Sunday, 15 January 2012

Untold History : Mufti Johore Vs. Mufti Selangor = Loosing Natrah Hertog

General Opinion, mengikut buku teks korang :

Natrah,a convert..adopted by Muslim family.. dan berkahwin.

Then, legal battle between pemerintah, mahkamah British dan orang melayu = sided British.. Natrah was returned to his family.

Itu yang buku teks korang ajar... BUT.. buku teks aku ajar lain..

UNTOLD HISTORY OF LEGAL BATTLE

Kesalahan ni aku letakkan ke bahu = Mufti Selangor.. sebab..........

err... rase malas pulak.. besok je aku sambung k klu rajin.. 
Ok. aku dah rajin :

Conversion dibawah umur dan perkahwinan, bukan case pertama terjadi di Johor.. yang mase tu, hukum adatnya di adaptasi oleh Pihak Berkuasa Majlis Agama Singapura.. sebelum2 ni.. ade kes2 yang same terjadik.

ARGUMENTPihak British, on the other hand, menggunakan taktik licik dengan menggunakan hukum fatwa yang dikeluarkan oleh Mufti Selangor berhubung case conversion dan perkahwinan bawah umur.Perbezaan :


A. Fatwa Johor dan Kedah

-  Sah Islamnya jika orang yang diislam itu :

1.  Tidak gila
2.  Akil baligh... atau
3.  Salah seorang walinya beragama Islam

B. Fatwa Selangor pulak :

1.  Orang Islam tidak boleh memelihara anak angkat dari keluarga bukan Islam
2.  Tidak sah perkahwinannya jika Kadi gagal mendapatkan persetujuan berhubung pernikahan daripada walinya (termasuk bapanya yang bukan Islam)

Berikut merupakan Affidavit Bersumpah Mufti Selangor semasa perbicaraan Natrah :

Dua perkara ini, kelemahan tentang percanggahan hukum dan fatwa dari negeri-negeri melayu merupakan kelemahan yang digunapakai oleh Mahkamah bagi menyokong hujan Pendakwaraya British.. = thus make Natrah diambil semula dan menjadi Kristian.

KESILAPAN

Bukan ditangan British.. mereka hanya gunakan kesempatan dan kelemahan sistem perundangan Islam yang bercanggah antara negeri-negeri Melayu.. no unification pertaining the common fatwa

Satu kesilapan yang dorang patut sedar sampai sekarang

5 comments:

 1. suka sekali saya membaca penemuan ini !

  ReplyDelete
 2. Sampai skrg masih bercanggah antar satu sama lain...

  ReplyDelete
 3. Rasulullah dtg membawa hanya satu IAITU ISLAM. Tidak ada mahzab. Dahulu kala Mahzab pun tdk pernah bertelingkah diantara satu dgn yg lain. Padahal ialah saling dukung mendukungi dan tiada pernah salah menyalahi diantaranya. Cuma sekarang ini yg byk menjadi kacau bilau kerna ulamak2 tdk berbalek kepada quran dan hadis. Masing2 sudah mulai menyalahkan antara satu dgn yg lain.

  ReplyDelete
 4. Sampai sekarang saya masih tertanya-tanya, bagaimana pihak luar (British dan Belanda) boleh campur tangan dalam kes Natrah ini.
  Sedangkan dia telah akil baligh ketika itu, telah memeluk Islam tanpa paksaan mana-mana pihak dan berkahwin mengikut undang-undang Islam.
  Hakim Mahkamah di Singapura berpihak kepada ibubapa kandung Natrah dgn menggunakan British Common Law untuk mmpertikaikan kesahihan perkahwinan dan hak penjagaan Natrah.
  Orang melayu ketika itu merusuh kerana undang-undang Islam tidak dihormati.

  ReplyDelete
 5. untill now i only seen ... like what u see... many2 law n fatwa in our country

  ReplyDelete