Tanjung Puteri...'.

    Sekadar memaklumkan.

    ReplyDelete
  14. maknaya ada lanun perempuan laa ye dulu2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan lanun....panglima ...arwah yg jage peraiaran tebrau dlu..☺

      Delete
  15. pergh....klo difelemkan mesti menarikkan...
    buku teks tipu kita kata si bongkok tu lelaki....
    tp cuba bayangkan filem tu menceritakan perjuangan so bongkok seorang perempuan....
    sejarah lahir hingga perjuangan menuntuk hak sebagai seorang bangsawan.....
    cukup menarik....
    ruginya kita ny kan?

    ReplyDelete
  16. teori mudah untuk difahami bersama:

    istana johor pada zaman dulu adalah proksi british. ketika itu si bongkok adalah penentang british dan pejuang rakyat daripada penjajahan british.

    ketika ini pula pihak istana yang berdarahkan penjajah british sudah tentu tidak akan mengangkat si bongkok yang melawan nenek moyangnya dulu sebagai hero. hasilnya, sekarang ini sejarah si bongkok tersorok daripada umum.

    ReplyDelete
  17. Siapa Suliwatang? Arwah Atuk sedare saya pernah citer, nama moyang dia ialah Suliwatang. Tp saya tak sempat tanya background Suliwatang hinggalah beliau meninggal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suliwatang ialah Raja Ahmad (Penguasa Bugis & wakil sultan selangor di Rembau & sungai Ujong ) boleh hubungi saya di 013-789 2662... sbb saya juga ingin tahu kerana moyang saya adalah adik beradik suliwatang itu...

      Delete
  18. ya...atuk sy pon ade bgtau yg kubur si bongkok ni ada di kawasan hutan di belungkor...kawasan hutan tu kpunyaan atuk sy...n atuk sy mgatakan die dari salasilah si bongkok ni.

    ReplyDelete
  19. So selama ni kita ditipu oleh sejarah yg telah diselewengkan? Selama ni sy ingatkan si bongkok seorang lelaki.kalau penulis ada info lg sapa yg besarkan siti bongkok dan macamane beliau boleh jd lanun mesti lg best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan lanun...panglima...yg mnjage perairan Tebrau..british yg bg glrn ni sb dieorg susah nk masuk johor ketika tu..

      Delete
  20. Kt pengerang johor pon ade nme bukit raja..
    Pe kate bro wat survey kt sane..n satu ag..kt tnjung pengelih blkang imegresen de de satu binaan cm pintu gerbang yg masuk trus kedalam bukit batu n crite orang2 lme pernah di cube masukkn anjing utk ukur sejauh mane ...benang abis anjing pon x kluar² ag...cer survey...mne tau ade missing link kt situ.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pejabat Imigresen, Tanjung Pengelih, Johor, 81900 Pengerang

      Delete
  21. yg aku tau raja ali anak kepada sultan husien..sultan husein mati masa raja ali umur dalam 10thun..then dibesarkan oleh (xtau sape) masa tu temenggong daeng ibrahim bertanggung jawab menjaga harta & tahkta kerajaan johor..then bila raja ali umur dh 25 tahun, dia nak balik takhta kerajaan johor, temenggong ibrahim x bagi..tu yang si bongkok kawan kepada raja ali disuruh untuk merampas kerajaan johor dan serang tanjung puteri(johor bahru)..daeng ibrahim baik pulak ngan british, disuruhnya british iktiraf temenggong jadi raja..then bila si bongkok serang tanjung puteri british melabel si bongkok lanun..tapi si bongkok lanun yang hebat, segala ilmu laut & kebal ada..akhirnya dibunuh oleh adiknya(panglima putih) kerna dihasut oleh temenggong (pakai ilmu jugak) dan akhirnya si bongkok menunjukkan kelemahan (pantang larang ilmu kebal) kepada adiknya kerana adiknya beriya-iya ingin membunuh abangnya..
    dan terkuburlah si bongkok di stulang..yang ada kat penggerang itu hanya lah tandanya sahaja..sejarah sibongkok tidak digembar gemburkan kerana sultan johor yang ada la ni bukan lah berasal dari keturunan raja, hanyalah berketurunan temenggong semata2..kalau ko perasan, negeri johor raja yang tak pakai tanjak..sultan negeri lain semua pakai..sebab mereka bukan lah berketurunan raja..
    hanya itulah sharing saya yang saya tahu..buku sejarah sibongkok pon saya ada..
    jika ada salah dan silap saya harap maaf dan perbetulkan saya kalau saya silap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya sokong hujah awk..dn saye setuju..Arwah adalah Pahlawan..Panglima...Pejuang kemerdekaan bagi bngsa Johor..
      AlFatihah..

      Delete
    2. Cerita sibongkok tidal begitu pasti..tapi saya beri perhatian terhadap sejarah raja Ali putra raja Husain.Dan sejarah mengarut Dari temg dan
      warisannya ......termenggung yang terakhir yang setia dan amanah Dari tugas adalah temenggung Salle atau si kenali panglima perang saleh 1820 -1880/90..Dan diganti temg wan abd rahman (1860-1925) sezaman dengan raja Ali ,nongchik Dan sultan abubakar..jadi kalian fikir nama daeng yg keluarga temg guna pakai mengarut tidak kena Dari tahun Dan salasilah..temg asal Dr muar( melayu) raja ali(kersang laut) dan nongchik berperang dengan Slt abubakar (sepupu) asutan inggris agar raja ali tuntut allowance dr slt abubakar perang terjadi 1890an ..raja Ali tewas Dan kersang jadi wilayah SLT abubakar Lima tahun kemudian raja Ali mohon maaf PD SLT abubakar kerna hasutan inggis lalu d beri penempatan semula d kampong glam(spurs) asal Dr sultan Husain..dgn perjanjian mulut bolih tinggal tidak bolih di jual tanah istana tua...perlu di ingat sultan abubakar tiada talian darah dengan temenggung(raayat biasa @ panglima turun temurun setia pada sultan) temg wan abd rahman inilah penderhaka yg bersubahat dengan inggris dan memulakan sejarah hitam temg mula berkuasa tanpa pengetahuan ratu victoria..1917 jatuhnya empayer melayu(melaka) dan 1924 empayer ottoman tanah melayu dan turkey adalah gandingan empayer islam maka itu sultan abubakar beristerkan putri rogaya hanim..asal turkey kerna turkey adalah guru tanah melayu dari soal agama dan kedaultan tanah...perlu juga di ketahui ..haram sesiapa yg menyatakan sultan abubakar dari waris temenggung ...beliau di besarkan diRiaulingga dan kerajaannya berpindah dari Riau lingga ke johor 1878...ayahnya sultan ahmadriayatshah 1750 -1870(120tahun) nendan sultan sulaiman badrul alalamshah..dr tku awi

      Delete
  22. melayu oiiiiiiii melayu...beriya sangat konon kuturunan si bongkok lah....padahal kuturunan si bongok!!!!!! bongok!!!

    ReplyDelete
  23. Si bongkok ke, hang tuah ke Dan ape sahaja itu tidak penting.Yang paling penting marilah kita kembali kepada ajaran Islam yg sebenar.semulia mulia kamu di sisi Allah ialah ketakwaanya bukan kerana keturunan,bangsa, warna kulit.Marilah kita kembali kepada pemetintahan khalifah Yang akan dipimpin oleh imam Mahdi Dan nabi Isa as nanti.

    ReplyDelete